Bez novca se umire...i to je jedina istina

Poruka
5.463
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/207925/Zena-bez-adrese-umrla-na-klupi-pred-opstinom

Žena bez adrese umrla na klupi pred opštinom

E. B. | 20. 09. 2010. - 00:02h | Komentara: 41
Milosava Pajić, sedamdesetogodišnja starica koja je više od mesec i po dana spavala na klupama u Gradskom parku i u drugim delovima Bijeljine, umrla je u subotu, oko 14.20 na klupi ispred zgrade opštine.
75601_preminulamilosava-pajic-f-01-f.g.bobic_f.jpg

Tiho i nečujno oprostila se od grada koji joj nije mogao ponuditi adekvatan smeštaj. Njena „krivica“, tako bar zakonski propisi kazuju, bila se u tome što je imala porodičnu penziju od 159 KM i što objektivno nije mogla biti korisnik Centra za socijalni rad. Ipak, Centar joj je izašao u susret zakupivši za nju privatni smeštaj - manju kuću u Ulici Luja Pastera 6. Milosava je tvrdila da u kući, punoj vlage, nakon smrti vlasnika za nju više nema mesta. Ni srodnici nisu bili voljni da prihvate Milosavu.

Policiji su za Milosavinu smrt u subotu javili građani. Dežurni lekar je konstatovao da je „smrt M. P. (70) iz Tobuta, opština Lopare, nastupila prirodno“. O svemu je obaviješten i Centar za socijalni rad u Bijeljini. Dežurni operativni u CJB Bijeljina rekao je da je „M. P. bila - bez adrese stanovanja“, a lokalne vlasti dale su se u potragu za njenim srodnicima od kojih se očekuje da je sahrane.

Činjenica je da je Milosava više od 50 dana upozoravala, tokom avgusta i u prvoj polovini septembra, da i ona postoji pod kapom nebeskom. Nije pružala ruku, ali je očekivala pomoć i nadala se. Njena smrt je sada samo gorka opomena da ne živimo u tako savršenom, uspešnom i humanom društvu kako nam ovih dana sa predizbornih plakata poručuju kandidati za oktobarske izbore.

tema ne sluzi nicemu...mozda samo kao dokaz shta znachi biti sam i biti bez para...tu postoji samo jedna istina...otpisan si slucaj

Civilizacija je pokazala svoje pravo lice. Jos jedan slucaj na Planeti. Jos jedan visak na Planeti

Niko ne moze reci da je kriv i da nije kriv

Jer, nije nasa stvar

Bez lazne patetike...mi smo zvijeri koje svaki dan otimaju zalogaje , ukoliko mogu i kako mogu. Psihopatologija je neminovna...ne moze biti da se mozak ne transformise nakon svega. I to je surova realnost.

Biti jak i biti sit i biti ziv i naravno zdrav- ako imas pare. I zmuriti na sve, jer je to jedini nacin da se prezivi.

Biti jak i surov i slep...za siromastvo, za glad, cerupati sto vise da se obezbedis za buduca pokolenja.

Biti jak i biti sit...to je jedina istina

Zahvalimo Bogu, Alahu, Budi, Jehovi, Totemu i mrzi me vise da nabrajam...za svaki dan i punu trpezu...jer je jedino vazno biti jak i biti sit.

A ovo nije tema za zgrazavanje i patetisanje i nema veze sa politikom, humanoscu, mestom i vremenom.

Ima veze samo sa poukom...deco i odrasli...ne igrajte se zivotom...borite se za svako parce hleba...jer ako nemate parce hleba , niko vam nece pomoci. Pesmice, slikice i ostali talenti posluzice jednog dana svrsi , samo ako neko od tadasnjih lokalnih trgovaca pozeli da unovci rad mrtvog , siromasnog umetika. Tada ce nas ubediti da je bio genije. Po potrebi da nam se svidja.

Odjava

I cela Planeta je na istom principu.

Zakon dzungle

Poslednja izmena:
Svi smo gledali...i cekali da neko drugi reshi neshto...i taj odozgore je reshio onako kako samo on zna.

I samo cekam ...svakodnevno bar pet do deset prosjaka, ljudi koji traze pomoci za raznorazne porodicne drame- lechenja itd - da li su lazovi

Postoje li danas narodne kuhinje ? Ne znam da li je taj pojam ukinut. Afganistan ili Pakistan nakon poplava, sa chim da se uporedi?

Kad srca otvrdnu i samo blenu i stureno mehanicki idu , svaki dan i vracaju se svaki dan , kao pod hipnozom.
Mentalna retardacija.

Nama ne trebaju psi lutalice, imamo zive ljude, zive kosture.

I nek mi samo neko pomene ostavljeno kuche ili mache, poklonicu mu na moj rachun T-61 za eutanaziju.

Nema mesta za ziva bica koja su vishak

Ma ljudi nema potrebe da se uzbudjujemo. Riknula je jedna babetina, ko je 'ebe...I jos oce preko leba pogachu. Samo sam se zaebavala, cisto, da iskoristim moc interneta ...i reklamiram sebe....kao fora nesto se tangiram, ali jace je od mene...kad vec nije bila zapazena kao ziva, da dokrajchim licemerje i posaljem je na internet da postane dvadeset minuta poznata.

Shta me briga, nije moja majka, ni baba, a i da jeste ko je ebe nek crkne kad nema pare.

To je zakon, a ljudi smo nismo neke p. pa da razmisljamo da li smo humani ili ne. To je sve normalna reakcija, zar ne

Glodji do kosti

Definitivno promashih Planetu...ali definitivno

Ej, molim te obrishi temu, stvarno je uznemirujuce smarajuca i neatraktivna, a osim toga beskrajno svakodnevna

Hajde da se zezamo

Ma ljudi nema potrebe da se uzbudjujemo. Riknula je jedna babetina, ko je 'ebe...I jos oce preko leba pogachu. Samo sam se zaebavala, cisto, da iskoristim moc interneta ...i reklamiram sebe....kao fora nesto se tangiram, ali jace je od mene...kad vec nije bila zapazena kao ziva, da dokrajchim licemerje i posaljem je na internet da postane dvadeset minuta poznata.

Shta me briga, nije moja majka, ni baba, a i da jeste ko je ebe nek crkne kad nema pare.

To je zakon, a ljudi smo nismo neke p. pa da razmisljamo da li smo humani ili ne. To je sve normalna reakcija, zar ne

Glodji do kosti

Definitivno promashih Planetu...ali definitivno

Ej, molim te obrishi temu, stvarno je uznemirujuce smarajuca i neatraktivna, a osim toga beskrajno svakodnevna

Hajde da se zezamo

I sta bi bilo da je bila zapazena??? Ne razumem sta se to moze vise uraditi od penzije i smestaja??? Cim je imala penziju (vidim da je RS u pitanju) imala je pravo na besplatno lecenje, na pakete pomoci koji se svaka tri meseca dele penzionerima koji zive sami a penzija im je manja od 100 eura. Mislim sta sad ocekujes.
Da placemo za babom koja nije htela da ostane u stancicu, trosi svoju crkavicu i obilazi lekare kao i milion penzionera koji sto od potrebe sto od dosade vise po ambulantama. Ona je valjda trebalo da bude "zapazena" ( ma sta to "zapazena" znacilo) i to bi resilo problem. Ne bi umrla sa sedamdeset vec u sedamdeset drugoj.

Meni stvarno nije nikakva vest. Mozda zbog svega sto sam prosla ovo za mene i jeste "Umrla jednom jedna baka jer nije znala ili nije htela da zivi onako kako moze i mora."

Žalosno..i sve će više biti takvih slučajeva.
Slažem se da je teško naći smeštaj takvim licima ali bar da se neka hraniteljska
porodica pronadje a da je bilo ma kakvog truda i angažovanja po tom pitanju i našla bi se...
..znači da se ama baš niko nije potrudio ni zauzeo da reši taj njen problem..
Uvek je bilo ovakvih slucajeva i bice ih i ubuduce.
Zalosno i tuzno ali i to je zivot.

Malo-malo pa cujem ovako nesto... i uvek se rastuzim. Znam za slican slucaj... starac bez porodice, bez kuce, bez penzije... ziveo od rada dok je mogao da radi, posle toga je ziveo od milostinje. Opstina mu je izasla u susret, nasla smestaju nekom domu za stare, socijalnu pomoc... nije hteo. Na kraju je umro u nekom haustoru.

Uvek je bilo ovakvih slucajeva i bice ih i ubuduce.
Zalosno i tuzno ali i to je zivot.

Ali ljudi moji zar to nije strašno...zatvarati oči pred bilo čijim problemom,
prolaziti pored onih kojima treba pomoć pognute glave..ne osvrnuti se, ne osmehnuti se,
ne pružiti ruku, ne potruditi se da pomogneš ma kako...
Otudjenje vlada, nikoga ništa ne zanima...samo u se i u svoje kljuse..a sve nas
čeka i ta famozna penzija, i ambulanta u kojoj ćemo tražiti prijatelje jer smo usamljeni
ili se to nama ne može desiti (?),
sve nas čeka jedna **-katarina-** koja će nam se u lice nasmejati i reći
"Umrla jednom jedna baka jer nije znala ili nije htela da zivi onako kako moze i mora."
:(..strašno...

Malo-malo pa cujem ovako nesto... i uvek se rastuzim. Znam za slican slucaj... starac bez porodice, bez kuce, bez penzije... ziveo od rada dok je mogao da radi, posle toga je ziveo od milostinje. Opstina mu je izasla u susret, nasla smestaju nekom domu za stare, socijalnu pomoc... nije hteo. Na kraju je umro u nekom haustoru.

Tužno, ali to je bio njegov izbor da ne ode u dom. I tu niko nije kriv, ni država, ni predsednik, ni sistem, ni komšiluk...

prolaziti pored onih kojima treba pomoć pognute glave..ne osvrnuti se, ne osmehnuti se,
čeka i ta famozna penzija, i ambulanta u kojoj ćemo tražiti prijatelje jer smo usamljeni
"Umrla jednom jedna baka jer nije znala ili nije htela da zivi onako kako moze i mora."
Iz takvih razloga se stvara dok si mlad.da nebi doziveo takvu starost.I to se stvori treba pametno koristiti.
Zivot nikoga ne mazi,niti ce.

A sta bi ti uradila da si bila u mogucnosti da joj pomognes? Odvela je svojoj kuci... ili sta? :dontunderstand: Ako sam dobro procitala, bila joj je ponudjena pomoc, koju je ona odbila... i nije umrla od zime, gladi ili cega vec, doslo njeno vreme i cao. Ne zelim da zvucim bahato, ali *** oguglala sam na takve price vise. :neutral:

tema ne sluzi nicemu...mozda samo kao dokaz shta znachi biti sam i biti bez para...tu postoji samo jedna istina...otpisan si slucaj

Civilizacija je pokazala svoje pravo lice. Jos jedan slucaj na Planeti. Jos jedan visak na Planeti

Niko ne moze reci da je kriv i da nije kriv

Jer, nije nasa stvar

Bez lazne patetike...mi smo zvijeri koje svaki dan otimaju zalogaje , ukoliko mogu i kako mogu. Psihopatologija je neminovna...ne moze biti da se mozak ne transformise nakon svega. I to je surova realnost.

Biti jak i biti sit i biti ziv i naravno zdrav- ako imas pare. I zmuriti na sve, jer je to jedini nacin da se prezivi.

Biti jak i surov i slep...za siromastvo, za glad, cerupati sto vise da se obezbedis za buduca pokolenja.

Biti jak i biti sit...to je jedina istina

Zahvalimo Bogu, Alahu, Budi, Jehovi, Totemu i mrzi me vise da nabrajam...za svaki dan i punu trpezu...jer je jedino vazno biti jak i biti sit.

A ovo nije tema za zgrazavanje i patetisanje i nema veze sa politikom, humanoscu, mestom i vremenom.

Ima veze samo sa poukom...deco i odrasli...ne igrajte se zivotom...borite se za svako parce hleba...jer ako nemate parce hleba , niko vam nece pomoci. Pesmice, slikice i ostali talenti posluzice jednog dana svrsi , samo ako neko od tadasnjih lokalnih trgovaca pozeli da unovci rad mrtvog , siromasnog umetika. Tada ce nas ubediti da je bio genije. Po potrebi da nam se svidja.

Odjava

I cela Planeta je na istom principu.

Zakon dzungle

Uf...tužna istina... 'ebeno neverovatno da možemo da prolazimo pored takvih ljudi svakodnevno i da žmurimo...

A sta bi ti uradila da si bila u mogucnosti da joj pomognes? Odvela je svojoj kuci... ili sta? :dontunderstand: Ako sam dobro procitala, bila joj je ponudjena pomoc, koju je ona odbila... i nije umrla od zime, gladi ili cega vec, doslo njeno vreme i cao. Ne zelim da zvucim bahato, ali *** oguglala sam na takve price vise. :neutral:

Makar bi sela pored nje i pitala je šta joj se dešava, zašto, kako, uputila je
na pravo mesto gde da se obrati, ma bilo šta...Misliš li ti da će
jedna opština obelodaniti svoju nezainteresovanost za njen slučaj ili je verovatnije da će reći kako su
sve uradili ali eto, baba ko baba nije prihvatila smeštaj..ma ajde, nismo deca...ili jesmo...:think:

Back