Beograd, Sarajevo ili Zagreb - koji grad je lepši?!

Neno

Elita
Moderator
Poruka
19.071
Beograd, Sarajevo i Zagreb imaju bogatu istoriju i kulturno nasleđe koje datira hiljadama godina unazad. Svaki od ovih mesta ima svoju jedinstvenu arhitekturu, tradiciju, kuhinju i umetničku scenu. Takođe su privlačne turističke destinacije, koje nude različite atrakcije i doživljaje za posetioce. Svi ovi gradovi imaju prelepe parkove, reke i kulturne spomenike koji privlače turiste iz celog sveta.
collage_maker-29-jul-2023-05-51-pm-3155.jpg

BEOGRAD

Glavni grad Srbije ima bogatu istoriju koja datira hiljadama godina unazad. Ovaj grad nudi raznovrsne turističke atrakcije koje zadovoljavaju različite interese posetilaca. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Beogradu:

Kalemegdan je impozantno utvrđenje smešteno na ušću reka Save i Dunava. Posetiocima pruža prelep panoramski pogled na grad i reke. Park Kalemegdan je omiljeno mesto za šetnje i opuštanje u prirodi. Unutar utvrđenja se nalazi Beogradska tvrđava koja ima bogatu istoriju.

Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Njegova impresivna kupola i beli mermerni eksterijer ostavljaju snažan utisak na posetioce.

Skadarlija je poznata stara četvrt u Beogradu, koja je nekada bila okupljalište umetnika i boema. Danas nudi šarmantne kaldrmisane ulice sa tradicionalnim kafanama i restoranima.
Ada Ciganlija je popularno rekreaciono područje koje se često naziva i "Beogradsko more". Na ovom ostrvu možete uživati u plivanju, vožnji bicikla, rolera i raznim vodenim sportovima, kao i opuštanju na plaži.
Muzej Nikole Tesle je posvećen slavnom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli. Posetiocima pruža uvid u njegov život, rad i revolucionarne izume.

Muzej istorije Jugoslavije predstavlja istoriju bivše Jugoslavije, a poseban deo muzeja je posvećen dugogodišnjem predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu.

Kuća cveća je mauzolej gde su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Splavovi na reci Savi i Dunavu čine srce beogradske noćne scene. Ovde možete uživati u muzici, plesu i zabavi tokom cele noći. CNN Travel preporučio je američkim turistima 11 destinacija u Srbiji, a posebno je pohvalio Beograd zbog bogatog noćnog života.
Trg Republike je centralni gradski trg gde se nalaze zgrada Narodnog pozorišta, Narodni muzej i spomenik knezu Mihailu.

Ada Međica je rečno ostrvo koje nudi prirodni rezervat i mesto za opuštanje u prirodi, idealno za piknik ili šetnju.

Ove atrakcije predstavljaju deo bogate ponude koju Beograd nudi svojim posetiocima, sa istorijskim, kulturnim i prirodnim lepotama, ali i dinamičnim noćnim životom koji ovaj grad čini jedinstvenim i nezaboravnim mestom za posetu.


ZAGREB

Glavni grad Hrvatske je živopisna i šarmantna destinacija sa bogatom istorijom, umetničkom scenom i raznolikim kulturnim događajima. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Zagrebu:

Gornji grad predstavlja stari deo Zagreba, sa dva brda - Kaptol i Gradec, koji su nekada bili zasebni gradovi. Ovaj deo grada obiluje uskim kaldrmisanim ulicama, crkvama, galerijama, restoranima i kafićima. Posebno su istaknuta svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, Katedrala zagrebačka i Crkva svetog Marka sa značajnim krovom koji prikazuje grbove Zagreba i Hrvatske.

Donji grad čini moderniji deo Zagreba, a Trg bana Jelačića je njegov centralni trg i mesto okupljanja. Ovde se mogu posetiti brojni muzeji, galerije i pozorišta.
Maksimirski park je najstariji javni park u jugoistočnoj Evropi, koji pruža mirno okruženje za šetnju, vožnju bicikla, piknik i opuštanje uz jezera i predivnu vegetaciju.

Muzej prekinutih veza je neobičan muzej koji prikazuje predmete iz prekinutih veza, zajedno sa pričama koje ih prate. To je jedinstvena i emotivna postavka koja je privukla pažnju posetilaca iz celog sveta.

Hrvatsko narodno kazalište je impozantno zdanje koje predstavlja kulturno srce grada, gde posetioci mogu pogledati predstave, opere i balet.

Dolac je glavna gradska pijaca gde posetioci mogu probati lokalne proizvode i upoznati se sa bogatom gastronomskom ponudom Hrvatske.

Muzej Mimara nudi raznovrsne umetničke i istorijske artefakte, uključujući skulpture, slike i predmete iz različitih epoha i kultura.

Park Zrinjevac je prelepi park sa fontanama, cvetnim alejama i klupama, koji je omiljeno mesto za šetnju i opuštanje među lokalnim stanovništvom.
Tehnički muzej Nikola Tesla posvećen slavnom naučniku Nikoli Tesli, je muzej koji prikazuje njegov život i rad kroz eksponate i interaktivne instalacije.

Cijelekovački mlinovi predstavlja očuvanu vodenicu iz 16. veka smeštenu u prelepom prirodnom okruženju, oko 15 km od centra grada. Ovo je idealno mesto za beg od gradske vreve i uživanje u prirodi.

Ove atrakcije čine deo bogate ponude koju Zagreb nudi svojim posetiocima, sa istorijskim i kulturnim znamenitostima, prelepim parkovima i jedinstvenim muzejima koji omogućavaju jedinstveno iskustvo boravka u ovom gradu. Zagreb nudi mnoštvo zanimljivih mesta i aktivnosti za posetioce svih uzrasta i interesa. Ovo su samo neke od turističkih atrakcija koje možete istražiti tokom posete ovom divnom gradu.


SARAJEVO

Glavni grad Bosne i Hercegovine je još jedan fascinantan grad bogate istorije i različitih kultura. Njegova jedinstvena mešavina istoka i zapada čini ga intrigantnim mestom za istraživanje. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Sarajevu:

Baščaršija je stari, istorijski deo Sarajeva, poznat po svojim uskim kaldrmisanima ulicama, tradicionalnim zanatima i čuvenim bosanskim kafanama. To je idealno mesto za šetnju i istraživanje bogate bosanske kulture. Na sredini Baščaršije nalazi se Sebilj, tradicionalna javna česma koja predstavlja simbol grada. Ljudi često dolaze ovde kako bi se fotografisali i družili s lokalnim stanovništvom.

Jedna od najvećih i najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini je Gazi Husrev-begova džamija. Njena prelepa arhitektura i unutrašnje uređenje privlače mnoge posetioce koji žele da se dive njenim znamenitostima.

Latinska ćuprija je još jedan značajan spomenik Sarajeva, poznata po svojoj istorijskoj važnosti i inspiraciji pesme "Sevdalinka". Ona ima posebno mesto u srcima Sarajlija kao simbol njihovog grada.

Vijećnica je impozantna zgrada koja je nekada bila gradska biblioteka. Tokom rata, pretrpela je velika oštećenja, ali je nakon obnove sada prekrasna i impresivna građevina koju vredi posetiti.

Tunel Spasa, poznat i kao Tunel života, građen je tokom opsade Sarajeva devedesetih godina kako bi se omogućila komunikacija sa spoljnim svetom. Danas je muzej i spomenik hrabrosti stanovnika Sarajeva tokom tog teškog vremena.

Planina Trebević pruža spektakularan pogled na grad i okolinu. Možete se popeti do vrha peške ili žičarom i uživati u prirodnim lepotama i panorami Sarajeva.

Muzej Sarajeva 1878-1918 prikazuje istorijske događaje koji su oblikovali grad u periodu od 1878. do 1918. godine, pružajući posetiocima uvid u bogatu prošlost Sarajeva.

Ako želite da se opustite u prirodi, posetite Vrelo Bosne, prirodni izvor i park u blizini Sarajeva. To je idealno mesto za miran i opuštajući dan u prirodi.

Za ljubitelje piva, preporučuje se poseta pivari Sarajevsko, gde možete saznati više o procesu proizvodnje piva i uživati u degustaciji različitih vrsta piva.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih znamenitosti koje Sarajevo nudi, bogate kulture, istorije i prirodnih lepota. Grad ima mnogo da ponudi svim posetiocima koji žele da se upuste u njegovu raznolikost i jedinstvenost.

*****
 
Međutim iako su sva tri grada bogata turističkim atrakcijama, kulturnim i istorijskim nasleđem, muzejima…. na društvenim mrežama se skoro vodio pravi rat oko toga koji grad je lepši. Dok su mnogi navodili da Beograd prednjači po atraktivnosti, drugi su pak istakli da bi radije posetili Zagreb ili Sarajevo.

- Nema nista lepše od moje Baščaršije, kad prošetam gradom pa sednem na ćevape - napisao je jedan od korisnika Tvitera, međutim, odmah je usledila reakcija Beograđanina koji je naveo “Skadarlija je za Baščaršiju svemir”, a onda su se umešali i Hrvati i nastala je prava rasprava. Šta vi kažete, koji grad biste od navedenih pre posetili?

SD
 
Meni je jedini pravi grad, veći, iz prostora ex-Yu, Split.

Ova tri navedena imaju svaki neku prednost, no to realno nisu velegradovi ni europskoga, a kamoli
istočnoazijskoga tipa.

A sami velegradovi u Europi su neki, meni, mučan dojam gdje se krasno posjetiti znamenitosti, npr.
muzeje i sl. (recimo Schoenbrunn izvan Beča, ili razne povijeno važne crkve) - no da bih tamo živio, ne bih.

A pogotovo ne u velegradovima Amerike (SAD, Argentina,..) ni Azije, koji su užas od mravinjaka i gdje bih poludio.

Od navedenih sviđa mi se u Bg Kalemegdan i taj dio, daje neki dobar osjećaj, a u Zg budući da sam stalno tu, otupio sam na dobre stvari.
 
Lepota je u oku posmatrača, stvar ukusa. Objektivan bi mogao biti jedino neko ko nije sa ovih prostora, a da dobro poznaje sva 3 grada. Teško će se takav ovde naći.
Ja u Zagrebu nisam bio nikad, a u Sarajevu jesam jednom i to veoma davno.
Najlepši mi je grad onaj u kom živim, a to nije nijedan od pomenutih.
Zagreb je najvise skockan i kompaktan, Beograd je mnogo vise haotican zbog balkanskog mentaliteta i raznih ''investitora''* nego zbog bUrNe IsToRiJe, a Sarajevo je bez uvrede sem par delova klasicna turska favela.

* doticni satrse i tvoj Novi Sad te sve ostalo cega se dohvate
 
Zagreb je najvise skockan i kompaktan, Beograd je mnogo vise haotican zbog balkanskog mentaliteta i raznih ''investitora''* nego zbog bUrNe IsToRiJe, a Sarajevo je bez uvrede sem par delova klasicna turska favela.

* doticni satrse i tvoj Novi Sad te sve ostalo cega se dohvate
Ovisi gdje i što.
Evo, pred koji dan me prijatelj vozao u Polikliniku Vukas (očna, privatna, to je sin slavnog nogometaša Bernarda Vukasa) u Selskoj, pa onda okolo pa smo prošli pola tih manjih cesta u potrazi za nekim restoranom gdje bismo nešto pojeli (častio me itd.).

I idemo preko nekih pitajboga kakvih uličica, i dok nismo izbili u pravi grad, mislim- baš je Zagreb rupa s tim uličicama i nekim zadriglim njonjama i babama koje sam škilje.

Jedna od pozitivnih stvari- vozimo se i vozimo, ja gledam i lijevo idesno...i nijedno nesvrstano obojeno biće. Ni muško ni žensko. Nepalci su valjda na gradilištima, a Afrikanaca nisam vidio.

Split je meni zakon zbog toga što obala izgleda gradski i šarmantno, a i dobar dio arhitekture je skladan spoj mediteranskoga i modernoga.

U Beogradu sam davno bio i jako mi se svidio Kalemegdan, prostrano i prirodno, a u gradu. I onda, kad sam bio, davno- zgodne ženske, no sad sumnjam da bi mi baš upale u oči jer sigurno ima više s onim pačjim ustima i silikoniziranima.

Sarajevo nisam pravo ni vidio.

Pravi srednjoeuropski velegrad, to je Beč, a mediteranski- Rim.


Od Amerike što sam vidio, to je druga kultura, uglavnom moderno i bez povijesti.

Glede kulture- Pariz, tamo je sve velebno, ima više znamenitosti od Londona, koji je privlačan valjda samo zbog kapitala i financijašima, a i jer je engleski svjetski jezik. Inače, ako je tko lud da živi u Londonu a može drugdje, a nije dio elita- tomu pomoći nema.
 
Beograd, Sarajevo i Zagreb imaju bogatu istoriju i kulturno nasleđe koje datira hiljadama godina unazad. Svaki od ovih mesta ima svoju jedinstvenu arhitekturu, tradiciju, kuhinju i umetničku scenu. Takođe su privlačne turističke destinacije, koje nude različite atrakcije i doživljaje za posetioce. Svi ovi gradovi imaju prelepe parkove, reke i kulturne spomenike koji privlače turiste iz celog sveta.
Pogledajte prilog 1386301

BEOGRAD

Glavni grad Srbije ima bogatu istoriju koja datira hiljadama godina unazad. Ovaj grad nudi raznovrsne turističke atrakcije koje zadovoljavaju različite interese posetilaca. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Beogradu:

Kalemegdan je impozantno utvrđenje smešteno na ušću reka Save i Dunava. Posetiocima pruža prelep panoramski pogled na grad i reke. Park Kalemegdan je omiljeno mesto za šetnje i opuštanje u prirodi. Unutar utvrđenja se nalazi Beogradska tvrđava koja ima bogatu istoriju.

Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Njegova impresivna kupola i beli mermerni eksterijer ostavljaju snažan utisak na posetioce.

Skadarlija je poznata stara četvrt u Beogradu, koja je nekada bila okupljalište umetnika i boema. Danas nudi šarmantne kaldrmisane ulice sa tradicionalnim kafanama i restoranima.
Ada Ciganlija je popularno rekreaciono područje koje se često naziva i "Beogradsko more". Na ovom ostrvu možete uživati u plivanju, vožnji bicikla, rolera i raznim vodenim sportovima, kao i opuštanju na plaži.
Muzej Nikole Tesle je posvećen slavnom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli. Posetiocima pruža uvid u njegov život, rad i revolucionarne izume.

Muzej istorije Jugoslavije predstavlja istoriju bivše Jugoslavije, a poseban deo muzeja je posvećen dugogodišnjem predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu.

Kuća cveća je mauzolej gde su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Splavovi na reci Savi i Dunavu čine srce beogradske noćne scene. Ovde možete uživati u muzici, plesu i zabavi tokom cele noći. CNN Travel preporučio je američkim turistima 11 destinacija u Srbiji, a posebno je pohvalio Beograd zbog bogatog noćnog života.
Trg Republike je centralni gradski trg gde se nalaze zgrada Narodnog pozorišta, Narodni muzej i spomenik knezu Mihailu.

Ada Međica je rečno ostrvo koje nudi prirodni rezervat i mesto za opuštanje u prirodi, idealno za piknik ili šetnju.

Ove atrakcije predstavljaju deo bogate ponude koju Beograd nudi svojim posetiocima, sa istorijskim, kulturnim i prirodnim lepotama, ali i dinamičnim noćnim životom koji ovaj grad čini jedinstvenim i nezaboravnim mestom za posetu.


ZAGREB

Glavni grad Hrvatske je živopisna i šarmantna destinacija sa bogatom istorijom, umetničkom scenom i raznolikim kulturnim događajima. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Zagrebu:

Gornji grad predstavlja stari deo Zagreba, sa dva brda - Kaptol i Gradec, koji su nekada bili zasebni gradovi. Ovaj deo grada obiluje uskim kaldrmisanim ulicama, crkvama, galerijama, restoranima i kafićima. Posebno su istaknuta svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, Katedrala zagrebačka i Crkva svetog Marka sa značajnim krovom koji prikazuje grbove Zagreba i Hrvatske.

Donji grad čini moderniji deo Zagreba, a Trg bana Jelačića je njegov centralni trg i mesto okupljanja. Ovde se mogu posetiti brojni muzeji, galerije i pozorišta.
Maksimirski park je najstariji javni park u jugoistočnoj Evropi, koji pruža mirno okruženje za šetnju, vožnju bicikla, piknik i opuštanje uz jezera i predivnu vegetaciju.

Muzej prekinutih veza je neobičan muzej koji prikazuje predmete iz prekinutih veza, zajedno sa pričama koje ih prate. To je jedinstvena i emotivna postavka koja je privukla pažnju posetilaca iz celog sveta.

Hrvatsko narodno kazalište je impozantno zdanje koje predstavlja kulturno srce grada, gde posetioci mogu pogledati predstave, opere i balet.

Dolac je glavna gradska pijaca gde posetioci mogu probati lokalne proizvode i upoznati se sa bogatom gastronomskom ponudom Hrvatske.

Muzej Mimara nudi raznovrsne umetničke i istorijske artefakte, uključujući skulpture, slike i predmete iz različitih epoha i kultura.

Park Zrinjevac je prelepi park sa fontanama, cvetnim alejama i klupama, koji je omiljeno mesto za šetnju i opuštanje među lokalnim stanovništvom.
Tehnički muzej Nikola Tesla posvećen slavnom naučniku Nikoli Tesli, je muzej koji prikazuje njegov život i rad kroz eksponate i interaktivne instalacije.

Cijelekovački mlinovi predstavlja očuvanu vodenicu iz 16. veka smeštenu u prelepom prirodnom okruženju, oko 15 km od centra grada. Ovo je idealno mesto za beg od gradske vreve i uživanje u prirodi.

Ove atrakcije čine deo bogate ponude koju Zagreb nudi svojim posetiocima, sa istorijskim i kulturnim znamenitostima, prelepim parkovima i jedinstvenim muzejima koji omogućavaju jedinstveno iskustvo boravka u ovom gradu. Zagreb nudi mnoštvo zanimljivih mesta i aktivnosti za posetioce svih uzrasta i interesa. Ovo su samo neke od turističkih atrakcija koje možete istražiti tokom posete ovom divnom gradu.


SARAJEVO

Glavni grad Bosne i Hercegovine je još jedan fascinantan grad bogate istorije i različitih kultura. Njegova jedinstvena mešavina istoka i zapada čini ga intrigantnim mestom za istraživanje. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Sarajevu:

Baščaršija je stari, istorijski deo Sarajeva, poznat po svojim uskim kaldrmisanima ulicama, tradicionalnim zanatima i čuvenim bosanskim kafanama. To je idealno mesto za šetnju i istraživanje bogate bosanske kulture. Na sredini Baščaršije nalazi se Sebilj, tradicionalna javna česma koja predstavlja simbol grada. Ljudi često dolaze ovde kako bi se fotografisali i družili s lokalnim stanovništvom.

Jedna od najvećih i najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini je Gazi Husrev-begova džamija. Njena prelepa arhitektura i unutrašnje uređenje privlače mnoge posetioce koji žele da se dive njenim znamenitostima.

Latinska ćuprija je još jedan značajan spomenik Sarajeva, poznata po svojoj istorijskoj važnosti i inspiraciji pesme "Sevdalinka". Ona ima posebno mesto u srcima Sarajlija kao simbol njihovog grada.

Vijećnica je impozantna zgrada koja je nekada bila gradska biblioteka. Tokom rata, pretrpela je velika oštećenja, ali je nakon obnove sada prekrasna i impresivna građevina koju vredi posetiti.

Tunel Spasa, poznat i kao Tunel života, građen je tokom opsade Sarajeva devedesetih godina kako bi se omogućila komunikacija sa spoljnim svetom. Danas je muzej i spomenik hrabrosti stanovnika Sarajeva tokom tog teškog vremena.

Planina Trebević pruža spektakularan pogled na grad i okolinu. Možete se popeti do vrha peške ili žičarom i uživati u prirodnim lepotama i panorami Sarajeva.

Muzej Sarajeva 1878-1918 prikazuje istorijske događaje koji su oblikovali grad u periodu od 1878. do 1918. godine, pružajući posetiocima uvid u bogatu prošlost Sarajeva.

Ako želite da se opustite u prirodi, posetite Vrelo Bosne, prirodni izvor i park u blizini Sarajeva. To je idealno mesto za miran i opuštajući dan u prirodi.

Za ljubitelje piva, preporučuje se poseta pivari Sarajevsko, gde možete saznati više o procesu proizvodnje piva i uživati u degustaciji različitih vrsta piva.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih znamenitosti koje Sarajevo nudi, bogate kulture, istorije i prirodnih lepota. Grad ima mnogo da ponudi svim posetiocima koji žele da se upuste u njegovu raznolikost i jedinstvenost.

*****
Сарајево. 3 културе један град.
 
Sarajevo i Zagreb nisu gradovi to su naselja baš kao i Ljubljana

Ne postoji ni jedna bitka za te gradove.
Čak i tzv "opsada Sarajeva" nije bila bitka za Sarajevo već odbrana onih van grada od onih iz grada

Sve i da se hipotetički nekad dogodi neka bitka, a neće, ona ničim neće promeniti ništa čak ni u regionalnim uslovima

Beograd je grad koji ima strateški položaj i onaj ko drži taj grad neminovno stvara kulturu, za razliku od navedenih naselja koji su samo replika kultura koje stvaraju svoje baze za osvajanje strateških pozicija vojno i ekonomski

Zato je Beograd nemerljiv sa ostale dve naseobine.
 
Sarajevo i Zagreb nisu gradovi to su naselja baš kao i Ljubljana

Ne postoji ni jedna bitka za te gradove.
Čak i tzv "opsada Sarajeva" nije bila bitka za Sarajevo već odbrana onih van grada od onih iz grada

Sve i da se hipotetički nekad dogodi neka bitka, a neće, ona ničim neće promeniti ništa čak ni u regionalnim uslovima

Beograd je grad koji ima strateški položaj i onaj ko drži taj grad neminovno stvara kulturu, za razliku od navedenih naselja koji su samo replika kultura koje stvaraju svoje baze za osvajanje strateških pozicija vojno i ekonomski

Zato je Beograd nemerljiv sa ostale dve naseobine.
Sarajevo-naselje sa najvećim brojem noćenja turista u regionu :D
Zvučiš zavidno :D
 
Beograd, Sarajevo i Zagreb imaju bogatu istoriju i kulturno nasleđe koje datira hiljadama godina unazad. Svaki od ovih mesta ima svoju jedinstvenu arhitekturu, tradiciju, kuhinju i umetničku scenu. Takođe su privlačne turističke destinacije, koje nude različite atrakcije i doživljaje za posetioce. Svi ovi gradovi imaju prelepe parkove, reke i kulturne spomenike koji privlače turiste iz celog sveta.
Pogledajte prilog 1386301

BEOGRAD

Glavni grad Srbije ima bogatu istoriju koja datira hiljadama godina unazad. Ovaj grad nudi raznovrsne turističke atrakcije koje zadovoljavaju različite interese posetilaca. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Beogradu:

Kalemegdan je impozantno utvrđenje smešteno na ušću reka Save i Dunava. Posetiocima pruža prelep panoramski pogled na grad i reke. Park Kalemegdan je omiljeno mesto za šetnje i opuštanje u prirodi. Unutar utvrđenja se nalazi Beogradska tvrđava koja ima bogatu istoriju.

Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Njegova impresivna kupola i beli mermerni eksterijer ostavljaju snažan utisak na posetioce.

Skadarlija je poznata stara četvrt u Beogradu, koja je nekada bila okupljalište umetnika i boema. Danas nudi šarmantne kaldrmisane ulice sa tradicionalnim kafanama i restoranima.
Ada Ciganlija je popularno rekreaciono područje koje se često naziva i "Beogradsko more". Na ovom ostrvu možete uživati u plivanju, vožnji bicikla, rolera i raznim vodenim sportovima, kao i opuštanju na plaži.
Muzej Nikole Tesle je posvećen slavnom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli. Posetiocima pruža uvid u njegov život, rad i revolucionarne izume.

Muzej istorije Jugoslavije predstavlja istoriju bivše Jugoslavije, a poseban deo muzeja je posvećen dugogodišnjem predsedniku Jugoslavije, Josipu Brozu Titu.

Kuća cveća je mauzolej gde su sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Splavovi na reci Savi i Dunavu čine srce beogradske noćne scene. Ovde možete uživati u muzici, plesu i zabavi tokom cele noći. CNN Travel preporučio je američkim turistima 11 destinacija u Srbiji, a posebno je pohvalio Beograd zbog bogatog noćnog života.
Trg Republike je centralni gradski trg gde se nalaze zgrada Narodnog pozorišta, Narodni muzej i spomenik knezu Mihailu.

Ada Međica je rečno ostrvo koje nudi prirodni rezervat i mesto za opuštanje u prirodi, idealno za piknik ili šetnju.

Ove atrakcije predstavljaju deo bogate ponude koju Beograd nudi svojim posetiocima, sa istorijskim, kulturnim i prirodnim lepotama, ali i dinamičnim noćnim životom koji ovaj grad čini jedinstvenim i nezaboravnim mestom za posetu.


ZAGREB

Glavni grad Hrvatske je živopisna i šarmantna destinacija sa bogatom istorijom, umetničkom scenom i raznolikim kulturnim događajima. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Zagrebu:

Gornji grad predstavlja stari deo Zagreba, sa dva brda - Kaptol i Gradec, koji su nekada bili zasebni gradovi. Ovaj deo grada obiluje uskim kaldrmisanim ulicama, crkvama, galerijama, restoranima i kafićima. Posebno su istaknuta svetište Majke Božje od Kamenitih vrata, Katedrala zagrebačka i Crkva svetog Marka sa značajnim krovom koji prikazuje grbove Zagreba i Hrvatske.

Donji grad čini moderniji deo Zagreba, a Trg bana Jelačića je njegov centralni trg i mesto okupljanja. Ovde se mogu posetiti brojni muzeji, galerije i pozorišta.
Maksimirski park je najstariji javni park u jugoistočnoj Evropi, koji pruža mirno okruženje za šetnju, vožnju bicikla, piknik i opuštanje uz jezera i predivnu vegetaciju.

Muzej prekinutih veza je neobičan muzej koji prikazuje predmete iz prekinutih veza, zajedno sa pričama koje ih prate. To je jedinstvena i emotivna postavka koja je privukla pažnju posetilaca iz celog sveta.

Hrvatsko narodno kazalište je impozantno zdanje koje predstavlja kulturno srce grada, gde posetioci mogu pogledati predstave, opere i balet.

Dolac je glavna gradska pijaca gde posetioci mogu probati lokalne proizvode i upoznati se sa bogatom gastronomskom ponudom Hrvatske.

Muzej Mimara nudi raznovrsne umetničke i istorijske artefakte, uključujući skulpture, slike i predmete iz različitih epoha i kultura.

Park Zrinjevac je prelepi park sa fontanama, cvetnim alejama i klupama, koji je omiljeno mesto za šetnju i opuštanje među lokalnim stanovništvom.
Tehnički muzej Nikola Tesla posvećen slavnom naučniku Nikoli Tesli, je muzej koji prikazuje njegov život i rad kroz eksponate i interaktivne instalacije.

Cijelekovački mlinovi predstavlja očuvanu vodenicu iz 16. veka smeštenu u prelepom prirodnom okruženju, oko 15 km od centra grada. Ovo je idealno mesto za beg od gradske vreve i uživanje u prirodi.

Ove atrakcije čine deo bogate ponude koju Zagreb nudi svojim posetiocima, sa istorijskim i kulturnim znamenitostima, prelepim parkovima i jedinstvenim muzejima koji omogućavaju jedinstveno iskustvo boravka u ovom gradu. Zagreb nudi mnoštvo zanimljivih mesta i aktivnosti za posetioce svih uzrasta i interesa. Ovo su samo neke od turističkih atrakcija koje možete istražiti tokom posete ovom divnom gradu.


SARAJEVO

Glavni grad Bosne i Hercegovine je još jedan fascinantan grad bogate istorije i različitih kultura. Njegova jedinstvena mešavina istoka i zapada čini ga intrigantnim mestom za istraživanje. Evo nekoliko popularnih turističkih atrakcija u Sarajevu:

Baščaršija je stari, istorijski deo Sarajeva, poznat po svojim uskim kaldrmisanima ulicama, tradicionalnim zanatima i čuvenim bosanskim kafanama. To je idealno mesto za šetnju i istraživanje bogate bosanske kulture. Na sredini Baščaršije nalazi se Sebilj, tradicionalna javna česma koja predstavlja simbol grada. Ljudi često dolaze ovde kako bi se fotografisali i družili s lokalnim stanovništvom.

Jedna od najvećih i najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini je Gazi Husrev-begova džamija. Njena prelepa arhitektura i unutrašnje uređenje privlače mnoge posetioce koji žele da se dive njenim znamenitostima.

Latinska ćuprija je još jedan značajan spomenik Sarajeva, poznata po svojoj istorijskoj važnosti i inspiraciji pesme "Sevdalinka". Ona ima posebno mesto u srcima Sarajlija kao simbol njihovog grada.

Vijećnica je impozantna zgrada koja je nekada bila gradska biblioteka. Tokom rata, pretrpela je velika oštećenja, ali je nakon obnove sada prekrasna i impresivna građevina koju vredi posetiti.

Tunel Spasa, poznat i kao Tunel života, građen je tokom opsade Sarajeva devedesetih godina kako bi se omogućila komunikacija sa spoljnim svetom. Danas je muzej i spomenik hrabrosti stanovnika Sarajeva tokom tog teškog vremena.

Planina Trebević pruža spektakularan pogled na grad i okolinu. Možete se popeti do vrha peške ili žičarom i uživati u prirodnim lepotama i panorami Sarajeva.

Muzej Sarajeva 1878-1918 prikazuje istorijske događaje koji su oblikovali grad u periodu od 1878. do 1918. godine, pružajući posetiocima uvid u bogatu prošlost Sarajeva.

Ako želite da se opustite u prirodi, posetite Vrelo Bosne, prirodni izvor i park u blizini Sarajeva. To je idealno mesto za miran i opuštajući dan u prirodi.

Za ljubitelje piva, preporučuje se poseta pivari Sarajevsko, gde možete saznati više o procesu proizvodnje piva i uživati u degustaciji različitih vrsta piva.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih znamenitosti koje Sarajevo nudi, bogate kulture, istorije i prirodnih lepota. Grad ima mnogo da ponudi svim posetiocima koji žele da se upuste u njegovu raznolikost i jedinstvenost.

*****
Beogradj je grad,ostalo su varosice
 
Lepota je u oku posmatrača, stvar ukusa. Objektivan bi mogao biti jedino neko ko nije sa ovih prostora, a da dobro poznaje sva 3 grada. Teško će se takav ovde naći.
Ja u Zagrebu nisam bio nikad, a u Sarajevu jesam jednom i to veoma davno.
Najlepši mi je grad onaj u kom živim, a to nije nijedan od pomenutih.
Recimo da ja nisam sa ovih prostora, i da sam otisao iz Jugoslavije 1984 godine.Nakon 30 godina sam dosao i bio u sva tri grada, i moj utisak je sledeci;

1. Beograd se jednostavno srozao.Kompletno zapusten i prljav.Beogradjanka koja je imala sta da pokaze na svim svojim katovima, se svela na neku jadnu trgovinu.Pothodnik ispod Terazija, koji je imao elitne trgovine, pun vode i dzubreta, standovi za prodaju pertli za cipele.Od kulturnih manifestacija, jedino je jos pozoriste ostalo kao konstanta.Festivali su se smanjili drasticno.Splavovi, muzika cajki...Fontana na Novom Beogradu, je u dereliktnom stanju, surcinski aerodrom koji je ima grejanu pistu za sletanje za vreme SFRJ izgleda kao africki aerodrom.Nema vise "cika zelenog" u parkovima, koji pazi da posetioci ne usvinje zelenilo.Stara zeleznicka stanica izgleda kao iz Kafkine proze.Ima vise Kineza nego Srba, koji se ponasaju prilicno arogantno.

2. Zagreb je dobio svoj kozmeticki make-up.Fasade zgrada u centru su ofarbane (istina deluje sirotinjski, kao austrijski provincijski grad).Ima daleko vise organizovanih atrakcija za turiste, sa malo nategnutim sadrzajem.Beograd bi mogao po tom pitanju daleko vise ponuditi.Trgovine nemaju raznolikost robe, a Kras ne proizvodi svoje cokolade, nego samo po licenci. Zicara koja je bila atrakcija i transportirala putnike na Sljeme je ukinuta.Izgradjeno je puno novih cesta, ali je promet u gradu prilicno konfuzan

3. Sarajevo poznam iz 70tih godina, kada sam dolazio par puta.Izuzev Bascarsije, i obale Miljacke , nisam poznavaoc .Deluje nepromenjeno
 

Back
Top