Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

YUZLUK sultana Sulejmana III, kod nas otomanske komanice nisu popularne i uglavnom se prodaju ispod cena koje mogu da se postignu na ebay-u. Znaci ako bi ovakav komad otisao na ebayu za mozda 30-40 dolara, sumnjam da bi kod nas neko dao vise od 20 evra.
Tesko da bi neko dao vise od vrenosti materijala, tj. srebra u njemu. Ja sam na sastancima numizmaticara u svetosvskoj skoro svaki utorak i jos nisam cuo da neko iskljucivo skuplja otomansku Tursku. Kupuju ljudi onako uz put, pogotovu ako su u pitanju srebrne kovanice, ali neznam nikog da skuplja tematski

Molim za procenu sledecih novica:

1 dinar 1925 Aleksandar I kralj Srba, Hrvata i Slovenaca

10 stotinki 1913 Бљлгари сђединението прави силата

20 dinara 1938 Petar II kralj Jugoslavije

Hvala;)

1 dinar iz 1925 i 10 stotinki iz 1913 vrede par desetina dinara u prosecnom stanju, 20 dinara iz 1938 je srebrnjak i vredi oko 4 evra.

Tesko da bi neko dao vise od vrenosti materijala, tj. srebra u njemu. Ja sam na sastancima numizmaticara u svetosvskoj skoro svaki utorak i jos nisam cuo da neko iskljucivo skuplja otomansku Tursku. Kupuju ljudi onako uz put, pogotovu ako su u pitanju srebrne kovanice, ali neznam nikog da skuplja tematski

Da, ni ja ne bih dao vise od vrednosti srebra da meni neko licno ponudi ovu kovanicu. Nemam nijednog kolegu u Srbiji koji skuplja ove kovanice ali znam par kolekcionara u Sarajevu koji skupljaju otomanske kovanice, mada ni oni ne preteruju sa placanjam, znaju i oni dobro da je ponuda daleko veca od potraznje. Ovako nesto se moze prodati po nekoj priblizno kolekcionarskoj ceni samo na ebay-u.

Pozdrav,imam dosta novcica iz raznih krajeva sveta koji su jos skupljala moja baka,mama pa sad pomalo i ja. Nikad nisam bila preterano zaineresovana za novcice,nisam ni obracala paznju na njih,ali u poslednjih godinu dana cesto imam zelju da saznam nesto vise u vezi njih,pisala bih imena ovde ali ima ih preko 200 raznih i ne mogu sve da pisem.Ne razumem se uopste u novcice,ali bih volela da polako krenem sa ucenjem o njima,ali ne znam kako da pocnem,gde mogu nabaviti neke knjige ,informacije???. .. P.S. Ne bih zelela da prodajem,vec da krenem da sakupljam novcice(pa zato naravno i da naucim stosta o njima).

Pozdrav,imam dosta novcica iz raznih krajeva sveta koji su jos skupljala moja baka,mama pa sad pomalo i ja. Nikad nisam bila preterano zaineresovana za novcice,nisam ni obracala paznju na njih,ali u poslednjih godinu dana cesto imam zelju da saznam nesto vise u vezi njih,pisala bih imena ovde ali ima ih preko 200 raznih i ne mogu sve da pisem.Ne razumem se uopste u novcice,ali bih volela da polako krenem sa ucenjem o njima,ali ne znam kako da pocnem,gde mogu nabaviti neke knjige ,informacije???. .. P.S. Ne bih zelela da prodajem,vec da krenem da sakupljam novcice(pa zato naravno i da naucim stosta o njima).

Ovo je pogresna tema za takvo pitanje, ali ajde. Za pocetak ovde mozete da procitate neke osnovne informacije o osnovnim terminima u numizmatici i kvalitetu kovanica koji se skuplja:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/366053-Kvaliteti-kovanica

Potoje i clanci i sajtovi na internetu pretrazite ih malo, a u vecim gradovima obicno ima klub/udruzenje kolekcionara.

Koliko vrede zlatnici Ottoman Empire, Mahmud II (1808-1839), Cedid Rumi 1235 AH (1820/1821 AD?

Nisam siguran na sta mislis od zlatnika, ima Rumi Altin i Cedid Mahmudiye, ali ne znam da postoji Cedid Rumi. U svakom slucaju oba zlatnika su cesta, imaju kolekcionarsku vrednost samo u vrhunskoj ocuvanosti, ali to malo ko kod nas skuplja i iznad cene zlata moze da se proda samo u inostranstvu/na aukciji/na ebay-u.

Zna li neko vrednost ovog zlatnika?

Hvala.

To su zlatni medaljoni, nije zlatni novac jer nema oznaku novcane nominale na sebi, i vrede samo kao zlato. Ima kolekcionara koji skupljaju stvari sa titovim likom, ali niko od njih nece platiti ni dinara preko cene zlata za ovako nesto posto ima ogroman broj tih medaljona, zlato niko nije bacao nakon sto je komunizam propao :)

Pozdrav svima! Moze li mi neko reci koja je vrednost ovog zlatnika (nazalost busenog)?

DSC01386.jpg
DSC01387.jpg

Zna li neko mozda koliko vrede ove kovanice ?
Ako nemaju numizmaticku vrednost, zna li neko kolika je cena srebra po gramu?
2 Dinara iz 1897 god.
1 Dinar iz 1915 god.
2 Dinara iz 1904 god.
1 Dinar iz 1912 god.
2 Dinara iz 1904 god.
20 Dinara iz 1938 god.
2 Dinara iz 1915 god.
2 Dinara iz 1912 god.

.2 dinara iz 1904 mogu da vrede vise od vrednosti srebra ako su dobro ocuvani, 8-15 evra za XF/UNC stanje, isto vazi i za 2 dinara iz 1897, eventualno i 2 dinara iz 1912 mogu da se prodaju za 8 evra pa i vise ako su dobro ocuvani. U principu najbolju cenu mozete da postignete ako stavite kovanice na aukciju npr. na www.limundo.com, pa ako je neka kovanica dobro ocuvana naci ce se vec neki kolekcionar da plati cenu vecu od srebra. Inace ako prodajete dilerima koji kupuju srebrnjake, mozete dobite mozda oko 2.5 evra za 1 dinar, oko 5 evra za 2 dinara i oko 3 evra za 20 dinara 1938.

Molio bih za jednu procenu novcica
20 leva iz 1940.
20 leva iz 1930.
10 stotinki iz 1913.
1 lev iz 1910.
1 lev iz 1912.
10 dinara iz 1938.
5 leva iz 1885.
5 leva iz 1892.
2 leva iz 1894.
1 lev iz 1882.
20 kreuzer iz 1840.
20 heller coin (austria) 1895.

20 leva iz 1930 vredi oko 1-2 evra, 1 lev iz 1882/1910/1912 vredi oko 3-4 evra, 2 leva iz 1894 6-8 evra, 5 leva 1885/1892 oko 20-25 evra, 20 kreuzer 5-8 evra. Ovo vazi za neki prosecan nivo ocuvanosti VF, ako su kovanice ekstremno dobro ocuvane, onda cene mogu da budu i vece. Ostale kovanice su manje vise bezvredne.

Da li neko moze nesto da mi kaze o ovim novcicima ?

Prva kovanica je rimska, ali ja se slabo razumem u anticke kovanice, ostavicu to kolegama koji se razumeju da iskomentarisu.

Druga kovanica je 1 Sol Perua, manje vise bezvredna. Treca kovanica je 40 para otomanske imperije iz godine 1277/4 (1865. godina), relativno je pristojno ocuvana ali nazalost kod nas malo ko skuplja otomanske kovanice tako da iako vredi mozda 5-10 evra po katalogu, sumnjam da ce nekoga da zainteresuje.

Poslednja izmena:
Dobar dan ...Mozda ko zna sta da radim sa nemackima markama (Deutsche mark), ostalo mi kad su prelazili u euro pa nisam stigla zameniti za euro ....
dali mozda neko zna koja banka prima ili kako i sta se moze uraditi sa njima ili kome da prodam ...????zahvalna unapred....

Nemacke marke jos uvek mogu da se zamene za evre u Nemackoj. Ukoliko nemate nikoga da vam promeni novac u Nemackoj, mozete ga prodati dilerima/menjacnicama u Beogradu ali oni obicno uzimaju 20% proviziju.

imam dinare i pare za 1990 godinu ...dali nesto vredi ????molim odgovor?
postavila bi slike ali neznam kako ...
Hvala unapred!
imam 20 КРОNЕ (1991)
I 5 KRONE(1990)
Molila bih za jednu procenu novcica

Novac 'mladji' od 50 godina retko kad ima bilo kakvu kolekcionarsku vrednost, eventualno ove krune mogu da vrede jos uvek po nominalnoj vrednosti.

dali mozes da mi kazes koliko vrede
1 . 5 dinara 1804-1904 (dvoglavac , na obodu pise bog cuva srbiju )cini mi se neostecen ali malo pocrneo vremenski
2. 5 korona 1900 ( takodje pocrnele vremenski )
3 1 thaler - hieronymus 1789 (izbusen , verovatno nosen kao priivezek )
4. 1 dinar 1912
5 . 2 dinara 1912
6. 1 dinar 1915
7. 2 dinara 1915
8. 1 dinar 1897
9. 2 dinara 1897
10. 1 dinar 1879
11. 2 dinara 1879
12. 1 dinar 1904
13. 2 dinara 1904
14. 20 dinara 1931
15. 10 . 20 . 50 dinara 1938
16 poltina 1877
17. II corone 1913
i kazite mi , medju ovim kovanicama ima nekih koje su malo korozirale , ili ih je uhvatila patina, pa dali je pametno da ih ocistom necim ( tipa soda bikarbona i kuvana voda ) ili da ne diram

Добар дан. Нов сам овде, па бих прво желео све да поздравим.
Имам један медаљон из 1939. посвећен освештању темеља Храма Светог Саве на Врачару. 99% сам сигуран да није злато у питању, већ неки месинг или слично. Молио бих добре душе да ми одговоре ако знају, вреди ли то шта.
Хвала унапред.

Back