Beograd je smrt za dzep svakog vozaca - auta trose i do 50% vise nego sto treba

Тихи

Starosedelac
Poruka
184.269
Evo zadnjih par nedelja se nalazim iz poslovnih razloga u Beogradu i merio sam potrosnju .

Ukupno mi auto trosi 16 litara na 100 km , gradske voznje po Beogradu , znaci Novi Beograd i ostali siri centar.

Tajmer za merenje sam resetovao kada sam stigao u BG.

Drugi tajmer sam resetovao juce i on meri samo potrosnju u krugu dvojke gde se nalazim.

A ako vozim samo u krugu dvojke potrosnja raste na neverovatnih 20 litara na 100 km.

Poredjenja radi , bilo gde u Srbiji da sam vozio u gradu potrosnja nikada ne preskace 12 litara prvenstveno jer nema toliko semafora, stani-kreni voznje, saobracajnih kolapsa i slicno.

Narocito danas i juce je svim vozacima velika potrosnja , jer je padala kisa , a kad padne kisa u Beogradu nastaje totalni saobracajni kolaps.

A meni delovalo neverovatno kad mi je rekao drugar koji vozi A5 3.2 TSI da kada je u Beogradu, daje i do 50 evra dnevno za gorivo!

Moja sreca je sto vozim na plin pa mi to amortizuje troskove..

Sve u svemu u Beogradu ko zivi ne isplati se voziti nijedan velik auto.

Beograd je smrt za dzep svakog vozaca.

Tako da ko zivi u BG-u trosi sigurno i do 3-4 puta vise novca mesecno na gorivo nego mi u manjim mestima, jer prvo auta trose 50% vise u gradskom rezimu voznje nego normalno plus prelaze duze i vece relacije.

Evo odradio sam kalkulaciju troskova

Ako bi vozio na benzin, gde auto po beogradu trosi 15 litara benzina na 100 km , trebalo bi mi za 20.000 predjenih km godisnje nekih 456.000 dinara

Ako bi vozio na plin , gde auto po beogradu trosi 16 litara plina na 100 km, trebalo bi mi za 20.000 predjenih km godisnje nekih 230.000 dinara.

Sve u svemu ko sto vidite voziti auto u Beogradu je izuzetno skup sport , i ako vozis neku normalnu kilometrazu , tj ides na posao kolima , u kupovine, vodis decu u vrtic,skolu na sport treba ti najmanje 38.000 dinara mesecno samo za benzin!

A ko vozi na plin njemu treba nekih 19.000 din mesecno, a za dizel nekih kazi 25.000-30.000...

Sve u svemu - katastrofa :)

I pored toga - svi se voze....

Pa svako ko zivi u nekom sirem centru BG a ima auto baca pare.

Aj ovi sto zive u kobajagi Beogradu - Zeleznik, Kotez i ostale vukoebine sto su daleko od BG ko Lapovo od Kragujevca njih i razumem, treba im al ovi sto zive u centru a imaju auto mi nisu jasni, em nemas gde da ga parkiras am puknes vise para no sto bi trebalo.

svakako u Beogradu bacas ogromne pare na prevoz imao nemao auto.

Sta na primer imas malu bebu i kolica kako ces ti sa time da udjes u GSP? Nikako

Znaci mora da uzmes taksi. Ako uzmes taksi jos te vise oderu....

- - - - - - - - - -

Zato se mala auta zovu gradski automobili , zbog potrosnje i parkiranja .

tacno. Mala auta su jako prakticna u velikim i haoticnim gradovima kao sto je Beograd.

Ali sta da radis za neki put van grada ? Porodica cetvoroclana ili veca tesko moze sa sve stvarima da se spakuje u mali auto .

Sva sreca da sada postoje oni krovni koferi pa to dosta popravlja stvar.

Imam drugara koji vozi isti auto kao ti, njemu trosi 31 litar na 100 po beogradu kada nije kisa, sta je tu cudno, tebi je to mala potrosnja, verovatno ga polako vozis bez provlacenja!:cool:
novi beograd nije nista u odnosu na sa ove strane mosta kada je kisa, danas mi je recimo meni na mondeu bila 5,9 l dizela, iako je prekljuce bila 5,7 zanjih 4000 km, znaci da je danas tukao preko 8 sigurno cim je toliko uspeo da podigne prosek!
Vecinja njih i nekoristi auto po gradu, ali ako padne kisa, svi sedaju posle 100 godina u auto i nastane kolaps!

Poslednja izmena:
Imam drugara koji vozi isti auto kao ti, njemu trosi 31 litar na 100 po beogradu kada nije kisa, sta je tu cudno, tebi je to mala potrosnja, verovatno ga polako vozis bez provlacenja!:cool:
novi beograd nije nista u odnosu na sa ove strane mosta kada je kisa, danas mi je recimo meni na mondeu bila 5,9 l dizela, iako je prekljuce bila 5,7 zanjih 4000 km, znaci da je danas tukao preko 8 sigurno cim je toliko uspeo da podigne prosek!
Vecinja njih i nekoristi auto po gradu, ali ako padne kisa, svi sedaju posle 100 godina u auto i nastane kolaps!

na koga si mislio sa ovih 31 litar na 100 ? :think:

U tom slucaju onda je to ok, posto inace ti motori piju ko nenormalni

pa ne piju ko nenormalni do 18 litara im je potrosnja na 100 km gradska. al u ludom Beogradu ko sto vidimo moze da ode i duplo.

Evo meni trenutno na 30 predjenih km danas po kisi krug dvojke , Vracar - 20 litra na 100 km :eek:

Znaci ova potrosnja gore sto sam napisao je potrosnja V4 2.4L motora od Honde Accord sa automatik menjacom a ne Grand Cherokee-a sa V8 motorom

moja greska, milsio sam da je jeep, ni mali automobili netrose "malo" koliko bi trebali, nista nije ispod 7 l po beogradu(pa u nekim situacijama je i 9 normalno, recimo zimi kratka relacija bljuzgavica, ili leti radovi puteva i klima)! Pa i onove plinare kojima je potrebna radna da prebace na plin, taman nabije temerturu i prebaci na plin ti stigao! Ni za dizele nevalja jer je motor non stop hladan, smrt za plivajuci, dizne, turbine stvore kondeza i zapuse, a za motor sa tom kompresijom da nepricam! Tamo jedino smart moze da prodje za voznju!

Poslednja izmena:
Tihi V4 motori ne postoje odavno i kod tebe je redni motor. Gledam stalno pises V a niko ne reaguje.
Poslednji V4 za koji znam je bio u Ford Capri-ju jos 70'-tih godina.

tacno . to mi navika jer pisem v6 v8 pa po navici i v4 a znam da se radi o rednom motoru . previd mada mi se ponavlja vec par puta.

- - - - - - - - - -

I onda uzme jednog dizelasa koji nece preci 8-9L u tom Bg i shvati zasto ih ljudi kupuju.:mrgreen:

ma i dizelas ce da posrce 15 litara opet je na plin uvek najjeftinije kako god okrenes.

Back