Besplatni udžbenici, da ili ne

Učenici u Finskoj ne plaćaju udžbenike, jer im se obezbeđuju besplatno od strane lokalnih samouprava.
Učenici u Francuskoj imaju pravo na besplatne udžbenike, koje obezbeđuju lokalne vlasti, a finansiraju se kroz državni budžet.
Učenici u Švedskoj ne plaćaju udžbenike, jer im se oni obezbeđuju besplatno od strane države.
U nekim federalnim jedinicama Nemačke, udžbenici su besplatni, dok se u drugim delovima zemlje sufinansiraju... etc, etc

Dakle DA, ma koliko ,,narod realno imao para" i bez obzira na ,,čike širokih ruku koji kao treba da ih poklone" kako ti već piše u tom podnaslovu.

Učenici u Finskoj ne plaćaju udžbenike, jer im se obezbeđuju besplatno od strane lokalnih samouprava.
Učenici u Francuskoj imaju pravo na besplatne udžbenike, koje obezbeđuju lokalne vlasti, a finansiraju se kroz državni budžet.
Učenici u Švedskoj ne plaćaju udžbenike, jer im se oni obezbeđuju besplatno od strane države.
U nekim federalnim jedinicama Nemačke, udžbenici su besplatni, dok se u drugim delovima zemlje sufinansiraju.

Dakle DA, ma koliko ,,narod realno imao para" i bez obzira na ,,čike širokih ruku koji kao treba da ih poklone" kako ti već piše u tom podnaslovu.

Slažem se potpuno, i kod nas bi to moglo da se uradi bez problema, da postoji volja. Ali kod nas se na stvari ne gleda po tome koliko doprinose društvu, već koliko su koruptivne i koliko neko može da se "ugradi". Ako država može da uzme procenat na neki posao, taj posao će se gurati. Ako ne može, onda se i ne dešava.

Izgleda da u ovom slučaju kompanije za udžbenike nisu "prava adresa" za dilove i provizije, pa zato i nema političkog interesa da se taj problem reši. Zbog toga imamo fokus na Expo projektima, nacionalnom stadionu i sličnim megalomanskim pričama gde ima prostora za ogromne nabavke i "ugrađivanje", a ne na obrazovanje, kulturu i zdravstvo, jer tu, za režim, "nema leba".

Drugarčići, mislim da niste pravilo razumeli pitanje.

Dakle, da li je moralno, konkretno sa vaše strane, da tražite besplatne udžbenike za svoju decu u uslovima kada tu decu vozite u školu vrlo velikim, lepim i skupim automobilima (često SUV), kada ta deca idu u školu samostalno na električnim skuterima, kada jedan njihov mobilni telefon košta najmanje kao kompletan školski pribor sa sve knjigama, a često i znatno više od toga, kada idete na letovanje u inostranstvo (neki i po dva puta godišnje) itd. A što ne reći i: Kada sedite po kafićima i restoranima dok vaši sugrađani i njihova deca dobijaju batine od režimske policije.

Ne i da.

Tj., treba da se dele vauceri, i da se organizuju charter skole koje se bore na trzistu skola sa drzavnim skolama za te vaucere.

A u sklopu vaucera da idu i troskovi za udzbenike npr.

I onda svaka skola da odlucuje od kog izdavaca da kupuje udzbenike.

Zabraniti monopol Drzavnom Zavodu za udzbenike, naravno.

Naravno, sve ovo je nemoguce u SNS mafijasko-udbaskoj Srbiji.

Да, за основну школу, која је обавезна.

И, уџбенике за основну школу да издаје и штампа искључиво држава, која их и обезбеђује бесплатно.

Деца која иду у приватне основне школе, за оне предмете који су заједнички са државним (пошто свакако морају да имају одобрен програм) исто обавезно да користе бесплатне државне уџбенике. Оне које користе мимо тога, нека плаћају сами.

Drugarčići, mislim da niste pravilo razumeli pitanje.

Dakle, da li je moralno, konkretno sa vaše strane, da tražite besplatne udžbenike za svoju decu u uslovima kada tu decu vozite u školu vrlo velikim, lepim i skupim automobilima (često SUV), kada ta deca idu u školu samostalno na električnim skuterima, kada jedan njihov mobilni telefon košta najmanje kao kompletan školski pribor sa sve knjigama, a često i znatno više od toga, kada idete na letovanje u inostranstvo (neki i po dva puta godišnje) itd. A što ne reći i: Kada sedite po kafićima i restoranima dok vaši sugrađani i njihova deca dobijaju batine od režimske policije.

Јесте, ако плаћамо порез.

Додуше, СНС мафијаши и клијенти на које, чини ми се, реферираш, обично не плаћају порез...али онда и питање упућено њима нема смисла...јер имају проблем са разумевањем појма "морал".

Isto ovo pitanje sam postavio na jednoj društvenoj mreži gde su se članovi Kreni-Promeni žalili da je grad odbacio njihovu peticiju sa potpisima građana za besplatne udžbenike. Na početku sam napisao da znam da rizikujem da me proglase ćacijem, i zaista je to učinila neka njihova ženturača.

No, činjenica je su oni tu peticiju organizovali iz čisto populističkih pobuda. Našem narodu, koliko god imao, nikada neće biti dovoljno. Mnogo voli kada nešto može da dobije džabe, bilo šta, i postaje besan ako se to ne desi. To je sjajna prilika za sve populiste da pokupe političke poene. Populisti nikada neće reći narodu da je pokvaren, gramziv, muftadžija, sklon korupciji.

Niti da je upravo on kriv za ovo zlo koje je danas na vlasti u Srbiji, da je on lično stvorio to zlo jer je naseo na njegova obećanja.

Ne, uvek je neko drugi kriv. Stranci sa Zapada su nam postavili izdajničku vlast, CIA, MI6, Iluminati, Vatikan, Jezuiti i Masoni. Samo prepošteni, predobri i večito gladni srpski narod ništa nije kriv.

Bio je predlog da se u Srbiji na sajtu postave svi udžbenici za osnovne u srednje škoje
u PDF formatu,odkle bi svako mogao besplatno
da ih čita, snimi na hard, odštampa ...
ali je takav predlog sasečen u korenu

A znate li gde se ti udžebenici štampaju, a država to plaća
U jednioj ex SFRJ republici,malo zapadnije od Srbije

Isto ovo pitanje sam postavio na jednoj društvenoj mreži gde su se članovi Kreni-Promeni žalili da je grad odbacio njihovu peticiju sa potpisima građana za besplatne udžbenike. Na početku sam napisao da znam da rizikujem da me proglase ćacijem, i zaista je to učinila neka njihova ženturača.

No, činjenica je su oni tu peticiju organizovali iz čisto populističkih pobuda. Našem narodu, koliko god imao, nikada neće biti dovoljno. Mnogo voli kada nešto može da dobije džabe, bilo šta, i postaje besan ako se to ne desi. To je sjajna prilika za sve populiste da pokupe političke poene. Populisti nikada neće reći narodu da je pokvaren, gramziv, muftadžija, sklon korupciji.

Niti da je upravo on kriv za ovo zlo koje je danas na vlasti u Srbiji, da je on lično stvorio to zlo jer je naseo na njegova obećanja.

Ne, uvek je neko drugi kriv. Stranci sa Zapada su nam postavili izdajničku vlast, CIA, MI6, Iluminati, Vatikan, Jezuiti i Masoni. Samo prepošteni, predobri i večito gladni srpski narod ništa nije kriv.
Besplatni udžbenici su reklamni potezi lokalnih vlasti, ne verujem da će to umiriti one čija deca idu u škole koje prokišnjavaju, koje nemaju normalne toalete, sale za fizičko i sl. I da ih uzimaju, ništa se to neće odrazoti na neku pozitivniju sliku o odnosu države prema narodu, kod mnogih..

Besplatni udžbenici su reklamni potezi lokalnih vlasti, ne verujem da će to umiriti one čija deca idu u škole koje prokišnjavaju, koje nemaju normalne toalete, sale za fizičko i sl. I da ih uzimaju, ništa se to neće odrazoti na neku pozitivniju sliku o odnosu države prema narodu, kod mnogih..
To je prvo došlo iz redova opozicije tačnije od strane Aleka Kavčića. Posle je to potencirao Đilas a na kraju je sama vlast ukrala šou i počela to da praktikuje po nekim gradovima. Naravno uz besplatan prevoz.

Peticija nije organizovana da bi narod stekao pozitivniju sliku o državi, već da bi KP prikupio političke poene.

U nekim federalnim jedinicama Nemačke, udžbenici su besplatni, dok se u drugim delovima zemlje sufinansiraju... etc, etc

I obavezno ih dati i studentima koji žele da uče, bez obzira na godine i funkciju u stranci.

Back