Baterija pitanje

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
30.216
Imam neku staru Nokiju, nije android, tj. smart uopste. Prakticna stvarcica.
Pre mozda nedelju dana odjednom, kao da je tako odlucila, baterija je pocela da skripi, da tako kazem.
Sto tako? Pre tog vremena, napunis do daske, i telefon, nekoriscen, funkcionise skoro 7 dana, koriscen oko 4 dana.
Sada, podeok se u rekordnom vremenu spusta nadole! Mozda prodje dan, dan i po, vec kuka da se napuni.:(

1. Zanima se jesu li baterije tako pravljene da tek tako iznenada srozaju svoje trajanje sa lupam nedelju dana na 1,2 dana, ili buraz to ide lagano, postepeno, kako bog miluje?>>?
2. Posebno me zanima mogucnost da sam slucajno nesto prckao po opcijama, te eventualno ukljucio neki rezim ustede energije, mozda?? Ima li toga kod neandroida, i kako to ide?
3. Ova tema moze da ostane ukoliko imate pitanja i nedoumice oko baterija kod neandroida, i slicno, pa se tu moze eventualno naci neka pomoc ili savet kako i sta.:)

Eto, izvolte mi odgovoriti, da vidim mogu li da resim problem, ili da ga lagano pakujem u fijoku. (sta da radim?:))

Inače te stare baterije za Nokije , te obične telefone plaćam na buvljaku po 50/100dinara , kupiš par komada obično medju 5 jedna bude losa ali isplati se.

Ovo je samo za Nokije haha.

IMG_20201019_103642.jpg

Izgleda da je to, nema druge.
Eventualno da ima, postoji li taj low charge modus koji se ukljucuje, ili sam pogresno cuo, vezano za stare mobilne?
Pazi i ako to ima onda je to na bateriji , postoji mala pločica - ic, odmah do tih pinova kod baterije, ona kontroliše koliko baterija prima struje, da li daje previše struje itd ujedno štiti samu ćeliju/ćelije.
To može da se jačine ali se ne isplati, baterija ti je na samrti ako ne drži ni 50% kao pre.
To je rizik da koristis, Ne Salim se.

Da imaš malo bolji punjač npr imax b6 pa da je staviš pa da tačno vidiš koliko primi struje i koliko može iz nje da se izvuče putem testiranja kapaciteta.
Ali iskreno to je toliko jeftino da se ne isplati drkati sa time :)

Ali da su pravili kvalitetno to jeste, imam baterije stare skoro 20 godina i dalje drže solidno u nekim telefonima bez problema.

Ajd da cekiram svoju staru temu.:) Kako postavih ovaj problem, prodje neko vreme, i on nestade. :D Baterija odjednom pocela da funkcionise bas kao nekada,
potraje po nedelju dana. :) Toliko da sam cak i zaboravio da sam se ikad zalio na nju (ovde). ;) Medjutim, eto ti ga jovo nanovo: ponovo se vraca taj kratez, ovaj put traje samo jedan dan ili manje, i vec trazi da se puni....Dal da se napravim lud pa da iskuliram i ovaj put, nadajuci se da ce opet proraditi u "regulare" modu u doglednom periodu, ili da vezbam "bacanje s ramena"...? :cool: :lol:

Ajd da cekiram svoju staru temu.:) Kako postavih ovaj problem, prodje neko vreme, i on nestade. :D Baterija odjednom pocela da funkcionise bas kao nekada,
potraje po nedelju dana. :) Toliko da sam cak i zaboravio da sam se ikad zalio na nju (ovde). ;) Medjutim, eto ti ga jovo nanovo: ponovo se vraca taj kratez, ovaj put traje samo jedan dan ili manje, i vec trazi da se puni....Dal da se napravim lud pa da iskuliram i ovaj put, nadajuci se da ce opet proraditi u "regulare" modu u doglednom periodu, ili da vezbam "bacanje s ramena"...? :cool: :lol:
Свака батерија има одређен циклус рада па сходно томе и животни век. Стандардна појава за батерију која је на издисају.

Nestabilna hemija u bateriji...ali opet ne bi trebalo da čas ima čas nema kapacitet.
Obično padne kapacitet i baterija je za penziju.
Drugi faktor može biti telefon ..kao potrošač te baterije..
Da, to i mene buni... :think:Cudnovata pojava skroz... :D Da hoce da odapne, krepala bi jos od onda...Kad ono-godinu dana funkcionise ponovo normale, a zatim opet- cvrc milojka. Pogledacu fizicki kakva je, dal je omeksala, i to svakako govori nesto...ma, treba menjati.

Prednost starih baterija je ta što su litijumske ćelije punjene daleko slabijom strujom nego ove danas.
Baterija koja ima napon od 3.7v može nekoliko godina stojati i neće joj biti ništa.
Isto tako ako stoji napunjena ili ispražnjena na 3v recimo postoji mogućnost da dodje do velikog stomaka 💥

Back