dezinformacije, poluinformacije, precutkivanje, izostavljanje detalja, bele lazi, diplomatske, lazi iz pristojnosti (lepa haljina / nova frizura / ukusan rucak...), umanjivanje stvari, kao suprotnost preuvelicavanju,kad pokusavas da nekog utesis optimisticnim izjavama a da ni sama u njih ne verujes, trgovacke lazi, price o deda mrazu, kada ispricas svoju verziju dogadjaja a cak nisi ni svesna da ne znas sve detalje... sve se to racuna kao laz, i jos mnogo toga.
- - - - - - - - - -
o da, nuzno.
pogedaj malo literturu o lazima, nemoj da pricas napamet kad vec ne znas.
ne volEm da tračarim
ako jednom licu govorim o drugom (koje nije prisutno) iznosim istinu
ako pričam već, tu su i detalji, dobri ili loši
ako mi se ručak ne sviđa, možda ću prećutati da ne uvredim onog ko ga je spremio ali ako me pita, reći ću moj ukus je takav i takav i, da se ja pitam, trebalo je dodati to i to
frizura ti lepo stoji, ali ja ne volEm takve ('nači ako to mislim, kažem)
biće sve ok - ovu rečenicu ne upotrebljavam kad ne mislim, a bila sam u situaciji gde bi možda utešila, ali lažna nada mi ne znači pa je ne uvaljujem ni drugima
za deda mraza sam otvarala temu i rekla da ću detetu reći da je izmišljen
nisam možda nabrojala sve
a ovo za mopju verziju..
često nisam sigurna
i to naglasim
uvek kažem "mislim, valjda, čini mi se" osim kad sam sto posto sigurna
daj još nešto
nego ne viđam se sa sto ljudi dnevno, imam oko sebe one sa kojima mogu normalno da razgovaram i one sa kojima ne mogu
ne radim pa ne moram da prećutim koleginici jerbo ću godinama raditi sa njom pa da ne kvarim odnos i sl.
tako da pričam o onome što znam
to što ne znam, ne znam