Bejbi jezik

@Tuzni (i ocigledno unesreceni) Patak: ovo je bilo JEDINO PITANJE koje si postavio u svom uvodnom postu (za pohvalu je sto ti je ovaj post bio neuobicajeno kratak): "Da li razumete neh, eh, heh, aaa, kh kod svoje bebe ?"
javili se roditelji, uglavnom majke, odgovorili da razumeju (slazem se sa ganetom da brizan i prisutan otac razume bebu podjednako kao i majka od prvog dana), a ti ih onda izvredjao iz cista mira...

ovo baljezganje o ruznoj i nepravilnoj zapustenoj danasnjoj deci je toliko glup komentar da ne zasluzuje da se na njega odgovara.

ma nije covek tako reagovao bez razloga...ali ne bih rekla ni da je bio u pravu...ali se u medjuvremenu izdesavalo nesto...pa su postovi naglo izbrisani, tako da odatle i takva reakcija njegova...samo da pojasnim stvari:lol::lol:

Hehe,ti vec sad pripremaj teren,da i tvoj bude takav;)

Pa da znas i nema velike filozofije,ali ima kada bebama nista nije, ali opet nesto zanovetaju...jaooo kad se sjetim,sve je to lijepo,slatko,ali nekad nije lako nikako:)

tako je...treba na vrijeme pripremati muskarce da postanu debili...ali nista bez projektne dokumentacije.

Svih 7 meseci trudnoće sam u strepnji... dobila sam na poklon knjigu ,,Šta da očekujete dok čekate bebu’’ vodič iz meseca u mesec do srži pun mogućih komplikacija, a meni u 4 stavili serklaž – uključili mi neku terapiju zbog prerane pojave kontrakcija i rekli – nema masno, ljuto, kiselo – izbegavaj slatko, ne jedi slano... jedi onoliko koliko osećaš potrebu i ono što ti se jede... e hebiga baš... pljuge zaboravi, od sex-a se oprosti, miruj al se i kreći, ne sedi mnogo al se ne zamaraj, maži se nekim smrdljivim kremama da ti se ne pojave strije, obrati pažnju čime se mažeš, misli pozitivno i nemoj da se nerviraš.... a meni muka. Pije mi se šveps, oblećem oko njega al piše ,,sadrži kinin’’
Listam stranice knjige i sve više tonem, na netu čitam šta se pročitati može o svemu tome, izveštaj lekara na kome piše ,,nesposobna za rad zbog mogućeg pobačaja’’ – i još više tonem u depresiju... i onda, taj čuveni 7 mesec, ispod koga stoji boldovan tekst:,,ukoliko bi ste sada rodili bebu, mogla bi da preživi’’ i izveštaj koji se menja u ,,nesposobna za rad zbog mogućeg prevremenog porođaja’’ i svane mi... biće devojčica, smišljamo imena – stomak se najzad vidi...

Dve nedelje sam im otišla iza termina, skinuli serklaž - a porođaj nikako da krene, ne pijem one buđave tablete zbog kojih sam imala česte nesvestice i aritmije i mrzim doktore i onoga kome je palo na pamet da piše tekstove za trudnice.
Pitaju me da li sam zainteresovana za epiduralni porođaj... U literaturi piše ,,bezbedno’’ doktori ga bukvalno naturaju, al eto, čula sam da može da izazove komplikacije kod beba, kao oduzme ti se donji deo tela pa ne osećaš bol, koji prirodno postoji da bi vođen njime ,,izgurao’’ dete napolje. Pa navodno, ako ne osetiš bol, ne napinješ se dovoljno pa beba ostaje dugo u porođajnom kanalu bez kiseonika. A jao, eto prve dileme al ajde - biću retardirana, neinformisana i staromodna pa nek me boli, neko je nekom rekao a taj rekao meni i tako je to stiglo do tu pa nema tamo.
30.april, presrećna ja – idem da se porodim već jednom, samu sebe više ne mogu da podnesem...
Auuu što boliiiiiiiii... jao, jao, jao što boliiiiiiiiiiiiii – doktor komentariše – a nećeš epidural, nećeš i smeje se..
I eto nje na mojim grudima, prava provala sreće iz mene, prelepa je! Celu tu noć nisam spavala, čekala sam prvo da mi je donesu i stave u krevetac pored mene, a kad su je doneli, nisam mogla da je ne gledam i samu sebe sam terala da spavam da bi za nju imala snage....... Tako da sam brzo oprostila sebi prizor blažene epidural mame koja je ušla u sobu potom...

Kad smo krenule da šetamo po parku, počela sam da upoznajem ostale mame i sad već imam jasan stav o tome da je svaka mama prošla kroz neki svoj ,,pakao’’ dok u naručije nije uzela svog malog anđela.

Prvih dana u stanu sa njom, shvatam da o bebama ništa ne znam... ništa nisam čitala o tome kako se ta mala stvorenja podižu. Slabo sam verovala da će sve biti ok... Al eto, okrenem se i već je tu knjiga ,,šta da očekujete u prvoj godini’’ I maler od mene koji otvara knjigu i naleće na tekst SIDS, o učestalosti smrti beba u kolevci... u sledećem povraćam i plačem u kupatilu. Patronožna sestra mi beži iz stana ostavljajući golu bebu na stolu za povijanje, jer joj je shjebala pupak prethodno, doktorka kaže da beba treba da siki kad ona to želi, da je ne budim ako prespava obrok, u knjizi nailazim na istu informaciju i zanemarujem savet mame da bi ipak morala da je budim da ručki – rezultat je bio neuhranjena beba u prvom mesecu i prerani prestanak laktacije, adaptirano mleko – grčevi i komplikacije... Biću slobodna da kažem kako mi ni jedan jedini pasus iz te knjige nije bio od koristi, a prelistala sam je od korica do korica.

Naišla je dilema i oko uvođenja čvrste hrane... Kada početi? Doktori kažu ,,po novom od 6. Meseca – ali ishrana bez glutena do prve godine’’ moja majka se krsti, knjiga kaže 5. Mesec, gluten može od 6. a na pirinčanim pahuljicama, sokićima i kašicama, na rafovima u marketima seva broj 4. I maltene sve kutije sa instant hranom sadrže ,,gluten’’ I ajde sad... budi pametan...

Sad mi je žao – što nisam uživala u svojoj trudnoći, pokretima bebe i otkucajima srca, što nisam šetala i gledala bebeće pinkle i što nisam uživala u tom prvom periodu.
I kažem – nemojte da čitate te knjige i uzimate za ozbiljno takve ,,edukativne’’ emisije. Smatram da treba biti upućen, sa medicinske strane u to šta ako se beba razboli, to nije loše imati negde, u nekoj fioci u glavi ali sve ,,Prave stvari’’ nemaju cenu - volite svoju bebu, slušajte je i to je dovoljno. Pa i svaki dobronameran savet saslušajte i razmislite o njemu - da li vam se čini logičnim ili ne i po tome se vodite.

Svaka beba je priča za sebe i nije preterivanje reći da one imaju svoj karakter, svoju ličnost i potrebe i brate mili - svoj način komunikacije sa svojim majkama koje se oko njih trude najbolje što umeju i mogu. Onim ne ispavanim, umornim mamama, koje su oprale flašice, peglale pelene, pravile ručkove, brisale, spremale i usisavale; koje su šetale, stajale, razmišljale, volele i brinule - i celo celcato popodne nešto radile – dok su bebe spavale. Pa ih nasmejane uzele u naručja kad su se probudile, igrale se, učile ih, pevale, hranile, presvlačile, kupale... I jedva nekako držale sebe budnim dok su njih uspavljivale – kojima ste, verovatno iz čiste dosade našli da pljujete u lice.
Svaka mama koja je hrabro nosila i stala uz svoju bebu je najbolja mama na svetu i ja ih poštujem.

A evo nekih aforizama za kraj :)

- Majka nije osoba na koju se oslanjate, već osoba koja čini oslanjanje nepotrebnim...
- Majčineruke su sazdane od nežnosti, a slatki snovi blagoslove dete koje na njima spava
- Majčina ljubav omogućava normalnom čoveku da radi nemoguće stvari
- Srce majke je duboki ambis na čijem dnu ćeš uvek naći oproštaj
- Nije lako biti majka, da je lako – očevi bi to bili...

Majcheki:

(i ostala zainteresovana populacijo)

1. Ne mozes ocekivati od nekog tamo proizvodjaca da stiti interese tvog deteta. Dakle, oslanjanje na ono sto pise na nekoj kartonskoj kutiji, pogotovo kada pise orjentaciono 4 meseca ili 6 ili 8 ili sta god je potpuno suludo. Prvo, oni svoje ambalaze prave na osnovu istrazivanja trzista. Drugo, alergije su relativno retke, ali se ipak desavaju... pa je na tebi da vidis hoces li rizikovati tj. ocenis sta mozes da dobijes, a sta mozes izgubiti.

Ako ti se ovo sto sam napisala cini nelogicnim ili jos gore zlonamernim, ajde razmisli sta sve mozes kupiti u supermarketu, a sto sigurna sam znas da nije dobro za tebe.

(sigurna sam da ces ti negde izmedju redova prepoznati kako ja tebi solim pamet, tj. zelim da kazem kako ti nisi dovoljno dobra mama i kako nemas pojma, ali spremna sam na taj rizik i nastavljam dalje)

2. Posto si (po sopstvenom priznanju) procitala (samo) jednu knjigu o bebama koja nije korisna ne mozes sa autoritetom otpisati i sve ostale knjige, pa savetovati novim mamama ili buducim mamama da odbace literaturu sa savetima o nezi beba. Ti bi eventualno mogla reci da ta konkretna knjiga nije dobra iz tog i tog razloga. Opet bi to bilo subjektivno misljenje. Licno se slazem sa tobom u vezi sa ovom knjigom, ali to opet ne znaci da je objektivno tako. Nekom ce mozda biti najbolji saveznik u roditeljskom pohodu. Sa knjigama moramo oprezno postupati jer je roditeljstvo vrlo licna stvar i ne postoji jedan ispravan nacin da se nesto uradi. Treba naci autore cija se shvatanja slazu otprilike sa tvojim i onda uciti na tudjem iskustvu, nema potrebe da izmisljamo toplu vodu, neki su pre nas to sve uradili.

3. Roditelji, a pogotovo ne oni novopeceni ne vole savete i svaki se moze ciniti zlonameran...

Za one ostale stvari se slazem sa tobom... toliko od mene.

..............
a sada mi je jasno zašto u ovo današnje vreme nema potrebe za knjigama o razvoju deteta, jer majke su toliko sveznalice , da se posle stvarno čudim , odakle deci nepravilno izrasli zubi, odakle nepravilno hodanje i stav kukova, odakle drugačiji izgled današnje dece koja su ružnija i više nesimetrična (to i boja kože i kvalitet kože mi kazuje da se ne hrane i nisu se nikad hranili zdravo, da im fali i ribljeg ulja i D i A itd....).
..................

eeee životeeeeee... :roll:
(pokušavam da nađem pravi odgovor na ovo, bez psovanja i vređanja al ga ne nalazim)
,,Deca su vam ružna''... mislim stvarno... šta reći a ne opsovati :lol:
Ko to može da kaže?

blogger with a cause - ja sam navela tu knjigu, jer je ona trenutno popularna i najprodavanija kod nas, u vreme naših mama bila je hit ,,Vaše dete i vi'' u kojoj piše kako se bebama u mleko stavlja preprženo brašno, kapi pomorandže u vodicu, kako se temperatura meri rektalno... i još gomila informacija zbog kojih se pedijatri danas hvataju za glavu.
Nisam baš mnogo šetala, kao što sam napisala - i nisam tragala za još nekim knjigama - tako da da li postoje kod nas, ko ih izdaje i koliko su ok, pojma nemam... Tražila sam zanimljive informacije preko interneta, popularni su ti roditelj portal i bebac com, redovno kupujem časopise na tu temu, al najviše sam se ipak zadržala na forumu gde se razmenjuju iskustva.

I stvarno ne znam ni jednu mamu koja nije zainteresovana za to - stvarno, najstvarnije - čak smo i pomalo (čuj ,,pomalo'' :lol: ) dosadne s našim bebama pa mi nije jasno odakle ovakvi stavovi i komentari.

A što se tiče ishrnae - misliš da nisam pitala pedijatre za to?
U domu zdravlja visi veliki LINO pano (šokolino, medolino, keksolino........) na tome npr. piše od 6. i oni kažu da je preporučljivo dati bebama jedan obrok ceralija.... Ja onda kažem: ali te kašice sadrže gluten a ona još nema godinu dana... A onda me on pogleda, kao zbunjeno i kaže:,, 00Stvarno sadrže gluten? Nisam znao! Sve kašice na kojima piše da je od 6. meseca možete davati detetu, prilagođene su uzrastu!''
A onda - kao odgovor na moju blagoteleću facu sledi objašnjenje:,,Mi moramo da dajemo informacije koje su nam ODOZGO prosledili''

I onda... misliš da je lako snaći se u tom haosu... Meni nije bilo lako, naprotiv - sama sam s bebom, on radi po ceo dan - a prva sam iz društva koja ju je dobila - ništa što pročitam se ne slaže sa onim što moji roditelji i njihova generacija govori... a ja treba da nahranim dete :?

E zato me je ova tema baš pogodila, onako... muški

Poenta je ne pridrzavati se slijepo savjeta.Svako dijete je za sebe.Majceki je u pravu.Kad se nadjes u moru savjeta sta onda.Odluka je na samoj majci.Cinjenica je da sam drugacije hranila,povijala itd,sina,a drugacije poslije 8 god.cerku.Sinu ni jedan dan nisam koristila pampers,jer je tada bilo neeee nikako,a cerki sam stavljala pampers od 15-og dana,a danas bebama stavljaju pampers od 1-og dana , uz siroko povijanje.A sestra koja zivi u Londonu,za svoju cerku je koristila pampers,bez sirokog povijanja,jer tamo kazu ne treba.Ajd,sad ko je pametan.

I za AD kapi isto... AD kapi su obavezne... višak ad vitamina (najčešće kod dece koja su na adaptiranom mleku u kojima ih već ima dovoljno) može da izazove prerano zatvaranje fontanele............ i gomila kontraverza gde god se okreneš........
....
da ne kakim više, nego da bacim tu jednu rečenicu za kraj........ ne preostaje ti ništa drugo nego da budeš roditelj, što znači i da za svoje dete preuzmeš odgovornost na sebe

majceki, skroz si u pravu za ti sludjivanje oprecnim informacijama i, mada ti od toga nista lakse nece biti - nisi jedina... sto vise majka zeli da se informise, to je vise u rebusu - ovo je iskustvo 3 majke koje trenutno imam na lageru.
cetvrta je osluskivala svoju bebu i sebi i nije pet para davala za knjige... i beba joj je ko luce, lepa i napredna, a ona mirna i zadovoljna.

Danston Baby language

Da li razumete neh, eh, heh, aaa, kh kod svoje bebe ?

Neh je gladna sam
Eh je poždrignuću
heh je smeta mi nešto
aaa je spava mi se
i kh je naduo sam se , pa ti vidi....

Možda nekad nekom ovo i koristi , a ako koristi , onda nikako ne šteti....

Pa mozda ovako napisano i ne moze da steti, ali kad sam gledala onu Oprinu emisiju, gde je ona smesna sektasica pokusavala da nauci publiku kako bebe traze hranu, doslo mi da placem od gadjenja. Al' dobro, ima zena pravo da objavi knjigu, pa cak i da ubedi sebi slicne da je kupe.

Back