Tek po neko udruženje se bavi i ostalim životinjama, prvenstveno zbog toga što je pitanje uličnih životinja kod nas daleko od rešenja i to im oduzima vreme i energiju! Sa druge strane mnogi su apsolutno nezainteresovani za dobrobit divljih životinja, a to naročito možemo videti na odnosu prema Zlovrtu i događanjima u njemu! Neka udruženja podržavaju Vuka B. što je kontradiktorno onome čime se bave, kao što je na primer Arka koja ima azil za medvede, a takvih ima još!
Suprtono od toga "Sloboda za životinje" je pre nešto vremena organizovala protest ispred Britanske ambasade protiv ubijanja medveda čije krzno koriste gardisti!
Pokusacu da objasnim iz mog ugla. Jasno mi je da udruzenja ne mogu da disu samo od napustenih pasa i macaka i to vam oduzima svu snagu, vreme, trazi puno para itd...pogubite se samo u tome.
Ali, da li ste razmisljali o tome da okrenete pricu, umesto da jurite i skupljate sve sa ulica u jos tezem pokusaju da udomite, (kapacitete za smestaj tokikog broja zivotinja nema niko), da li vam se cini da se vrtite u krug? Ljudi stalno i stalno i iznova izvbacuju pse, macke, izvbacuju po ceo okot, odjednom. I to je premnogo....
Da li ste razmisljali o tome da trazite od nadleznih da se ta oblast uvede u red i to tako sto bi svi morali da evidentiraju svoje zivotinje, nesto kao registar, vakcinacija je vec obavezna , mikrocip, sterilizacija, kastracija itd... i da se na taj nacin postepeno smanjuje broj zivotinja...jer ovo sto radite sada ne vodi nikuda...jedni ce stalno izbaciavati a drugi ce ici za njima i skupljati. Zakonski osnovi vec postoje samo se moraju primenjivati i da po tom osnovu pritiskate vlast!
Cesto sam bio u prilici da cujem da domaca udruzenja ne znaju da postoje druge vrste zivotinja osim psa i macke, medjutim ja pokusavam da saznam, shvatim i razumem sta vi radite i jasno mi je koliki je to posao.
Pisao sam vec o ovome sa Micom na pf LiR.
P.S. da li Arka i Orka isto udruzenje?
Mislio sam na delovanje uopste, ne za zoo vrt? Tamo su divlje zivotinje zarobljenje, a po vrstama koje tamo mogu videti, sumnjiva rabota ali ne bih da ulazim u to.
Mislio sam na autohtone vrste divljih zivotinja...sve ono sto zivi kod nas!
P.P.S. Da, tacno potpuno, nekada su se i koke stitile (vakcinisale) od bolesti (to je ono kad uginu sve preko noci), sada se pilici odmah krkaju antibioticima i vitaminima , rast je brz i efikasan do klanja a kako je po zdravlje ljudi koji to meso konzumiarju...o tom ..drugom prilikom.