Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Jel moze neko da mi kaze koliko su vredna ova dva...3 Kreuzer 1704 GE i 3 Kreuzer 1695 NB, fala

17041s.jpg

17042q.jpg

16951h.jpg

16952.jpg

Jel moze neko da mi kaze koliko su vredna ova dva...3 Kreuzer 1704 GE i 3 Kreuzer 1695 NB, fala

Slozio bih se sa kolegom, ove kovanice su nazalost slabo ocuvane tako da vrede zajedno oko 10-tak evra.

Jedino sto je nesto bolje ocuvanih od ovih starijih kovanica koje sam video na slikama su pruski groschi Wilhelm ali oni cak i dobro ocuvani (XF) vrede do 10 evra.

Molio bih da neko proceni vrednost i stanje kovanica sa slika, ukoliko ima vremena i u mogucnosti je. Moguc dogovor oko trgovine. Hvala :)

Ja bi ove kovanice procenio na jedno 200 do 300€ posebno na račun 50 dinara 1932 jedne iz kovnice Beograda ( podpis kovnica AD) i drugog iz kovnice Londona (bez podpisa). Iz beograda vredi više (kao takav sa slike je bih ga procenio XF+, možda je i aUNC treba ga pogledati sa mikroskopom plus mislim da je zarotiran za 180°) oko 140€ (80€ bez rotacije) a onaj drugi iz Londona (procenio bih ga XF+) na 60€. to znači ako nisu polirani i čiščeni ako jesu onda nisu vredni po mome zajedno ni 50€. Američki vrede onoliko koliko piše na njima pretvorite u eure. Dinari sa greškom u kovanju su lepi primerci vredni samo za one koje jih skupljaju od par eura do jedno 10€. Šta se tiče ostalih kovanica iz Kraljevine Srbije i Yugoslavije vrede po par eura. Onda ti asutrijski možda po par eura. Šta se tiče novodobnih dinara SFRJ izdvojio bi 5 para 1981 oni su redji ali i oni vrede po par eura ostali simbolična cena i ako su jako očuvani. Šta se tiče medalja i žetona iz slike iz majdanpeka nemam pojma o vrednosti možda vrede samo koliko ima srebra u njima ( 1 gram srebra malo manje od 0,70€). A oni iz srednjog veka neznam koji su ali znam da če uskočiti moje kolege.

Mislim da mi nije promaklo ništa posebno a ako jeste kolege če me ispraviti.
Nadam se da sam vam pomogo.

p.s. nadam se da kolege više znaju o takozvanim commemorative token's "grow food..." i ruskim rubljima ako vrede šta više...

Molio bih da neko proceni vrednost i stanje kovanica sa slika, ukoliko ima vremena i u mogucnosti je. Moguc dogovor oko trgovine. Hvala :)

U principu oko 250-300 evra, 3 najvrednije kovanice su 50-dinarke iz 1932 i 5 dinara iz 1879 s tim sto bi to sve trebalo pogledati na lupu. Medju ostalim kovanicama nisam primetio nesto ekstra vredno, ima dosta nekih srebnjaka ali sad malo ko placa srebro vise od 50 evrocenti gram, u srebnjake spadaju i polu-dolari iz 1967/1968 ali sa samo 40% srebra. Kovanice sa greskom su zanimljive ali ih je obicno tesko prodati za neki veci iznos.

Zeleo bih da se zahvalim obojici korisnika na proceni, posebno korisniku Jovici, jer sam zbog takvog misljenja i komentara postavio slike i trazio procenu, jer zaista nisam to znao o tim kovanicama, a nisam ni mogao da procenim kog su stepena ocuvanosti. Cudno mi je bilo sto nigde nije pomenuo kovanicu od 5din iz 1879, mislio sam i da ona ima vecu vrednost u tom stanju. Kao laik svestan sam i ja cinjenice da kovanice od 50din iz 1932 i ona od 5din iz 1879 imaju najvecu numizmaticku vrednost. Medjutim, obojica clanova su obratili paznju na ono najvrednije ili ono sto je od najveceg interesovanja, da ne kazem zapostavili ostalo.

Recimo kovanice sa slike od 50para iz 1974 vrede po 20e, a ona od 2din iz 1975 30e, imale su mali tiraz i vrede toliko, ako na trzistu zaista nije drugacije. Tu je i kovanica od 20din iz 1931 cija bi cena mogla biti oko 10e, zatim 3x20din iz 1938 recimo oko 5e komad, 50din 1938 oko 7-8e. Ostale nase kovanice od srebra su malih apoena i stranih, poput 1din 1914, 1915, 1korone i ne bih navodio sad sve i koliko mislim da vrede. Tu su i titovi srebrnjaci, koji ako nista drugo vrede u ceni srebra. Zatim dve prigodne srebrne nemacke kovanice od po 10e, cija je kataloska vrednost 20e. Cena prigodnog novca je od 5 do 10e, po sajtu singidunum online. Niko nije dao misljenje o rimskim i starijim kovanicama, o njima zaista nista ne znam, a voleo bih kad bi mi neko pomogao i oko njih, nadam se da ipak vrede nesto. Kovanice sa greskom su zanimljive ali samo onome ko takve zaista skuplja, o ceni ne bih govorio, ali slazem se recimo da je do 10e, njih je 4. Cuo sam da je cena kovanice od 20para iz 1991 isto nesto veca, mada je ona otkovana u 60 000 000 primeraka, zaista ne znam zbog cega bi bila vredna toliko, oko 5e. O dolarima malo toga znam, ni okvirnu cenu, sem da su od srebra. Kovanice "egzoticnih" zemalja su pa rekao bih unc kvaliteta i kao takve kataloski vrede po 10e, mada su kovane u malom tirazu. Nas aluminijumski novac, kao i set kovanica iz 1955 i 1963, kao i ruske rublje ne vrede vise od 100din po komadu mada su u unc stanju. Ima kovanica koje ni ja nisam komentarisao ovde, a imaju vrednost od par eura svakako.

Naravno ovo je sve na osnovu cena iz kataloga nasih i stranih, zbog toga sam i trazio misljenje nekog iskusnijeg i ko se bavi tim puno duze.. Mislim da kad se sve sabere, ipak moglo kostati vise od 200-300e, ne mnogo vise ali :)... Jovica je naveo da bi samo te dve kovanice od 50dinara mogle kostati 200e=140+60, a koliko znam sigurno nisu ciscene ili polirane. Voleo bih kada bi me ispravio ukoliko sam bilo gde napravio gresku u teksu. S postovanjem obojici!

Jel zna neko sta je ovo?

Pozdrav.

Najverovatnije je u pitanju komemorativni/prigodni medaljon. Možete naći na "google" mnogo sličnih varijacija sa istim latinskim natpisom na reversu . Uglavnom su rađene u zlatu različitih čistoća i trebalo bi da imaju neki pečat koji to i potvrđuje. Naravno uvek postoji mogućnost da je u pitanju i replika medaljona koja se prodavala turistima, jer je jedan period J.F.K. bio veoma popularan i "prodavan" kao motiv na nakitu i suvenirima.

Vaša bar sa slike ne deluje kao zlato, ali ne treba odbaciti ni tu mogućnost.

* odgovor sam vam dao u ovoj temi tako da posebnu temu o ovoj kovanici nisam odobrio.

Poslednja izmena:
@masserati

pozdrav,
za rimske komade po meni nećete dobiti neke malo veće novce, nažalost tržište je takvo.
Iako ne sakupljam taj period Rima evo neke okvirne procene.
Herenija Etruscila, srebrni antoninijan 10-15e
Maximianus, bronzani folis 3-5 e (možda bi išao i koji euro više posle stručnog čišćenja, nikako čišćenje "uradi sam" )
Treća je Vizantijski "K" polufolis i rekao bih da je 3-5e
četvrta iz te grupe starijih moguće da je Indijska, ne znam tačno šta je u pitanju.

Nadam se da sam bar nešto pomogao.
Zainteresovan sam za jednu kovanicu pa vas molim da se javite na
speedy_s.moneta (at) yahoo.com ili preko privatne poruke (morate da je aktivirate u profilu)

Zeleo bih da se zahvalim obojici korisnika na proceni, posebno korisniku Jovici, jer sam zbog takvog misljenja i komentara postavio slike i trazio procenu, jer zaista nisam to znao o tim kovanicama, a nisam ni mogao da procenim kog su stepena ocuvanosti. Cudno mi je bilo sto nigde nije pomenuo kovanicu od 5din iz 1879, mislio sam i da ona ima vecu vrednost u tom stanju. Kao laik svestan sam i ja cinjenice da kovanice od 50din iz 1932 i ona od 5din iz 1879 imaju najvecu numizmaticku vrednost. Medjutim, obojica clanova su obratili paznju na ono najvrednije ili ono sto je od najveceg interesovanja, da ne kazem zapostavili ostalo.

Recimo kovanice sa slike od 50para iz 1974 vrede po 20e, a ona od 2din iz 1975 30e, imale su mali tiraz i vrede toliko, ako na trzistu zaista nije drugacije. Tu je i kovanica od 20din iz 1931 cija bi cena mogla biti oko 10e, zatim 3x20din iz 1938 recimo oko 5e komad, 50din 1938 oko 7-8e. Ostale nase kovanice od srebra su malih apoena i stranih, poput 1din 1914, 1915, 1korone i ne bih navodio sad sve i koliko mislim da vrede. Tu su i titovi srebrnjaci, koji ako nista drugo vrede u ceni srebra. Zatim dve prigodne srebrne nemacke kovanice od po 10e, cija je kataloska vrednost 20e. Cena prigodnog novca je od 5 do 10e, po sajtu singidunum online. Niko nije dao misljenje o rimskim i starijim kovanicama, o njima zaista nista ne znam, a voleo bih kad bi mi neko pomogao i oko njih, nadam se da ipak vrede nesto. Kovanice sa greskom su zanimljive ali samo onome ko takve zaista skuplja, o ceni ne bih govorio, ali slazem se recimo da je do 10e, njih je 4. Cuo sam da je cena kovanice od 20para iz 1991 isto nesto veca, mada je ona otkovana u 60 000 000 primeraka, zaista ne znam zbog cega bi bila vredna toliko, oko 5e. O dolarima malo toga znam, ni okvirnu cenu, sem da su od srebra. Kovanice "egzoticnih" zemalja su pa rekao bih unc kvaliteta i kao takve kataloski vrede po 10e, mada su kovane u malom tirazu. Nas aluminijumski novac, kao i set kovanica iz 1955 i 1963, kao i ruske rublje ne vrede vise od 100din po komadu mada su u unc stanju. Ima kovanica koje ni ja nisam komentarisao ovde, a imaju vrednost od par eura svakako.

Naravno ovo je sve na osnovu cena iz kataloga nasih i stranih, zbog toga sam i trazio misljenje nekog iskusnijeg i ko se bavi tim puno duze.. Mislim da kad se sve sabere, ipak moglo kostati vise od 200-300e, ne mnogo vise ali :)... Jovica je naveo da bi samo te dve kovanice od 50dinara mogle kostati 200e=140+60, a koliko znam sigurno nisu ciscene ili polirane. Voleo bih kada bi me ispravio ukoliko sam bilo gde napravio gresku u teksu. S postovanjem obojici!

Moguce je mozda dobiti i vise od 300e, ali u tom slucaju morate da ulozite malo truda, tj. da prodajete kovanicu po kovanicu po aukcijama/skupovima kolekcionara. Kovanica od 5 dinara iz 1879 jeste skupa kada je dobro ocuvana ali vasa je ciscena i relativno slabo ocuvana, tako da vredi mozda 40-tak evra. U svakom slucaju ako imate vremena i zelite da dobijete sto vise novca probajte neke od aukcijskih web strana, kod nas je najpopularniji za numizmatiku www.limundo.com

Ono sto nisam siguran da sam shvatio je prica o 'simetricnom' komadu od 50 dinara iz 1932 Kovnica AD, nisu mi poznati primerci koji su medalic alignment, a nisam nasao nista ni u zadnjem Mandicevom katalogu koji pokriva prakticno sve moguce raritete. Znam da ima takvih primeraka kovanica iz 1938 koji vrede nekoliko stotina evra, ako neko zna za simetricne komade iz 31/32, bilo bi lepo da podeli iskustva na forumu.

Kovanice sam takoreci nasledio, tako da se zaista tek upucujem u tematiku o komentarima za 50din i 5din zaista nemam ni blizu potrebnog znanja, ne znam da li je nesto cisceno ili ne, svakako to ne bih radio na svoju ruku. Tesko je doci do bilo kakvih kontakata, pa cak i besplatne procene, na kojoj se jos jednom zahvaljujem. Sve sto znam sam manje vise stekao putem interneta, skidajuci kataloge i u par susreta sa nekim kolekcionarima. Znam za limundo naravno, a verujem da na njemu za sve ne bih dobio ni 300e sve da i prodajem na komad, jer korisnici zele da kupe nesto zaista vredno, za sto manje novca, barem imam takav utisak, a ne da se traze primerke za kolekciju, mada svakako ima izuzetaka. Da li mi preporucujete da odem na sastanke SND-a mozda, vredi li da se ja pocnem baviti numizmatikom, a da mi je ovo polazna osnova, jer je ovo dosta zahtevan "sport", za sva dalja pitanja bicu slobodan da se obratim preko privatnih poruka :)?!

Poštovani masserati, DA promaklo mi je 5 dinara iz 1879 i da one vrede i do 70€ u UNC kvalitetu. Šta se tiče 50 dinara 1932 za 140€ je bila cena ako je zarotirano avers napsram reversa za 180° ali po drugom pregledu ustanovio sam, da nije okrenuta nego obična ali vrlo lepa i vredna oko 80€.

Sad se pitate zašto takve cene kad jih na ebay ili na singidunum prodaju i do 150€ da tačno oni jih prodaju ali ko če da jih kupi za te pare??? Kad možeš da kupiš istu kovanicu i za 50€. Kao što su mi rekli stariji i iskusniji numizmatičari, da je numizmatika "sport" na duge staze!!! Tražiš najpovoljniju cenu u godini dana naidješ na dve tri prilike. Da kupim po ceni koja valja meni kao kupcu.
Onda o 1 koronama iz austrougarske one vrede otprilike po koji euro jer jih ima jako puno u prodaji tvog kvaliteta. Jer srebra ima u njima nešto više od 3 grama. Ja sam vam procenio tržišnu vrednost otprilike po ceni po kojoj bi to mogli prodati realno i brže takve kao što jesu. A ako imate vreme staviti svaku kovanicu posebno na ebay ili sigidunum onda bi mogli tražiti maximalnu vrednost vaših kovanica i mogli bi prodati u par meseci sav lot koji posedujete. PRODAJA - POTRAŽNJA tvori tržišnu vrednost a kataloška vrednost je neka smernica u cenama a svakako ne pravilo!

Evo MAX cene po kovanici
50 dinara 1932 (beograd) 100€ nije očiščena ni polirana to se može ustanviti lupom ili mikroskopom
50 dinara 1932 (london) 70€
5 dinara 1879 70€
a one sve zajedno sam procenio na negde oko 130 tak eura. znači to bi bilo bez 5 dinara oko 300€. Ali ako proceniš sav lot on je vredan sad sa 5 dinara 1879 i onih koje ste vi pomenuli od 300€ do 400€.

(ako pošaljete kovanice na procenu u NGC ili PCGS ono košta par 10€ ali lakše jih je prodati na internetu jer su svetsko priznate firme o proceni novca - znači kupac zna šta kupuje! bez medjunarodne procene težko ih je prodati kao aUNC +!!!)

Sam ne skupljam novodobne kovanice znači sve kovanice posle 2 svetskog rata.
Šta se tiče američkih kovanica imaju sreba:

1 unča = 31,1034 grama 1 gram srebra odkupljuju po 50evrocenti

1946-1964 Roosevelt dimes: 0.07234 troy unči
1932-1964 Washington quarters: 0.18084 troy unči
1948-1963 Franklin halves: 0.3617 troy unči
1964: Kennedy halves: 0.3617 troy unči
1965-1970: Kennedy halves: 0.1479 troy unči 4,6 grama vredi 2,30€
1971+ Kennedy halves: 0.000 troy unči

masserati te cene koje sam naveo su približne tržišne vrednosti i cena po kojoj bi ja i dosta mojih kolega platilo te kovanice. Ali svakako ima izuzetka.

Ako vam se ne žuri prodajte te kovanice sa fiksnom cenom po komadu na internetnim prodavnicama pa polako spuštajte cenu u koliko prodaja ne ide. A aukcije su dvorezan mač možete prodati i za 30% više od vrednosti ali i za manje od 50% vrednosti. Najbolja prodaja je na sajmovima tamo čete dobiti realnu vrednost i procenu vaše kovanice.

Ako ja imam koje greške se izvinjavam. I nadam se da sam vam dao dovoljno tačan odgovor. Siguran sam da če me kolege ispraviti.

Moguce je mozda dobiti i vise od 300e, ali u tom slucaju morate da ulozite malo truda, tj. da prodajete kovanicu po kovanicu po aukcijama/skupovima kolekcionara. Kovanica od 5 dinara iz 1879 jeste skupa kada je dobro ocuvana ali vasa je ciscena i relativno slabo ocuvana, tako da vredi mozda 40-tak evra. U svakom slucaju ako imate vremena i zelite da dobijete sto vise novca probajte neke od aukcijskih web strana, kod nas je najpopularniji za numizmatiku www.limundo.com

Ono sto nisam siguran da sam shvatio je prica o 'simetricnom' komadu od 50 dinara iz 1932 Kovnica AD, nisu mi poznati primerci koji su medalic alignment, a nisam nasao nista ni u zadnjem Mandicevom katalogu koji pokriva prakticno sve moguce raritete. Znam da ima takvih primeraka kovanica iz 1938 koji vrede nekoliko stotina evra, ako neko zna za simetricne komade iz 31/32, bilo bi lepo da podeli iskustva na forumu.

Nemam personalnih izkustva sa tim kovanicam ali znam da je pre godinu dana bila u prodaji na muenzaktion rotirana (180°) kovanica 50 dinara 1932 za 260€ procenjena u medjunarodnoj firmi. A inače o raritetima ili specialitetima te kovanice je najbolje opisano na hrvatskom blogu (http://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika/2005/12/1620446925/50-dinara-1932.html ) gdje je i kataloška cena koja nije pravilo nego smernica!

Imam utisak da ste se uvredili, zaista mi to nije bila namera. Nisam uzeo ni jedan sajt za poredjenje ni ebay ni limundo ni singidunum, bas iz tog razloga sto se negde nesto vredno pazariti za manje para, kao sto ste Vi naveli na pocetku. Mislim da ima zanimljivih kovanica, a te oko kojih se ovde najvise komentarise nisam ni znao da bas toliko vrede. Hvala na jos iscrpnijoj proceni, probacu verovatno da prodajem na sajmovima po komadu. Pozdrav

Back