Besplatna procena vrednosti - stari novac, marke, ordenje

Златници од 4 и 8 флорина (форинти) су ковани од 1870-1891 год. по стандарду Латинске монетарне уније те стога имају двојну деноминацију (4 флорина/10 франака и 8 флорина/20 франака.) Аустро-Угарска није била члан Уније (користила је своју валуту, форинту) али су поменути златници имали исту тежину и чистоћу (те стога и вредност) као златници од 10 и 20 франака ("наполеони").
Од 1892 Аустро-Угарска прелази са форинте на круну, али због њихове популарности наставља да кује горепоменуте златнике као "трговачко злато" (слично као и дукате) - значи за накит, поклоне, инвестиције и сл. - и увек са истом годином, 1892. То раде и дан-данас, тако да то што на њима пише 1892 ништа не значи, могли су да буду исковани и прошле године. Зато и немају нумизматичку вредност, него само вредност злата.
Иста прича је и са дукатима - сви који носе годину 1915 су "нов ков".

Radi se o zlatniku. 1 austrijaska kovanica iz perioda od 1801 - 1900 moze da varira od 0.5e pa svew do 350e za BU kvalitet. za rinfuzu nisam siguran. Pozz

Tesko da neko i ima austriju BU, a za takve stvari se na netu nadje cena lako. Mene zanimaju obicni bakrenjaci iz zemlje, imam u vidu kupovinu vece kolicine pa mi treba savet do koliko nije mnogo da dam po komadu, a u prici je nekih 500 komada, pa nebih da se zeznem. Za par komada mi nije bitno, ali za vecu kolicinu i dinar znaci mnogo. Zato molim pomoc od svih koji su i ole upuceni.

Златници од 4 и 8 флорина (форинти) су ковани од 1870-1891 год. по стандарду Латинске монетарне уније те стога имају двојну деноминацију (4 флорина/10 франака и 8 флорина/20 франака.) Аустро-Угарска није била члан Уније (користила је своју валуту, форинту) али су поменути златници имали исту тежину и чистоћу (те стога и вредност) као златници од 10 и 20 франака ("наполеони").
Од 1892 Аустро-Угарска прелази са форинте на круну, али због њихове популарности наставља да кује горепоменуте златнике као "трговачко злато" (слично као и дукате) - значи за накит, поклоне, инвестиције и сл. - и увек са истом годином, 1892. То раде и дан-данас, тако да то што на њима пише 1892 ништа не значи, могли су да буду исковани и прошле године. Зато и немају нумизматичку вредност, него само вредност злата.
Иста прича је и са дукатима - сви који носе годину 1915 су "нов ков".
Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kovi. Iskovana je jedna povelika serija zlatnika sa tom godinom ali je skoro cela iskoristena da se plati Srbiji deo ratne odstete u WW1.
U Srbiji, kasnije Kraljevini Srba, Hrvata, i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji ti dukati su puncirani i oni imaju punce. Kao numizmaticka vrednost ti dukati sa puncom se uobicajeno prodaju za 15-20% vecu cenu od dukata 1915 koji nemaju punccu i koji su nov kovi.

Jevdokane, vidim da si ti upucen u Austrijske kovanice.
Reci mi molim te koliko kostaju bakrenjaci u rinfuzi.
Miki, nisam ja nista posebno upucen u kovanice Austrije, pratim forum i ucim od iskusnijih numizmaticara kojih ima dosta na ovom forumu, ali se uglavnom uzdrzavaju od diskusije, ne mogu da dodju do reci od onih drugih.
A sto se cene austriskih bakrenjaka tice, stvarno neznam. Ja ne skupljam austriju osim po principu: ovaj mi se novcic svidja pa ga kupim i stavim u svastaru, album u kome drzim sve i svasta.
Neznam odakle si, ali ako imas austriskih bakrenjaka da prodas, najbolje da dodjes na sastanak SND-a u Svetosavsku i tamo se raspitas.

Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kovi. Iskovana je jedna povelika serija zlatnika sa tom godinom ali je skoro cela iskoristena da se plati Srbiji deo ratne odstete u WW1.
U Srbiji, kasnije Kraljevini Srba, Hrvata, i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji ti dukati su puncirani i oni imaju punce. Kao numizmaticka vrednost ti dukati sa puncom se uobicajeno prodaju za 15-20% vecu cenu od dukata 1915 koji nemaju punccu i koji su nov kovi.

Знам, о томе смо већ причали (овде) ; проблем је што се наш термин "нов ков" (помало несрећан превод немачког Neuprägung, енглези имају бољи израз, restrike) сувише буквално схвата. То не значи да је нужно искован пре годину-две, него да је кован годинама касније а увек са истом, првобитном годином ковања (нпр 1780, 1892, 1915, 1947). Талир Марије Терезије из нпр 1857 је исто "нов ков", као и 8 флорина из 1894* или 1 дукат из 1925. Наравно да ће такве кованице имати нузмитачку вредност ако може да им се утврди старост - код талира је то некад могуће по ситним детаљима, код дуката по пунцама - али како разликовати дукат из тридесетих који је "избегао" пунцирање од неког из седамдесетих или деведесетих?

* Сад видех да је ковање флорина и круна "обновљено" тек педесетих година, тако да овако старих флорина нема.

Poslednja izmena:
Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kov...

Poštovani g-dine,
Delimično ste u pravu. No, ima i dukata iskovanih 1915-te a koji nisu puncirani. Mislim da je davno, možda u časopisu DINAR, objašnjena razlika originalne i naknadnih emisija sa ovim datumom. Ona se ogleda u obliku i vezi delova krsta na tzv. zemnom šaru koji orao drži u levoj kandži. Puno pozdrava!

Miki, nisam ja nista posebno upucen u kovanice Austrije, pratim forum i ucim od iskusnijih numizmaticara kojih ima dosta na ovom forumu, ali se uglavnom uzdrzavaju od diskusije, ne mogu da dodju do reci od onih drugih.
A sto se cene austriskih bakrenjaka tice, stvarno neznam. Ja ne skupljam austriju osim po principu: ovaj mi se novcic svidja pa ga kupim i stavim u svastaru, album u kome drzim sve i svasta.
Neznam odakle si, ali ako imas austriskih bakrenjaka da prodas, najbolje da dodjes na sastanak SND-a u Svetosavsku i tamo se raspitas.

Nisam iz Beograda, iz Mitrovice sam. Retko kad ja nesto prodajem, u ovom slucaju kupujem, i to vecu kolicinu. U pravu si kad kazes da se iskusni numizmaticari uzdrzavaju, a bas mi treba njihovo misljenje. Nemoguce da niko ne zna cenu, u Srbiji je to bar fiksno, bar za obicne komade, nema tog ko ne zna da rim u rinfuzi ide tri za evro, a u vecim kolicinama i pet sest za evro. Nadam se da ce se neko smilovati i odgovoriti mi, jer je stvarno ne moguce da niko nije kupovao austriju.

Najbolje je sliku da postaviš.
koji je apoen?

da li je ovakva (4FL-10FR)?
x_4520a.jpg

a evo i jedan link za Austriju http://www.austriancoins.com/gold.html
Da takva je :D

Poštovani g-dine,
Delimično ste u pravu. No, ima i dukata iskovanih 1915-te a koji nisu puncirani. Mislim da je davno, možda u časopisu DINAR, objašnjena razlika originalne i naknadnih emisija sa ovim datumom. Ona se ogleda u obliku i vezi delova krsta na tzv. zemnom šaru koji orao drži u levoj kandži. Puno pozdrava!

Било би лепо кад би неко имао тај чланак (или неки други поуздан извор) да нам разреши дилему - да ли су уопште ковани дукати (и круне) те "оригиналне" године, 1915? И колико? Неки извори које сам видео тврде (или бар имплицирају) да нису, док су други благо неодређени.

Poštovani g-dine,
Postovani gospodine,
znam i zato sam u svom postu i naglasio "skoro cela", jer nije u potpunosti iskoristena za placanje ratne odstete Srbiji. Taj deo emisije koji nije iskoristen za placanje ratne odsteteSrbiji je verovatno" izbegao" punciranje.
Neznam da le je nesto emisije koja je koristena kao ratna odsteta u potpunosti puncirana ili i u tom delu emisije ima "srecnih" novcica koji su izbegli punciranje.
Hvala vam na objasnjenj u razlici izmedju originalne emisije i naknadnog kovanja. Da mozda neznate u kom Dinaru je objasnjena ta razlika ili da li znate da li je jos negde objavljena ta razlika.
Hvala vam jos jednom na pojasnjenju.
S postovanjem

Ево шта о дукатима 1915 каже Ранко Мандић:

Аустријски и каснији аустроугарски дукати ковани су вековима, све до 1914. Па ипак, данас се најчешће могу наћи аустроугарски дукати ковани након 1914, тачније – златници од 1 и 4 дуката са датумом ''1915''. О чему се ради? Аустријска Државна ковница својевремено је одлучила да накнадно искује већу количину дуката са ликом Фрањ Јосипа, користећи исти калуп који се користио за ковање оригиналних дуката до 1914. године. Тако су се на тржишту појавила такозвана нова ковања која немају нумизматичку вредност, већ се ови златници искључиво продају као обичне ''златне полуге''. Да би се та нова ковања разликовала од оригиналних, одлучено је да се иста означе ''непостојећом годином ковања'' тј. годином у којој такви дукати (оригинали) нису ковани, а то је 1915. година.

Ранко Мандић, Динар бр. 2, септембар 1996.

http://www.scribd.com/doc/34122131/Serbia-Dinar-02-1996

Линкови за старе вројеве Динара могу се наћи на Златковом блогу:

http://hrvatskanumizmatika.blog.hr/2011/01/index.html

Pozdrav.

Pre nekoliko godina sam na pecanju iz zemlje izvukao neki novcic koji mi se nije cinio interesantnim...pre neki dan cistim fioku i nadjem novcic...pokusam da ga izguglujem i cini mi se da mu nije bas mala vrednost...u pitanju je zlatni novcic FRANCA JOSEPHA iz 1881 godine...sa jedne strane pise FRANC. IOS . I . D. G. AVSTRIAE IMPERATOR..... a sa druge.... LOD.ILL.REX.A.A.1881 HVNGAR . BOHEM . GAL

Back