Berluskoni pred sudom

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Ustavni sud Italije ukinuo je zakon koji je dosad štitio premijera Italije Silvija Berluskonija od krivičnog gonjenja, tako da će ubuduće morati da se pojavi na sva tri suđenja koja su bila zaustavljena

Ustavni sud Italije delimično je ukinuo zakon koji je omogućavao premijeru Silviju Berluskoniju da izbegava sudske procese. Ukinuti su pojedini delovi zakona o krivičnom gonjenju osoba koje se nalaze na javnim funkcijama, što znači da će sudije ubuduće u svakom konkretnom slučaju odlučivati da li su državnici realno sprečeni da se pojavljuju na suđenjima.
Kontroverzni zakon, prema kojem su državni funkcioneri legitimno mogli da se ne pojave na sudu, donet je u martu 2010. godine. Prema odredbama tog zakona, suđenja su se suspendovala do 18 meseci ukoliko je optuženi sprečen da se pojavi na sudu zbog obavljanja funkcije, na primer, premijera ili ministra.

Čuvala ga vlada
Na taj način zaustavljena su tri suđenja Berluskoniju u Milanu, jedno po optužbi za podmićivenje svedoka i dva po optužbi za izbegavanje poreza i proneveru u vezi sa njegovom medijskom imperijom.
Berluskoni je, inače, dva puta u prethodnoj deceniji pokušao da izdejstvuje da zakon o automatskom imunitetu državnim funkcionerima prođe u Ustavnom sudu. Oba puta, 2004. i 2009, sud je takav zakon proglasio neustavnim. Berluskonijeva vlada je zatim izglasala zakon prema kojem zbog sprečenosti važnim zadacima državni funkcioneri ne moraju da se pojave pred licem pravde. Tako je premijera Italije od krivičnog gonjenja do sada čuvala njegova vlada, koja je izdavala potvrde da je premijer zauzet državničkim poslovima i da iz tih razloga nije u mogućnosti da se pojavi na suđenjima.
Sud je, s druge strane, takva opravdanja morao automatski da prihvati. Međutim, od sada će sudija u svakom od konkretnih slučajeva lično donositi odluku da li Berluskoni zaista nije u mogućnosti da dođe na suđenje zbog prezauzetosti, kao što je slučaj kada je reč o procesima protiv običnih građana.
Podmitio advokata
Premijer Italije nije komentarisao novu odluku ustavnog suda, a procese koji su pokrenuti protiv njega ranije je opisao kao smešne.
Inače, u procesu u vezi sa davanjem mita tužilaštvo Berluskonija tereti da je podmitio engleskog advokata Dejvida Milsa sa 600.000 dolara. Mils je zauzvrat prećutao sporna poslovanja italijanskog premijera. Britanski advokat je u Italiji već osuđen na četiri godine zatvora.

article-1347109-0CC1F2B2000005DC-293_468x767.jpg


Glavna zvezda zabava... Marokanka Rubi (Karima el Mahrougm) tvrdi da je dobila 7.000 evra od Berluskonija

Drugi i treći proces sa kojima se Berluskoni suočava nakon ukidanja odredbi zakona jeste utaja poreza. Naime, tužilaštvo tereti premijera Italije i čelnike njegovih kompanija „Medijaset" i „Medijatrejd" da su izbegli plaćanje poreza tako što su poslovali preko firmi u inostranstvu preko kojih su prebacivali novac za prava na filmove i TV serije.

Istraga u vezi sa prostitucijom
Italijanski premijer Silvio Berluskoni pozvan je da se pojavi pred tužiocem u Milanu povodom istrage u vezi sa prostitucijom u njegovoj privatnoj rezidenciji. Berluskonija tužilaštvo tereti da je zloupotrebio položaj pokušavajući da prikrije susrete sa tada maloletnom trbušnom plesačicom, Marokankom od 17 godina, čiji je nadimak Rubi. Slučaj je dospeo u javnost pre nekoliko meseci nakon što se saznalo da je Berluskoni intervenisao kako bi devojku, koja je ranije boravila u njegovoj vili, oslobodio iz pritvora. Italijanski premijer je tada izjavio da nije učinio ništa loše i da je intervenisao kako bi pomogao osobi u nevolji.
Rubi je, međutim, navela da je dobila 7.000 evra od premijera kako bi prisustvovala njegovim zabavama. Inače, za to krivično delo propisana je zatvorska kazna u trajanju od četiri do 12 godina ukoliko je osoba državni službenik.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/globus/story/147551/Berluskoni+pred+sudom.html
http://www.dailymail.co.uk/news/art...es-extortion-underage-prostitution-probe.html


****

I tata bi sine :zstidljivko::zstidljivko::zstidljivko:

article-1347109-0CC1F9C8000005DC-703_468x539.jpg
 

Back
Top