Beogradski metro - plan

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dragi moji skorojevići, Beograd je dobio metro krajem 20. veka (ja svirao na otvaranju). Taj metro ima tri linije, i sa ove dve što pravi Vučić biće ih pet.

Zašto vi skorojevići ništa o tome nećete da znate ? Zato što mislite da sve počinje od vas i vašeg rođenja, a nekima i dolaska u Beograd.

Evo kako ga je video jedan pravi mangup (dečko je iz Smedereva):
То није метро.

Firma Beogradski metro (sada se zovu Beogradski metro i voz i prevedeni su 2018 u javno gradsko preduzece sto ranije nisu bili)) je bila oformljena jos u vreme gradonacelnika Branka Pesica, po izradi studijre o izgradnji metroa iz 1968 ( pokojni prof. Sava Janjic, Maletin i Jovic) koje su kasnije umete u Generalni urbanisticki plana iz mislim 1976. Ne znam ko je bio prvi direktor ali je Gojko Beara bio najduze direktor te firme, od mislim kraja '70-tih do '90-tih. U svakom slucaju ekipa ljudi koji je decenijama sedela u toj firmi, kao nesto "radila" (vrteli su to prvo idejno resenje u 10tak varijanti), putovala po svetu da se "upozna" sa metro sistemima u metropolama, dobijala solidne plate iz budzeta a da nista pametno decenijama nisu uradili. Ukratko, zeznuli su Djordja Cvarkova i Dragana Jove Torbicu po neradu i uzaludnom sedenju u kancelarijama.

Kad metro nisu bili u stanju da urade u '70-tim godinama proslog veka kada je bilo i para i SFRJ je bila relativno jaka nece uspeti ni danas. Jedina mogucnost je da dodju Kinezi i da odrade taj posao, drugog nacina ne vidim jer nema ni novca ni strucne radne snage za tako sta. No, problem je sto ce celu Srbiju baciti u dugove zbog metroa u samo jednom gradu - zasto bi neko iz Kursumlije otplacivao dugove drzave za kineski kredit za bgd metro?
Kredit iz tog grada se ionako plaća za mnogo drugih stvari.

20241007_082831.jpg

Изгледа да се нешто ипак дешава са будућим метроом... За сада говоре о условима за расељавање, тамо где је потребно.

Радови на самој изградњи (копању тунела) су најављени за септембар 2025. године.

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5578800/metro-beograd-raseljavanje-andreja-mladenovic-.html
bolje da ne rade nista, da se opet nesto ne urusi..

Back