BEZRAZLOZNO NANOSENJE ZLA?KOLIKO JE PRISUTNO U NASEM DRUSTVU?

gost 189815

Iskusan
Poruka
5.826
meni je sestra u nekoj prici rekla da ne zeli da se tecina firma reklamira preko nje,tj da se salju fejsb.pozivi njenim kontaktima na fejsu,jer (a to je upotrebila kao zadnji razlog zasto ne zeli to da radi)u 'prijateljima' ima devojke iz srednje koje je bas nisu gotivile(bile su ljubomorne na nju i tome sl.),i kao moze neka da kaze svom caletu da mom teci sje8ava posao zato sto je mrze(i skoro je cula da su je ogovarale)....
e sad moja prvobitna reakcija bila je da li si ti normalna znas li koliko neko mora da te mrzi da bi ti tako nesto uradio??umisljas puno..i sl...
mislim delovalo mi je kao malo detinja(tinejdz)reakcija(a mi nismo deca),i kao poslednji izgovor zasto to ne zeli da radi...i rekla sam joj nesto slicno a ona mi rece:
ne znas ti kakvi su ljudi...
e sad meni logika nalaze da da bi se usrao u neciji zivot moras bas da ga mrzis,ali bas...i za slicno nisam cula pa aj da vas pitam koliko ste u zivotu prisustvovali sitacijama,tj doziveli da vama ili nekom dr neko nanosi veliko zlo zbog nekih trivijalnih razloga..da li je to normalno(uobicajno) u danasnjem drustvu da se ljudi izivljavaju(i to bas,ne mislim ono sef me gnjavi i sl..) nad dr zbog gluposti ili ne?mislim ne verujem da ima toliko psihopata,bez obzira sto zivimo gde zivimo:zblesav:
hvala

Poslednja izmena:
To kad se pomeša bes i zavist, pa osoba kod koje se jave ove emocije zavidi nekome ko je srećan, pa se iživljava, hoće podsvesno da je dovede u stanje u kom je i ona sama, mislim da svi ponekad se osete tako, pa šire mržnju kao bolest... Ima čak i ona teorija da je jaukanje u toku bolesti više psihički mehanizam slične ili ovakve prirode, da prenesemo malo tuge na druge + da nam budu nakloni prisutni ljudi... A na psiho testu postoj i pitanje vezano za to šta biste uradili nekoj osobi koja je uspešna i srećna i sve joj ide od ruke.. Mnogo je lakše uništiti nekoga, nego se potruditi i mrdnuti dupe da ti budeš bolji

meni je sestra u nekoj prici rekla da ne zeli da se tecina firma reklamira preko nje,tj da se salju fejsb.pozivi njenim kontaktima na fejsu,jer (a to je upotrebila kao zadnji razlog zasto ne zeli to da radi)u 'prijateljima' ima devojke iz srednje koje je bas nisu gotivile(bile su ljubomorne na nju i tome sl.),i kao moze neka da kaze svom caletu da mom teci sje8ava posao zato sto je mrze(i skoro je cula da su je ogovarale)....
e sad moja prvobitna reakcija bila je da li si ti normalna znas li koliko neko mora da te mrzi da bi ti tako nesto uradio??umisljas puno..i sl...
mislim delovalo mi je kao malo detinja(tinejdz)reakcija(a mi nismo deca),i kao poslednji izgovor zasto to ne zeli da radi...i rekla sam joj nesto slicno a ona mi rece:
e sad meni logika nalaze da da bi se usrao u neciji zivot moras bas da ga mrzis,ali bas...i za slicno nisam cula pa aj da vas pitam koliko ste u zivotu prisustvovali sitacijama,tj doziveli da vama ili nekom dr neko nanosi veliko zlo zbog nekih trivijalnih razloga..da li je to normalno(uobicajno) u danasnjem drustvu da se ljudi izivljavaju(i to bas,ne mislim ono sef me gnjavi i sl..) nad dr zbog gluposti ili ne?mislim ne verujem da ima toliko psihopata,bez obzira sto zivimo gde zivimo:zblesav:
hvala

Ima toga pogotovo u malim sredinama.Smatraju valjda da zbog neceg vrede vise od tebe,da si ti po necemu razlicit od njih i kad se pomesa taj kompleks vise vrednosti,sa seljackom prostotom i zlobom,dobija se strasan otrovni koktel,te ako si nesto inteligentniji,obrazovaniji,moze da te zesce povredi jer vidis da se prave samo prosti i daju sebi slobodu da govore neke stvari za koje komotno mozes da ih tuzis,a igraju na loptu da si dobar covek pa koliko god te gazili,okrenuces i drugi obraz...U vecim gradovima, makar glume inteligenciju pa ih je i sramota nesto da kazu,a i racunaju da za svoje postupke mogu odgovarati...Jako smo lose tj. tesko debelo diskriminatorsko,licemerno,iskvareno drustvo...
Pogotovo kad se klan okupi i kad se zaboga brinu- Zar cemo njega/nju dopustiti da se uclani,zaposli smuva s njom/njim...

Poslednja izmena:
znaš šta
da bi neko hteo da te ozbiljno zayebe
treba da si neko i nešto
a ovde uglavnom oni koji su niko ništa
pate od sindroma vrlo važnih ličnosti i manije gonjenja
sve im neko zavidi mrzi ih baca im kletve
tako i tvoja nerazumljiva priča zvuči na sušto gubljenje neke sasvim nevažne osobe

Ti si ocigledno totalno nevazna,nebitna osoba,senka,pa te niko i ne primecuje u ovom psihopatskom drustvu da bi te progonio :mrgreen:
Ne kazem ima ludaka koji misle da ih progone, a ima i progonjenih.Trebas objektivno sagledati celu situaciju...

Pa ne mora da znači da te neko progoni ako ti zavidi, već da će te usrati ako dobije suptilnu priliku, npr olaje te kod devojke kod koje postoji uzajamno sviđanje ili sl.. To nije nešto za šta je potrebno progonjenje, već, eto, ako se ukaže prilika. Nisu svi takvi, ali je činjenica da je zavist u svima nama i da drugačije reagujemo pod njom, neko gleda da spusti drugog, a nekome je to motivator

Kao da nam se nikada nije desilo da neko ogovara neku osobu kod nas...e nekada je neko povređen od strane ogovarane osobe, pa osetite kroz ogovaranje, jed i žal i to iskren....e a ima onih koji ogovaraju sa zlobom i osmejkom na licu....fizički mi pripadne muka od ovih drugih....vešto, lakonski nanose bol drugima....seju zlo pa gde se primi.....nije to nimalo bezazleno kako nam se čini.....

Poslednja izmena:
al meni nije jasno kako ona moze da pretpostavi da ce zbog neke tinejdz ljubomore i zavisti neko hteti da unisti citav neciji zivot...za to trebas da budes tezak psihopata i poremecena licnost...a nista se bas bitno(u smislu drasticno drugacije od klas sit.) nije desilo...samo klasicna zavist i sl i ogovaranje...

"Samo" ogovaranje moze toliko zla da nanese.... za duuugo godina. ^^

- - - - - - - - - -

Akoje mala sredina u pitanju - da ne pricamo dalje...

hvala

Naziv i poenta teme su ti dobri ali je tekst i primer koji si navela (to sa fejsom i zlim drugaricama koje unistavaju firme) je skroz bezveze.Bez uvrede naravno.Tema je OK.

E sad,licno,mogu da kazem da je jedna od retkih stvari na koje sam u zivotu stvarno ponosan je to sto nikada nikog nisam zaje*ao.Nisam mu nacinio zlo niti sam ikome zeleo zlo.Zivim svoj zivot i nemam ni zelju ni vreme ni zivce da se bavim tudjim zivotima ma koliko mi te osobe bile iritantne i odbojne.Ali ima i takvih ljudi koji se vise raduju tudjoj nesreci nego svojoj sreci.

Zavisi sta je nanosenje zla. Primera radi ako neko nepoznati pita nekog mog "poznanika" o meni a ovaj kaze da sam najveca kretencina i debil na svetu koliko je to zlo? Mislim, jeste, ali ne nanosi mi nikakvu direktnu stetu osim mozda sto ce taj neko novi imati lose misljenje o meni i preneti ga nekom drugom, sto moze unistiti neke mogucnosti, poslovne i sl. Ali ako neko misli da sam ovakav ili onakav, zavidi mi, mrzi me, a drzi to za sebe, ne vidim problem, ima pravo na svoje misljenje.

Takvi su ljudi ne mirisu te, mozda si bolji od njih, mozda su oni gori od tebe ili se osecaju ugrozeno, pa 'ajde da te spuste malo.

Bio sam sam meta bezrazloznog zla, trazio sam razloge i shvatio da to ljudi rade zato sto su mali, sitni, ne fizicki naravno, ljudi koji su frustrirani i nezadovoljni svojim zivotom, i mislim da im ne treba vracati zlo vec da ih treba sazaljevati, bar ja to tako gledam, naravno ne oduvek, ranije sam se ljutio... To je situacija kada ljudi gledaju da drugi ne budu srecni jer ni oni sami nisu, pa, onda im je dusa mirnija kada su i drugi nesrecni, boli ih tudja sreca, a sta pricati o ljudima koje boli tudja sreca? Bespotrebno.

hvala
Hm, da ćale nekog derišta shebava posao tvome teči zato što mu je to reklo derište? Smešno.
Nisam to doživeo, nisam ni radio. Ne budite previše kritični prema svom okruženju, pa ne moramo se mi posipati pepelom, ako nas već svi drugi blate.
Ima ogovaranja ima zlobe, ima svega, ali se ipak na kraju vidi ko je kakav .

Back