krasuljak
Buduća legenda
- Poruka
- 26.629
Sad vše ne znam želim li je ili ne...Imaš na prethodnoj,ili dve strane,citirala sam svoje utiske...
Mozda nije najbolji izbor za pocinjanje sa tim zanrom...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sad vše ne znam želim li je ili ne...Imaš na prethodnoj,ili dve strane,citirala sam svoje utiske...
Mozda nije najbolji izbor za pocinjanje sa tim zanrom...
Moram da priznam da sam ja svojevremeno Ime ruže ostavila, odustala. Zaglavila sam se u toj dosadi, nisam bila istrajna. Sad mi je krivo, ali nikad nije kasno. Ja sam od Eka pročitala samo Tajanstveni plamen kraljice Loane. Iza čudnog naslova nalazi se zanimljiva, ali i pomalo čudna knjiga sa ilustracijama. U svakom slučaju, meni se jako dopala.
E da, kakva je Audicija?
Pa ono jeste tako, Sam pocetak je bas onako smoran dok se ne razvije radnja. Ono jeste da ti delovi gde on malo vise ide u filozofiju i gde pominje te katolicke redove koji su se borili jedni protiv drugih, a sve povodom toga kako su dozivljavali Boga, u sta tj. u koga su verovali, bilo je mnogo tih redova, a znamo da se radnja desava u jednom samostanu, to mozda nekom zasmeta, nisam ni ja razumela te razlicite religije, naravno bila sam protiv onog opakog inkvizitora, ali sve u svemu ja sam ponosna sto sam je procitala.
Ona scena sa devojkom i mladjim fratrom je po meni jedna od najljubavnijih scena ikad napisana u knjizevnosti.
Od Eka jedino Tajanstveni plamen kraljice Loane nisam procitala.
Znaci, dobra je?
Triler? Glen Kuper - Biblioteka mrtvih, Knjiga mrtvih duša, Čuvari biblioteke. (Prve dve su odlične, poslednji nastavak nisam još pročitala, valjda neće da pokvari utisak prethodnih). Interesantna je tema.
Takođe Berkut je odličan (samo je skup, ja sam prošle god platila 1100 din na Sajmu).
Znam da ste prošle godine pisali za Plato, ali ja uopšte ne mogu da se setim da li je te akcije bilo kad sam ja bila. Verovatno da jeste, samo ja nisam obratila pažnju. Ako tako bude i ove godine, to će biti super, samo zavisi šta će biti u ponudi. (Uzgred, kakva je Priča Jevrejina lutalice? Ako bude u ponudi pri nekoj akciji može da se kupi ili može i da se preskoči?)Na sajmu se kupuje ono što je mnooogo jeftinije nego obično, ili nešto što se retko nalazi...
Plato je prošle godine jako povoljno prodavao (dve za 1000 dinara) Fukoovo klatno, Praško groblje, Baudolino, Priču Jevrejina lutalice, koje inače toliko pojedinačno koštaju.
Čarobna knjiga je imala divne naslove po 100 dinara. U Laguni totalna rasprodaja. Novosti nikad neće rasprodati svoja izdanja...
Ma i ovo od 1100 je preskupo a tek u knjižari... A bila mi je simpatična prodavačica na njihovom štandu kad mi kaže kolika je cena u knjižari, u smislu - vidi koliko je povoljnije. Ona jeste manja nego što je cena u knjižari, ali je ista što se njih samih tiče, tolika je cena i na sajtu izdavača (1100 din)Ja sam Berkut nasla sasvim slucajno u mojoj biblioteci. Kad tad nisam skocila do plafona nikad necu, jer sam znala koliko kosta u knjizari.
I uzivala sam u svakoj stranici. Pravi triler sa ratnom tematikom. Iako kraj sigurno nije bio takav za najveceg zlotvora u istoriji, volela bih da je tako skoncao.
Znam da ste prošle godine pisali za Plato, ali ja uopšte ne mogu da se setim da li je te akcije bilo kad sam ja bila. Verovatno da jeste, samo ja nisam obratila pažnju. Ako tako bude i ove godine, to će biti super, samo zavisi šta će biti u ponudi. (Uzgred, kakva je Priča Jevrejina lutalice? Ako bude u ponudi pri nekoj akciji može da se kupi ili može i da se preskoči?)
A jeste, Čarobna knjiga je bila sjajna prošle godine.
Dobar dan svima
Plavi grom, Erik Larson, Grad lopova,Dejvid Beniof i Indijski začin na francuski način,Ričard Č. Morais. Ne sećam se da se o prve dve pomenute pisalo ovde, pa sam se za njih odlučila. A ova treća je skoro izašla (ima i film, ali nisam gledala).Evo mene posle dve nedelje odsustva.Mislila sam da ću čitati vas, da neću imati koncentraciju da čitam knjige, ali ipak jesam. Međutim, malo sam se distancirala od interneta, pa sam tek sada pročitala šta ste sve pisali od mog poslednjeg posta. A ima svašta koliko vidim.Malo sam se stabilizovala, iako sam i dalje neraspoložena prilično. Prestala sam da volontiram u firmi u kojoj sam bila 6 meseci, i baš mi je teško palo jer sam se dobro uklopila i naučila posao (bila sam na više mesta tokom tog perioda, ne samo na jednom, pa sam svašta i naučila). Par dana pre poslednjeg radnog dana, želela sam da poslužim sve ljude koje sam upoznala, sa kojima sam radila i koji su bili nesebični da me uvedu u posao. Donela sam domaće minjone i još neke kolačiće, a bilo mi je drago da su maltene svi došli.
Kerefeko, čestitam ti! Čuvajte svolju ljubav i da nas obraduješ ovde sa još lepih vesti
Makice, želim ti svu sreću sa bebicom.
I pošto sam ovih dana imala više slobodnog vremena, čitala sam, jelte. Evo i šta:
Proročanstvo Romanov,Stiv Beri. Priča se vrti naravno oko dileme da li su posle pogibije Romanovih neki preživeli i ako jesu, šta se sa njima dogodilo i ideje da se naslednici carske porodice vrate na vlast u Rusiji. Naravno, misli se na Alekseja i Anastaziju. Američki advokat i ruska akrobatistkinja su centralni likovi koji će tragati za istinom o možda preživelim Romanovima. Raspućin se naravno pominje kao bitan čovek vezan za Romanove, a za priču je bitno njegovo proročanstvo pre svega. Ovo je triler, pitko napisan, te se stoga brzo čita. Ima istinitih podataka, ali i fikcije. Ima holivudskih elemenata (što je nekako i očekivano s obzirom na to da je pisac iz Amerike), i nekako mi se čini da je i knjiga pisana tako da bi mogla da posluži kao osnova za neki film.
Brodolom, Vlada Arsić. Ovo je ljubavna priča-drama-triler, a kroz knjigu se prožima i ono po čemu knjiga nosi naziv - potonuće broda Niš u Beogradu 1952. godine. Radnja počinje kad Milan i njegova ćerka Sonja prisustvuju sahrani porodičnog prijatelja Vojislava. Na groblju Milan će prvi put otići do groba izvesne Sonje u koju je bio zaljubljen, čini se čitavog života, i koja je, kako on veruje, izgubila život u brodolomu. Tu se pojavljuje i Milovan koji je obavešten da je on dobio u nasledstvo sve što je Vojislav imao, ali on tog čoveka nije nikad upoznao niti znao za njega. Ali, pratimo i šta se sve dešavalo u prošlosti, kakve su okolnosti bile nakon rata, kako se Sonja upoznala sa Milanom, a kako sa Vojislavom, kakvi su njihovi odnosu bili i do čega su doveli. Imam malu zamerku na to što je sama brodska nesreća nekako u drugom planu u odnosu na ljubavni trougao, ili četvorougao. Priča o postojanju samog događaja potonuća broda se provlači kroz priču, ali ja sam očekivala i da znamo nešto o dešavanju na brodu (pretpostavljam da autor nije imao podatke o tome, te stoga toga nema, ali priča bi bila potpunija). Saznajemo u knjizi da je brod pošao ranije nego što je trebalo i da je iznenada nastalo nevreme, i da je maltene nesreća zataškana u medijima. U ovom intrvjuu ima još poneki podatak koji se mogao naći u knjizi, pa ko pročita knjigu i ovaj intrvju shvatiće o čemu se radi http://novinenovosadske.rs/knjiga-o-kojoj-ce-srbija-pricati-titanik-al-nas/ Čini mi se i nepotrebnim to što se nekoliko muškaraca zove veoma slično, pa imamo Milana, Milutina, Milovana i još jedno ime, ne mogu sad da se setim. Kao da je je pisac hteo da čitalac sve vreme bude u koncentraciji, i da ako malo odluta u mislima, ipak mora da se vrati par redova u nazad da bude siguran o kome se radi. Ali, bez obzira na ove zemerke, meni je ova knjiga prijala. Knjiga je pitko napisana, te se brzo čita (nešto više od 250 strana pročitala sam za manje od jednog dana, sve sa pauzama). Ne pamtim kad sam čitala nešto od domaćih autora, pa mi je ovo došlo kao neko osveženje.
Mačje oko, Margaret Atvud. Odlična knjiga. Vrlo lepo je opisano odrastanje jedne devojčice Elene, njeno uklapanje u društvo, odnosi devojčica u druženju, šta se sve radi, prećuti, zbog onoga što se u tom dobu misli da je prijateljstvo (školski period). Priča prati Elenino sazrevanje tokom niza godina,od školskog perioda pa sve do zrelog doba i sve što to prati. Povremeno iz prošlosti imamo skok u sadašnjost, da vidimo šta se sa Elenom dešava sada. Opisi su divni. Većina je ovo čitala, pa neću da širim priču. Onima koji nisu, preporučujem da ovu knjigu pročitaju. Vrlo, vrlo, lepa. (Pozajmila sam ovu knjigu da je pročitam, a čak bih možda volela da je imam u svojoj biblioteci, ali nema ništa od toga, rasprodata je. Nekako me je obuzela.)
Pogrebni običaji, Hana Kent. Knjiga je bazirana na istinitoj priči o poslednjoj smrtnoj kazni izvršenoj na Islandu krajem 19. veka. Agnes, i još dvoje ljudi osuđeni su za dva ubistva, i kažnjeni su smrtnom kaznom. Do izvršenja kazne, Anges je poslata da bude kod jedne porodice, kod uglednog kmeta koji ima ženu i dve ćerke. Iako im nije prijatno što ona dolazi kod njih, nemaju izbora, te Agnes ostaje tu. Tu je i đakon, koji ima bitnu ulogu u Agnesinom životu do pogubljenja. Kako vreme odmiče, i kako Agnes sve više priča svoju priču, otkriva se šta je dovelo do ubistava i postvalja pitanje da li je baš ona kriva. Lepo napisana knjiga o mučnoj temi, ali akcenat je pre svega na odnosu koji Agnes gradi sa ljudima tokom svog života kao i borba sa teškim stvarima koje su bile sastvni deo njenog života, i pre nego što je osuđena, i sad kad joj je ostalo malo vremena pre pogubljenja.
Pariska žena, Pola Meklejn. Knjiga prati život Ernesta Hemingveja i njegove žene Hedli, od upoznavanja, pa braka, rođenja deteta... Meni je ova knjiga bila prilično dosadana. Nekako mi je neupečatljiva.Ovo je nešto kao romansirana biografija, ali nešto je meni tu ozbiljno falilo. Na momente su me nervirali i Hemingvej i Hedli. Čitala sam, ali nisam uhvatila sebe da sam se saživela sa likovima, već sam samo gledala da pročitam što pre i da uzmem neku drugu.
Imam Upražnjeno mesto, stoji mi na polići više od godinu dana i gledala sam da li da mi ta bude sledeća (slučajnost, vidim da ste baš o toj knjizi pričali u prethodnim postovima). Možda će ona još malo pričekati, a sledeće tri koje ću čitati su
Ma i ovo od 1100 je preskupo a tek u knjižari... A bila mi je simpatična prodavačica na njihovom štandu kad mi kaže kolika je cena u knjižari, u smislu - vidi koliko je povoljnije. Ona jeste manja nego što je cena u knjižari, ali je ista što se njih samih tiče, tolika je cena i na sajtu izdavača (1100 din)![]()
Znači da prekočim Priču? Preskočeno.Svi je hvale, a mene je smorila. Uopšte mi nije legla. Ništa se meni u njoj nije svidelo.
Nisam stigla danas da prokomentarišem knjige koje si nam tako lepo predstavila. Ne znam zašto do sada nisam uopšte zainteresovala za Brodolom, prosto sam ga ignorisala (nenamerno), ali ti si me zainteresovala. O toj nesreći se pričalo povremeno u mojoj okolini. Mačje oko imam, ali ne znam kad će doći na red. Margaret Atvud je tako drugačija u svakoj svojoj knjizi. A najinteresantnije od ovog što si ti pomenula mi je Indijski začin na francuski način. Nisam znala da ima i knjiga, a film je počeo da se prikazuje kod nas. Gledala sam pre neki dan priču sa snimanja. I baš bih ga gledala. Mnogo volim Helen Miren.
Znam sve...
Onda jedva čekam i nju da uzmem u šakeGrad lopova je super slatka knjiga...citala sam je pre par godina i zapravo se secam radnje...dvojica decaka jurcaju deset jaja da napravi general tortu za lepu cerku u gradu koji ima pola kilograma hleba, Nemci, crno trziste, prostitutke, borba za preziveti i ne otici u zatvor ali pre svega decacki optimizam koji rat gleda drugacijim ocima, onim duhovitim...masa luckastih situacija, bez ikakve patetike...sporedni lik, prepametan, zanesen i cinican mladic a glavni decacic...Felinijevski prikaz rata...
rekoh da je zanr nevzana ali eto moze neki triler...![]()
Meni se dopala. Covek je kao ozalio zenu i sada pokusava da nadje novu, ali zeli da je izabere uz pomoc svog prijatelja tako sto organizuju audiciju za film za zenski lik... Na audiciju se javljaju razne zene...
Jedna mu se posebno dopala i onda krece ``fabula radnje``...
Psiho-triler, kao podzanr.