Beogradjani, ko su i kakvi su?

miliona stanovnia
Београд није нарастао од 2000 хришћанских душа које је Карађорђе ослободио до непуна два милиона данас простим природним прираштајем.
Beograd nema "nepuna dva miliona" stanovnika, jedno od uobicajenih preterivanja. Beograd ima 1,680 miliona stanovnika od Bataje i Progara do Lazarevca i od Grocke do Obrenovca . odnosno ta cifra zivi na ono sto zovu anglomeraciji ili u administativnim granicama beogradskog regiona. A priznacete, neko iz Guncata, Progara, Sopica ili Brestovika malo ima sa Beogradom sem toga sto mu u licnoj karti stoji da je zitelj Grada Beograda.
Gradska ili metro zona (urbani deo BGD) ima ispod 1,2 miliona stanovnika a ono sto zovu centralne BGD opstine ima nesto preko 700 hiljada zitelja.

Beograd nikada nece imati 2 miliona stanovnika jer je drzava u kojoj se nalazi skracena, nema toliki "rezervoar" stanovnistva iz koga bi grabio stanovnistvo, nema toliki ni privredni ni zivotni kapacitet da bi mu trebalo 2 miliona ljudi. Danas zitelj Loznice, Crne Trave, Kikinde, Pljevlja ili Nevesinja pre ide direktno u Norvesku ili USA nego u Beograd kao usputnu stanicu, danas i ljudi iz tih krajeva znaju preko interMeta ili "snadjenih" zemljaka da nadju bolji zivot negde drugde.

Pa i jesam čudno komentarisala.
Fascinantno je što žive i u favelama samo da je centar Bg-a.
Tako da - da, njima su dragocene.

Oni su najlojalniji Beograđani.
Sta je "lojalni Beogradjanin"? Definisi.

Posto sam ja nekih 3 godine moje karijere proveo u javnom gradskom preduzecu poznato kao Gradsko Stambeno nagledao sam se raznih Beogradjana, dosta njih je bilo iz tih favela i u 90% slucajeva oni su tamo naseljeni 1945 tako sto su im roditelji ili dedovi upali sa puskom i oteli to parce prostora zakonskim (onim predratnim) vlasnicima. I njihov "kvalitet" se uglavnom svodio na to da su stanovnici ulice 7.jula, Proleterskih brigada, General Zdanove ( dobro, onda su na vlast dosli "stari" Beogradjani i vratili imena ulicama koje su imale u vreme njihovih navodnik dvorskih predaka)...

Неће то рећи у првих пет минута када се упознаје са неким, тј. рећи ће ако га питају.

Када мене питају, одговарам са "из Београда, баш из Београда". Кога занима, мож' да добије целу причу.
Kad sretnem zemare u ovom dalekom (ili nekom drugom) kraju belog sveta obicno na osnovu prvih par recenica u svojoj glavi pogadjas odakle je taj dosao odnosno iz kog kraja pocivse SFRJ je poreklom. Za neke je lako, prepoznajem Dalmose, Crnogoricne, bunim se oko Hercegovaca i Bosanaca (a nema teorije da potrefim grad iz kog su poreklom), Novosadjane prepoznajem iz cuga, Sremce takodje, za Pancevce nema teorije da provalim da su odande a ne iz Beograda, Beogradjane prepoznajem naravno cak mislim da mogu da i kraj grada da otprilike odgonetnem ( oni sa leve strane Save imaju malo drugaciji izgovor nego oni sa desne a da ne kazem da nekoga iz Obrenovca razlikujem od Zvezdarca). Pa onda posle procene i smestanja tog glasa u prostor u zavicaju pitate/pitaju vas "oklen si ti jarane?" dobijes potvrdu tvoje procene ili totalnu negaciju tvog slusnog aparata.

Mene retko pitaju to cuveno "oklen si ti jarane?" jer imam dubok bas udruzen sa akcentom iz zavicaja, bar starijim i iskusnijim, jednostavno jasno im je "oklen" sam. No, ja uvek napomenem da sam iz Zemuna, nikada se nikome nisam predstavio kao Beogradjanin. Koa sto sam vec napisao, oni iskusniji odmah to i prepoznaju, znaju za Zemun i to tako prihvataju. A da ljudima sire pricam pricu niti mi pada na pamet niti to koga iskreno interesuje.

Poslednja izmena:
Vec sam napisao da sam svojevremeno radio u Gradskom Stambenom, tamo sam se najvise druzio/radio sa likom koji je rodom sa donjeg Dortjola, porodicna kuca mu je bila u Visokog Stevana. Kad on i ja zabrundamo nasim basovima, on sa dortjolskim slengom i akcentom a ja sa zemunskim svi u kacelarijama stavljaju tampone u usi i pocinju sa "'alo foliranti, smanjite malo dozivljaj" na sta je taj lik odgovarao sa "s'a je bre juznjaci, smeta vam cist beogradski akcenat usred Beograda", naravno sve to u zezanju. Imali smo i par situacija da se pojavimo korisnicima usluga nase firme po njihovim dopisima, u tih par recenica pre nego sto uspemo da se predstavimo i kazemo razlog zasto smo im na vratima ljudi naprave uplasene face, em smo izgledali kao neki sumnjivci krupnije gradje em ih je nas govor upozoravao na shanere i prevarante sa BGD ulica. Dzaba legitimacije, ko jos proverava i veruje u to parce plastike.

Jeste, mozda je vama sa pogresne strane reke to isto ali nama nije. Kod nas kad se ide u centar (Zemuna) kaze se da se ide u grad a kad se ide preko reke tako se i kaze ( idem u Beograd, pa tek onda odrednica za deo grada, Dortjol, Chubura, Trosarina..). Nikada ti nijedan Zemunac nece reci da je Beogradjanin, vec samo Zemunac. I gle, svi iz bivse SFRJ to prepoznaju.
Kakve to veze ima..mnogi koji žive na Dorcolu kazu za sebe da su Dorcolci, na Vracaru, Vracarci , N.Beograd Novobeogradjani i slicno
Zemun je jedna od 17 Beogradskih opština

A sta je Beogradjanin/Beogradjania po tvojoj definiciji? Neko ko je zitelj toga grada, neko ko se skolovau tom gradu, neko ko se rodio u njemu, neko ko ima 15-16 kolena u tom gradu... neko ko je proterao Rimljane iz Singidunuma da bi zauzeo brdo iznad usca Save u Dunav (ta imena ce tim rekama tek vekovima kasnije dati neki buduci dodjosi)?

Ja recimo nisam Beogradjanin, nikada se nisam ni smatrao, greskom sam rodjen u BGD a ne u Zemunu...
Nisam ni 15 ni 16 koleno vec četvrto i rodjena sam u ovom gradu i zivim u njemu i Beogradjanka sam :)

Kakve to veze ima..mnogi koji žive na Dorcolu kazu za sebe da su Dorcolci, na Vracaru, Vracarci , N.Beograd Novobeogradjani i slicno
Zemun je jedna od 17 Beogradskih opština
Ako bas insistiras, ima, procitaj dalju diskusiju da se ne ponavljam. Cak ce taj sa Dortjola ili Vrachara da bude izricit da je iz tih delova grada da bi potencirao elitizam ili lokalpatriotizam u odnosu na nekog sa Banovog Brda ili ne daj boze Zeleznika.

Jedna od 17 beogradskih opstina je i Obrenovac pa ce ti svaki zitelj tog mesta reci da je Obrenovcanin, Lazarevca Lazarevcanin, Grocke Grocanin, tako i Zemuna Zemunac. Ti gradovi imaju svoj identitet i bez Beograda, dok Vrachar ili Stari Grad nemaju, oni su deo Beograda u uzem smislu.

Sta je "lojalni Beogradjanin"? Definisi.

Posto sam ja nekih 3 godine moje karijere proveo u javnom gradskom preduzecu poznato kao Gradsko Stambeno nagledao sam se raznih Beogradjana, dosta njih je bilo iz tih favela i u 90% slucajeva oni su tamo naseljeni 1945 tako sto su im roditelji ili dedovi upalo sa puskom i otelo to parce prostora zakonskim (onim predratnim) vlasnicima. I njihov "kvalitet" se uglavnom svodio na to da su stanovnici ulice 7.jula, Proleterskih brigada, General Zdanove ( dobro, onda su na vlast dosli "stari" Beogradjani i vratili imena ulicama koje su imale u vreme njihovih navodnik dvorskih predaka)...
Jel baš moram da definišem, msilila sam da se razume

Jeste, mozda je vama sa pogresne strane reke to isto ali nama nije. Kod nas kad se ide u centar (Zemuna) kaze se da se ide u grad a kad se ide preko reke tako se i kaze ( idem u Beograd, pa tek onda odrednica za deo grada, Dortjol, Chubura, Trosarina..). Nikada ti nijedan Zemunac nece reci da je Beogradjanin, vec samo Zemunac. I gle, svi iz bivse SFRJ to prepoznaju.
;)
1720727644850.png

Jel baš moram da definišem, msilila sam da se razume
Pa i ne bas, jel' to neko ko je bar 4 generacije u Beogradu, neko ko tvrdi da je Beograd centar sveta nekome drugome iz Obrenovca recimo? Il' je lojalista neko ko je juce dosao iz Crne Trave a danas je funkcioner na opstini Vrachar? Ili neko kao sto je pisac teksta koji sam kopirao za uvodni tekst ove teme, neko ko je dosao sa strane, napravio neku karijeru, ziveo i na drugim mestima po ovom svetu ali je jedan od najpoznatijih pisaca o BGD-u?

Pa i ne bas, jel' to neko ko je bar 4 generacije u Beogradu, neko ko tvrdi da je Beograd centar sveta nekome drugome iz Obrenovca recimo? Il' je lojalista neko ko je juce dosao iz Crne Trave a danas je funkcioner na opstini Vrachar? Ili neko kao sto je pisac teksta koji sam kopirao za uvodni tekst ove teme, neko ko je dosao sa strane, napravio neku karijeru, ziveo i na drugim mestima po ovom svetu ali je jedan od najpoznatijih pisaca o BGD-u?
Dobro, a jel sme da se napiše nešto u šaljivom kontekstu ili sve mora da bude tako ubedljivo

Dobro, a jel sme da se napiše nešto u šaljivom kontekstu ili sve mora da bude tako ubedljivo
Napisala si sustu istinu za vecinu slucajeva, te to uopste nije zay.ebava.nje :

@Lule
Pa i jesam čudno komentarisala.
Fascinantno je što žive i u favelama samo da je centar Bg-a.
Tako da - da, njima su dragocene.

Oni su najlojalniji Beograđani.
Da, mnogi od tih ljudi se nece maci iz recimo Kamenicke ili Sarajevske ulice iako je tamo bas pritisak za zivot, iako su zgrade krsh, iako im kraj smrdi. Nema teorije da se pomere.

Svojevremeno, tamo krajem '60-th i pocetkom '70-tih je rusen stari Dortjol ispod Dunavske ulice, radjene su ranzirne pruge, pravljeni su novi blokovi na Dunavskom keju, gradjen je sportski centar 25.maj. Rusili su udzerice koje cesto nisu imali nikakve papire ali posto je to bio posao od velikog znacaja za socijalistiko samoupravno dustvo svako ko je imao tamo krov nad glavom dobio je novi krov nad glavom ali negde drugde. Oni sa dobrim partijskim vezama (tad nije vladao SNS, a ni zuti nego SKJ) su dobili stanove po gornjem Dortjolu, ili na ulici Save Kovacevica na Vracharu, neki manje bitni su zaglavili u Zemunu, preko puta hotela Jugoslavija ( i tada vec srusene zeleznicke stanice Zemun). No, oni bez ikakve veze u tadasnjim vlastima su zaglavili u Visnjickoj banji a jos manje bitni u, necete verovati, novoizgradjenom naselju Dunav izmedju Novih i Starih Banovaca, van teritorije Grada Beograda, u Vojvodini cak. OK, tad je Srbija bila jos celovita, tek 1974 su Vojvodjani postali nezavisni od Beograda pa bi se tad i mozda bunili sto im teritoriju okupiraju Beogradzani.

Mozete misliti to silno razocarenje tih ljudi dojucerasnjih Dortjolaca, zavrse iz centra grada negde na 35km od Terazija, jeste na Dunavu ali je bogu iza tregera. Kasnije sam u razredu u zemunskoj gimnaziji imao njih dvoje koji su bili "Dortjolci" iz St.Banovaca. Vise od 10 godina posto su se preselili sa Dortjola i posto su zavrsili osnovnu skolu u Banovcima kad ih neko pita odakle su na to odgovarali "Sa Dortjola ali sad zivim u St.Banovcima".
Kvarni ljudi koji su hteli da ih zezaju su na to pitali "Aaa, a gde je to?".

Sine, kakva kombinacija :D
Uzmes 53% Zemunca (moze i iz Donjeg grada), 30% donjeg Dortjolca, 12% Lionca, 4% Savamalca i 1% Dusanovcanina (cisto da zamirise). Sve to smuckas, ostavis da odlezi (ne mislim u CZ-u), sipas u pleh i peces na tihoj vatri jedno 50-55 godina. Posluzis hladno.
Мој земунски део потиче из Горњег града :whistling:

Beograd nema "nepuna dva miliona" stanovnika, jedno od uobicajenih preterivanja. Beograd ima 1,680 miliona stanovnika od Bataje i Progara do Lazarevca i od Grocke do Obrenovca . odnosno ta cifra zivi na ono sto zovu anglomeraciji ili u administativnim granicama beogradskog regiona. A priznacete, neko iz Guncata, Progara, Sopica ili Brestovika malo ima sa Beogradom sem toga sto mu u licnoj karti stoji da je zitelj Grada Beograda.
Gradska ili metro zona (urbani deo BGD) ima ispod 1,2 miliona stanovnika a ono sto zovu centralne BGD opstine ima nesto preko 700 hiljada zitelja.

Beograd nikada nece imati 2 miliona stanovnika jer je drzava u kojoj se nalazi skracena, nema toliki "rezervoar" stanovnistva iz koga bi grabio stanovnistvo, nema toliki ni privredni ni zivotni kapacitet da bi mu trebalo 2 miliona ljudi. Danas zitelj Loznice, Crne Trave, Kikinde, Pljevlja ili Nevesinja pre ide direktno u Norvesku ili USA nego u Beograd kao usputnu stanicu, danas i ljudi iz tih krajeva znaju preko interMeta ili "snadjenih" zemljaka da nadju bolji zivot negde drugde.
Не спорим.

Београд се 2011-2022. повећао за само 26000 становника (захваљујући усељавању, пошто је природни прираштај одавно у дебелом минусу).
Званично смо на око 1,75 милиона, убрајајући ту све који имају папире за Београд, "стајаће" и око 100 хиљада оних који само раде или уче овде.

Колико постоји непријављених подстанара у Београду, не могу да кажем. Нема их пола милиона сигурно.
А свакако да постоје и подстанари који су званично у Београду, па се померају са адресе на адресу. То ће пореметити само међуопштинске бројеве, не и укупне београдске.

Не спорим.

Београд се 2011-2022. повећао за само 26000 становника (захваљујући усељавању, пошто је природни прираштај одавно у дебелом минусу).
Званично смо на око 1,75 милиона, убрајајући ту све који имају папире за Београд, "стајаће" и око 100 хиљада оних који само раде или уче овде.

Колико постоји непријављених подстанара у Београду, не могу да кажем. Нема их пола милиона сигурно.
А свакако да постоје и подстанари који су званично у Београду, па се померају са адресе на адресу. То ће пореметити само међуопштинске бројеве, не и укупне београдске.
A ima i mnogo nas na spisku zitelja a koji ne zivimo tu. Nas Topalovica ima 4-ro na adesi u Zemunu, uredno dobijamo i glasacke listice (sad vec svo cetvoro) a vec 16 godina smo preko okeana. Znam iz sire i blize porodice, komsija i prijatelja iz celog Beograda bar jos 15-20 takvih porodica, svi su tu papiroloski ali u realnom zivotu su od Aljaske do Australije. Zalosno je sto nasa drzava nema tacnu evidenciju ljudi koji nisu tu. Verovatno bi cifra (stanovnika) bila poraznija od zvanicne.

A ima i mnogo nas na spisku zitelja a koji ne zivimo tu. Nas Topalovica ima 4-ro na adesi u Zemunu, uredno dobijamo i glasacke listice (sad vec svo cetvoro) a vec 16 godina smo preko okeana. Znam iz sire i blize porodice, komsija i prijatelja iz celog Beograda bar jos 15-20 takvih porodica, svi su tu papiroloski ali u realnom zivotu su od Aljaske do Australije. Zalosno je sto nasa drzava nema tacnu evidenciju ljudi koji nisu tu. Verovatno bi cifra (stanovnika) bila poraznija od zvanicne.
Да, много гора, слажем се.

Претпостављам да би крута и слепа бирократија успела да те "извади" из бирачког списка тек када би се одрекао држављанства... А не видим да је неко вољан да учини тако драстичан корак.

Могао бих да замислим да преко 500 000 пунолетних тако "постоји" у Србији.

Да, много гора, слажем се.

Претпостављам да би крута и слепа бирократија успела да те "извади" из бирачког списка тек када би се одрекао држављанства... А не видим да је неко вољан да учини тако драстичан корак.

Могао бих да замислим да преко 500 000 пунолетних тако "постоји" у Србији.
Samo od 2001 se iz Srbije iselilo 700 hiljada ljudi, na to treba dodati armiju onih koji su to uradili '90-tih a jos su medju zivima. Svako ko se iseli bi trebao da podnese odjavu prebivalista ali to niko ne radi zbog prakticnih razloga - nekad ces se vratiti ponovo u zemlju pa sto bi sebi pravio probleme, cesto ljudi imaju nekretnine na svoje ime u Srbiji, dokumenta (L.K., vozacka, pasos) na ime a vezana za neku adresu u Srbiji, bankovne racune. mobilni ( treba ti ako operises sa bankovnim racunom u Srbiji) itd.

Pred epidemiju korone pravili su godisnjicu mature generacije iz zemunske gimnazije, bio sam i ja, potegao daleki put zbog tog desavanja. Od nas 27 iz odeljenja 7 nas je rasuto od Aljaske do Australije (pri povratku smo se drugar iz odeljenja Jova i ja se oprastali na frankfurtskom aerodromu, on leti za Sidnej ja za Vankuver, kao u Bajaginoj iseljenickoj himni).

Tako da je broj Beogradjana koji navodno, papiroloski zive u BGD a realno su rasuti po svetu verovatno najmanje 200 hiljada te je stvaran broj stanovnika Beograda poprilicno manji od zvanicnih podataka.

Poslednja izmena:

Back