Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Kovanice u nominali 10 din. iz 1938. godine su iskovane od legure 98% gvožđa i 2% nikla. Uzmite magnet i uverićete se (IStojanović i BokiRuma) sami.

mama vera, ovo sto ste napisali o hemiskom sastavu novcica od 10 din iz 1938
JE POTPUNA GRESKA.
Taj novcic moze biti da je otkovan od 98% Nikla i 2% gvozdja, ali nikako od 98% gvozdja i 2% nikla.
Svaka provera magnetom novcica od nikla i poniklovanog gvozdja daje iste rezultate jel magnet priblavci i nikl i gvozdje. Istina nikl manje, ali za laicku proveru to nema znacaja

Kolege,
izgleda da se diskusija zaostrila povodom hemiskog sastava novcica od 10 din iz 1938.
Nisam sasvim siguran ko sta tvrdi i ko optuzuje Mandica za gresku i ostale pisce kataloga za prepisivacinu, ali NOVCIC OD 10 DIN IZ 1938 JE OD LEGURE U KOJOJ JE VRLO VELIKI PROCENAT NIKLA , hemiski simbol - Ni -.
Svako ko tvrdi nesto drugo, kao neko ko je tvrdio da je u pitanju legura sa 98% gvozdja gresi. Najednostavnije, ako bi u pitanju bila legura sa 98% gvozdja i 2% nikla, ta legura bi korodirala. Masinski inzenjeri bi to trebali da znaju.
Trenutno nisam kod kuce, vracam se oko Nove Godine, pa ako je toliko vazno, napravicu hemisku analizu tog novcica i onda valjda vise nece biti dileme.

Sta ces kolega to ti je tako u ljudskoj prirodi, kazu prilika stvara lopova, baveci se ovim hobijem covjek postane i ovjek ali bogami i pas. znas koliko sam novcica podijelio, ne bi vjerovao, tek da podstaknem ljude da se bave ovim hobijemi cd-ova dao o numizmatici besplatno to mi je uistinu pravo zadovoljstvo i budem na neki cudan nacin ispunjen poslije.
Ali postoji i druga ljudska strana, prosle sedmice sam sa covjekom trgovao neke kovanice, dao sam mu 20 din 1931 u F+ kvalitetu i aluminijsku 1 levu bugarsku iz 1923 koja nije bas toliko cesta al oko 4, 5 eura je. za to sam dobio 2 perpera 1914 u aUNC stanju. poslije mi se covjek zalio kako je mrak bio i da nije dobro vidio stanje 20 dinara i kako mu je zao sto je trgovao samnom, al sta cete ne znaci ovo da sam varalica nege sam siguran da bi svako, ama bas svako postupio isto na mom mjestu :) pozdrav

Kada sledeci put dodjem u Sarajevo-Rajvosa moracu da te potrazim. Danas je posten covek toiliko redak da, kao kakav redak stari novcic da stvarno zelim da se upoznamo.
Ja se dosta dugo vrtim po sto kojekavim aukcijama i forumima, i generalno sam dosao do zakljucka da vecima kolekcionara ako moze prevarice kupca da jeftino kupi nesto za svoju kolekciju.
Valjda je to u ljudskoj prirodi, ali treba se boriti protiv toga., Ne kaze se za dzaba: oteto - prokleto

Hvala vam na lijepim rijecima, a naravno i meni je zelja upoznati Vas pa kad dodete znaci OBAVEZNO se javite. A sto se postenja tice vjerujte mi nikad ama bas nikad nikog nisam prevario za neke manje sume od par eura to mi je stvarno smijesno al primjetio sam da je vecini trgovaca i to cejf. a uostalom to i nije varanje nego poznavanje, sta cete znanje se placa i to je svugdje tako.

jevdokan, verovatno ste u pravu za sastav legure. Čini se sam loše zapamtio ili je bilio tako napisano u jednom našem katalogu,džepnog formata, pisanom bar 20 god. pre prvog Mandićevog. Nažalost, nisam mogao da ga pronađem u svojoj biblioteci, a autora ne mogu da se setim. No, navedite mi makar jednu kovanicu od NIKLA koju magnet privlači, pa da se i ja uverim. Nadam se samo da joj se pod dejstvom tog magnetnog polja neće i prečnik smanjiti, jer u knjigama navode i to svojstvo nikla,samo ne kažu koliko T je potrebno za to. Zahvaljujem na komentaru jer svakoga dana sve više napredujem u svakom pogledu ... a čovek se, i u mojim godinama, uči dok je živ !

zdravo, dobio sam prije neki dan od ocevog prijatelja, inace jako poznatod numizmaticara iz dubrovnika na poklon 2 zetona koja je imao kraj sebe.Posto se ne razumijem u zetonistiku molio bih za vasu pomoc. Jedan je austrougarski i na aversu je orao, a sa druge strane pise "podnevni rad". izgleda ama bas isto kao i 1 kreuzer iz 1851 god, i od bakra je. pretpostavljam da su ga radnici u fabrikama dobijali cim pise podnevni rad. Za drugi mi je gospodin rekao da je isto star 80ak godina i da potice sa kupalista-lijecilista Ilidže, pise 1 BAD JLIDŽE. eto pa me interesuje da li ovo uopste ima ikakvu vrijednost?

jevdokan, verovatno ste u pravu za sastav legure. Čini se sam loše zapamtio ili je bilio tako napisano u jednom našem katalogu,džepnog formata, pisanom bar 20 god. pre prvog Mandićevog. Nažalost, nisam mogao da ga pronađem u svojoj biblioteci, a autora ne mogu da se setim. No, navedite mi makar jednu kovanicu od NIKLA koju magnet privlači, pa da se i ja uverim. Nadam se samo da joj se pod dejstvom tog magnetnog polja neće i prečnik smanjiti, jer u knjigama navode i to svojstvo nikla,samo ne kažu koliko T je potrebno za to. Zahvaljujem na komentaru jer svakoga dana sve više napredujem u svakom pogledu ... a čovek se, i u mojim godinama, uči dok je živ !

Па ја вам рекох - 10 и 20 аустроугарских хелера, пробајте па ћете видети. А и 5 словачких круна из '39-е, такође.
Или да преформулишемо питање - има ли иједна кованица за коју знамо да је никал а да је магнет не привлачи?

Eh ja sam neki dan saznao da ima interesantna numizmaticko-filatelisticka kategorija na forumu Krstarice pa sam poletio da pogledam :D Evo da sviju obavijestim da sam brutalno rijesio ovu dilemu oko 10 dinara. Kovanica je na zalost zavrsila u kiselini ali to i nije toliko bitno je nije bas skupa a ova nije bila ni kvalitetna. Uglavnom hemijski sastav kovanice je 94-98 % nikl (ne mogu ici preciznije) a ostalo je zeljezo. Nikl je magnetican tako da ga privlaci magnet (provjerio sam sa granuliranim niklom) a to sto kolega navodi da se smanjuje u magnetnom polju ja se ne bih sekirao na njegovom mjestu jer sumnjam da ce se ikada naci blizu dovoljno jakog magneta da bi imao primijetno smanjivanje. Ja sam inace hemicar po struci (nediplomirani doduse :eek: ).

Back