Batina je iz raja izašla?

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Samo da dodam da je po mom mišljenju idiotski ocenjivati muzičko, fizičko i likovno.
Lično sam u Osnovnoj školi imala sve 5ice osim jedva 3-ke iz muzičkog (a i to mi je bilo poklonjeno) ok teoriju ocenjivati, znala sam ja ko je Mocart, kad je rođen Bah, itd ali za pevanje užas :lol:
Međutim, nije smešno, zbog tih 3-ki nisam bila Vukovac i ZAMALO da ne uspem da upišem Gimnaziju.
Talenti ne bi trebalo da se ocenjuju... svakako, treba nagraditi talentovanu decu i obezbediti im šta je potrebno, ali ne treba "svinju učiti da peva jer će svinja samo da grokće a ti ćeš samo da se nerviraš" u ovom slučaju svinja koja grokće sam ja : lol:
Ali iznela sam poentu.

Музичко васпитање није ствар талента него ствар знања. Оцењивала се теорија, тактирање, нотни диктат. Певање је остављано слухистима и они су позивани у хор.
Ја рецимо нећу да се оцењује математика. Никада ми се није свиђала и коштала ме је одличног успеха у вишим разредима гимназије и пада прве године на факултету. И шта ћемо сад?

p.s Sad će se naći neko pa će reći aha! A što onda prozivaš ocenjivanje u sportu? Odnosno izostanak istog (jer je deliti svima medalje obrnuto od "ocenjivanja).
Zato što je to nešto skroz drugačije. Deci ne treba da budu super sportisti zbog proseka. Ne moraš ući u omladinsku olimpijsku ekipu da bi imao ok ocenu iz fizičkog - osim ako ti je nastavnik skroz lud. I biti nadaren za jednu vrstu sporta ne znači da si automatski velemajstor za svaku drugu. Kod muzičkog, likovnog itd problem je u generalizaciji i uslovljavanju. Uslove je da MORAŠ biti talentovan, ili ćeš pasti. Jedna profesorka muzičkog koju znam bukvalno je rušila decu godinu ako nisu umela da pevaju. To je godinama bio skandal u gradu, pa joj niko ništa nije mogao. O TOME se radi. Govorim o školi.

• Tužan
Reactions: DUH
Музичко васпитање није ствар талента него ствар знања. Оцењивала се теорија, тактирање, нотни диктат. Певање је остављано слухистима и они су позивани у хор.
Ја рецимо нећу да се оцењује математика. Никада ми се није свиђала и коштала ме је одличног успеха у вишим разредима гимназије и пада прве године на факултету. И шта ћемо сад?
U osnovnoj sam školi imala samo jednog nastavnika muzičkog, i on nikad nije reč progovorio o teoriji, osim najosnovnijoj (mislim, morao si znati notnu lestvicu). Ali poznavanje osnove ti je davalo prolaznu ocenu i to je bilo sve. Peticu ili četvorku si mogao dobiti samo ako si umeo da pevaš/lupaš u metalofon.

p.s. Mrzim matematiku, i kad sam završila gimnaziju, bukvalno sam, skupa s najboljom drugaricom, ritualno spalila udžbenike. Ali osnove matematike imaju mnogo više primene u svakodnevnom životu (da ne pominjem raznorazne profesije), negoli ima muzičko ili likovno. Naprimer, možeš proživeti vek ne pozvajući notnu letvicu ili perspektivu u slikarstvu, ali teško da ćeš se izvući u životu ako ne znaš tablicu množenja ili bar da sabiraš i oduzimaš.

U osnovnoj sam školi imala samo jednog nastavnika muzičkog, i on nikad nije reč progovorio o teoriji, osim najosnovnijoj (mislim, morao si znati notnu lestvicu). Ali poznavanje osnove ti je davalo prolaznu ocenu i to je bilo sve. Peticu ili četvorku si mogao dobiti samo ako si umeo da pevaš/lupaš u metalofon.

Лупати у металофон није тешко а и забавно је. Није ваљда да ниси умела да одсвираш те просте мелодије???

Мислим, код нас су и најгори ђаци имали фину оцену из тих предмета. Те оцене су им вадиле просек, бре.

Лупати у металофон није тешко а и забавно је. Није ваљда да ниси умела да одсвираш те просте мелодије???

Мислим, код нас су и најгори ђаци имали фину оцену из тих предмета. Те оцене су им вадиле просек, бре.
Umela sam. Ja sam sluhista. ZATO sam imala peticu. Oni koji nisu znali ni lupati u metalofon, imali su dvojku. Da, u osnovnoj školi.
Iz likovnog mi je uvek poklanjana, i to NIKAD petica, čak ni za prosek.

• Podržavam
Upravo se o tome i radi.
Deljenje "utešnih medalja" klincima koji nisu u stanju da pretreče deset metara a da ne padnu u nesvest - čemu?

Мислим да је то идење низ длаку прембициозним родитељима.
Раније се нико није бунио што му дете има двојку из физичког, сад се све нивелише и обезвређује.

Мислим да је то идење низ длаку прембициозним родитељима.
Раније се нико није бунио што му дете има двојку из физичког, сад се све нивелише и обезвређује.
Da. O tome sam i govorila u svom postu kad sam počela ovaj off.
O roditeljima.

• Podržavam
Da. O tome sam i govorila u svom postu kad sam počela ovaj off.
O roditeljima.

То је посебна прича и посебан начин злостављања, нимало бенигнији од учесталог батинања.
Предшколску децу уписују на спортове, језике, балет, жури им се нешто. И то су махом људи који сами нису бог зна шта у животу урадили.
Ћерка је имала другарицу којој је мајка мозак пробијала кад добије четворку а сама је имала само средњу школу.

Fabrika, imala si normalnog čoveka za nastavnika, eto mene i Susan zadesile neke budale.
Ukratko.
Svakako, ne znam kakva je sad situacija. Nemam pojma kako se DANAS ocenjuju deca.
Mada, u principu, moj off i nije bio baš o tome, ili bar ne (kako sam i navela) kod nas. Odavno se zna da Američani imaju svoju politiku (ko i u svemu ostalom) kako svako dete mora biti nagrađeno pa makar ni za šta. Može zvučati ružno kad to kažem, ali što bi deca bila nagrađena - ni za šta? To je bila poenta celog mog posta. Ne razumem tu politiku uopšte - terati te da učestvuješ u nečemu što te uopšte ne zanima (naprimer, trčanje), pa onda nisi baš naročito sposoban da trčiš brzo, pa onda dobiti "medalju".
?
Čisto sumnjam da to dete uopšte mari za "medalju" - osim u smislu što će je oduševljena mama okačiti o zid dnevne sobe i hvaliti se komšijama. Još jednom, zadnji put, ponavljam da je to sve pitanje roditelja, ne dece. I time završavam ovaj off, uz izvinjenje postavljaču teme.

Da su pre ovoga dobijali manje batinice, ne bi dovde ni došlo.
Ne mora da znači, ima dosta primera tih što su dobijali ''manje batinice'' pa postali psihopate.

Дете и родитељ нису један и други. Они не стоје на истом нивоу. Мало дете мора беспоговорно да слуша родитеље и да ради шта му се каже.
Ovakvo poremećeno razmišljanje, između ostalog, stvara psihopate ili u ''najboljem'' slučaju labilne,patetične i nesrećne odrasle jedinke. Niko, a pogotovo malo dete za kog bi to bilo najdestruktivnije budući da još nije u potpunosti formirano te je dosta povodljivo, ne bi trebalo nikoga i nikad BESPOGOVORNO da sluša. Ništa štetnije od toga nema, nadam se da nemaš decu.

I roditelji često greše, pa od 2 deteta ono "nemirno i nestašno" tuku, dok ovo drugo koje bez pogovora sluša zovu "ono dobro", a uglavnom greše i to "nestašno" je ustvari inteligentno dete koje će se uvek pitati zašto ovo, kako ono, njegova inteligencija se buni protiv bezpogovornog ispunjavanja zapovesti, dok je ono drugo, "dobro dete" samo jadno uplašeno najverovatnije i manje inteligentno, samim tim manje radoznalo, ali ipak dovoljno mozga da shvati da neće biti batina ako sluša i nikad se ne buni/suprotstavlja/preispituje.

kako koji

oduvek su mi bile draze tatine batine, nego materin primitivan i bezobrazan jezik sa ogranicenim, retardiranim mozgom...

ogranicena alapaca sa sve manirima koji idu uz to, kletve, pljuvanje, pretnje, ucenjivanje i ostalo, sa znakom ovna u horoskopu, samo ona, odmah i sad, samo njoj jer se svet zbog nje okrece...
ne kako koji nego svi, samim time što su doneli nekog na svet bez njegove dozvole/izbora

pa što se nisi sama izbola

ne kako koji nego svi, samim time što su doneli nekog na svet bez njegove dozvole/izbora

pa što se nisi sama izbola
za ovo prvo si totalno u pravu

a za ovo drugo, prvo nisam ocu htela da pravim probleme, mnogo sam ga volela i bila spremna sve da istrpim zbog njega, a drugo, moram priznati sve sam se nadala da ce je neki od mnogobrojnih svalera odvesti sebi, medjutim njima je bio zanimljiviji novac koji je moj otac mukotrpno zaradjivao u inostranstvu a ona trosila ovde na njih, nego ona sama...
kad joj istrose budjelar otkace je, a onda mene cupa za kosu jer ja uglavnom budem kriva.... narocito ako me slucajno neki od ljudi njenog ziota zbog bilo cega pohvali..

• Zapanjen

Back