Benjamin Victor:bronza i glina

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Benjamin Matthev Victor rođen je 1979. godine u Taftu u Kaliforniji. Odrastao je u Bakersfieldu.
Nakon što je završio srednju školu, jedno vreme je živeo u Las Vegasu, Nevada.
Pohađao je Univerzitet Northern State u Aberdeenu, Južna Dakota, studirajući umetnost i skulpturu.
743e142ccbcbef66377e3828449b097a.jpg

Victorovo prvo delo koje je privuklo pažnju bila je statua biblijskog lika Samsona u prirodnoj veličini,
isklesana kada je umetnik bio student druge godine na Univerzitetu Northern State. .

easy-clay-sculptures-samson-the-mighty-by-benjamin-victor (2).jpg

Samson
Benjamin Victor

Američki umetnik Benjamin Victor poznat je po svojim neverovatnim figurativnim skulpturama
koje podsećaju na klasične majstore poput Michelangela i Berninija.
On je jedini živi umetnik koji ima tri svoje skulpture u Nacionalnoj dvorani za statue u Kapitoliju SAD.

390485f9da255a17359b117f51a9050e.jpg

THE ANGEL

Među Victorovim impresivnim opusom različitih skulptorskih dela, nalazi se i prikaz eteričnog anđela koji pluta iznad zemlje.
Izrađena i od gline i od bronze,skulptura Anđeo izgleda gotovo utučeno i setno ,
dok njena duga haljina krivuda kroz teksturne nabore i neravnine.
Njena velika krila ispružena su sa obe strane i prekrižila je ruke preko kolena, dlanovima okrenutim na gore.

angel-3.jpg

angel-4.jpg

angel-clay-6.jpeg

"Anđeo je inspirisan fotografijama manekenke i plesačice Daine Marshall.
Bio sam zapanjen jer je bez napora skočila u vazduh i zauzela dinamičnu, ali delikatnu pozu.
U mislima sam video viziju -nju kao anđela kako beživotno pluta raširenih krila.
Iskoristio sam lepotu linija koje su nastale njenim pokretima.da ukombinujem krila i tkaninu."
-B.Victor

angel-5.jpg

angel-6.jpg

Iako je kompozicija figurativne skulpture lepa sama po sebi,
Victor se pobrinuo da doda delikatne detalje kao perje u krilima , kosu punu cvetova i posebno glatku kožu...

angel-clay-8.jpeg

"Romantični koncept Anđela govori o ljubavi i smrti, lepoti i krhkosti, bezvremenosti i privremenosti.
Stvara vizuelni paradoks predstavljajući mladog i prelepog anđela u mračnoj pozi.
Ona je strastvena, a ipak duhovna. Ona je eterična, ali prirodno iscrtana.
Njena enigma je enigma celog čovečanstva ."
-B.Victor

angel-7.jpg

BATHSHEBA

Hiljadama godina vajari su sami sebe izazivali da prikažu ljudski oblik.
Prastara tradicija obuhvata različite medije, od starogrčke mermerne skulpture Venere de Milo do bakarnog Kipa slobode.
Jedan savremeni umetnik nosi baklju ovog klasičnog stila u svojim realističnim skulpturama od gline i bronze.

Jedna od Victorovih kreacija prikazuje biblijski lik Bat-šebe kao mladu ženu u dugoj haljini.
Izrađena i od gline i od bronze, ova skulptura u prirodnoj veličini odražava njenu priču u Bibliji.
Prikazana je u mokroj odeći koja joj je prilepljena za telo.
.

Victorova stručnost očituje se u svakoj delikatnoj osobini ove skulpture.
Uspeva ne samo da definiše raspuštenu, dugu kosu, već i prozirnost vlažne odeće i obline njenog tela.
1_cont-web.jpg

3_cont-web.jpg

Bat-Šeba (hebrejski בת שבע, Bath Shebha; takođe pisano Batšeba ili Bat Šeba) je bila kraljica Izraela kao supruga kralja Davida.
Njezin je prvi suprug bio Urija Hetit.
Bila je zavedena od Davida za kojeg se udala nakon Urijine smrti.

Bat-Šebino ime znači "kći zakletve".

5_cont-web.jpg

Kad je kralj David jednog dana predvečer šetao po krovu svoje palače,
opazio je Bat-Šebu kako se kupa. Nikada prije nije vidio tako lijepu ženu.
Odmah se zaljubio u nju te se raspitao za nju,
a bilo mu je rečeno da je to "Bat-Šeba, kći Eliamova i žena Urije Hetita".
David je poslao glasnika po nju te je spavao s njom.
Ona mu je poručila da je trudna, što je bio veliki problem.

David je smislio kako će legalno doći do Bat-Šebe -
poslao je pismo Joabu u kojem je napisao da Uriju postave tamo gdje je najžešći boj.
Urija je poginuo u bici. Kada je to čula Bat-Šeba, žalovala je za mužem.
Nakon nekog vremena David je poslao po nju te ju je oženio.
Rodila mu je sina koji je umro, što joj je uzrokovalo još veću tugu.
David ju je utješio i ponovno spavao s njom.
Rodila je ponovno sina, koji je nazvan Salomon.

Bat-Šeba je nastavila živjeti na dvoru te je rodila još sinova.
Prva knjiga letopisa spominje da je Bat-Šeba bila majka Šimeje, Šobaba, Natana i Salomona.

6_cont-web.jpg

„Ako imate u sebi onaj kreativni impuls u kome se oseća kao da ste upravo dobili viziju i želite da je dovršite, učinite to.
Nastavite sa tom vizijom. I to nikada nije greška. Taj posao, taj naporan posao, na ovaj ili onaj način će vam se isplatiti. "
-B.Victor

13116081_1174260189265362_6008499592372538443_o.jpg

13131261_1174262122598502_1969416681025042260_o.jpg

"Ja sam neka vrsta graditelja. Umetnik koji gradi stvari i voli to , voli da upotrebljava svoje ruke , stvarajući.
Ova vrsta umetnosti zaista dobro pristaje mom mentalitetu i načinu razmišljanja..."
-B.Victor

"Veći deo posla radim u glini, a zatim je izlivam u bronzi.
Rekao bih da je to verovatno najprirodnije za mene,
ali radio sam i rezbarenje, rezbarenje kamena.
To je vrlo teško , ali izazovno i uzbudljivo.
Ne bih rekao da je prijatniji od gline, ali je možda ono što volim u mermeru -B.Victor
Oduševljenje koje me obuzme kada nešto isklešem.
Jednostavno ne možete napraviti ni jedan pogrešan potez u mermeru.
Mermer je iskren , on ne laže.
Glina, mermer, bronza...
Sve ima svoje mane i svoje prednosti."
-B.Victor

13112955_1174259969265384_7317912146064541733_o.jpg

THE LADY OF SHALOTT

.
"The Lady of Shalott" je lirska balada engleskog pesnika Alfreda Tennisona. Inspirisana kratkim proznim tekstom Donna di Scalotta iz 13. veka,
ona priča tragičnu priču o Elaine Astolat, mladoj plemkinji koja se nasukala u kuli uz reku od Camelota.
Jedno od najpoznatijih pesnikovih dela, njegov živopisni srednjovekovni romantizam i zagonetna simbolika
inspirisali su mnoge slikare, posebno predrafaelite i njihove sledbenike, i druge umetnike i autore.

21414983_10155149656888742_413155828644027762_o.jpg

21457928_10155149656943742_3651200315632594723_o.jpg

21544026_10155149657133742_7089290866844387931_o.jpg

Back