Bazen

Зависи од величине, облика, начина израде...пуно фактора.
Постоје готови базени одређених облика, неправилни, са степеништима, могу се градити класично (бетон, плочице), могу имати много додатака (вештачки проток за пливање, светла, украси), могу бити покривени ако желиш да га користиш у зимском периоду, грејани или не.
Мало је уопштено питање.

Ево ти мало гуглања:
http://www.luminobazeni.com/galerija.php
http://www.poolservice.rs/

Poslednja izmena:
Ja sam se ovog leta kupala u svom novom bazenu. Sve u svemu, bazen je najmanja stavka (kostao me komplet sa pumpom i filterom 1260 Eura. To je bazen sa celicnim stranicama i folijom, dimenzije 3,66 x 5,40m, dubine 120cm. Pumpa 8,5m3/h. Ja sam ga delimicno ukopala zbog propisa i komsiluka u koji nisam bas sigurna da ne bi prijavio inspekciji. Po nasem zakonu ako je bazen ukopan preko 30cm, dublji od 1m i povrsine vece od 12m2, treba da se vadi gradjevinska dozvola i da se placa porez. Ja sam to ovakvom instalacijom izbegla. Medjutim, cena svega sto je pratilo to da napravim da taj bazen ne izgleda kao "cir na du**tu" ispala je veca nego da sam ga skroz ukopala. Sad povratka nema. Kada se ovakav bazen ukopava, moze da izadje oko 3-3.500 Eura.
Evo i slike

swimmer.th.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

detalj1.th.jpg
[/URL] Uploaded with
URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
Da, zaboravila sam na troskove odrzavanja.
Ako se koristi hlor, odrzavanje je odo 50Eura mesecno. Ja koristim koloidno srebro sa peroksidom (jer je potpuno ekoloski ispravno i zdravo) i mene kosta oko 60 Eura mesecno. Voda mi je cista kao na slici cele godine. Pri tome, ja imam i robota za usisavanje dna, ali bez obzira na to , bazen nije igracka i treba ga bar dva puta nedeljno cetkom ribati, usisavati talog, jednom nedeljno meriti parametre i doterivati ih...sve u svemu, velika je obaveza i stvarno je samo za vredne ljude. Ja u njemu uzivam i nije mi tesko, ali stvarno ovo je najcistiji bazen koji sam u zivotu videla. Voda je odlican medijum za razne bakterije, gljivice i alge i stvarno moze da bude opasan po zdravlje ako nije propisno odrzavan. Ne treba se igrati sa tim. A zadovoljstvo koje pruza kad se vratim sa posla i uronim u cistu vodu...sav umor mi nestane i momentalno sam srecna zena. A tek nocno kupanje.....

wooohooooo bravo bravo :)

eto za 3 500 evra ..pa to je super čoveče :)

a jel ima termičku kontrolu?

ja bi isto uradio možda i manji bazen a da može da posluži i ko đakuzi :zaljubljena: ili hot tub ...znači sve isto samo bez mehurića :lol:

To je vrlo popularna varijanta sada u svetu. Zove se SPOOL (spa+pool). Uglavnom se pravi tako da ima okotri strane bazena "stepenik" za sedenje, a na cetvrtoj strani je veca platforma koja sluzi za suncanje. Na toj platformi je voda dubine 20-30cm. Obicno nisu duzi od 4m. U toj varijanti su ovde kod nas jako skupe te brizgalice, a pumpa mora da bude stvarno jaka. moj ulazni vod izbacuje takvom snagom vodu da ne mozes da drzis ruku, ali nema tog utiska kao jod jakuzija. Mora da ima mehurica da bi bila prijatna masaza.
Nemam termicku kontrolu, imam samo plivajuci termometar. Leti ume voda da predje 32 stepena, onda malo vode ispustim i dolijem hladnu. Ja licno volim vodu 28-30 stepeni.
Malo mi je dvoriste, pa mi je ruzno da napravim neku kupolu za zimsko kupanje, inace ne bi bio problem zagrevanja vode zimi.
Meni je ceo bazen izolovan stiroporom 5cm, pa zaista dugo drzi temperaturu.
Ako ti bude bila potrebna pomoc, tu sam, prilicno imam iskustva i mnogo sam se nacitala o bazenima uopste.

Sistem filtriranja se jednostavno uradi u kaci od kupusa koja se zakopa pored bazena u zemlju a taman je poklopac i šaht. Unutra se natrpa aktivni ugljen, vuna, šljunak i kamenje, hidrofor neki jeftini vrti vodu, na bazenu se uradi prelivni odvod uz ivicu bazena i ćao zdravo.
Mesečno se dodaje hemija, proslo leto smo je kupovali u metrou, nista skupo neki prah. Ostatak je održavanje tj cerada za pokriti i mrežica za skupljanje lišća

Sistem filtriranja se jednostavno uradi u kaci od kupusa koja se zakopa pored bazena u zemlju a taman je poklopac i šaht. Unutra se natrpa aktivni ugljen, vuna, šljunak i kamenje, hidrofor neki jeftini vrti vodu, na bazenu se uradi prelivni odvod uz ivicu bazena i ćao zdravo.
Mesečno se dodaje hemija, proslo leto smo je kupovali u metrou, nista skupo neki prah. Ostatak je održavanje tj cerada za pokriti i mrežica za skupljanje lišća

vrh brate a ljudi nemaju pojma kako to može lako da se uradi bez mnogo muke...mnogi misle da je imati bazen prava noćna mora po pitanju održavanja...a zapravo i nije ništa posebno a mnogo se isplati...pogotovo kad je u pitanju leti neki koktel u bazenu :ok:

Mario,
i sama sam imala "filter" tog tipa dok sam imala nadzemni bazen. Ali, nije to resenje. Jeste, ako ne moze bolje, i ako je zapremina 5-6 kubika.
Da bi voda bila ispravna, mora u normalnim uslovima da se profiltrira 4 puta u roku od 24 sata, a ukoliko je njena temperatura iznad 28C (a to je ceo juli i avgust) onda mora 6 puta.
Da bi kupanje bilo zadovoljstvo, voda mora da bude besprekorna. A to je tesko postici improvizovanom opremom.
To je moje misljenje bazirano na iskustvu.

vrh brate a ljudi nemaju pojma kako to može lako da se uradi bez mnogo muke...mnogi misle da je imati bazen prava noćna mora po pitanju održavanja...a zapravo i nije ništa posebno a mnogo se isplati...pogotovo kad je u pitanju leti neki koktel u bazenu :ok:

Mnogi ljudi neznaju da uživaju u životu :mrgreen:

Back