Bauk-LEKTIRA

Da li ste culi da sada neke lektire izbacuju, izbacuju neke pesme iz citanki, ubacuju neke delove iz Gospodara prstenova, Hari Potera?
Sestra mi procitala deo clanka sa interneta gde je to pisalo.
Licno, mislim da je to sramota, nista drugo. Hari Poter da im bude lektira...strasno...

Ali Harry Potter će bar da im bude zanimljiv što znači da će da se malo uključe,
što sa nekim delima koja su u čitankama i sl. učenici uopšte ne uspevaju jer im je dosadno.;)

Ah, da u pravu si. Setih se i ja sada.
Ne znam. Nisam za ubacivanje Gospodara prstenova u lektiru. Kao ni Potera.
Kazu da ce odredjeni odlomci biti ubaceni.
Izbacuju pojedine tekstove i pesme. Izbacuju, recimo, Kasiku Antona Isakovica.
Toga se secam, da to izbacuju.
Glupavo.

@Madona
Mozda je to kul u onom kontekstu da im se dopada tekstura knjige, nacin na koji je knjiga napisana, sama radnja, pouka. Mislim da si ti mislila da to kul podrazumeva ono - knjiga je super, treba svi to da radimo. (uslovno receno)
;)

Meni je jako odgovaralo kad smo radili Antonija Isakovića,a i odeljenju se dopalo.
,,Kašika" je jedan od boljih tekstova,kao i ,,Činovnikova smrt" Čehova,zatim ,,Mrtvo more" Domanovića,
kao i odlomci iz Sterijine ,,Pokondirene tikve" i Trifkovićeve,,Izbiračice",mada sve dosta zavisi i od nastavnika koji predaje.

-necu_da_ti_kazem

Ja se do sada nisam srela sa Šelićevim tekstovima u udžbenicima,niti sam čula nešto o tome.:think:

Mogu da razumem da je nekima lakse da citaju Koelja nego li Dantea, Bokaca (da ne govorim o ruskim piscima..oni su tek "tezak smor":eek:), ali vecinu lektira cine najznacajnija dela koja nose slicne poruke kao i "Alhemicar" samo kazane na drugaciji nacin, u skladu sa etickim karakteristikama vremena u kojima su nastala....

O ukusima ne treba rapravljati, ali sigurno treba raspravljati o tome da je sada citati lektiru nesto dopustivo samo streberima, a za ostale je tu net...

Mada su tu dosta krivi i pofesori, nastavnici i roditelji...ma celokupno drustvo..:whistling:

Back