Batina je iz raja izašla?

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve sto zelite da uradite na djeci, uradite prvo na sebi...Nista od onog sto pricate i nastojite uneti u zivot djeteta nece biti prihvaceno sem negativnosti ...Dijete vas svakodnevno gleda i krade svaki vas pokret i radnju, ponasanje, sve do tancina...Samo ono sto zelite instiktivno odbija...Ako zelite da ga naucite zahvalnosti, zahvaljujte se vi a ne gonite i ne opominjite...Ne pokusavajte vase greske ispraviti na djeci nego na sebi jer u nesvjesnom ce te ih ponovo praviti i to ce djeci biti pravilo ponasanja. Djeca od vas najvise uce i prihvataju u trnutcima vase nepaznje u vasoj svakodnevnoj komunikaciji i ophodjenju prema drugima...Sve u svemu...kad vam dodje da udarite dijete, udarite glavom u zid i razmislite, veca je korist...Ono je sto gore neko lijepo rece "neispisana knjiga" i jos vise od toga...I korice od te knjige su nasledje od vas, genetika...Ako vam je ovo prekomplikovano ne ocajavajte...gurajte po svom...Posle ce mo sve strpati pod sudbinu ili ono utjesno "tako ga Bog dao"... :D

Iako nisam pravila glomazna sranja kao mala, u svakom slucaju batina je bila "vaspitno sredstvo" mojih roditelja. Secam se da sam u jednom periodu pocela da tucem mladju sestru kada me ne bi poslusala. Kad je tata to cuo ( ocinkarila me :( ) pogodi sta? Prebio me, ne bi li mi stavio do znanja da se slabiji od sebe ne tuku. Kontradiktorno, zar ne?

• Haha
Reactions: DUH
Iako nisam pravila glomazna sranja kao mala, u svakom slucaju batina je bila "vaspitno sredstvo" mojih roditelja. Secam se da sam u jednom periodu pocela da tucem mladju sestru kada me ne bi poslusala. Kad je tata to cuo ( ocinkarila me :( ) pogodi sta? Prebio me, ne bi li mi stavio do znanja da se slabiji od sebe ne tuku. Kontradiktorno, zar ne?
Nmg da verujem, slično se i mn desilo 🤣

Kakav je primer da neko visestruko jaci proteruje svoju volju? Jedino, ako mislis da si bezgresan, pa neces nikad pogresiti u odlukama ...
Схваташ ли да ти не спроводиш своју вољу? Ти никоме не одређујеш шта ће да ради. Само спроводиш казну када неко ради оно што не сме да се ради. Да је нормално друштво то би сви радили свуда.

Не забрањујеш то детету да једе воће, да црта, да засади дрво, да оде да баци ђубре, да помогне некоме да пређе улицу, да намести кревет, да пере зубе, да пева у својој соби, да се игра, да дуби на глави. Ти га упозораваш када ради деструктивне ствари, и ако разговор и упозорење не уроде плодом, онда примењујеш строжије методе.

Велика је разлика када ти ја одређујем шта ћеш да радиш, и када ти кажем шта не сме да се ради. А онда ти баш од 10.000 ствари узмеш да радиш тих 100 које нису дозвољене. И још си тврдоглаво упоран у томе.

Poslednja izmena:
Наравно. Ти још увек ниси била хтела да схватиш разлику између детета (себе) и одраслог човека, чије се речи слушају не зато што су јачи од тебе, већ зато што су много дуже на овој планети и знају о чему причају.

То што ауторитет који тренутно има моћ над тобом може да уради нешто ( небитно да ли је у питању твој отац када си била мала применом силе, или држава данас применом поилцијске силе) не значи да си ти компетентна да то исто радиш ( тучеш своју млађу сестру некада, или ево данас да упадаш наоружана људима у станове и да их претресаш).

• Haha
Наравно. Ти још увек ниси била хтела да схватиш разлику између детета (себе) и одраслог човека, чије се речи слушају не зато што су јачи од тебе, већ зато што су много дуже на овој планети и знају о чему причају.

То што ауторитет који тренутно има моћ над тобом може да уради нешто ( небитно да ли је у питању твој отац када си била мала применом силе, или држава данас применом поилцијске силе) не значи да си ти компетентна да то исто радиш ( тучеш своју млађу сестру некада, или ево данас да упадаш наоружана људима у станове и да их претресаш).
Izvini što se smejem, zamišljam kako devojke upadaju naoružane po kućama 😂

"Milicija trenira strogoću, da ne bude sve kako ja 'oću" 😂 Bora Đorđević

Nego, da se ja pitam ne bi policija ni postojala. Ni zakoni. Dovoljne su batine u detinjstvu, e ako se tad ne nauči/shvati/oseti, neće nikad.
A koliki deo od plate se svima odbija i zašto su porezi sve veći- da platiš "Hotel Zabela" i ostale ko ili niko nije tukao, ili uopšte nisu imali roditelje ili nije vredelo tući.
Jedan ",besan tip" kaže (žali se!)
"Kad sam imao 6 godina roditelji su mi kupili psa, celo detinjstvo sam morao da čistim za njim, da ga izvodim itd.
Mislim, zašto su mi to natovarili, u čemu je poenta?"

Eto.
Lik se pita u čemu je poenta. Nije mogao da zavoli štene. U ovom slučaju nisu krivi roditelji, taj prosto ne kapira ni šta je ljubav ni empatija, ništa.

Da, dok ne zaboravim, ovo je poučno:
Jednom prilikom tokom školskih dana nekako se nađem kod psihijatra, psihologa, ne sećam se ni zašto, ali ovo neću zaboraviti nikad.
(Svi bi trebalo da uče barem osnove psihologije u Osnovnoj školi, jer zaista treba u životu)
Dakle:
Psihijatar: "Reci mi kakvo ti je bilo detinjstvo, da li si dobijala batine?"
Ja: (i to sva ponosna)"Mene roditelji ne tuku, jedino ako stvarno žaslužim.
Znate, moja majka je mnogo dobra, na primer kada sam bila jako mala ona kad nešto pogrešim glumi da odlazi, pakuje kofere i izlazi u dvorište, ja plačem i onda kleknem na kolena ispred nje i molim je da ne ide. Hahaha, pa bila sam mala! Dobra fora."
Psihijatar baci hemijsku, udari se po čelu i "promrmlja sebi u bradu": "Jooooooj, bože! Emotivne ucene" "Ti ćeš morati da dolaziš na terapiju".

Moja mama sigurno nije imala loše namere. Ja takođe nisam znala da sam "syebana" emotivnim ucenama, nisam znala ni šta je to.

Dakle- batine prouzrokuju najmanju štetu.

Bas sam trazila slicnu temu.. Muku mucim sa svojim 6-godisnjim sinom, koji nema interesovanja ni za sta osim za ono sto njemu odgovara. Treba u septembru da krene u skolu pa koristimo izolaciju da ga sto bolje pripremimo, tipa vjezbanje motorike, rezanje makazama i sl. Mislim nista posebno, ali i to malo njemu je problem. Radije bi gledao crtani, igrao igrice, sklapao Lego kocke i td. Prije nego krenemo nesto pisati, rezati imamo pola sata negodovanja, pola sata suza onda 15 min nesto radimo, i kad na kraju hocu da ga ispitam sta smo mi to radili i sta naucili, on pojma nema. Tacno vidim da samo pokusava da me skine sa dnevnog reda i da su mu misli ko zna gdje. Nakon 7 dana ovog mog mucenja, pozalim se ja svom muzu koji je sa malim stvar rijesio ovako: uzeo igracke i u jedan dzak, zaprijetio da ce sve pobacati, uzeo tablet i rekao da nema gledanja do daljnjeg, opalio mu 2 samara i mali je sjedio 2 sata i pisao i rezao i racunao. Poslije ga ispitali i sve je znao. Pa je li moguce da smo batinama postigli ono sto ja 7 dana razgovorom nisam mogla?! Inace on je jedno dobro dijete, ne tuce se, ne baca smece okolo, ne pravi buku, najvise voli da ga se ostavi na miru i da on radi sta hoce. Ali isto tako ne obavlja svoje zadatke dok se ne natjera i priznajem da sam ja kriva za to.

• Podržavam
Jeste, isao je u vrtic, tamo je slusao pa kod kuce nismo morali nista raditi... sad nam emailom salju zadatke, razne vjezbalice pa bi morali to kuci raditi, ali ne ide.. po vasem misljenju, trebaju li se djeca batinom tjerati na ucenje? Znam da su mene moji tukli ako bih pala neki ispit, cak i na fakultetu.. stvarno nisam to zeljela da radim svojoj djeci.

Jeste, isao je u vrtic, tamo je slusao pa kod kuce nismo morali nista raditi... sad nam emailom salju zadatke, razne vjezbalice pa bi morali to kuci raditi, ali ne ide.. po vasem misljenju, trebaju li se djeca batinom tjerati na ucenje? Znam da su mene moji tukli ako bih pala neki ispit, cak i na fakultetu.. stvarno nisam to zeljela da radim svojoj djeci.

Он још не иде у школу, шта да учи. Одузми му таблет, то је зло.

Ma jok tamo ih ionako uce pogresno,batine se dobijaju kad nonstop pravi sranja i ne slusa

Bas sam trazila slicnu temu.. Muku mucim sa svojim 6-godisnjim sinom, koji nema interesovanja ni za sta osim za ono sto njemu odgovara. Treba u septembru da krene u skolu pa koristimo izolaciju da ga sto bolje pripremimo, tipa vjezbanje motorike, rezanje makazama i sl. Mislim nista posebno, ali i to malo njemu je problem. Radije bi gledao crtani, igrao igrice, sklapao Lego kocke i td. Prije nego krenemo nesto pisati, rezati imamo pola sata negodovanja, pola sata suza onda 15 min nesto radimo, i kad na kraju hocu da ga ispitam sta smo mi to radili i sta naucili, on pojma nema. Tacno vidim da samo pokusava da me skine sa dnevnog reda i da su mu misli ko zna gdje. Nakon 7 dana ovog mog mucenja, pozalim se ja svom muzu koji je sa malim stvar rijesio ovako: uzeo igracke i u jedan dzak, zaprijetio da ce sve pobacati, uzeo tablet i rekao da nema gledanja do daljnjeg, opalio mu 2 samara i mali je sjedio 2 sata i pisao i rezao i racunao. Poslije ga ispitali i sve je znao. Pa je li moguce da smo batinama postigli ono sto ja 7 dana razgovorom nisam mogla?! Inace on je jedno dobro dijete, ne tuce se, ne baca smece okolo, ne pravi buku, najvise voli da ga se ostavi na miru i da on radi sta hoce. Ali isto tako ne obavlja svoje zadatke dok se ne natjera i priznajem da sam ja kriva za to.
Autoritet naravno najbolje i nema popustanja jednog roditelja nego slozno dresiranje

• Podržavam
Схваташ ли да ти не спроводиш своју вољу? Ти никоме не одређујеш шта ће да ради. Само спроводиш казну када неко ради оно што не сме да се ради. Да је нормално друштво то би сви радили свуда.

Не забрањујеш то детету да једе воће, да црта, да засади дрво, да оде да баци ђубре, да помогне некоме да пређе улицу, да намести кревет, да пере зубе, да пева у својој соби, да се игра, да дуби на глави. Ти га упозораваш када ради деструктивне ствари, и ако разговор и упозорење не уроде плодом, онда примењујеш строжије методе.

Велика је разлика када ти ја одређујем шта ћеш да радиш, и када ти кажем шта не сме да се ради. А онда ти баш од 10.000 ствари узмеш да радиш тих 100 које нису дозвољене. И још си тврдоглаво упоран у томе.
Prvi sam bio da se zabrani upotreba sila u kuci u bilo kakvom formatu...ako tuces dete, sto ne bi i zenu? ako sve njih tuces sto ne bi i mene? Sto ne bi i policajca koji ne cuje tvoja opravdanja, uostalom, sto bi se pravdao ako si bezgresan?
Dodjes na sud i sudija, djubre jedno, donosi resenje koje ti se ne svidja, a ti joj sve objasnio, a ona ne shvata? Sto ne bi samarao sudiju? dzoni, dzoni...

Prvi sam bio da se zabrani upotreba sila u kuci u bilo kakvom formatu...ako tuces dete, sto ne bi i zenu? ako sve njih tuces sto ne bi i mene? Sto ne bi i policajca koji ne cuje tvoja opravdanja, uostalom, sto bi se pravdao ako si bezgresan?
Dodjes na sud i sudija, djubre jedno, donosi resenje koje ti se ne svidja, a ti joj sve objasnio, a ona ne shvata? Sto ne bi samarao sudiju? dzoni, dzoni...
Ово ти је логичка грешка свођења на апсурд. Могао си и да питаш зашто онај ко иде да пуца ваздушном пушком, не би пуцао и из праве. А ако пуца у папирну мету, што не би и у људе? Што не би и у полицајца?

Дакле, не батинаш ти дете, већ спроводиш васпитне мере. Ако све остале не уроде плодом, на крају посежеш за физички насилним методама. У оквиру породичних проблема родитељи се баве свим аспектима овога посла, мада нема разлога да се и околина не бави иако то данас све више излази из праксе. Ако проблеми превазиђу породицу онда се тиме бави околина. У савременом друштвеном уређењу, околина је делегирала овај посао држави. Ту су улоге подељене. Полиција нема право да кажњава људе, нити да батина икога. Онда само спроводи одлуке компетнетних људи о томе. При спровођењу тих одлука допуштено јој је да примени силу као крајње средство, ако се онај који треба да буде приведен правди не понаша у складу са наредбама. Казну одређује суд на основу закона.

• Podržavam
Logika je jednostavna nauka....dete se inati iz nekog razloga, koji majka ne razume, ali i podrzava kao izraz decije volje...sto ne bi i majku kaznjavao da slusa kako se vaspitavaju deca, pa ako ni ona ne razume sto je ne bi tukao?
Taj tvoj nacin ni drzava ne razume, pa je donela zakon o zabrani nasilja i sprovodi ga preko sudije, koji posalje policajca da ti objasni da nisi u pravu....i sada ti ispravan potpuno ni kriv ni duzan polazes racun nekom policajcu (a on te ne razume tvrdoglavo) sto ne bi i njega naterao da razume?
Sta je tu logicka greska? Ne ide ti s policijom vaspitavanje?

Ne kapiras ti gde je greska,1 roditelj ne zna i popusta a drugi onda mora da ide u drugu krajnost da bi se pravio balans,umesto oboje da znaju sta treba da se radi i koji su prioriteti
Greska je u nasilju....ako zeni ne mozes da objasnis ( znaci ja te razumem da ne mozes ) kako mislis da objasnis detetu? Lako, otpustis zenu kao neupotrebljivog vaspitaca i uzmes na sebe ...
Takav je zivot, ne moze i jare i pare jer se i drugi pitaju...a odluke donosis sam....
Deca se ne tuku, ako su majke krive....

Back