Beograd i otpadne vode

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.235
Beograd je jedini glavni grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda i sve svoje otpadne vode ispušta u reke Savu i Dunav.
Taj problem bi trebalo da se reši izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, što predstavnici vlasti najavljuju godinama unazad.

Ako je verovati ovoj vladi u januaru godine Vlada Srbije je potvrdila kredit od 203,7 miliona evra koji je osiguran kod kineske državne kompanije China Export & Credit Insurance Corporation.Ta sredstva namenjena su za finansiranje prve faze projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

Prva faza izgradnje postrojenja obuhvata izgradnju infrastrukture, nove kanalizacione crpne stanice Ušće – Nova, te rekonstrukciju crpne stanice Mostar.
Centralni kanalizacioni sistem obuhvata znatnu teritoriju starog Beograda između reka Save i Dunava do vododelnice Кumodraž, Mali Mokri Lug i levu obalu Save, Novi Beograd i Zemun sve do industrijske zone.

Prva i najveća fabrika centralnog kanalizacionog sistema Beograda trebalo bi da se gradi u Velikom selu (opština Palilula) na površini od oko 100 hektara.
Do objavljivanja teksta Nova ekonomija od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije dobila odgovore na pitanja dokle se stiglo sa sprovođenjem projekta, ali su mediji nedavno preneli vest o sastanku novoformirane radne grupe ministarstva (građevine) zadužene za projekat izgradnje postrojenja „Interceptor“ Ušće-Veliko Selo.
link

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.235
Mene je porazilo boldovano kada sam procitala.
Znala sam da nam otpadne vode idu u Savu i Dunav ali da smo jedina zemlja u Evropi koja to radi to nisam znala

Poslednja izmena:

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.958
Mene je porazilo boldovano kada sam procitala.
Znala sam da nam otpadne vode idu u Savu i Dunav ali da smo jedina zemlja u Evropi koja to radi to nisam znala
Tek kako bi te porazilo kada bi saznala koliko je Beograd dobio donacija
od 2000. do danas za izgradnju tog postrojenja.
Mada to nekako u teorije zavere spada. :think:
Projekat je davno napravljen, povremeno se doradi i priloži za dobijanje
donacija, donasije stignu, a postrojenja i dalje nema...

електрика

Zaslužan član
Poruka
116.010
Док се не изграде та постројења, у чему је проблем да се макар очисти приобаље од пластике и грања, нарочито код сплавова. Како власници могу да гледају то смеће и да не учине ама баш ништа???

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.767
Колико разумем, краће време је потребно за постављање погона него за копање тунела... Нисам најбоље обавештен, али на копању се одавно ради. Пре неку годину је Булевар деспота Стефана у једном делу био сужен (баш код зграде која је скоро горела), нешто су се бавили баш око канализационог тунела од ушћа до Великог села.
Не знам докле се стигло, али ако копају у предвиђеном смеру - низводно - приличан део тунела би могао да буде готов.

Некима је лепо да се сликају на отварању погона, о ком не може ни да се мисли без тунела.