Quantcast

BESPLATNA PROCENA VREDNOSTI - stari novac, marke, ordenje

HanibalBarka666

Primećen član
Poruka
972
Cao. Zanima me vrednost novčića američkih 5 centi iz 1971 godine. Dzeferson je na njemu ali on je bez mint marka, nema slovo S.Na netu sam nasla da im je cena prilicno visoka ali me zanima kolika je na nasem trzistu. Hvala.
Cena kovanice najvise zavisi od očuvanosti. Te visoke cene koje ste videli na internetu su cene za kovanice izradjene u proof kvalitetu (polirana ploča). Šanse da vi imate takvu kovanicu su ravne nuli. Plus takve kovanice ne smeju da se diraju rukama niti da se vade iz kapsule. Ukoliko ostane otisak prsta ili se kovanica zaprlja cena može da bude i 3-4 puta manja.

Mnogo veća je šansa da vi imate običan primerak ove kovanice koji je iskovan u čak 106 miliona primeraka. Sama brojka vam govori da novčić nije redak. Ukoliko se ne radi o nekom ekstra dobro očuvanom primerku vaš novčić vredi koliko i kurs dolara tj. 5 centi po zvaničnom kursu oko 4,8 dinara, a pošto banke i menjačnice ne menjaju metalni novac kod nas ta vrednost važi samo za SAD.

Pozdrav
 

HanibalBarka666

Primećen član
Poruka
972
Pozdrav za sve prisutne.
Nekoliko godina nisam ni jednu poruku pustio ni na jednom forumu, a kako sam bio navučen...
Da se odmah požalim.
Došao sam u posed jednog us centa iz 1999.
Kako da znam da li je jedan od "onih"(koji vrede nešto para)?
Samo jedna vrsta (varijanta) tog centa vredi nešto.. po katalogu 450 dolara.
To je varijanta sa širim slovima AM, a na drugoj strani je uradjen proof tehnikom o kojoj sam govorio gore.
99,99% su sanse da je to običan cent koji vredi kao 1 cent SAD po zvaničnom kursu. Za tih 0,01% ako vas zanima okačite slike pa ću možda moći više da kažem o čemu se tu radi.

Hvala puno na preciznosti I brzom odgovoru.Novcic se nalazi u zastitnom pakovanju i dobili smo ga davno,vrlo ocuvano deluje.Molim vas samo da mi kazete postoji li mesto kod nas gde uzivo procenjuju kovanice cist da mogu da proverim sve opcije?Hvala jos jednom.Pozdrav.
Ukoliko je u zaštitnom pakovanju onda postoji mogućnost da je to taj novčić. Međutim kod tih ređih novčića ima dosta falsifikata jer je vrlo lako uzeti običnu kovanicu od 5 centi bez S koja je dobro očuvana i ispolirati je.
Procenu kovanice i originalnosti moze da vam da bilo koji numizmatičar koji se razume u novac SAD-a, ako postavite slike onda je to i ovde moguće. Zvanična procena originalnosti kovanice gde dobijate i sertifikat je u Beču i naravno procena se plaća.
 

HanibalBarka666

Primećen član
Poruka
972
Top