Beskrajni SF, F & H kviz - druga sezona

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..."Finally there were the provisions. The parcel was not a big one, but
was reassuring, for I knew that it contained six months’ supply of dried
meat and biscuits. Gin was the only liquid, with water totally absent: we
had flasks, and my uncle counted on springs to fill them. The objections I
raised as to their quality, temperature, and even existence were ignored."...

Dakle Džin, ko u Džin/Tonik... PDF skinuh zbog radi tvog pitanja @Pikax z:poz:

..."Finally there were the provisions. The parcel was not a big one, but
was reassuring, for I knew that it contained six months’ supply of dried
meat and biscuits. Gin was the only liquid, with water totally absent: we
had flasks, and my uncle counted on springs to fill them. The objections I
raised as to their quality, temperature, and even existence were ignored."...

Dakle Džin, ko u Džin/Tonik... PDF skinuh zbog radi tvog pitanja @Pikax z:poz:
Bravo !:cao:

2438.

U jednom od svojih narednih romana: "Putovanje na mesec" (De la Terre a la Lune), Vern priča o upućivanju projektila sa ljudskom posadom ka zemljinom satelitu... Elem, pošto je sve ukalkulisano - uvideli su da bi barutno punjenje imalo preveliku masu i zauzimalo previše zapremine za željeni hitac.
Koje gorivo su akteri romana upotrebili da bi ispalili projektil?

Poslednja izmena:
Aj' probam. Nemam pojma kako su naši preveli "pyroxyle" iliti nitrocelulozu - pamuk natopljen nitritnom kiselinom ili tako nečim?

Kasni dodatak, nisam baš siguran da se kaže "nitritna kiselina" il' je dovoljno nitrit. Davno beše "Opšta i neorganska hemija"...

... našao sam izraze poput -"praskavi pamuk" i sl., ne bitno - u originalu je bilo "gun cotton-" i da, jeste nitroceluloza. -

Tvoje pitanje.

Nastavljam u istom stilu.

2439. Koji lajavi krelac je ispod maske na slici, pored Dijazove?

... našao sam izraze poput -"praskavi pamuk" i sl., ne bitno - u originalu je bilo "gun cotton-" i da, jeste nitroceluloza. -

Tvoje pitanje.

Da dopunim svoj odgovor. Nitroceluloza ili trinitroceluloza je bezdimni barut, 3-5 puta jači od crnog. U oružju je postupno zamenio slabiji crni 1886. a "Put na Mesec" je objavljen 1865. što je još jedan primer kako je Vern pratio razvoj nauke i u svojim delima bio ispred svog doba. Pravi tvrdi SF. :D

R. Daneel Olivaw

... iskreno, izguglao sam - što sam probao i ranije, ali nisi dao dovoljno podataka da bi bilo jednostavno.
Asimova ne čitam, niti sam (osim informativno)- a svejedno mislim da ovo pitanje jeste zicer za one koji ga čitaju (ili to tvrde)- tako da mi malo čudno što pitanje "visi" ovoliko.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back