"bele" laži

pa valjda kad ne kazes sve nego lukavo zaobilazish... dok te ne sateraju u cosak pa stvarno bude laz ili nije laz

znaci npr... isla sam juce negde

pa ako ne pitaju gde eto nisi im rekla
ako pitaju... onda kazes nesto tipa isla sam u taj i taj kraj
pa ako pitaju jos kazes jos nesto... npr zasto... onda kazes nesto
i tako...
ali onda valjda je ok da i ti pristanes na istu igru...
zato najbolje ko je glup sedi kuci i cuti dok se ne smanji EQ na nula

ne, ne bi se moglo tako reći.
Šta kada lažemo decu, tzv. belim lažima? Kada me dete od dve godine pita - gde je deda-S'oba, imam dve opcije. Da joj kažem istinu da je deda-Sloba umro, što dalje povlači sa sobom mnooogooo toga, ili da joj kažem da je otišao. Gde? Daleko, daaaleeeekoooo, mnogo daleko. Kaće dodje deda-S'oba? Neće još, neće doći. I tu je tačka, ne pita dalje, bar za sada. Šta bi bilo, i kakvu li bih Pandorinu kutiju otvorila da joj sa dve godine objašnjavam da je deda-Sloba umro i dajem odgovore na sva pitanja o tome? Koliko li bi noćnih mora bilo baš se pitam? :think:

Drugi primer, nije iz mog iskustva, ali dogadja se,na žalost. Saobraćajna nesreća. Dete pogine, majka preživi. Budi se iz kome, u jadnom stanju, jedva živa i pita za dete. Šta joj reći? Istinu? Ne znam? ( iako dr zna ) Dobro je?

I mnoštvo drugih primera... Nije to crno - belo, nikako nije. Bele laži su potrebne, samo kao privremene. Ako su stalno rešenje, ne valjaju ni one. Ali su potrebne kao privremeno rešenje.

ja sam detetu odmah rekla da je deda umro dok je mama jos bila mlada ( :mrgreen: ) ali deca nemaju taj osecaj za smrt i dok se naviknu na pojam,vec prebole pokojnika
ja sam igrala ringe raja dok su pradedu spustali u raku
mada se slazem,joj kako se ovde ke;nja na temi,niko zivi ne laze,ma hau jes no
ja najvise prezirem laz ,ali nekad se mora i tako je kako je
profesionalno mora da se laze(da kazem da sam radila na crno u omladinskoj i da sam izdavala lazne platne liste da bi gazda prao lovu?pa gde to smem),roditelji mora da se lazu (da kazem da sam pusila droge?pfff koja je poenta?) deca mora da se lazu(atakualpa navela),partner mora da se laze(sto bi znao da sam popila kafu s nekim poznanikom,pa odmah bi smilio ko zna koju pricu a nema potrebe),drugarice mora da se lazu (samopouzdanje da im se pumpa,daje podrska kad je tesko)
znaci svi lazu bar 10 puta dnevno i to je normalno
problem je kad pocne da se izmislja,to je vec gadnjikavo

Kakav bi haos nastao kada bismo svi uvek samo istinu govorili. :mrgreen: Pa jos da ne sme ni da se precutkuje... ajoj! To bih volela da vidim.

Управо то!

Када нас неко на улици пита:''Како си?'', а ми кажемо:''Добро'', а при томе се у ствари осећамо врло лоше али не желимо да причамо о томе - зар то није лаж?:think:
Када нас колегиница сва срећна пита како јој стоји нова фризура, а ми видимо колико је она срећна и поносна на нову фризуру па не желимо да је повредимо и своје мишљење увијемо у целофан па кажемо:''Лепо ти стоји, мада ми се више свиђала претходна'' (а при томе мислимо ''грооозна је, клемпаве уши су јој баш дошле до изражаја'') - зар то није лаж?

Десетине белих лажи изговарамо сваког дана, само су неки људи свесни тога, а неки се куну да ''никада не лажу'' несвесни да управо тог тренутка изговарају велику лаж! :mrgreen:

Управо то!

Када нас неко на улици пита:''Како си?'', а ми кажемо:''Добро'', а при томе се у ствари осећамо врло лоше али не желимо да причамо о томе - зар то није лаж?:think:
Када нас колегиница сва срећна пита како јој стоји нова фризура, а ми видимо колико је она срећна и поносна на нову фризуру па не желимо да је повредимо и своје мишљење увијемо у целофан па кажемо:''Лепо ти стоји, мада ми се више свиђала претходна'' (а при томе мислимо ''грооозна је, клемпаве уши су јој баш дошле до изражаја'') - зар то није лаж?

Десетине белих лажи изговарамо сваког дана, само су неки људи свесни тога, а неки се куну да ''никада не лажу'' несвесни да управо тог тренутка изговарају велику лаж! :mrgreen:

Meni je ovo boldovano uvek bio najplastičniji primer bele laži, al' reko' ko zna da li mi je ispravna terminologija....ili kad me drugarica zove na kafu, a znam da hoće o svojim trenutnim problemima, a meni je preko glave mojih i nemam snage za tuđe, pa joj ne kažem to tako, nego odgodim za neki drugi dan pod izgovorom da me boli glava ili imam neke ranije dogovorene obaveze. Msm, lažem čim zinem :lol: Ebg, ispade da je bela laž stvar lepog vaspitanja :mrgreen:

Back