Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsila sam Police danas :zskace: :rida:
Ovaj Jo Nesbo zna da piseeeeee, i da smisli radnju zapetljanu, na granici da se pogubis
a opet da ostanes u koloseku i da ne zelis da ispustis knjigu iz ruku.
Odlicna je, ako je prevedu na sprski,preporucujem je :ok: ako volite trilere.

Ja podjoh od zanata ( svila, vez, mirisi) zato sam pomenula Parfem..
Velika je bila umetnost napraviti najbolji parfem, najlepsu gradjevinu ( uglavnom se radi o verskim objektima),
imati najbolje platno, najkomplikovaniji vez. Na to sam mislila.

A patologija ( mada je i u romanu Parfem ima) me ne zanima.

Kad pomenu tu najlepsu građevinu, odmah sam se setila kako nam je Shade na Čitalačkom kutku pisala o palati Mafra čiju je izgradnju Saramago opisao u Sedam Sunaca i Sedam Mesečina. Pročitala sam knjigu, a da se nisam ni zapitala da ta Mafra uopšte postoji, kad ono... ne da postoji, nego je nešto velelepno i veličanstveno i nadasve zanimljivo http://forum.krstarica.com/showthre...na-čitanje?p=28191411&viewfull=1#post28191411

Svilu, Barikoa sam čitala i ostala bez nekog naročitog sećanja na to.
Parfem sam gledala film, ja to ne volim, krajnje mi je morbidno i odvratno. Da izvine oni koji vole.
Nesbe/o mi je u planu, ali sam zagubila papirić na kom sam napisala redosled romana, jer poznavaoci rekoše da bi valjalo čitati redom.. Jel Crvendać beše prvi?
Na Klasik TV imaju Glembajevi u 22 h.

A vidite ovo:

tapet.jpg

To su tapete! Otvorena juče prodavnica tapeta u ulici kojom prolazim do posla i odmah sam spazila te interesantne. Danas udjem i uslikam, popričam s prodavcem, da mi vizit kartu da vidim na sajtu. Ima zanimljivih, da se zalepe na jedan zid ili deo zida.
Naravno, većini nas ne trebaju tapete sa slikom knjiga jer imamo dovoljno knjiga!
Evo i malo šira slika

tapete.jpg

Vidi se i parče tapeta sa slikama, ko nema da okači....

Kad pomenu tu najlepsu građevinu, odmah sam se setila kako nam je Shade na Čitalačkom kutku pisala o palati Mafra čiju je izgradnju Saramago opisao u Sedam Sunaca i Sedam Mesečina. Pročitala sam knjigu, a da se nisam ni zapitala da ta Mafra uopšte postoji, kad ono... ne da postoji, nego je nešto velelepno i veličanstveno i nadasve zanimljivo http://forum.krstarica.com/showthre...na-čitanje?p=28191411&viewfull=1#post28191411

Svilu, Barikoa sam čitala i ostala bez nekog naročitog sećanja na to.
Parfem sam gledala film, ja to ne volim, krajnje mi je morbidno i odvratno. Da izvine oni koji vole.
Nesbe mi je u planu, ali sam zagubila papirić na kom sam napisala redosled romana, jer poznavaoci rekoše da bi valjalo čitati redom.. Jel Crvendać beše prvi?
Na Klasik TV imaju Glembajevi u 22 h.

Ja sam pre desetak godina bila u Portugaliji, obisla je za 8 dana, a naravno da sam bila i u Mafri:rumenko:
Lisabon, Mafra, Fatima ( to je manastir u koji se ide na hodocasce) i stari univerzitetski grad Coimbra su dragulji te zemlje.
Bila sam bas prijatno iznenadjena kada sam u romanu videla da je Mafra po sredi.

Ja kupih Svilu, rece Rada da je tanka knjizica, a kupujem ih za 1-2 evra pa nema veze.

Ni ja ne volim morbidne knjige, ja sam samo jednom citala Kinga i to jednostavno nije za moj ukus.

Sada cu da uzmem da citam Nemesis (Filip Rot), ne znam da li je nasa Nemesis citala taj Nemesis:)
Stigla mi je danas i Julija ( ntaj roman ima hiljadu imena, jedva sam ga nasla na nemackom) pa cu i to
ovih dana da procitam.

Parfem je pravi horor...:sad2: Možda je gori Hirurg...

Parfem je fantastican roman.
U tome je caka... savet za pisce psiho i horor trilera... ne mora da ima puno krvi tj. ubistava i eksplicitnih opisa nasilja da bi roman bio zanimljiv.

Oba romana su fantastična. Pogrešno sam se izrazila rekavši da je Hirurg "gori". Mislila sam eksplicitniji...

Izgubiti Juliju – Džonatan Hal, Laguna 340 str. 11/10
https://www.laguna.rs/n32_knjiga_izgubiti_juliju_laguna.html

’Načiiiiii, odavno nisam pročitala knjigu u kojoj sam ovoliko uživala. U svemu. U samoj radnji, stilu, rečenicama, majstorski izvedenom preplitanju čak tri vremena...

Tako vas vodi iz jednog vremena u drugo da ga vi samo slepo pratite.
Stil i rečenice su odlične, i iako nikakvog pojma o prevođenju nemam sasvim sam sigurna da je prevod strašno mnogo doprineo svoj lepoti ove knjige i da zahvaljujući prevodu u velikoj meri ova knjiga ovako „zvuči“.
Evo sada sam pogledala, prevodilac je neka Milica Simić.

Knjiga prati glavnog junaka (koji je i narator) kroz vreme 80-ih, kroz vreme I sv. rata, i kroz vreme nekih 10-ak godina po završetku tog rata. Ne mogu da se odlučim koja od ove tri priče je bolja.
Posleratno vreme je vreme njegove ljubavi i to bez i malo patetike.
Opisujući ratno vreme strašno me podsetio na Remarka.
Sadašnje vreme i duboku starost opisuje sa mnogo humora (često sam se na glas smejala što je zaista vrrrrlo retko). Jedino što je taj humor na kraju ipak onako opor...

Ja obično ne volim današnjeg američkog pisca i njegove isprazne knjige ali ovo mi je baš pravi izuzetak.

Želim da IMAM ovu knjigu. To se retko dešava ali ovu eto želim i svakako ću je kupiti. Samo da vidim ima li je u prodaji i da li da čekam neku akciju ili šta već. Volela bih neke delove da čitam ponovo...

PS Prvi svetski rat polako tone u neku izmaglicu, što zbog protoka vremena što zbog novih ratova i novih ratova i novih ratova...
Ali ovako kada se čovek podseti, pa stvarno su žrtve bile ogromne. I tako podstaknuta ovom knjigom pogledam malo po internetu i evo:
http://sr.wikipedia.org/sr/Жртве_у_Првом_светском_рату

Ја сам на ту књигу одавно бацила око. Твоје одушевљење ме је подсетило да је крајње време да је прочитам. На српском је више нема, а мало ми је превише 23 евра за књигу у брошираном повезу на енглеском. Нешто ћу већ да смислим, али ускоро ће бити моја.

Тренутно не читам ништа. Спремам се да почнем Љубав од Елиф Шафак.

A vidite ovo:

Pogledajte prilog 334484

To su tapete! Otvorena juče prodavnica tapeta u ulici kojom prolazim do posla i odmah sam spazila te interesantne. Danas udjem i uslikam, popričam s prodavcem, da mi vizit kartu da vidim na sajtu. Ima zanimljivih, da se zalepe na jedan zid ili deo zida.
Naravno, većini nas ne trebaju tapete sa slikom knjiga jer imamo dovoljno knjiga!
Evo i malo šira slika

Pogledajte prilog 334486

Baš zanimljivo.
Ima li neki sa eurima, dolarima.... :lol:

Ја сам на ту књигу одавно бацила око. Твоје одушевљење ме је подсетило да је крајње време да је прочитам. На српском је више нема, а мало ми је превише 23 евра за књигу у брошираном повезу на енглеском. Нешто ћу већ да смислим, али ускоро ће бити моја.

Тренутно не читам ништа. Спремам се да почнем Љубав од Елиф Шафак.

Ovo sam ja rekla za Izgubiti Juliju - Džonatan Hal 20-30 strana pred kraj.

gfjghjfgjhf
Nomeđutim! Upravo tih 20-30 strana jako kvari utisak.
Čista patetika. Sve ono zbog čega ne volim moderan američki visoko tiražni roman.
Mada se ne kajem ni slučajno što sam čitala jer šta je 30-ak strana naspram 310.

Ali sam smatrala svojom obavezom da dodam ovaj utisak :)
Eleni, jesi li videla moj naknadni utisak?
Da me ne vijaš posle po forumu :tiganj: :lol:

Parfem je pravi horor...:sad2: Možda je gori Hirurg...

A vidite ovo:

Pogledajte prilog 334484

Evo i malo šira slika

Pogledajte prilog 334486

Ja bih mogla ovo jedino u predsoblju da zalepim. Nigde drugde nema mesta.:sad2:

Šalu na stranu, ne mogu da verujem da bi ovo neko zaista zalepio...:think:

Ne, ne. Ne izvlači se nego izvlači knjigu :lol:

Ja bih je ipak opet čitala, samo sam morala da kažem da su joj zadnjih 30-ak strana totalno bez veze.
Kao da ih nije pisoa isti pisac. Ostatak knjige je perfekt.
Ali ovo baš pokvari utisak :(

Samo da vas pozdravim...
Pošteno sam iscitala sve sto ste u medjuvremenu ispisale,a izaslo je to na nekih 15ak strana...
Kod mene je frka, ludnica i dalje...
Nameravam iduce nedelje da prekopam kutije s knjigama i napravim uzi izbor za letovanje...tamo necu moci da jurcam za potrebnim i obaveznim ,pa cu se valjda malo opustiti...
A po povratku..haos...sama na poslu i u zavrsnici...ali radujem se..svemu!

Neko je za moje putovanje na Krit pominjao Spletkarenje sa sopstvenom dusom.Citala sam u gimnazi..bilo je interesantnih delova,ali to je to...ostale njene knjige nisam citala, jer su dobile lose kritike..
Izgubiti Juliju je knjiga koju je moj dragi izabrao u knjizari za sebe..jedina koja nije bila "muska" knjiga..Pre pet godina sam je ponela na more i pozajmila devojci,prof.knjizevnosti iz susednog apartmana..Rece da je ok....ali ni njoj se kraj nije dopao..

Kuća prašine i snova, Brenda Rid. A jooooojj.. Puno svega i svačega. Početak, kao i svaki početak nije loš iako je ličilo da će biti klasičan ljibić, što u suštini i jeste, ali se provlače još i neke stvari bez kojih se moglo. Provlače se kroz knjigu opisi tog seoceta na Kritu gde se odvija radnja (ali više kroz sporedne stvari nego kroz sam opis mesta), pominje se terasa koja gleda na more (u kući u kojoj junakinja živi), sušen paradajz preliven malinovim uljem, povetarac ima miris i sl. da može malčice da se oseti da je radnja na moru. Ja sam bila svesna da se radnja odvija na moru tako da sam očekivala više te morske atmosfere, ali u prvom planu je život dve žene, Ivedni (ili Hevenli kako je meštani zovu) i Anti, sa kojom će se Hevenli združiti. Jedno poglavlje priča Hevenli, a drugo Anti, svaka iz svoje perspektise sa osvrtom na svoj život. Hevenlin muž je diplomata koji nije želeo da ostane na ostrvu, tako da ona živi bez njega na ostrvu (i to par godina ga nije videla), ali će on u nekom trenutku doći i opet se vratiti. Hevenli se zaljubljuje u zidara Hristoa, a i on u nju, ona ostaje trudna, ali problem je naravno što joj muž nije tu. Muž će se vratiti na Krit kad je ona već trudna, te će pokušati da ispadne da je kao s njim zatrudnela, ali muž odavno ima probleme tako da nije uspela u svojoj nameri, a svesna je da ako svi saznaju da se dete rodilo da će on znati da dete nije njegovo. Bilo kako bilo, ode on natrag svojim poslom, a ona je krila trudnoću obalčeći široke haljine. Da je trudna, jedino su znali Hristo i Anti (i njene ćerke koje čuvaju tajnu). Porodila se i dala dete ženi koja ne može da ima dete, Hristo je to sve uredio. Ona će se vratiti mužu i roditi mu dvoje dece (ipak). Sa druge strane Anti priča svoju priču, kako je imala ugovoren brak sa dosta starijim muškarcem kog ne voli, naravo. Sa njim ima dve ćerke, on je grozan, u najmanju ruku, ali ono od čega mi je bilo muka je daje silovao svoju jedanaestogodišnju ćerku. . Anti je primetila da joj je ćerka ćutljiva i da kao da hoće nešto da kaže ali se ustezala, a o čemu se radi saznala je jer je zatekla muža da radi to što radi .Odvratno. On posle umire, a time Anti i Despina (ćerka) osećaju olakšanje. Anti će ipak svoju sreću pronaći sa Džekom, sa kojim se, kasnije se vidi, preselila u Australiju i rodila sina. Rat zahvata Evropu i dolazi do komešanja i na Kritu. Prikazane su i scene koje prate rat.

Na momente, pri početku, čitajući stil me je podsećao na Udruženje ljubitelja knjige, i mislila sam da ću baš uživati, ali to je možda bilo na par stranica. Posle kao što vidite ima svega i svačega. Ništa što već nije viđeno negde drugde, i još sa kojekakvim grozotama. Ima naravno i patetičnih izjava, što sa strane Hevenlijinog muža, što sa strane Anti (ka Hevenli). Ja ne spadam u preterano romantične osobe, pa mi je možda i više smetalo to nego što možda jeste, ne znam... I naravno mora i nešto da štrči što se ipak neke realnosti tiče - Anti je htela da njene ćerke budu školovane i to je u redu, ali na kraju saznajemo da je ova starija, Despina, postala profesor medicine na Harvardu (jer se za to interesovala dok su živele na Kritu, a Hevenli joj je pokazivala medicinske stvari jer je ona medicinska sestra). Naravno da nije nemoguće da se to izdešava, ali mi je u ovom kontekstu bilo mnogo. Ajde da je postala profesor u Australliji negde (tamo su se preselili), ali baš Harvard...
Namerno sam bila opširna, da biste stekle uvid čega sve ima u knjizi. I da vidite da slobodno možete da je preskočite. Meni se nije dopala, a i nastavak ću odložiti za neko kasnije vreme, sad ga sigurno neću čitati.

Tako da, Mrs. Bi, nema potrebe da mi zavidiš što ne čitaš trenutno ovu knjigu. Ništa posebno. Ali ako te zanima, ja ću ti je drage volje pozajmiti, možda će tvoj utisak biti drugačiji. :)

I da, kuce su vam preslatke :heart: Kad vidim vaše pse, poželim i da imam i ja jednog, ali to je sad neizvodljivo.

Ovih dana sam htela da idem u veeeliku kupovinu u Lagunu, i to u Zemun jer je tamo od 21-22h dodatni popust od 5%, ali me svako bogovetno veče omete pljusak. Danas idem na neki rođendan, pa ne mogu, ali se nadam da ću sutra uspeti. Što više gledam onaj spisak za akciju, sve više odustajem od onih knjiga, tako da za sad neću od toga ništa uzimati. Uzeću nešto drugo, iz regularne prodaje, ali još nisam smislila tačno šta. Znaćete svakako čim i ja budem znala šta bih:cool:

Ne, ne. Ne izvlači se nego izvlači knjigu :lol:

Ja bih je ipak opet čitala, samo sam morala da kažem da su joj zadnjih 30-ak strana totalno bez veze.
Kao da ih nije pisoa isti pisac. Ostatak knjige je perfekt.
Ali ovo baš pokvari utisak :(
O, voljena forumasice;)
Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam ( ali stvarno) da sam se malo zayebunila:)

Inače, danas sam na buvljeku nakupovala knjige po 50 dinara... Lem - Solaris, Bulatović - Đavoli dolaze, Vene- zbirka I i Udžbenik iz matematematike III, uz Blic dobih Andrića za 40 dindži i još pronađoh Sumnjivo lice ispred samousluge, neko izgubio... Ljudi moji, gde ću ih? :dash:

Samo da vam javnem, neka je od vas želela da ima Hajdi. E, sada je uz Blic Ženu 199 dinara, videla sam danas na trafici. I to u tvrdom povezu.
Ja Hajdi znam napamet. Kao dete sam je citala valjda i 5x uzastopce i ta Hajdi zaista je nekako uticala na moj zivot, barem na zivotni put
jer u kinjizi Hajdi dolazi u Frankfurt i zblanuta je tornjevima, crkvama, gradskim zhivotom, patricijskim kucama a to je ostavilo toliki utisak na mene
da uvek kada sam zamisljala neki svoj buduci zivot , uvek je tu bio bas taj Frankfurt. Pojma nemam zasto sam se identifikovala sa tom hajdi kao dete,
Zajecar je ipak velegrad za njenu svajcarsku vukoyebinu, a i koza u moje vreme nije bilo.

Obavila sam jedan deo kupovine. Prolazila sam pored knjižare i rekoh sebi - ajd kad si već tu :lol:
Uzela sam:
Samarkand
Biblija otrovne masline
Moramo da razgovaramo o Kevinu
Godina smrti Rikarda Reiša
Slepilo

Mislila sam da ću koristiti i onaj popust od 5%, ali ovako se nekako namestilo pa nisam izdržala :)
A posle idem do grada, pa ću uzeti drugi deo planranih knjiga - Svetlo između okeana, Kako je nestajala Esmi Lenoks, Soba. Ove poslednje dve trenutno nisu imali u mojoj knjižari, pa se nadam da ću ih naći u ovoj drugoj, do koje ću svratiti danas. Vodila sam se vašim preporukama, kao što se da primetiti :)

Poslednja izmena:
Obavila sam jedan deo kupovine. Prolazila sam pored knjižare i rekoh sebi - ajd kad si već tu :lol:
Uzela sam:
Samarkand
Biblija otrovne masline
Moramo da razgovaramo o Kevinu
Godina smrti Rikarda Reiša
Slepilo

Mislila sam da ću koristiti i onaj popust od 5%, ali ovako se nekako namestilo pa nisam izdržala :)
A posle idem do grada, pa ću uzeti drugi deo planranih knjiga - Svetlo između okeana, Kako je nestajala Esmi Lenoks, Soba. Ove poslednje dve trenutno nisu imali u mojoj knjižari, pa se nadam da ću ih naći u ovoj drugoj, do koje ću svratiti danas. Vodila sam se vašim preporukama, kao što se da primetiti :)

Bices odusevjena:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back