Ne znam stoji mi kod babe
. Slikacu ga pa cu postaviti sliku.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne shvatam.
Radi se o zlatniku. 1 austrijaska kovanica iz perioda od 1801 - 1900 moze da varira od 0.5e pa svew do 350e za BU kvalitet. za rinfuzu nisam siguran. Pozz
alo bre nije nov kov moja baba ga je dobila od njene mame bo2
Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kovi. Iskovana je jedna povelika serija zlatnika sa tom godinom ali je skoro cela iskoristena da se plati Srbiji deo ratne odstete u WW1.Златници од 4 и 8 флорина (форинти) су ковани од 1870-1891 год. по стандарду Латинске монетарне уније те стога имају двојну деноминацију (4 флорина/10 франака и 8 флорина/20 франака.) Аустро-Угарска није била члан Уније (користила је своју валуту, форинту) али су поменути златници имали исту тежину и чистоћу (те стога и вредност) као златници од 10 и 20 франака ("наполеони").
Од 1892 Аустро-Угарска прелази са форинте на круну, али због њихове популарности наставља да кује горепоменуте златнике као "трговачко злато" (слично као и дукате) - значи за накит, поклоне, инвестиције и сл. - и увек са истом годином, 1892. То раде и дан-данас, тако да то што на њима пише 1892 ништа не значи, могли су да буду исковани и прошле године. Зато и немају нумизматичку вредност, него само вредност злата.
Иста прича је и са дукатима - сви који носе годину 1915 су "нов ков".
Miki, nisam ja nista posebno upucen u kovanice Austrije, pratim forum i ucim od iskusnijih numizmaticara kojih ima dosta na ovom forumu, ali se uglavnom uzdrzavaju od diskusije, ne mogu da dodju do reci od onih drugih.Jevdokane, vidim da si ti upucen u Austrijske kovanice.
Reci mi molim te koliko kostaju bakrenjaci u rinfuzi.
Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kovi. Iskovana je jedna povelika serija zlatnika sa tom godinom ali je skoro cela iskoristena da se plati Srbiji deo ratne odstete u WW1.
U Srbiji, kasnije Kraljevini Srba, Hrvata, i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslaviji ti dukati su puncirani i oni imaju punce. Kao numizmaticka vrednost ti dukati sa puncom se uobicajeno prodaju za 15-20% vecu cenu od dukata 1915 koji nemaju punccu i koji su nov kovi.
Kuki, moram da te ispravim, nisu svi zlatnici koji nose godinu 1915 nov kov...
Miki, nisam ja nista posebno upucen u kovanice Austrije, pratim forum i ucim od iskusnijih numizmaticara kojih ima dosta na ovom forumu, ali se uglavnom uzdrzavaju od diskusije, ne mogu da dodju do reci od onih drugih.
A sto se cene austriskih bakrenjaka tice, stvarno neznam. Ja ne skupljam austriju osim po principu: ovaj mi se novcic svidja pa ga kupim i stavim u svastaru, album u kome drzim sve i svasta.
Neznam odakle si, ali ako imas austriskih bakrenjaka da prodas, najbolje da dodjes na sastanak SND-a u Svetosavsku i tamo se raspitas.
Da takva jeNajbolje je sliku da postaviš.
koji je apoen?
da li je ovakva (4FL-10FR)?
![]()
a evo i jedan link za Austriju http://www.austriancoins.com/gold.html
Poštovani g-dine,
Delimično ste u pravu. No, ima i dukata iskovanih 1915-te a koji nisu puncirani. Mislim da je davno, možda u časopisu DINAR, objašnjena razlika originalne i naknadnih emisija sa ovim datumom. Ona se ogleda u obliku i vezi delova krsta na tzv. zemnom šaru koji orao drži u levoj kandži. Puno pozdrava!
Postovani gospodine,Poštovani g-dine,
Delimično ste u pravu. No, ima i dukata iskovanih 1915-te a koji nisu puncirani. Mislim da je davno, možda u časopisu DINAR, objašnjena razlika originalne i naknadnih emisija sa ovim datumom. Ona se ogleda u obliku i vezi delova krsta na tzv. zemnom šaru koji orao drži u levoj kandži. Puno pozdrava!
De moja baba nadje bas tu godinu...
![]()
... Da mozda neznate u kom Dinaru je objasnjena ta razlika ili da li znate da li je jos negde objavljena ta razlika.
Hvala vam jos jednom na pojasnjenju.
S postovanjem
Na nekoj madjarskoj aukciji su prodavali originalni komad iz 1892. za ~ 10.000 evra, ali bez . iza reci FRANCISCVS !
Аустријски и каснији аустроугарски дукати ковани су вековима, све до 1914. Па ипак, данас се најчешће могу наћи аустроугарски дукати ковани након 1914, тачније – златници од 1 и 4 дуката са датумом ''1915''. О чему се ради? Аустријска Државна ковница својевремено је одлучила да накнадно искује већу количину дуката са ликом Фрањ Јосипа, користећи исти калуп који се користио за ковање оригиналних дуката до 1914. године. Тако су се на тржишту појавила такозвана нова ковања која немају нумизматичку вредност, већ се ови златници искључиво продају као обичне ''златне полуге''. Да би се та нова ковања разликовала од оригиналних, одлучено је да се иста означе ''непостојећом годином ковања'' тј. годином у којој такви дукати (оригинали) нису ковани, а то је 1915. година.