Beogradski hipermarketi i trzni centri

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A Tempo vikendom bi trebao jos uvek da priblizno ispunjava to 'maxi - 30%' :whistling:

Ok je Tempo, uglavnom tu i idem jer mi je mnogo blizi mada je Dis povoljniji. Samo Tempo i Dis priznajem za prave hipermarkete ( sve na jednom mestu a cene nize) a ovo ostali u najboljem slucaju imaju dobar asortiman ali cene ne prate velicinu objekta ( sto veci - to jeftiniji).

Svi su vristali na Tempo "da izrabljuje radnu snagu" i slicno kada su poceli da rade 24h. Onda su poceli i ostali... pa su kritike stale :roll:

Seoski Menadžeri od Turbo-Trend obrazovanja primenjuju ad-hoc neproverene metode rada i zapošljavanja.
Obzirom da fakultet nudi (cenzurisano i ciljano) znanje ali ne i pamet za izbor kadrova i uopšte organizacije je presudna ta pamet sa kojom su došli.
Ono sa fakulteta su zaboravili ili su imali sreće da ubodu pitanja, pamet im je usadjena još tamo.
Da ih pitaš šta im znače neke metode u poslovanju dobio bi odgovor "IJU SVAŠTA" "IJU GLUPOSTI" ali u suštini "TAKO SE VALJDA RADI"

Neko ko se bavi trgovinom a u životu nije samostalno prodao 10 jaja teško da može da napravi neki pomak.
Uglavnom se drže obrasca "Uzmi pare i dovidjenja"

Sve se svelo na seljački kadar čak i pri zapošljavanju.
Stoga je usluga u mnogim marketima na nivou sadomazohizma.

Nadam se da će pomak napraviti osoblje lanca "AROMA" jer primenjuju drugu, domaćinsku taktiku
kojom se mušterija opušta i pazari mnogo više.
O kojoj se taktici radi neću da objašnjavam, nek ih poduče na TURBO-TREND faksu... a ne znaju ni oni
Jedino šta su naučili su sujeta i forsiranje kompleksa

- - - - - - - - - -

Hipermarketi su posledica promena ponašanja sapijensa. Sapiens se naprosto lepi za te neke stvari, i here we go... Do otkrića Amerike, šećer je bio tajni sastojak nekih kolača i osnova za neke lekove. Danas... šećera dajte

agresivna reklama je bila predmet sprdnje u jednoj igrici da se deca pripreme na vreme da ih niko ne pravi majmunima

mini Super Mario toy
buy the one... buy them all... buy them alll...

Meni odgovaraju trgovacki molovi jer se nikad ne bih setio da kupim neke stvari koje mi skoce u oci u hipermarketu. Naravno, ne odlazi se u hipermarket svaki dan, nego kada planiras da nabavis robe za nedelju ili dve dana.
Posto nisam obozavaoc kupovina, onda je najbrzi i najlaksi nacin nabavke za vise dana, dok dnevne kupovine budu usputne od par minuta.
Po cenama je vrlo sareno, nesto je skuplje na jednom mestu, nesto na drugom tako da ko zeli da ustedi ili treba da obilazi redovno hipermarkete ili da ne ulazi u njih. Za dnevne kupovine najisplativiji su Dis partneri i univerexport samoposluge. Pored njih Maxi ima prednost, jer je najrasireniji, a neke cene su bolje nego kod drugih. Metro nije zamisljen za maloprodaju tako da ni ne lici na prodavnicu i roba je vrlo sumnjiva. IDEA nema dobru organizaciju, jer ima dosta prodavnica koje od smrada do razmestaja i rada osoblja ne zadovoljavaju ni najosnovnije kriterijume.
Rodic takodje nije dobar izbor, a ostali su u povoju. Merkator je snobosko steciste za dnevni izalazak dokonih zena koji naravno plate.

Poslednja izmena:
Iako se još dosta investira u šoping centre, sve je više analiza koje ukazuju da će za najkasnije desetak godina izaći iz mode, i da će, jedan po jedan, propadati.
Vratiće se, kažu te analize, male prodavnice, mini-marketi, butici, čak i starinske bakalnice.
Suština mode je da je prolazna, a šoping centri su moda.

Nema potrebe, ti hiper marketi su predvidjeni za snabdevanje manjih prodavnica, sa sto manje papirologije. Metro je tako zamisljen, pa su ga kod nas promenili da se uklopi u trend.

ne volim šoping centre niti kupujem u njima. poslednji put sam bila u DC da obnovim ugovor sa mts-om i to je to. fuj.
svi kao hipnotisani bulje u izloge....žalosno.
hipermarketi su ok...ali centri tipa ''ušće'' i delta siti....bljak.

Баш тако. Више волим пешачку зону са продавницама лево и десно.

Setam neki dan po metrou gurajuci ona njihova kolica za kiklope ispred sebe
dosla sam da kupim morsku ribu i par sitnica koje mogu na komad a ..izasla sam sa
mnogo vise stvari koje nisam imala nameru da kupim tog dana ali kao treba mi uskoro..
platim uredno naravno..cifra ni malo naivna..stresem se ali boze moj sta je tu je..
stavim to sve u gepek,zatvorim ga..odguram kolica do mesta za njih .uzmem nazad 20 din
vratim se, sednem u kola i..zapitam se: Nina,da li si ti normalna..?

I jesam i nisam....jesam zato sto mi je u tim hipermarketima sve na jednom mestu
a nisam zato sto nema sanse da ne kupim bar 5 stvari preko onoga sto sam planirala
a ja ustvari volim da kupujem po manjim prodavnicama i pijacama i samo za dnevnu upotrebu
cime potrosim i manje novca..a i necega se i odreknem..ali nije to pitanje vec:

-Koliko su hipermarketi i trzni centri ovakvog tipa,ovolikog broja i nacina zivot kod nas..potrebni
i koliko je njihova svrha ustvari da izvlace narodu mnogo vise novca nego sto bi inace trosio..
jer kod nas ne vazi onaj sistem da je roba u takvim centrima jeftinija a vikendom i na velikim snizenjima..
pa mnogi na kasama za placanje dozivljavaju blagi nervni slom kada na kraju vide konacan iznos racuna..
Dvaput mesečno otprilike nakupujem neophodno,mala rezervica
usput uzmem par stvari da se nadje...5%popust na bus plus i decit, malo li je...

Nema potrebe, ti hiper marketi su predvidjeni za snabdevanje manjih prodavnica, sa sto manje papirologije. Metro je tako zamisljen, pa su ga kod nas promenili da se uklopi u trend.

Metro je odličan način da potrošiš pare sa računa firme čije bi dizanje morao da pravdaš preko blagajne inače. Zato tu uzimam sve što se provuče kao higijena,reprezentaciju,materijal...a kad sam već tu uzmem i hranu inače tačno bi me bilo briga da idem na Petlovo Brdio ili Galeniku samo zbog par stvari koje su jeftinije nego u Rodi ili Idei

Hipermarketi i tržni centri postali su nove važne kote grada, čak, na neki način, i kultna mesta.
U najpoznatije tržne centre ne ide se samo zbog kupovine, oni su i mesto okupljanja, zabave.
Pa, i umrli bioskopi oživeli su jedino u tržnim centrima.

To je istina ništa smešnije nego ujutru rano kada dođem do jednog tc-a za koji sam lokacijski prilično vezan pa mi je tu najbliža prodavnica i kad u deset ujutru vidim full skockane frajle i njima odgovarajuće likove kako zauzimaju busije po kafićima u istom...do podneva kao petak veče na keju.

Back