Berza - šta je i čemu služi?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Koliko znam berza je mesto gde se trguje akcijama. Akcije su udeo u vlasništvu nekog preduzeća.
Na prvi pogled jednostavno.
Recimo da je udeo nekog N.N. u preduzeću 10%. I to je negde registrovano.
Da li je to uporedivo sa vlasništvom nad automobilom? Imam automobil i to je negde registrovano. Ako hoću da ga prodam, nađem kupca i prodam ga. Sada se isti automobil registruje na kupca i to je kraj priče. Nikakav posrednik mi nije neophodan.

Ako N.N. hoće da proda pomenutih 10% registrovanog vlasništva on mora da se obrati plaćenom posredniku - ne može svoje vlasništvo da proda sam!
Zašto?

Ne trguje se samo akcijama.
Trguje se robom (naftom, zitaricama...), akcijama, finansijskim derivatima (fjucersi, opcije, svopovi), indeksima na akcije, drzavnim hartijama od vrednosti (obveznice), blagajnicki zapisima, dugovima...
Zavisi samo za sta se berza specijalizovala.
Broker ti treba jer ti on vodi marginski racun koji sluzi kao garant da ces ti platiti dospelu obavezu. Sve sto se trguje na berzi ima standard koji propisuje berza, ne mozes ti da prodas primer tonu kukuruza na berzi ako je propisano da je minimalni iznos 20 tona, pa imas onda kvalitet i klasu kukuruza... Ugovori na berzi su tacno standardizovani, ne mozes ti da pravis kakav ti hoces.
Zato ti i treba broker. Ako je berza roba, ne mozes ti na njoj da prodajes drzavne hartije.

Banke i osiguravajuca drustva smanjuju primer svoje rizike od nesolventnosti tako sto prenose rizike na druge ucesnike koji su spremni da preuzmu rizik za odredjenu naknadu.
Primer ja odem u Dunav osiguranje i imam neki brod koji plavi Dunavom,a on vredi lupam milijardu dolara. Kad bi doslo do osigarnog slucaja Dunav bi pukao. On mora onda da prenese deo ili ceo rizik na neko drugo osiguravajuce drustvo. Oni prenesu na neko drustvo u Americi, a zadrze rizik i stetu koliku oni mogu da podnesu. To se sve radi preko berze. Imas i katastrofalne obveznice gde ti kupis od osiguravajuce kuce obveznice i one ti donose kamatu sve dok se ne desi neki katastrofalni dogadjaj u Srbiji kao sto je polava ili pozar. Ako se ne desi, ti dobijes svoje pare sto si ulozio + kamatu, a ako se desi neka katastrofa ti ne dobijes ništa . Banke smanjjuju izlozenost valutnom riziku putem finansijskih derivata. Ti imas pekaru i sad ne znas kako ce da rodi ove godine zito.
Sta ces da radis? Udjes u fjucers ugovor kojim kazes da ces u junu kupiti kilogram psenice za 12 dinara. Tebe onda nije briga sta ce biti u junu sledece godine. Ako cena bude vise od 12 dinara ti si zaradio, a ako nije, ti si u minusu, ali si eliminisao neizvesnost. Mogla je cena psenice da dostigne 20 dinara, ali ti nisi znao u decembru sta ce biti.

Poslednja izmena od moderatora:
Kako se zaradjuju pare na berzi? Imas spot trziste i terminsko trziste.
Na spot trzistu ti odes i ako imas akcije majkrosofta koje danas vrede 10 dolara po akciji, ti odes i to prodas po 10 dolara ili nize. Zavisi od toga kolika je danas traznja.
Na terminskom trzistu ti bi uzeo te tvoje akcije, i napravio prognozu sta ce biti sa majkrosoftom za 3-4 meseca. Ako ocekujes da ce akcija pasti ti onda udjes u fjucers ugovor kao kratka strana, odnosno, strana koja prodaje akcije. Ako ocekujes rast ti onda prodajes svoje akcije odmah i ides u ugovor kojim se obavezujes da ces za 3-4 meseca kupiti Majkrosoftvove akcije za 10 dolara.
Ako se obistine tvoje prognoze, ekstra, a ako ne, pocinjes da gubis. Nacin da se spasis je da odes u suprotan ugovor, kao suprotna strana. Sad imaju tu razne tehnike, spredovi, opcije, qrci palci, citava nauka. Ako te interesuje tematika uzmi neku Cirovicevu knjigu ili od Hull-a pa citaj. :)

pitanje u vezi fjucersa na gore opisan nacin.

ti kazes da ces da kupis zito u junu po 12 dinara , da li si siguran da ces imati prodavca.

ili kupis stim da platis u junu , ali onda moras da kupis po vecoj ceni nego sto je trenutna. svako pravi svoju projekciju cene tako da i prodavac ima neke osnove da misli da ce to zito kostati 11 din.

pitanje u vezi fjucersa na gore opisan nacin.

ti kazes da ces da kupis zito u junu po 12 dinara , da li si siguran da ces imati prodavca.

ili kupis stim da platis u junu , ali onda moras da kupis po vecoj ceni nego sto je trenutna. svako pravi svoju projekciju cene tako da i prodavac ima neke osnove da misli da ce to zito kostati 11 din.

Pazi, svaki fjucers ugovor kosta.

Junski kosta npr 3,45, avgustovski 3,80, novembarski 4$. Ti imas/ili nemas zito sada i ti verujes da ce cena zita biti u junu ipod 100 dolara. Ako je sad u decembru cena 100 dolara po bushelu (to ti dodje oko 27 tona psenice, to je mera za zitarice na berzi) ti kazes ja cu da prodam psenicu u junu ako mi platite 3,45$. Ja odem na berzu, vidim da ti to nudis, ja imam pekaru ili smatram da ce cena biti veca i mislim da cu da zaradim pare na razlici. Ja odem i preko brokera kupim fjucers ugovor i platim 3,45$ kojim se obavezujem da cu da kupim u junu tvoj bushel psenice za 100 dolara, a ti si obavezan da mi prodas ma koja cena bila. Kao garancija da cemo izvrsiti obaveze, obojica imamo marginski racun koji se poravnjava dnevno. Svaki dan kako se cena menja, tako se desavaju promene na racunima kod brokera. Ako cena busela bude u junu iznad 103,45$ ja sam zaradio, a ako cena bude ispod 100 dolara ti si zaradio.

Imas i mogucnost da kupis i opciju.
Ti opet prodajes psenicu za 100 dolara i nudis opciju da ja kupim psenicu u junu. Cena opcije je 3$. Ja mogu da dodjem i da kupim opciju u kojoj ja nemam obavezu da kupim psenicu u junu ako ona padne na 90 dolara po buselu, a ako psenica skoci na 150 dolara po buselu ti moras meni da prodas psenicu po 100 dolara. Ja cu izvrsiti tu opciju ako cena psenice bude iznad 100 dolara,a ako cena psenice bude ispod 100 dolara ja necu izvrsiti opciju i ti si zaradio 3$.

Znci fjucers je vrsta ugovora, kao i opcija, moras imati dve ugovorene strane. Ne mozes ti sklapati ugovor sa samim sobom. :D

Poslednja izmena:
Koliko znam berza je mesto gde se trguje akcijama. Akcije su udeo u vlasništvu nekog preduzeća.
Na prvi pogled jednostavno.
Recimo da je udeo nekog N.N. u preduzeću 10%. I to je negde registrovano.
Da li je to uporedivo sa vlasništvom nad automobilom? Imam automobil i to je negde registrovano. Ako hoću da ga prodam, nađem kupca i prodam ga. Sada se isti automobil registruje na kupca i to je kraj priče. Nikakav posrednik mi nije neophodan.

Ako N.N. hoće da proda pomenutih 10% registrovanog vlasništva on mora da se obrati plaćenom posredniku - ne može svoje vlasništvo da proda sam!
Zašto?

Berza sluzi da ulazes kintu i da zaradis. na osnovu njuha i procene. pre 25 godina si mogao da kupis akcije googla za 2 dolara po akciji a danas su 80 000 po akciji. da si ulozio 6 dolara za tri akcije dans bi ti svako dao 240 000 dolara bez cenkanja.

Prvo bih želeo da pohvalim ovaj forum, pogotovo ovaj ekonomski deo, jer deluje da ga baš stručni ljudi posećuju i da nisu škrti kada je davanje informaciju u pitanju.

Ja sam neko ko do sada nije imao nikakav kontakt sa berzom, ali me je poslednjih dana ona zaionteresovala i počeo sam da razmišljam o tome da bih se možda okušao u tom svetu. Naravno malo sam se informisao preko interneta, foruma i tako dalje i stekao neke najosnovnije informacije.

Kao sledeći logčna korak, smatrao sam neku DEMO online platformu, gde bih mogao da vežbam sa virtuelnim novcem, pre nego što predjem na pravi. Izabrao sam jednu domaću (ne znam da li smem da pominjem ime zbog reklame), međutim već na početku susreo sam se sa izvesnim problemima, pa sam odlučio da se obatim ovde za pomoć.

Konkretno, pokušao sam da kupim EUR/USD. Kada sam birao količinu, po default-u je pisalo 0.01 lot. Pošto nisam znao šta je lot, na internetu sam našao da je jedan lot, 100 000 nekih jedinica, ne znam kojih, a mikrolot 1000 tih jedinica. To mi nikako nije jasno. Probao sam da kupim 0.01 lot i čini mi se da sam kupio jedan EUR/USD. Kažem čini mi se jer ne znak kako da proverim. Gledao sam samo po fluktuiranju cene, koja je odgovarala jednoj jedinici. Medjutim onda sam kupio 1 lot EUR/USD i to bi trebalo da je 100 puta više, ali nešto nisam uspeo da steknem takav utisak po praćenju fluktuiranja profita.

Dakle jasno vam je verovatno šta pitam. Dakle ja sam mislio da ako želim da kupim jednu akciju, ili jedan EUR/USD treba da izaberem količinu JEDAN. Međutim izgleda da to nije tako. Sad mi nije jasno, kako da znam pre nego što nešto kupim koju količinu zaprao kupujem? Ako hocu da kupim recimo ednu akciju neke kompanije, da li biram 1, 0.01, ili mozda cak 0.00001?

Nadam se da sam donekle uspeo da objasnim sta mi nije jasno.

Da bi odredio lot volume za trgovinu moraš poznavati materiju upravljanja novcem odnosno sa kojim rizikom da posluješ.
Veličina lot volume ili rizik pozicije zavi od toga koliko novca vuče jedna pipa i koliko imaš novca na balansu. Vrednost Volume je različita kod brokera i za vrednost 0.01 može da vuče 0.1cent do 10$. Ovo sve zavisi koliko jedna pipa vuče centi ili celih jedinica valute na platformi.

Ako sam te dobro razumeo Bees moras da imas kolateral kod brokera. Znaci, ako imas 100 000 dinara u portfoliju, onda moras da drzis lupam 10 000 pokrica kod brokera?

@ tema za trgovinu valutama mozes da koristis forex, ima mogucnost da dobijes probni demo racun sa virtualnih 100 000 evra i onda da trgujes dok ne ukapiras kako sistem funkcionise. Posle uplatis pravu lovu i imas pravi account i mislim da ga placas oko 100 evra. Trgujes fakticki od kuce.

Zavisno od brokera, možeš imati uloženo minimalno od 1$ do par hiljada pa da možeš poslovati a veličina pozicije određuje zauzetu odnosno slobodnu marginu. Kod foreksa posluješ sa brokerovim novcem a koristiš leverage (polugu), na primer uposliš svojih 10$ a stvarno posluješ sa 1000$ brokerovih a opet sve zavisi od poluge i raspoložive margine.
Pri poslovanju sa forex derivatima broker ima zaradu od sprida odnosno od razlike kupovne i prodajne cene valutnog para a ona se kreće od 0.1 pa do više desetina pipa što opet zavisi od brokera, uglavnom je EURUSD 1-2 pipa a GBPUSD 3-4 pipa..

Mislim da me niste bas najbolje razumeli, ili ja nisam vas. Ja sam BAS pocetnik. Tek se upoznajem sa terminima berza, akcija, margina i slicno. O tome sam malo citao po netu i mislim da donekle razumem neke stvari, ali mnogo toga jos uvek ne. Dakle ovo oko "lot-a" mi niko nije odgovorio, ili ja bar nisam razumeo odgovor. Dakle sta je tacno lot? Na internetu sam nasao podatak da je to 100 000 necega, ali nije mi jasno cega? Ako hocu da kupim jednu akciju recimo Apple-a AAPL, koju kolicinu upisujem u lot? Posto sam otvorio demo platformu na fxlideru i igram se malo, zakljucio sam da kada unesem vrednost 0.01 lot i kupim akciju da na taj nacin izgleda kupujem 1 akciju. Ne znam da li sam dobro razumeo i ako jesam, kako se to objasnjava? Ako je jedan lot 100 000 necega, onda je 0.01 lot 1 000 necega, a ja time kupujem zapravo jednu akciju, a ne 1000 njih. Opet kada kupujem valutne parove (ne znam kako se strucno to zove), kao npr. EUR/USD, onda donekle ima smisla, jer za 0.01 zapravo kupujem 1000 eur po trenutnoj ceni USD u tom paru? Jel tako?

Dakle ti pojmovi oko lot-a mi nisu jasni. Sta upisujem u polje LOT, ako hocu da kupim 1 akciju, sta ako hocu 10, a sta ako hocu 100?

Ono sto kapiram indirektno, ali nisam siguran da dobro razumem je FOREX. Forex je skracenica od ForeignExchange i oni se bave samo valutama? Da li je ovo tacno? Ako jeste, kako se zove berza koja se bavi trgovinom zlatom, srebrom, naftom? Kako se zove ona koja se banvi akcijama? Sta je u svmeu tome fxlider?

Pretpostavljam da je ovo veini vas suvise banalno i smesno pitanje, ali bas sam pocetnik i znacilo bi mi razjasnjenje tih nekih pojmova.

Ja sam slusao predmet finansijski derivati, ako te to zanima ima da se nadje na internetu Hull ova knjiga na tu temu,a imas i od Milutina Cirovica nesto o berzi, pa uzmi i citaj.
Ne moze to da se objasni u 3 posta ili 3 reda, to je citava nauka. Hull je napisao knjigu od 800 A4 strana, sa sve prakticnim primerima. To je nauka i to moras da sednes i da procitas neku ozbiljnu literaturu,a ne bi bilo lose i da procitas nesto iz finansijskih trzista, bankarstva, osiguranja i osnova ekonomije. Da bi imao upotrebljivo znanje, moras da povezes znanja iz svih tih predmeta.

- - - - - - - - - -

I pored toga sto sam slusao finansijske derivate, koji su samo deo berze, ja opet nemam pojma sta je lot, a ne znam ni sta je pipa.
Svaka berza je specijalizovana za nesto. Nasa berza je slabo razvijena, najbolje je da trgujes na stranim berzama. Sad i tu imas razlicita pravila trgovanja koja moras da izucis.
Ti moras da znas sta je diskontovanje, eskontovanje, obceznica, kapitalisanje... To se sve uci iz bankarstva.

- - - - - - - - - -

Da je to lako objasniti u dve recenice, svaki debil bi trgovao na berzi i bio milioner.

1.8.- Što je to margina, poluga, lotovi, pipe, prekonoćna kamata, demo račun?

Da li mogu trgovati na FOREX-u ako nemam 10.000$ za početni kapital? Odgovor je da ali uz pomoć poluge (leverage)! Trgovanje pomoću poluge ili margine je jednostavno izraz koji se koristi za trgovanje s pozajmljenim kapitalom.
Ko mi pozajmljuje kapital? Broker! Na koji način? Pomoću poluge!
Na taj način možemo otvoriti poziciju od 10.000$ ili 100.000$ sa svega 50$ ili 1000$. Možemo napraviti relativno veliku transakciju, vrlo brzo i jeftino, uz mali iznos početnog kapitala, ali oprez, poluga može raditi i protiv vas, i naravno može nam ''pojesti'' celi trgovinski račun.
Trgovanje pomoću poluge na deviznom tržištu označava se u jedinici pod nazivom "lot''. Ovo će malo detaljnije biti opisano u nastavku, ali za sada, samo treba zapamtiti pojm ''lot'', kao minimalan iznos valute sa kojim možemo poslovati. Kada odemo u prodavnicu i želimo kupiti cigarete, ne možemo kupiti samo nekoliko već celo pakovanje zato što se one prodaju u paklici od po 20 (u "lotovima"). Na deviznom tržištu bilo bi jednako ludo kupiti ili prodati 1€, tako da oni obično dolaze u "lotovima" po 5.000, 10.000 ili 100.000$, zavisno od vrste računa koji imamo (standard, mini, micro).

Na primer:
• Verujemo da signali na tržištu pokazuju da će euro narasti u odnosu prema američkom dolaru.
• Otvorili smo 1 lot ($5.000) za kupovinu eura sa 0,03% marže po ceni od 1.3000$ i čekamo da kurs poraste. To znači da sada kontrolišemo 5.000$ vrednosti eura sa 25$ uloga! Naša predviđanja su se ostvarila, i mi se odlučimo za zatvaranje pozicije.
• Zatvaramo poziciju na 1,3050$ i time smo zaradili 50 pipa ili oko 25$ (pip je najmanji pokret cene dostupne u valuti – zadnja decimala u odnosu valutnog para). Tako smo na početno ulaganje kapitala u iznosu od 25$, zaradili 100% dobiti u jednoj trgovini.
Kada smo se odlučili da zatvorimo pozicije, uplata koju smo prethodno napravili vraća se na naš račun i obračunava se zarada ili gubitak, koja se pripisuje računu.

Prekonoćna kamata (rollover, swap)
Na otvorene pozicije pripisuje se dnevna kamata koja može biti pozitivna ili negativna, zavisno o visini poluge i pozicija na tržištu. Ako ne želimo zaraditi ili platiti kamate na naše pozicije, jednostavno proverimo da li su sve zatvorene krajem dana na tržištu, zvisno o brokeru, najčešće u 22.00 časova po našem vremenu.
Kako svaka trgovina uključuje posuđivanje jedne valute da bi kupili drugu, zaračunavanje prekonoćne kamate je dio FOREX trgovanja. Ako trgovac kupuje valutu s većom kamatnom stopom od one koju ''posuđuje'', zarada će biti pozitivna (npr. USD/JPY) – trgovac će zaraditi po toj osnovi. Svaki broker ima različite kamate koje dodeljuje, pa se za detalje treba raspitati direktno kod brokera.

Demo trgovinski račun
Većina brokera omogućava otvaranje DEMO računa za isprobavanje platforme, taktike, treniranja, edukacije... Većina početnika se vara misleći da se demo račun po nečemu razlikuje od real računa (real, live). Ovaj račun ima identične mogućnosti kao i real račun, razlika je samo u tome što ne riskiramo novac dok nismo u potpunosti spremni za tržište. Dakle razlika je samo u - psihologiji. Zašto je besplatan? Zato što brokeri žele da proučimo njihovu trgovačku platformu, vežbamo trgovanje bez rizika, u nadi da ćemo se ''zaljubiti'' u njih i uplatiti pravi novac za otvaranje računa. Demo račun nam omogućava da upoznamo FOREX tržište i testiramo naše sposobnosti trgovanja bez rizika.

1.9.- Šta su to ''PIP-e'' i ''LOT-ovi''?

Vreme je za malo matematike. Verovatno ste do sada čuli za pojmove "PIP" i "LOT". Odvojimo malo vremena na ove informacije, budući da je znanje potrebno svim FOREX trgovcima.

Što je to PIP?
To je najmanji pomak u odnosu valutnog para. Ako EUR/USD naraste sa 1.4250 do 1.4251, narastao je jedan PIP. PIP je poslednja decimala u valutnom omjeru. Kako svaka valuta ima svoje vrednosti, potrebno je izračunati vrednost PIP-a za svaku određenu valutu. U valuti u kojoj je US dolar osnovna valuta (na početku), obračun je sledeći:

Npr. kod odnosa USD/JPY na 109.80 (obratite poažnju da ovaj valutni par ima samo dva decimalna mesta, većina ostalih valutnih parova ima četiri decimalna mesta!) 1 PIP bi iznosio 0.01. Zato, npr:

USD / JPY: 109,80  podijelimo iznos PIP-a sa omjerom kursa i dobijemo vrednost jednog PIP-a: 0,01 / 109,80 = 0.00009107

Izgleda kao vrlo dugi broj, ali kasnije će biti reči o LOT-ovima pa će biti jasnije. Postupak treba ponoviti za svaki valutni par (odnos).

U slučaju gdje US dolar nije prvi u paru, a želimo dobiti US dolar vrijednost, moramo dodati još jedan korak:

EUR / USD: 1.4200  podijelimo iznos PIP-a sa odnosom kursa i dobijemo vrijednost jednog PIP-a: 0.0001 / 1.4200 = 0.00007042 EUR-a

Budući da imamo iznos u eurima, potrebno je za povratak u američki dolar dodati još jedan obračun: EUR x kurs  0.00007042 x 1.4200 = 0.00009999
Kada zaokružimo to bi bilo 0.0001.

Sada već verovatno razmišljamo: “Da li ja stvarno trebam ovo da radim?' Odgovor je NE! Gotovo svi FOREX brokeri će raditi sve ovo za nas automatski, ali je uvek dobro da znamo kako oni to rade.

Što je to LOT?
Na deviznom tržištu se trguje u LOT-ovima. Standardna veličina za 1 LOT-a je 100.000 USD, dok je kod mini računa to 10.000 dolara. Kao što već znate, valute se mere u pipima, koja je najmanja mera promene odnosa dve valute. Kako bi iskoristili te sićušne promene, moramo trgovati u velikim količinama u određenoj valuti kako bi se videli značajni dobici ili gubici.

Pretpostavimo da imamo standardni račun sa vrednošću od 1 lot = 100.000 USD pa ćemo preračunati neke primere da vidimo kako to utiče na vrednost pip-a:

USD / JPY po kursu 109,90  (,01 / 109.80) x 100000$ = 9.10$ po pip-u

U slučajevima kada se US dolar ne nalazi na prvom mestu, formula je nešto drugačija:

EUR / USD po kursu 1.4200  (.0001 / 1,4200) x 100.000 EUR = 7.04 EUR x 1.4200 = 9.99734$ zaokruženo će biti 10 dolara po pip-u

Broker može imati različite formule za izračunavanje vrednosti pipa u odnosu na veličinu lota, ali na koji god način on to činio, nama će btiti prezentovano na neki način koliko vredi 1 pip u odnosu na 1 lot.

1.10.- Kako izračunati dobitak i gubitak?

Sada kada znamo izračunati vrednost pip-a, idemo izračunati dobitak i gubitak. Npr. kupimo 1 lot (100.000$) USD/CHF:
 trenutni kurs je u odnosu 1.0525 / 1.0530 (sell/buy). Budući da kupujemo dolar ''ulazimo'' u trade po ceni od 1.0530, tj. po ceni po kojoj su trgovci spremni prodati
 nekoliko sati kasnije cena poraste na 1.0550, a mi se odlučimo zatvoriti poziciju
 sada je kurs za USD/CHF 1.0550 / 1.0555
 budući da smo zatvorili poziciju, a kako smo na početku kupili valutni par da bi otvorili poziciju, sada moramo prodati kako bi zatvorili trade i moramo prihvatiti cenu od 1.0550 jer su po toj ceni trgovci spremni kupiti.
 razlika između 1.0530 i 1.0550 je ,0020 ili 20 pip-a
 koristeći formulu od pre, dobijemo sledeći račun: (.0001/1.0550) x 100.000$ = 9.47$ po pipu x 20 pipa = 189.40 dolara čiste zarade!

Isto ovo se može primeniti i ako dođe do pada valutnog odnosa, pa ako uzmemo u obzir iste brojke, prikazani dobitak bi se pretvorio u gubitak.

Upamtimo, kada ulazimo ili izlazimo iz trgovanja, zavisimo od prodajnoj/kupovne cene (bid/ask). Kada kupujemo valutu, koristićemo kupovnu (ask) cenu, a kada prodajemo koristitćemo prodajnu (bid) cijenu.

Znači: kada kupujemo - buy, plaćamo odnos (spread) prilikom otvaranja pozicje, ali ne plaćamo ništa po izlasku iz trgovine (zatvaranje pozicije). A kada prodajemo valutu – sell, ne plaćate kada ulazimo, već samo kada zatvaramo poziciju.

1.11.- Što je to poluga (leverage), a što brokersko zatvaranje pozicije (margin call)?
Što je to poluga (leverage)?
Verovatno ste se do sada zapitali kako to mali investitor, poput nas, može trgovati sa tako velikim sumama novaca. Zamislimo svog brokera kao banku koja nam daje 100.000 dolara na ''lepe oči'' za kupovinu valuta a sve što od nas traži je da mu damo 500$ kao depozit i znak ''dobre vjere'', koje će držati kod sebe na računu, ali ih neće nužno i zadržati. Ukoliko želimo, i ukoliko ga nismo “potrošili”, taj iznos uvek možemo povući sa našeg računa kod brokera.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Upravo na taj način FOREX trgovanje koristi polugu i zato je devizno tržište toliko atraktivno!
Obično broker zahteva određeni minimalni depozit, također poznat kao marža računa (margin) ili početni depozit. Nakon što smo uplatili novac na račun, možemo započeti trgovanje, a broker će odrediti koliki je minimum po poziciji (lot) za trgovanje.

Na primer, za svakih 1.000$ kojih imamo na računu možemo trgovati sa 1 lotom od 100.000 dolara. Dakle, ako imamo 5.000$ to nam omogućuje da trgujemo i do 500.000 $ na FOREX-u!

Minimalna sredstva na računu (depozit) za svaki će se lot razlikovati od brokera do brokera. U gornjem primeru, broker zahteva maržu od jedan posto. To znači da za svakih 100.000$ s kojima se trguje, broker traži 1.000$ kao depozit (osiguranje) na poziciju.

Što je to brokersko zatvaranje pozicije – margin call?
U slučaju da novac na našem računu padne ispod zahteva minimalnog depozita - margine (radi se o korisnoj margini - equity), naš broker će zatvoriti neke ili sve otvorene pozicije. To sprečava naš račun od pada u negativan saldo, čak i u vrlo nestabilnom i brzo promenjivom tržištu, a to u stvari znači, broker neće dozvoliti da mi “odemo” u minus da je to onda i brokerov gubitak. Zatvaranje svih pozicija od strane brokera kako ne bismo potpuno “bankrotirali” zove se margin call.

Poslednja izmena:
Broker ce nas svakako pozvati kod margin call-a. Ako sam ja uplatio 12000 dolara i padnem na 9000 dolara, broker me zove da se dopunim nazad na 12000 inace zatvara moje pozicije.

To sve zavisi od brokera i poluge, negde je to na 0%, uglavnom na 20-30% a vrlo retko na 50%, opet sve to zavisi od poluge, što je veća poluga to je bliže nuli a što je manja poluga i ide ka 1:1 to ide ka 80%. U svakom slučaju neće te broker zvati već ćeš dobiti mejl da si na granici margin call i ćeš dobiti upozorenje preko platforme, a da li ćeš da zatvoriš poziije ili ćeš doplaćivati a kako opet doplaćivati toliki novac kada recimo mora preko banke gde može da traje i 2 dana. Najbolje je pametno poslovati sa veoma malim rizicima i nikad sebe be dovesti u poziciju da se boriš sa margin call.

1.13.- Koje su vrste naloga (order) na forex tržištu?

Pojam "nalog" odnosi se na to kako ćemo otvoriti ili zatvoriti poziciju. Ovde će biti opisane različite vrste naloga koje mogu biti postavljene na deviznom tržištu. Budite sigurni da znamo koje vrste naloga naš broker prihvata jer razni brokeri prihvataju različite vrste naloga!

Vrste naloga (order) :
Postoje neke osnovne vrste naloga koje prihvataju svi brokeri i neki drugi koji zvuče u najmanju ruku čudno. Osnovni su:

a) Tržišni nalog (market order)
Tržišni nalog je nalog za kupovinu ili prodaju po trenutnoj ceni na tržištu. Ako bismo željeli kupiti po trenutnoj ceni, kliknemo na kupi (buy) i naša trading platforma odmah izvršava nalog za kupovinu tačno po toj ceni. Vrlo jednostavno, vidite cenu, kliknete kupi i vaša pozicija je otvorena.

b) Limitirani nalog (limit order)
Limitirani nalog je nalog postavljen na način da kupi ili proda valutni par na određenoj ceni. Nalog u osnovi sadrži dve varijante, cenu i trajanje. Na primer, EUR/USD se trenutno trguje po 1,5050, a mi želimo kupiti kada cena dostigne 1,5070. Možemo sediti ispred svog monitora i čekati da dostigne 1.5070 (kada bi kliknuli i zadali tržišni nalog), ili možemo postaviti limitirani nalog na 1,5070 (tada možemo otići od našeg računara i raditi nešto drugo). Ako cena skoči do 1.5070, naša platforma će automatski izvršiti nalog za kupovinu točno po toj ceni. Mi određujemo cenu po kojoj želimo kupiti ili prodati određeni valutni par i odrediti koliko dugo želimo da nalog vredi (vremenski). Ukoliko odnos ne dođe do zadanog nivoa, ili prođe zadano vreme, nalog se neće izvršiti.

c) Nalog sa ograničenjem gubitka (stop-loss order)
Stop-loss nalog je limitirani nalog vezan za otvorenu poziciju sa svrhom sprečavanja dodatnog gubitka ukoliko cena ide protiv nas. Stop-loss nalog vredi sve dok se pozicija ne zatvori ili otkaže stop-loss nalog. Na primer, kupili smo EUR/USD po ceni od 1,5230. Kako bi ograničili svoj maksimalni gubitak, postavimo stop-loss nalog na 1,5200. To znači, ako smo bili u krivu i EUR/USD padne na 1.5200 umesto rasta, naša trading platforma će automatski izvršiti nalog za zatvaranje pozicije uz gubitak od 30 pipa. Ograničenje gubitka je vrlo korisno, ovo iz razloga ako ne želimo sedeti ispred monitora ceo dan zabrinuti da li ćemo izgubiti sav svoj novac. Možemo jednostavno postaviti stop-loss nalog na bilo koju otvorenu poziciju tako da nećemo propustiti našu slobodnu aktivnost i nećemo izgubiti više od planiranog. Sve što trebamo je da se, pre nego što uđemo u trade, odlučimo koliko novaca smo spremni da izgubimo u određenom tradeu.

Nestandardni nalozi:
''Dobar dok ga ne poništim'' - GTC (Good 'til canceled)
GTC nalog ostaje aktivan na tržištu sve dok se ne odlučite da ga prekinete. Vaš broker neće nikad otkazati narudžbinu. Zbog toga je vaša odgovornost da se setite da imate nalog na tržištu.

''Dobar dok traje dan'' - GFD (Good for the day)
GFD nalog ostaje aktivan na tržištu do kraja trgovačkog dana. Budući da je devizno tržište otvoreno 24 sata na dan, to obično znači 22.00 časova po našem vremenu (kada se zatvara američko tržište).

''Nalog koji isključuje drugi'' - OCO (Order cancels other) – vrlo poželjan nalog
OCO nalog je mešavina dva limit i/ili stop-loss naloga. Dva naloga s cenama i trajanjem postavljaju se iznad i ispod trenutne cene. Kada se jedan od naloga izvršava, drugi se poništava.
Npr.: cena EUR/USD je 1,5040  želite ili kupiti po 1.5095 iznad linije otpora (resistance) očekujući probijanje (break-out), ili prodati ako cena padne ispod 1,4985, što je linija potpore (support). U skladu sa cenom koja se prva postigne, otvoriće se jedna pozicija, a suprotna će se otkazati.

Uvek treba proveriti kod svog brokera za specifične naloge i informacije kako bismo videli da li će se pripisati prekonoćne kamate (pozitivne ili negativne) ako pozicija ostane otvorena duže od jednog trgovinskog dana. Najbolja strategija je da ne komplikujemo sa našim nalozima.

Ukratko:
Osnovni nalozi (market, stop loss, i limit) su obično sve što će većina forex trgovaca obično da koristi. Osim ako nismo vrlo iskusni, nemojmo sebi komplikovati život i napraviti sistem trgovanja koji zahteva veliki broj naloga – držimo se prvo osnovnih stvari.
Proverimo da li smo u potpunosti razumeli i da li baratamo sa suštinom unosa naloga prije nego što otvorimo poziciju.

- - - - - - - - - -

1.14.- Kako odabrati forex brokera?

Pre nego što započnemo trgovanje na deviznom tržištu, potrebno je da otvorimo real račun kod brokera. Šta je to broker? Najjednostavnije, broker je pojedinac ili firma koja izvršava naloge prema odluci klijenta (trgovca). Brokeri zarađuju preko provizija ili naknada za svoje usluge, odnosno na razlici između kupovne i prodajne cene.

Brokera, koji nude svoje usluge putem interneta, danas ima previše pa je zato potrebno pregledati mnogo foruma i sličnih sajtova kao što je na primer http://www.forexpeacearmy.com kako bismo pronašli dobrog i regularnog brokera! Najbolje je uključiti se preko iskusnog trejdera koji već ima iskustva sa pojedinim brokerima i poznaje njihovo poslovanje.

Kako proveriti da li je FOREX broker regularan? Pri odabiru FOREX brokera saznajmo kod koje je agencije registrovan. FOREX tržište je označeno kao "neregulisano" tržište, i ono to u osnovi i jeste. Uredba je obično reaktivna, što znači tek nakon što ste ostali bez kompletne uštede, nešto će biti učinjeno!

U Sjedinjenim Američkim Državama broker treba biti registrovan kao Futures Commission Merchant (FCM) kod Commodity Futures Trading Commission (CFTC) i mora biti član NFA. CFTC i NFA su osnovane kako bi se zaštitila javnost protiv prevara, manipulacija, i prevarantske trgovačke prakse. Možemo proveriti CFTC registraciju i status NFA članstva određenog brokera i proveriti njihovu disciplinsku istoriju na telefonski broj NFA (800) 621-3570 ili proverom na NFA Web stranici www.nfa.futures.org/basicnet/. Među registrovanim firmama potražite one sa čistim regulisanim evidencijama i solidnim finanijskim pokazateljima. Odustanite od neregularnih firmi koliko god primamljivo zvučale – npr. 1 pip spread na sve valutne parove! Predobro da bi bilo istinito!

NFA je pojačao svoje napore u edukaciji malih investitora u FOREX pa su i izdali brošuru pod nazivom "Trading in the Retail Off-Exchange Foreign Currency Market” https://www.nfa.futures.org/NFA-investor-information/publication-library/forex.pdf . NFA nam preporučuje da je pročitamo pre izlaska na FOREX tržište. Isto tako su razvili i Forex Online Learning Program, interaktivni program s objašnjenjem kako se u ''maloprodaji'' trguje forex ugovorima, koji su rizici trgovanja, kao i koraci koje bi pojedinci trebali preduzeti pre otvaranja forex računa. I brošura i online učenje dostupni su svima besplatno.

Služba za korisnike
FOREX je 24-satno tržište pa zahteva i podršku 24 sata na dan! Možemo li kontaktirati brokera putem telefona, e-maila, chata, itd.? Da li nam se osoba, s kojom smo bili u kontaktu, čini edukovana? Kvalitet podrške može varirati drastično od brokera do brokera, zato to treba proveriti pre otvaranja računa.

Trgovačka platforma - Online Trading Platform
Većina, ako ne i svi FOREX brokeri će nam omogućiti relativno jednostavnu trgovinu putem Interneta. Okosnica bilo koje platforme za trgovanje je u suštini izdavanje naloga. Zbog toga je softver za trgovanje vrlo važan. Svakako pre nego što se odlučimo za otvaranje računa kod nekog brokera, isprobajmo demo račun od nekoliko online brokera kako bi dobili osjećaj za opcije koje su dostupne.

Dobro proverite mogućnosti koje broker pruža, a u to bi trebalo uključti:
* mogućnost za kontrolu valuta u stvarnom vremenu,
* dobar pregled računa koji pokazuje naš trenutni saldo računa s realizovanom i nerealizovanom računicom dobiti i gubitka, slobodnom marginom, i bilo koje zaključane margine na otvorenim pozicijama.

Većina trgovačkih platformi temelji se na Webu (Java), ili client programu koji možemo instalirati na našem računaru, i na nama je da se odlučimo koju verziju ćemo odabrati:
* Web softver nalazi se na web stranici našeg brokera. Nećemo morati instalirati bilo koji softver na svom računaru, i moći ćemo se prijaviti za rad s bilo kog računara koji ima internet priključak
* client program, tj, program koji skinemo i instaliramo, dopustiće samo da se trguje sa tog računara (osim ako ne instaliramo program na svaki računar koji koristimo).

Obično, program koji smo preuzeli i instalirali radi brže, ali većina programa je specifičan operativni satav. Na primer, većina brokera nudi svoje trading platforme koje rade isključivo na Microsoft Windowsima. Ali šta ako smo Mac ili Linux korisnik? Nećemo moći instalirati platformu i moraćemo koristiti Web ili Java trading platformu. Te dve (Java ili Web) radiće na bilo kom računaru. Java programe preferira većina brokera, pošto su manje osjetljiviji na viruse i napade hakera.

Ali uvek prvo otvorimo demo račun i isprobajmo platformu pre otvaranja real računa!

Ne zaboravimo priključak na brzi internet
FOREX tržište je izuzetno brzo i trebaće nam pravovremene informacije (u sekundi!) kako bi donosili odluke za trgovanje. Dial-up apsolutno nije za FOREX! Ako nameravamo trgovati online, trebaće nam moderan računar i brz internet!

Svaki FOREX broker, koji ozbiljno posluje, treba da nam ponudi real-time valutne odnose i omogući da brzo ulazimo i izlazimo sa tržišta. Ovo su minimalni zahtevi za bilo koji trgovački softver. Nadograđeni softverski paketi obično su ponuđeni uz dodatnu mesečnu naknadu. Većina brokera nudi integrisane grafikone i pakete za tehničku analizu sa svojim trading platformama. Visina integracije sa platformama za trgovanje varira i vredi to dobro proučiti.

Poslednja izmena:
Nemam želju ni da se približim berzi.
Pitao sam iz jednostavnog razloga: ne mogu da zaključim da li je berza nešto što je privredi neizbežno ili je nametnuto da bi određen sloj "skidao kajmak"?

Moje neko razmišljanje je da je privredi potrebna robna berza i berza hartija od vrednosti. Spot tržište formirano nejpre da banke međusobno trguju devizama a omasovljenjem interneta tržište je prošireno da se sirotinji pokupi i ono malo viška novca obzirom da je za spot tržište potrebno ogromno znanje, iskustvo, strpljenje, dobra strategija i disciplina poslovanja. Kajmak naravno skidaju gospodari sveta obzirom da oni upravljaju najvećim novčanim tokovima.
Dugogodišnjim radom na spot tržištu stekao sam jak utisak da se sve dešava po tačno utvrđenoj matematičkoj geometriji kojom upravlja neki moćan centar.
Ljudski mozak funkcioniše po nekom matematičkom obrascu, neko u pravo vreme uradi nešto, neko kada to vidi od drugoga a većina kada je to već kasno.
Leonardo Fibonacci je bio italijanski matematičar, otkrio je jednostavan niz brojeva koji kreiraju odnose za opisivanje prirodnih proporcija stvari u svemiru. Ti odnosi proizlaze iz sledećeg niza brojeva: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 ... Taj niz brojeva je izveden počevši od 1 zatim 2, a zatim dodajući 1 + 2 da bi dobili 3, treći broj, zatim dodajući 2 + 3 da biste dobili 5, četvrti broj, i tako dalje.
Nakon prvih nekoliko brojeva u nizu, ako stavimo u odnos bilo koji broj sa sledećim većim brojem, dobijaćemo rezultat 0,618. Primer, 34 deljeno sa samim sobom daje 1, 34 podijeljeno sa 55 iznosi 0,618, 34 podeljeno sa 89 iznosi 0.382, 34 podeljeno sa 144 iznosi 0.236 i td.
Po Leonardu Fibonacciju nazvan je i jedan veoma važan indikator koji se zove Fibonacci u mnogo oblika i namena a u suštini matematički meri nivoe otpora i potpora.
Fibonacci Retracement može se videti dole na slici na kojoj predviđam da će od nedelje u ponoć doći do jačanja britanske funte u odnosu na američki dolar pa ako sam dobro predvideo sledi mi nagrada. :D

bg4g7k.jpg

Moje neko razmišljanje je da je privredi potrebna robna berza i berza hartija od vrednosti. Spot tržište formirano nejpre da banke međusobno trguju devizama a omasovljenjem interneta tržište je prošireno da se sirotinji pokupi i ono malo viška novca obzirom da je za spot tržište potrebno ogromno znanje, iskustvo, strpljenje, dobra strategija i disciplina poslovanja. Kajmak naravno skidaju gospodari sveta obzirom da oni upravljaju najvećim novčanim tokovima.
Dugogodišnjim radom na spot tržištu stekao sam jak utisak da se sve dešava po tačno utvrđenoj matematičkoj geometriji kojom upravlja neki moćan centar.
Ljudski mozak funkcioniše po nekom matematičkom obrascu, neko u pravo vreme uradi nešto, neko kada to vidi od drugoga a većina kada je to već kasno.
Leonardo Fibonacci je bio italijanski matematičar, otkrio je jednostavan niz brojeva koji kreiraju odnose za opisivanje prirodnih proporcija stvari u svemiru. Ti odnosi proizlaze iz sledećeg niza brojeva: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 ... Taj niz brojeva je izveden počevši od 1 zatim 2, a zatim dodajući 1 + 2 da bi dobili 3, treći broj, zatim dodajući 2 + 3 da biste dobili 5, četvrti broj, i tako dalje.
Nakon prvih nekoliko brojeva u nizu, ako stavimo u odnos bilo koji broj sa sledećim većim brojem, dobijaćemo rezultat 0,618. Primer, 34 deljeno sa samim sobom daje 1, 34 podijeljeno sa 55 iznosi 0,618, 34 podeljeno sa 89 iznosi 0.382, 34 podeljeno sa 144 iznosi 0.236 i td.
Po Leonardu Fibonacciju nazvan je i jedan veoma važan indikator koji se zove Fibonacci u mnogo oblika i namena a u suštini matematički meri nivoe otpora i potpora.
Fibonacci Retracement može se videti dole na slici na kojoj predviđam da će od nedelje u ponoć doći do jačanja britanske funte u odnosu na američki dolar pa ako sam dobro predvideo sledi mi nagrada. :D

bg4g7k.jpg

Zanimljivo. SAmo ti piskaraj, ja te pratim. :D

Jedno laicko, prosto pitanje, za koje bih zeleo da dobijem sto je moguce jednostavniji odgovor. Hocu da kupim akcije neke kompanije. Kompanija je americka, a ja zivim u Srbiji. Da li mogu da kupim akcije i da ih jednostavno imam u svom posedu, u svojoj fioci, elektricnoj ili realnoj i da na to ne placam nikakve penale, provizije i slicno, bar dok ne odlucim da ih prodam. Recimo na demo platformi koju trenutno koristim, primetio sam da su poceli da mi obracunavaju neki swap. Pokusavam da razumem sta je to i otprilike koliko sam razumeo to je neka kamata na to sto sam ostavio otvorenu poziciju preko noci. Ako sam dobro razumeo, to je meni kao laiku prilicno bezveze. Znaci kupio sam akcije i sad hocu da ih drzim, nekoliko nedelja, meseci, ili godina i sta sad, treba za sve to vreme da mi naplacuju neku kamatu. Opet, posto brokeri uzimaju proviziju spread na razlici cena izmedju prodajne i kupovne, to znaci da je vrlo tesko u roku jednog dana nadomestiti tu razliku i zatvoriti poziciju pre noci kako se ne bi naplatio swap. Sad ne znam da li nesto propustam ili je to stvarno tako?

Back