Besnilo u Raci

Udruzenja Help Animals Beograd i EPAR Subotica su svojim reagovanjem i upozorenjem nadleznih na to sta su sve preduzeli i sta ce jos preduzeti u slucaju pucanja u naseljenom mestu - zaustavila akciju.

Upravo dobih drugaciju inf. od ove, pa se pitam ko je ovde lud, a ko zbunjen :dontunderstand:. Detalje za sad ne mogu iznositi, nadam se da cu uskoro moci i izvinjavam se zbog nepotpune inf. Trenutno ne mogu drugacije :neutral:.

Hvala Capreolus, prenecu cestitke. Vidi se ko se bavi zastitom, odmah shvata koliki je to bio posao. Nadam se da je neko prihvatio tvoju ideju za pisanje pisama i poslao nekoliko. Vidim da je bilo nedoumica oko teksta. Bilo je dovoljno ukomponovati ono sto si napisao ovde na ovoj temi i ... eto pisma. Pravi mali elaborat. Ocito se radi o visokom stepenu povrsnosti kad se to nije shvatilo.

Interesantno je kako i u ovoj nasoj oblasti, mislim na zastitu zivotinja, ima ljudi kojima je draze da prave pometnju postavljanjem neproverenih i nedorecenih informacija, bas lakomisleno. Necu da mislim da je zlonamerno.

Ja sam jasno napisala da su navedena dva drustva preduzela korake koji su zaustavili akciju, zato sto to znam. Ne znam da li je jos neko nesto ucinio nevezano za to, pa tako nisam i ne tvrdim ni da jeste ni da nije. Ako neko ima informaciju da jeste onda to moze da iznese, to ne iskljucuje jedno drugo. Zato ne vidim potrebu da se iznosi nedovrsena, nedorecena misao ..... i to jos na nacin koji negira ostalo. Pa nismo deca, mozemo valjda toliko da sacekamo, da se uverimo u nesto pa onda o tome da pricamo. :?:

Verujem da su mnogi forumasi u datoj situaciji uspesno preduzeli sve sto su mogli.

Mislim da je nezgodno iznositi bilo kakve tvrdnje prihvatajuci ih kao apsolutno tacne (ne iznoseci pri tom nikakav cvrst argument). Prihvatam kao bolje izneti sumnju ili pretpostavku, ograditi se od istinitosti i u medjuvremenu potvrditi ili opovergnuti ono sto je receno ili napisano. Nekad se to ne moze izvesti u par sati, ali kad se to proveri - upoznati i druge. Kakvi god da su rezultati.

Ucesce svakog u svakoj akciji koja ucini nesto dobro populacijama kojima treba pomoc, uvek je za divljenje, pohvalu, podrsku, a ako mozemo pomoci uz svoje obaveze - i to. Bice zadovoljstvo pogledati konkretnu dokumentaciju (a ima ih raznih) o svakoj takvoj akciji. Sta nam, inace, pruza necije saopstenje za ozbiljne diskusije ako imamo samo recenicu anonimusa izmesljenog nadimka ?

Najbolje je da, ko nesto sa sigurnoscu tvrdi, iznese konkretne dokaze (pisma sa punim imenima i prezimenima i ostalim podacima, novinske tekstove, punim imenom, prezimenom, adresom potpisane komentare, saopstenja sa sajtova, overenu dokumentaciju i sl.) jer pisanje iza nadimaka, bez pozivanja na nesto cvrsto i stabilno nije upotrebljivo za ozbiljniju diskusiju, vec samo za interne price koje znace u smislu informisanosti.

Izneseno misljenje je licno, a svakom na volju sta mu je ciniti.

Poslednja izmena:
Uopste nije lose iznositi tvrdnje ukoliko smo u njih sigurni. Ja sam svoju tvrdnju iznela kao informaciju za druge. Oni koji su u toku dogadjanja znali su da je to istina. Evo sad za one druge: U Jutarnjem programu B92 (ne znam tacno datum, ali je u pitanju nedelja pre zakazane akcije ubijanja) bili su gosti Zlata Korjenic, predsednica Help Animals i dr Zoran Micovic, direktor Uprave za veterinu koji su govorili o dogadjanjima u Raci. Zlata je rekla sta je uradjeno i sta ce biti uradjeno ukoliko do ubijanja dodje. Ja sam to znala nevezano za emisiju, a informaciju sam postavila posle emisije.
Mislim da je lose iznositi neosnovane sumnje bez objasnjenja. Cemu? To ne doprinosi tacnosti informacije, vec samo zbunjuje. Kao sto vec rekoh - nismo deca imamo valjda toliko strpljenja da nesto proverimo pa da onda kazemo.
Ukoliko neko zeli da procita jos vesti u vezi ovih dogadjanja - ima u Tabloidu 162.

:whistling:

Evo jedne ilustracije aktivnosti Help Animals pre gostovanja u Jutarnjem programu B92. U potpisu dopisa je Z. Korjenic

"
Obzirom da je Vasa TV stanica b92 uredno informisala i, moram reci, plasila gradjanstvo (i ovako needukovano) besnim mackama koje su ,,napadale,, i ,,povredjivale,, ,,humano,, stanovnistvo sela Raca (ubijanje macke motikom) pored Kragujevca, najlepse Vas molim da Vasi novinari budu na licu mesta kada ekipe , nazovi, kriznog staba (veterinarski inspektori, policija i drugi) sela Raca budu ,,humano,, hvatali te jadne macke i pse, kako je Vasa televizija najavila.

Vasa je obaveza da nas o tome uredno izvestite. Pripadam ugrozenoj manjini ,,ljubitelja zivotinja,, u Srbiji i najradije bih sve macke i pse sela Raca i ostalih mesta u Srbiji preuzela i o njima se brinula i svesrpsko stanovnistvo zastitila od tih ,,zveri,, Za to nemam mogucnosti ali Vas jos jednom molim da nas nadalje uredno izvestavate o stanju u selu Raca.

U Beogradu je u prometu, za potrebe hvatanja macaka, samo jedna humana klopka tj. jedino sredstvo kojim se macke mogu humano hvatati, i ista je moje licno vlasnistvo. Tom klopkom je uhvaceno, sterilizacije radi, nebrojeno macaka. Ako je u Beogradu jedina sta reci za ostatak Srbije.

Za svoga zivota sam dosla u direktan kontakt sa najmanje hiljadu macaka. Niti jedna me nije napala a da predhodno nije bila necim uplasena (transport, veterinar, spasavanje od pasa).

Govorim i u ime zivotinja koje imaju jednako pravo na zivot kao i ljudske zivotinje.

Vlasnici kucnih ljubimaca (ljudske zivotinje) ne postuju Pravilnik o obaveznom obelezavanju i evidenciji pasa i vakcinaciji pasa i macaka protiv besnila i to samo za 100 din. po zivotinji a Drzava Srbija ne preduzima nista da te vlasnike adekvatno kazni. Kao posledicu svakodnevno u svakom mestu u Srbiji imamo zversko ubijanje ,,zemljana,, (ravnopravnih stanovnika kugle zemaljske).
"

Ja se bas ne snalazim najbolje ko je ko od udruzenja, odnosno cije ime je uz koje udruzenja kao predsednik, ali sam video postu i znam za tel.pozive povodom svega sto se desavlo u Raci. TV-emisiju nisam gledao. Mislim da se radi bas o tim udruzenjima.
Postu svakako necu stavljati na forum , niti bilo cije ime kome je upucena, niti se dodatno truditi da objasnjavam bilo kome bilo sta da bi mu "nesto" dokazao. To savetujem i vama, Marsupilami, ovde postoje razni ljudi i razne cudi sto ipak ne bi trebalo da sprecava nadlezne institucije da rade svoj posao ...itd..itd... No to i nije vazno, na forum moze svako, pa i ja!

Svako , kao svestan i savestan gradjanin, pritom cak ne mora ni da zna nista o tome kako se suzbija besilo, mogao je dosta da procita bar od onog sto sam ja napisao, trudeci se da bude jasno i razumljivo svima, moze i negde dalje da se informise o tome sta je besnilo, trebalo bi da trazi i zahteva od drzavnih nadleznih institucija da se problem pocne konacno da resava na valjan nacin. Sada Raca, Lucani itd... a sutra mozda u vasem gradu, selu, mozda bas pred vasim vratima "pojavice" se ili ce se nekom priciniti ponovo i sta onda???
Mozda ce tada neka vasa licna zivotinja biti u opasnosti da bude upucana?

Lovci i meci nisu valjan nacin, to odgovorno tvrdim jer do sada nismo besnilo "resili" na taj nacin a godinama ga sistematski primenjujemo...
Lovci se vec godinama zloupotrebljvaju i istoj prici oko besnila, svi ih pljuju i psuju, pritom treba znati da lovci rade samo ono sto im se kaze, da LU ili lovci prijavljuju i objavljuju po stampi navodno besnilo i cine veliku gresku, nijedan "sumnjivi" uzorak ne nose na analizu, ne preduzimaju se mere zastite, da mahom nisu obrazovani i da ne znaju bas mnogo o raznim zarazama kod divljih zivotinja cak ne znaju ni kolikoj opasnosti izlazu sebe i svoje pse koje izvedu u podrucje zarazeno besnilom.

Inicijativa gradjana je svakako pozeljna opcija u ovakvim stvarima jer sve to moze sutra i vama da se desi.
Nepotrebno je rasplinjvati se sada na ko je i sta je...skretati s teme(znam i ja da mnogi vole da se kite tudjim perjem, nije to samo "privilegija" ovde), vec na konkretnu akciju SVIH i trazenje odgovornog odnosa drzave prema besnilu, kao opasnoj zaraznoj bolesti koja se moze preneti i na ljude i sve druge zivotinje.

P.S. ono sto sam uspeo da pogledam u radu domacih raznih udruzenja za zastitu zivotinja, zanimljivo mi je da se svi fokusiraju samo na pse i macke ili gresim???

P.P.S. na podrucju Srbije vec je bio pokusaj suzbijanja besnila razbacivanjem mamaca sa vakcinom za divlje zivotinje, medjutim od toga se odustalo kao i od mnogo drugih dobrih pokusaja. Steta.

Poslednja izmena:
Evo i mene sa malim zakašnjenjem ( godišnji odmori).
Ne znam kakvu informaciju Tanja ima, evidentno je da je ovo zakazano ubijanje trenutno zaustavljeno, a šta će lovci uraditi na svoju ruku to ne znamo!? Bilo šta da urade to će biti kršenje zakona!
E sada...Ako Tanja ima informaciju da je neka druga organizacija ( ili pojedinac:think:) zaustavila akciju...Hm, prečesto se drugi kite tuđim perjem!
Moj komentar na sve ovo bio bi da je svaki dobar izgovor za ubijanje oberučke prihvaćen od strane mrzitelja pa i vlasti koja stiče poene "štiteći decu i tamaneći agresivne pse i divlje mačke":otkacio: Valjda one životinje koje imaju vlasnike hodaju ne dodirujući zemlju i ne mogu biti zaražene!?

P.S. ono sto sam uspeo da pogledam u radu domacih raznih udruzenja za zastitu zivotinja, zanimljivo mi je da se svi fokusiraju samo na pse i macke ili gresim???

Tek po neko udruženje se bavi i ostalim životinjama, prvenstveno zbog toga što je pitanje uličnih životinja kod nas daleko od rešenja i to im oduzima vreme i energiju! Sa druge strane mnogi su apsolutno nezainteresovani za dobrobit divljih životinja, a to naročito možemo videti na odnosu prema Zlovrtu i događanjima u njemu! Neka udruženja podržavaju Vuka B. što je kontradiktorno onome čime se bave, kao što je na primer Arka koja ima azil za medvede, a takvih ima još!
Suprtono od toga "Sloboda za životinje" je pre nešto vremena organizovala protest ispred Britanske ambasade protiv ubijanja medveda čije krzno koriste gardisti!

Vest iz Kurira, kad se cita izmedju redova, kaze da ni vakcinacija svinja nije redovna. Javnost uopste nema predstavu o desavanjima na farmama, dok se eto u jednoj kratkoj informaciji - ne provuce neki podatak. Vakcinacija pasa po selima se nekad obavljala "od vrata do vrata". Ne znam zasto se to ne radi ponovo.
Capreolus - zaista je steta sto nema ni jednog drustva koji bi se bavilo divljim zivotinjama, ja ih sve znam i znam da tu stvarno niko nema vremena za jos aktivnosti. Mozda se ipak nadje neko da osnuje takvo drustvo, bilo bi dobro.
Tekst koji sam postavila je, naravno, uz saglasnost Z. Korjenic, i to je to. Uostalom ko je malo dublje u prici o zastiti zna o cemu govorim.

Ne samo da se svinje ne vakcinisu redovno ali se secam da mi je mama pricala da kad je odlazila kod neke svoje babe na selo da je dolazio veterinar i da su kokoske vakcinisali za nesto, e sad kad bi svaki gradjanin ove zemlje bio malo odgovorniji do ovakvih stvari ne bi dolazilo!
Drugo, ljudi nemaju osecaj da je ta neka zivotinja isto zivo bice i da njoj trba nega i vakcina i hrana i cista voda, sto rece nas jedan profa sa faxa ako vama smrdi u svinjcu zamislite kako je tim svinjama koje tu zive!!!

Tek po neko udruženje se bavi i ostalim životinjama, prvenstveno zbog toga što je pitanje uličnih životinja kod nas daleko od rešenja i to im oduzima vreme i energiju! Sa druge strane mnogi su apsolutno nezainteresovani za dobrobit divljih životinja, a to naročito možemo videti na odnosu prema Zlovrtu i događanjima u njemu! Neka udruženja podržavaju Vuka B. što je kontradiktorno onome čime se bave, kao što je na primer Arka koja ima azil za medvede, a takvih ima još!
Suprtono od toga "Sloboda za životinje" je pre nešto vremena organizovala protest ispred Britanske ambasade protiv ubijanja medveda čije krzno koriste gardisti!

Pokusacu da objasnim iz mog ugla. Jasno mi je da udruzenja ne mogu da disu samo od napustenih pasa i macaka i to vam oduzima svu snagu, vreme, trazi puno para itd...pogubite se samo u tome.
Ali, da li ste razmisljali o tome da okrenete pricu, umesto da jurite i skupljate sve sa ulica u jos tezem pokusaju da udomite, (kapacitete za smestaj tokikog broja zivotinja nema niko), da li vam se cini da se vrtite u krug? Ljudi stalno i stalno i iznova izvbacuju pse, macke, izvbacuju po ceo okot, odjednom. I to je premnogo....
Da li ste razmisljali o tome da trazite od nadleznih da se ta oblast uvede u red i to tako sto bi svi morali da evidentiraju svoje zivotinje, nesto kao registar, vakcinacija je vec obavezna , mikrocip, sterilizacija, kastracija itd... i da se na taj nacin postepeno smanjuje broj zivotinja...jer ovo sto radite sada ne vodi nikuda...jedni ce stalno izbaciavati a drugi ce ici za njima i skupljati. Zakonski osnovi vec postoje samo se moraju primenjivati i da po tom osnovu pritiskate vlast!

Cesto sam bio u prilici da cujem da domaca udruzenja ne znaju da postoje druge vrste zivotinja osim psa i macke, medjutim ja pokusavam da saznam, shvatim i razumem sta vi radite i jasno mi je koliki je to posao.
Pisao sam vec o ovome sa Micom na pf LiR.

P.S. da li Arka i Orka isto udruzenje?:confused:
Mislio sam na delovanje uopste, ne za zoo vrt? Tamo su divlje zivotinje zarobljenje, a po vrstama koje tamo mogu videti, sumnjiva rabota ali ne bih da ulazim u to.
Mislio sam na autohtone vrste divljih zivotinja...sve ono sto zivi kod nas!

P.P.S. Da, tacno potpuno, nekada su se i koke stitile (vakcinisale) od bolesti (to je ono kad uginu sve preko noci), sada se pilici odmah krkaju antibioticima i vitaminima , rast je brz i efikasan do klanja a kako je po zdravlje ljudi koji to meso konzumiarju...o tom ..drugom prilikom.

Capreolus - prvo da odgovorim na krace pitanje, ARKA i ORKA nisu isto udruzenje, predsednik ARKE je Branka Pasko, a ORKE Elvir Burazerovic, ali imaju nekih neverovatnih, skoro potpuno dirljivih slicnosti.

Pitanje u vezi zacaranog kruga iz koga stalno dolaze nove i nove zivotinje - Udruzenja lobiraju, pisu dopise u kojima zahtevaju i na sastancima (kad uspeju da ih zakazu) traze od nadleznih da se sankcionise napustanje. Da bi se to obezbedilo potrebno je da nadlezni preduzmu neke korake:

- da se sprovodi vakcinacija protiv besnila uz koju ide obelezavanje (to se u Beogradu vec dve godine radi besplatno, 100 din. je pasos, da bi se stimulisali vlasnici). Samo obelezena zivotinja moze biti dokaz da je napustena. Naravno, podrazumeva se i potpuna baza podataka.

- da se napravi gradski azil u koji bi gradjani mogli da dovedu zivotinju koju su nasli na ulici. Bez postojanja takvog mesta je nemoguce zivotinjama uci u trag jer mnogi ne mogu ili nece da prime zivotinju dok se ne nadje vlasnik jer se plase da ce im ista ostati zauvek, a znaju da je u Ovci ceka sigurna smrt. Zato se pre odlucuju da je ostave na ulici, pa kako joj bude.

- da se sprovede evidentiranje odgajivacnica i proglasi odgajivacem svako ko ima nesterilisanu zenku, od nekog uzrasta pa na dalje (to podrazumeva placanje poreza), i stimulise sterilizacija doniranom cenom od strane Grada.

- da se promeni kaznena politika prema onima koji napuste svoju zivotinju, a posebno prema onima koji ostavljaju kutije sa mladuncima pored kontejnera i u ulazima zgrada. Veoma cesto postoje dokazi, zna se ko je, i .... nista.

Ovo sto sam nabrojala uopste nije mnogo i moze se uraditi sa postojecom zakonskom regulativom (teze bi islo registrovanje odgajivacnica, bilo bi lakse sa Zakonom o zastiti zivotinja koji jos nije usao u proceduru), ali ne postoji dobra volja nadleznih, bar nije postojala, videcemo sta ce sada na tu temu uraditi nova vlast.
:rtfm:

Da, jasno mi je , neresivo , ali samo na prvi pogled.
Dosta se moze uraditi i sa onim sto ste pobrojali za sta zakonski okvir postoji ali se ne primenjuje.

U najavi je zakon o "dobrobiti" zivotinja ali ne mislim da je dobar. Video sam nacrt.
Evo sta najavljuje nova vlast, samo ih treba pritiskati da to i odrade. Odgajivacnice se takodje mogu privesti razumu i pravdi i sada.

P.S. samo da dodam da ubijanje tih napustenih zivotinja tj. "eutanazija" takodje kosta i to jako puno i uvek ima "novih" za ubijanje...za neke , posao -"tezga" ide nesmetano, prihodi teku a problem se ne resava i tu je mozda samo jedan deo sushtine problema.

Poslednja izmena:
Bas tako, neresen problem je stalni izvor prihoda. I ne samo prihoda nego i skretanja sa teme, gledano sa aspekta politike. Vrlo cesto se dese problemi sa napustenim psima u vreme nekih vaznih drustvenih dogadjanja, pojave se senzcionalisticki naslovi u novinama, tipa "pas ujeo dete", a kad procitamo vidimo da ga nije ujeo nego je lajao i slicne gluposti.

Back