Bele linije na noktima

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.950
1104437395625af6404c45e342253570_v4 big.jpg

Bele mrlje ili pruge su normalne i nema razloga za brigu. Paralelne bele linije koje se protežu skroz preko noktiju znak su niskog nivoa proteina u krvi.
Nedostaci koji se najčešće povezuju sa ovim problemom su nedostatak cinka i kalcijuma

Kada je bela tačka ili linija uzrokovana oštećenjem nokta, stanje je poznato kao leukonihija.
Kod leukonihije, bele oblasti ostaju nepromenjene kada se na njih vrši pritisak. Ove oblasti će rasti kao i sam nokat.

Sami nokti su napravljeni od keratina. Ovo je ista supstanca koju vaše telo koristi za stvaranje kose i gornjeg sloja vaše kože.
Imali ste nokte na rukama i nogama pre nego što ste rođeni.

https://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2022&mm=04&dd=17&nav_id=2141035

Pogledajte prilog 1140041

Bele mrlje ili pruge su normalne i nema razloga za brigu. Paralelne bele linije koje se protežu skroz preko noktiju znak su niskog nivoa proteina u krvi.
Nedostaci koji se najčešće povezuju sa ovim problemom su nedostatak cinka i kalcijuma

Kada je bela tačka ili linija uzrokovana oštećenjem nokta, stanje je poznato kao leukonihija.
Kod leukonihije, bele oblasti ostaju nepromenjene kada se na njih vrši pritisak. Ove oblasti će rasti kao i sam nokat.

Sami nokti su napravljeni od keratina. Ovo je ista supstanca koju vaše telo koristi za stvaranje kose i gornjeg sloja vaše kože.
Imali ste nokte na rukama i nogama pre nego što ste rođeni.

https://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2022&mm=04&dd=17&nav_id=2141035
Kod mene te belemrlje nazivaju'Bele ovcice",ali ne treba ni malo zanemariti,ovo sto si napisala.

Pročitah negde da su bele mrlje od blagih udaraca koje ne osetimo ili zaboravimo.
Nikad nisam čuo da je doktor nekom skrenuo pažnju kako je to nedostatak nečega.
Možda grešim.

Vrlo često bele mrlje na noktima nastaju kao posledica povreda (udarci, manikir, grickanje noktiju...) ali tada one izrastu zajedno sa noktom.

Kada je zahvaćeno i ležište nokta onda ne izrastaju zajedno s noktom, što je slučaj kod nekih sistemskih bolesti, npr.

Back