Bernardinac Bari

IN MEMORIAM: Dana 19.05.2006 uginuo je moj najlepsi, najdivniji, najbolji pas koga sam ikada imala. Moj Bajkal. Tacnije: OTROVAN JE.

Ove pesme posvecujem njemu, neka bude medju psima koji su bili heroji i vecni psi.SLAVA MU!

BAJKALSKO SRCE

Moj najbolji druze
Zivote moj!
Sunce sto mi je u grudi stalo
Bajkalsko srce malo!

Ljubavi moja
Najiskrenija na svetu!
Samo se covek otkriva
Pred psom kakav je covek!

Bajkale moj,
Moja najlepsa dozivljena bajko!
Moj prozivljeni san
i druga moja majko

Volecu te dok postojim
Tvoja ljubav zivece u meni
Tvoj duh nastavice da evoluira
Svetom I zajedno duhom povezani
Pobedjivacemo ljudske nepravde!

BAJKALU

U svakom psu
Trazim tvoj lik
U svakom oku
Tvog oka sjaj
U pokretu mimici
Dodiru sape
Trazim tvoju
Toplotu koja Nedostaje
sada u mom Zivotu

Kad kisa pocne
Da rominja tiho
I stane sve ko u
Gluho doba
Nema mog Bajkala vise
Da nesto lepo iz ruke proba
I zalaje na kisu sto lije
I mutne oblake razbije

Nema ga vise
Samo muk I tuga
I uspomena na
Zutoj slici sto stoji
Minuti ovi nece izbrojati
Tugu sto se kroz
Vreme ne broji

Ja ne znam za vecnu ljubav
Sto kazu da postoji
Ja ne znam za vecno prijateljstvo
Koje godine ne broji
Ja samo znam da sam u jednom psu
Imala sve sto jedan zivot nudi
I ljubav, i prijateljstvo I pravdu
Rekla bih bozansku ljubav i
Vecnu nadu.

SVE JE IZGLEDALO ISTO

Sve je izgledalo isto
Vetar sto njise kajsija grane
Prolece je pakovalo stvari
U letnji kofer da stane

Sve je izgledalo isto
Sva polja, reke sto zubore
Kaplja ko kisa na dlanu
I oci koje zbore

Sve je izgledalo isto
Minutom u tisini
Pisma I postar sto nosi
Pismo u daljini

Sve je izgledalo isto
i ruke koje prolaze
Kroz gustu dlaku kavkasca
u očima koje odlaze.

KARTA SMRTI

Prije bi uvijek pogledala u karte
Tarot pitala za savjet
Zagledala se duboko u tebe
Znala kojim smjerom ide svijet

Smrt je značila promjenu

Prije bi se jutrom
Još sjećala snova
Tumačila znakove i bila bi spremna
Za tvoja iznenađenja nova

Smrt je značila prekid

Onda sam tebe zavoljela
Igrali smo se danima
Ljubav je zamijenila opreznost
Nisam vidjela smrt u tvojim očima

Smrt je značila smrt.

(In memoriam Bajkalu)

Daringo:
KARTA SMRTI

Prije bi uvijek pogledala u karte
Tarot pitala za savjet
Zagledala se duboko u tebe
Znala kojim smjerom ide svijet

Smrt je značila promjenu

Prije bi se jutrom
Još sjećala snova
Tumačila znakove i bila bi spremna
Za tvoj iznenađenja nova

Smrt je značila prekid

Onda sam tebe zavoljela
Igrali smo se danima
Ljubav je zamijenila opreznost
Nisam vidjela smrt u tvojim očima

Smrt je značila smrt.

(In memoriam Bajkalu)

hvala Daringo

All dogs go to heaven
Svi psi idu u raj

Zaustavite sve satove
Zvona nek utihnu
Nek bude nemirima kraj
Moj pas nek pociva u miru
Tamo gde je nebeski raj

On je bio moj Sever,
Istok, Zapad, Jug
Moja najveca ljubav
Moj najbolji drug

Prelijte sva mora
Ugasite zvezda sjaj
Za mene njegova smrt
Oznacava I moj kraj

On je bio moj Sever
Istok, Zapad, Jug
Moja najveca ljubav
Moj najbolji drug

On je bio moja najbolja pesma.
Moje jutro. Novi dan.
On je bio moj prozivljeni san.

On je bio moj Sever,
Istok, Zapad, Jug,
Moja najveca ljubav
Moj najbolji drug

Neka nebo postane sivo
A golubice nek nose crni povez
Oko vrata, nek prave samrtni krug
Za mene vise nista nema svrhe
Ubijen je moj najbolji drug.

(in memoriam Bajkalu)

FIFI

Ovaj cas, ovaj cas
jedan pas,
na uzici od svile,
sa noktima od lila,
s masnicom od tila
prolazi kraj nas.

Jedna zena stara
sa njim razgovara:

- Fifi, gledaj pravo,
Fifi, digni rep.
Fifi, pazi drvo.
Fifi, nisi slep.
Fifi, masnu pazi.
Fifi, lepo gazi.
Fifi, to ne njusi.
Fifi, gore usi.
Fifi, ti znas ko si.
Fifi, ne prkosi.
Fifi, jezik nize.
Fifi, hodi blize.
Fifi, ne skakuci.
Fifi, sad ces kuci|

Tako Fifi zivi
na uzici od svile,
sa noktima lila,
sa masnom od tila,
Tako zena stara,
sa njim razgovara.
Tako ovaj cas
prodjose kraj nas.

(Dragan Lukic)

mrsavi pas

ja sam mrcavi pas
ostavljen od gospodara
poznajem svakog od vas
moja sjecanja su bolna i stara
svakog dana ona navrati
da me kroz san vodi
dad pocinjem u groznici drhtati
i novo prokletstvo se rodi

bio sam vezan lancem od bola
svakoga dana lizao rane
a ona se pojavi ruzna i gola
i sva bol tad mi stane
ne zelim vise da pricam o sebi
ionako me nitko ne razumije
cuvaj se zato bestije ove
bestija se zivot zove

ne trazi me
iako zelim da me nadjes
ne spasavaj me
iako zelim da me spasis

(majke)

Bio je topao majski dan 1995, kada sam primetio da mom cetvoronoznom prijatelju klecaju noge u trku. “Preforsirao sam ga”, pomislih, i krenusmo kuci.
Uvece zapazih nesto sto mi se nimalo nije dopalo. Na zadnjim nogama stajale su srazmerne otekline velicine klikera. Spustio sam mu sake na vrat i napipao gomilu limfnih cvorova. “O Boze, samo to ne”, rekoh sebi, i brzo se utesih mislju da ne moram uvek misliti na najgore. Postoji toliko manje ozbiljnih bolesti koje prate takvi simptomi. Uostalom, dobermani su kolerici, rodjeni infarktasi, sangvinici i melanholici su karakteri za kojima jurca opaka bolest. Sa takvim mislima i zaspah.
Ali, jutro je donelo otreznjenje. Odvedoh ga na veterinarski faks kod mog velikog prijatelja. Prisao mu je, opipao ga, okrenuo se ka meni i obratio recima: “Mali, da se mi ne lazemo, limfni maligni sarkom. Razvija se brzo, tri nedelje maksimum.” Zaustio sam da kazem svoje, ali “iskusni lisac” me je “procitao” i odmah presekao: “Slusaj me dobro, da ti nije palo na pamet da ga mucis sa citostaticima, u tom slucaju umirace u najvecim mukama. Dok god bude mogao da seta i vrsi nuzdu tvoj je. Kad vise to ne bude bio u stanju, hocu da vas vidim ovde. Onda je moj i Boziji.”
Stisnuh zube, spustih malo glavu da mi se ne vidi “knedla” koja mi je gusila grlo, kad opet odjeknu glas: “Mali, jesmo li se razumeli?” Potvrdno klimnuh glavom. Nisam mogao da verujem da cu ikada od svog prijatelja cuti ovakve reci, kratke, jasne i potpuno oslobodjene emocija. Covek koji mu je kao stencu kupirao usi, nebrojeno puta zaustavljao obilna krvarenja i sio mu rane zadobijene u obracunima za ulicni tron, covek koga je moj pas docekivao kuci kao najveceg prijatelja /a na fakultetu brisao od njega kao Djavo od krsta/, stoji sada ispred nas kao lekar u viziti, i tako rezantno mi sve ovo govori.
A vrlo brzo sam shvatio i zasto je to bas tako. Bolest je napredovala munjevito. Na ravnom je hodao sve teze i teze, uz i niz stepenice sam ga nosio ja. Posle desetak dana, dadoh mu na svoju ruku vitaminski koktel, i on protrca. Sav srecan odoh do nasih kucnih prijatelja koji su imali rotvajlerku Beti. Njih dvoje su se obozavali, ali te veceri igrali su se kao nikada do tada. Sijao sam od srece, ljudskoj nadi zaista ne treba mnogo.
Ujutru je vec istina bila neumoljiva, prestalo je dejstvo vitaminske bombe. Uvece sam ga izveo u setnju na njegovo omiljeno mesto i seo pored njega. U glavi mi je brujalo, lomio sam se, nisam dozvoljavao da istina pobedi emocije. Uostalom, zasto da ne probam da ga lecim po Brojsu, nedam ga tek tako. Dok sam se tako rvao sa sobom, skrenuh pogled na njega. Osetih neku cudnu struju u stomaku dok sam ga posmatrao kako lezi pored mene okrenute glave na suprotnu stranu. Pozvah ga po imenu…i sledih se. Kada je okrenuo glavu ka meni, iz oka mu se niz njusku spusti suza. Tako nesto kod pasa jos nikad nisam video. Tada krenu jos jedna. Nije spustao pogled sa mene. Samo sto jos nije progovorio:”Ne daj da se vise mucim, imam i ja svoje dostojanstvo. Povedi me tamo.” Da, tada sam doneo odluku. Odjednom mi se sve razbistrilo, i potpuno shvatih ono sto je moj prijatelj hirurg zeleo da mi saopsti, nesto sto je on odavno kao veliki prijatelj zivotinja shvatio, a moj tvrdoglavi um odbijao da uvazi.
Svanuo je i taj zlokobni 5. jun. Nikom od ukucana nisam zeleo nista da kazem, jer znam da bih imao dramu. Ali, kako opet da dopustim da se rastanu bez pozdrava. Ne sa njim. Nadjoh nekakvo resenje, a pozvah i sestru da svrati. Kazah im da ga vodim u setnju, i da mu daju iz ruke po zalogaj hrane. Naravno, to su uvek radili, zasto ne bi i sada?! Tako je i bilo. Stigosmo do fakulteta. Iskusni prijatelj ni ovog puta mi nije dao sekund za razmisljanje i odlaganje odluke. Umesto uobicajene kafe i koka kole, odmah me je poslao u kola po njega, a svojim asistentima izdao directive. Prvi put za jedanaest i po godina, moj pas je vukao u ambulantu. On, koga sam desetine puta na rukama unosio u zgradu jer nije hteo da izadje iz kola, dobro znajuci kod koga sam ga doveo, sada je mene vukao unutra. Kada je legao, asistent mi je rekao da izadjem napolje i da sacekam.
Pogledah ga besno i rekoh mu: “To ne dolazi u obzir. On je uz mene bio 11,5 godina, najmanje sto mogu da uradim je da budem uz njega do kraja. Ja ga pratim na ovaj put i Amin.” Moj prijatelj mi spusti ruku na rame i rece: “Neka ostane!”
Sve je islo brzo. Inekcija, sve brzi otkucaji njegovog srca pod mojom sakom, jedan snazan otkucaj, pa jos jedan. A onda se opustio i zatvorio oci. “Zbogom jedini verni prijatelju”.
Ne znam koliko je tacno nedelja proslo, mislim oko 3 meseca. Nista me nije zanimalo sem moje sobe i mene zakljucanog u njoj, sa obaveznom flasom zestokog **** u ruci.

p.s. Beti je uginula samo mesec i po dana kasnije od iste dijagnoze.

Puno ljubavi i tuge
Smiley-IPB-434.gif

Najtuznija i najlepsa tema... Samo 3 posta sam procitala i sva tri su me rasplakala... Vise nego dovoljna doza tuge za danas... Evo nesto i od mene

Ako imate psa – pročitajte ovu priču…
Ako ste imali psa - pročitajte ovu priču…
Ako želite imati psa - pročitajte ovu priču...

Kad sam bila štene, zabavljala sam te svojim trikovima i nasmijavale te. Nazivao si me svojim djetetom i unatoč beskrajnim parima ižvakanih cipela i nekoliko uništenih jastuka, postala sam tvoj najbolji prijatelj.

Kad god sam bila "zločesta", prijetio si mi prstom i pitao si me "Kako si mogla?" – ali onda si odustao od svoje strogosti i svalio me na leđa te češkao moj trbuh. Moje razaranje kuće trajalo je nešto duže nego što se očekivalo, jer si ti bio strašno zaposlen, ali na tome smo radili skupa. Sjećam se noći kad smo se mazili u krevetu kad sam slušao sve tvoje ispovijesti i tajne snove, a ja sam vjerovala da život ne može biti savršeniji nego što jest. Išli smo u dugačke šetnje i trčali po parku, vozili se autom, išli na sladoled (ja sam dobivala samo kornet jer je "sladoled štetan za pse", kako si ti to rekao), lješkarila beskrajno dugo na suncu, čekajući kraj dana i trenutak kad ćeš doći kući. Polako, počeo si sve više vremena posvećivati svome poslu i karijeri, a više vremena si provodio tražeći svog ljudskog partnera. Ja sam strpljivo čekala, tješila te svaki put kada ti je srce bilo slomljeno i kada si se razočarao, nikada nisam prigovarala tvojim lošim odlukama, skakala sam od radosti kad si dolazio kući ili kada si se zaljubio. Ona, sada tvoja žena, nije bila "ljubitelj pasa" - ipak sam je srdačno primila u naš dom, pokušala joj pokazati da je volim i slušala sam je. Bila sam sretna jer si i ti bio sretan. Onda su došle ljudske bebe i ja sam s tobom dijelila tvoje ushićenje. Bila sam očarana njihovom roza bojom, njihovim mirisom i željela sam se brinuti za njih poput majke. Jedino ste se ti i ona bojali da ću ih povrijediti, tako da sam većinu vremena provodila protjerana u drugoj sobi ili u kućici za pse.

Oh, kako sam ih željela voljeti, postala sam "zatočenik ljubavi".

Kako su odrastali, ja sam postajala njihov prijatelj. Držali su se za moje krzno i podizali se na klimavim nogama, gurali svoje prste u moje oko, istraživali moje uši i ljubili me u nos. Voljela sam sve na njima kao i njihov dodir - jer je tvoj dodir postao tako rijedak - i bila bih dala svoj život da ih obranim, ako treba.

Ušuljala bih se u njihove krevete i slušala njihove brige i tajne snove, a zajedno bismo iščekivali zvuk tvog auta kako se parkira u dvorištu. Nekada, kada bi te ljudi pitali imaš li psa, vadio bi moju sliku iz novčanika i pričao priče o meni. Ovih zadnjih par godina, tvoj odgovor bi bio potvrdan, nakon čega bi nastojao promijenili temu. Od "tvog psa" postala sam "samo pas", a ti si mi zamjerao sav novac koji se trošio na mene. Sada imaš priliku za novi posao u drugome gradu i ti i oni ćete se preseliti u stan u kojemu nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca. Donio si pravu odluku za sebe i svoju "obitelj", ali nekada sam i ja bila ta tvoja obitelj. Bila sam uzbuđena kad smo krenuli autom, ali uzbuđenje je splasnulo kad smo došli do azila za životinje. Zaudaralo je na pse i mačke, na strah i beznađe. Ispunio si sve obrasce i rekao "znam da ćete joj pronaći krasan dom". Napravili su grimasu i uputili ti bolan pogled. Oni razumiju kakve su šanse za sredovječnog psa, čak i onoga s papirima. Morao si otrgnuti ogrlicu iz ruku svog sina, dok je on viknuo "Nemoj tata! Molim te nemoj im dati da odvedu mog psa!" A ja sam bila zabrinuta za njega, mislila sam kakvu je pouku od tebe izvukao o prijateljstvu i vjernosti, o ljubavi i odgovornosti i o poštovanju prema svemu što je živo. Potapšao si me po glavi za rastanak, izbjegavajući mi pogledati u oči, te pristojno odbio ponijeti sa sobom ogrlicu i povodac. Imao si rok koji si morao ispoštovati na poslu, a sada sam ja dobila rok. Nakon što si otišao, dvije ljubazne gospođe rekle su da si vjerojatno mjesecima znao da ćeš se preseliti, ali nisi učinio ništa da mi pronađeš drugi dom. Kimale su glavom u nevjerici i pitale se "Kako je mogao?" U azilu nam pružaju onoliko nježnosti i pažnje koliko im dopuštaju njihove obveze. Naravno, hrane nas redovito, ali ja sam već odavno izgubila apetit. Isprva, kad god je neko prošao pored mog kaveza, ja sam potrčala naprijed, u nadi da si to ti - da si se predomislio - da je ovo sve samo ružan san... ili sam se nadala da će netko doći, netko komu je stalo, netko tko će me spasili. Kada sam shvatila da se ne mogu natjecati sa živahnošću štenaca koji su, nesvjesni svoje sudbine, plijenili svačiju pažnju, povukla sam se u dno kaveza i čekala. Čula sam njezine korake dok je dolazila po mene na kraju dana i kaskala sam duž hodnika za njom do izdvojene sobe. Zadivljujuće tihe sobe.

Stavila me na stol, počeškala po ušima i rekla da se ne brinem. Srce mi je snažno tuklo u iščekivanju onoga što će doći, ali obuzeo me i osjećaj olakšanja. Zatočeniku ljubavi istekli su dani. Kako je to u mojoj prirodi, više sam se brinula za nju. Teret koji nosi pretežak je za nju, to sam znala jednako kao što sam znala svaku tvoju promjenu raspoloženja. Nježno je stavila podvez oko moje prednje noge dok joj je suza klizila niz obraz. Polizala sam joj ruku onako kako sam tebe običavala tješiti prije nekoliko godina. Stručno je stavila iglu u moju venu. Kad sam osjetila ubod i hladnu tekućinu koja je kolala kroz moje tijelo, pospano sam legla, pogledala u njezine nježne oči i prošaptala "Kako možeš?" Možda zato što razumije moj pseći govor, rekla mi je "Oprosti". Zagrlila me i žustro objasnila da je njezin posao pobrinuti se da odem na bolje mjesto, gdje me nitko neće ignorirati, zlostavljati ili napustiti i gdje neću biti prepuštena samoj sebi - mjesto ljubavi i svjetla, toliko različito od ovog zemaljskog. I sa posljednjom snagom, pokušala sam joj objasniti da moje "Kako možeš?" nije bilo upućeno njoj. Mislila sam na tebe, svog Voljenog Gazdu. Na tebe ću misliti i čekati te zauvijek. Želim da ti i drugi u tvom životu nastave pokazivati ovoliko odanosti.

:-(

ZBOGOM DONA

Dona je sinoć
ispustila svoju pseću dušu.
Pango, njen mužjak,

ne pomera se već 24 sata
od mesta gde smo je pokopali.
Cvili i zavija čitav dan,
ne obraćajuči pažnju

na hladnoću i sneg koji ga okružuje,
dok leži na ledenoj humki.
Neverovatna je ta privrženost