Baumgartner krenuo na visinu od 36.580 metara

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.392
BEOGRAD, 14. oktobra 2012. (Beta) - Ekstremni sportista Feliks Baumgartner iz Austrije krenuo je put na visinu od 36.580 metara, odakle će izvesti slobodan pad.

Četrdesetrogodišnji Austrijanac putuje u kapsuli, a očekuje se da skok izvede za oko sat vremena.

Projekat Red Bul Stratos trebalo je da se održi pre nedelju dana, ali je bio odložen zbog jakog vetra.

Baumgartner se za ovaj skok spremao pet godina, a ako sve prodje kako treba postaće prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

jtj/dar

nail-biting-fear-smiley.gif

Да ли ће се за неколико година (а можда и пре) појавити слике из студија у коме је све снимано?

Ако је то заиста урадио, свака част, ја и са кревета да скочим имам проблем.

Али, Розвел, ванземаљци, Армстронг?

Немам поверења у њих, а техника данас све може.

Odusevio me covek! Bravo, bravo! a ja se usrala kuci od straha :D

Odusevio te je covek koji je iskocio iz kapsule u kojoj mozes da prezivis danima, gde je temperatura bila kao u prolece ( malo hladnije ) sa skafanderom i tri lepe materine. Iskreno onaj lik sto je skocio pre 50+ godina prakticno iz fotelje sa par km manje mi je daleko veca faca nego ovaj lik....

Nisam sumnjicav, i odusevljen sam onim sto je Feliks uradio.
Ono sto bih voleo da mi neko objasni, jer mi je nelogicno......

Kako je moguce da je kapsulu na tu visinu podigao balon od helijuma?
Svi smo videli na instrumentima pritisak napolju 0,001 bar.....
Takav pritisak znaci da je napolju skoro vakuum(sto je i pomoglo da Feliks postigne toliku brzinu pada).
Helijum je lagan gas, ali je svakako MNOGO tezi od tog i takvog vakuuma....

KAKO onda?

Takav pritisak znaci da je napolju skoro vakuum(sto je i pomoglo da Feliks postigne toliku brzinu pada).

KAKO onda?

Sve se može u studiju :D

Taj lik se zove Dzo Kitindzer... Ne zelim da umanjujem njegov uspeh, ali to nije samo par kilometara manje, vec skoro osam... I on nije probio zvucni zid jer je dostigao brzinu od 988km/h... Sto je definitivno uspeh koji se ne moze poreci... Niti to radim... Samo ne vidim odakle vam tolika zelja da iz fotelja kritikujete uspehe drugih... :neutral:

Taj lik se zove Dzo Kitindzer... Ne zelim da umanjujem njegov uspeh, ali to nije samo par kilometara manje, vec skoro osam... I on nije probio zvucni zid jer je dostigao brzinu od 988km/h... Sto je definitivno uspeh koji se ne moze poreci... Niti to radim... Samo ne vidim odakle vam tolika zelja da iz fotelja kritikujete uspehe drugih... :neutral:

Znam kako se zove taj lik, cak sam za divno cudo cuo za njega jos pre mnogo godina, recimo 9-10 kada mi je prvi put pala ideja da idem na padobranstvo. Kakve veze ima sto nije probio zvucni zid? Takodje mi nije jasno dizanje u nebesa pesone koja je to uradila 50god nakon njega, uz tehnologiju koja je svetlosnim godinama ispred, uz postojanje kompozitnih materijala, daleko mocnijih racunara, sedeci u kapsuli koja ima cise tehnlogije u sebi nego nas najbolji istrazivacki centar. I 8km nije neka razdaljna bitna spominjanja jer i na 31km nema sanse da prezivis ako nesto krene kako nije planirano a jos imajuci u vidu napedak tehnologije, sistema za odrzavanje zivota, metarijala za izradu odela, kapsule, padobrana....

Pazi svaka cast liku al tvrdim da je Joe imao daleko veca muuda od njega...

KAKO onda?

Zemljina atmosfera je mnogo veća oko 100km ... granica zvana Karmanova linija je granica između atmosfere i svemira... mada ni to nije kraj jer ni tu nije vakum
a helijumski baloni mogu da idu čini mi se i preko 50km, a video si kako je Feliks padao ko sa kruške, jer je ređi vazduh pa je manji otpor...

a ovi što ne veruju u skok, su mogli skupiti keš i kupiti malo bolji durbin i otići u američku pustaru i iz nekog žbuna posmatrati skok uživo(vedro nebo)... čovek se 5 godina pripremao i najavljivao skok, nije bio TOP SECRET već je išao prenos live...

a da nije opasno izvesti ovako nešto govori i činjenica da mnogi ekstremni sportisti kažu za sebe da ih je sramota jer se nazivaju ekstremnim sportistima, kad su videli koliko je čovek lud i šta je uradio...

zašto omalovažavate čoveka?

Некако ми се чини да ниси разумео постове.

Ја га нисам омаловажавала, али имам право да сумњам.

То право ми дају снимци које и сам можеш да погледаш, а ради се о слетању Армстронга на Месец.

Годинама се води полемика да ли се то заиста десило, или је све снимљено у студију (део може да се види и на снимцима).

Ma razumeo sam ja postove, neki sumljaju da nije skočio a drugi da je u poređenju Dzoom kitrindzerom mala maca...

Za sumljicave sam vec dao odgovor, covek je najavljivao skok godinama, nije bilo tajno vec javno. A slagati citav svet, nije ni malo lako.! Pa i da jeste, zasto bi to radili?
A to za sletanje na mesec je druga prica, ali se i ona da ispitati... Ako se vodis tom logikom sumlje, onda ne mozes verovati ni u bilo sta drugo. Neki i dan danas tvrde da zemlja nije okrugla, vec ravna ploca :mrgreen:

A za ove druge, kada telo pada brzinom bliskoj zvuku i jos se rotira, nema tehnologije a ni opreme na svetu koja ce da pomogne u savladavanju centrifugalne sile i sile gravitacije
dakle to je najveca opasnost bila i za Dzoa i za Feliksa, a videli ste kako se covek okretao, dok ovi na zemlji nisu znali da li je uopste ziv. A popetise gore u kapsuli je mozda i bezbednije nego voziti se u nasem vozu...
A sto se tice i same tehnologije, videli ste da su mu neki grejaci na viziru zakazali....

Dzo jeste prvi nesto tako uradio i svaka mu cast, imao je mooda. Ali ovaj ga je nadmasio, tj oborio je rekorde, sto se valjda i gleda. A sad ko je hrabriji, bolji, ludji... o tome je smesno raspravljati.

Malo sam se raspisao :mrgreen:

Back