Basesku:Kosovo je deo Srbije

Nije privatna poseta, več je zvanična poseta predsednika Rumunije.Posetio je Rep.Srbiju i došao u Kladovo da bi se sreo sa čelnicima rumunske dijaspore koja se u Rep.Srbiji vodi kao nacionalna manjina Vlasi sa statusom etničke grupe i još nije ostvarila svoja prava kao nacionalna manjina.A ta prava su ustavom zagarantovana svim nacionalnim manjinama.

To što je u posleratnom periodu uradila Rumunija Srbima iz Rumunije bio je i povod da se FNRJ osveti Rumuniji i da Rumune u istočnoj Srbiji proglasi za Vlahe kao neku novu nedefinisanu nacionalnu manjinu.

Srbija je još u XIX veku ukinula i pravoslavne crkve kao i škole koje su Rumuni imali u istočnoj Srbiji, posrbila je prezimena svim Rumunima dodavajući i ović na kraju prezimena, počelo je od 1919 godine da se pišu i lažne istorije o poreklu Rumuna istočne Srbije.

Sada se Rumunija zalaže za ispravljanje tih promena koje su pretrpeli Rumuni u istočnoj Srbiji bilo da se to desilo zato što je to bilo normalno za neko vreme kao što je bilo u XIX veku,bilo da se radilo o namernoj politici Srbije i Jugoslavije od 1919 i od 1948 sve jedno.

Daj neki PISANI dokaz ili bar LINK za ove baljezgarije, ili brisi post?
Pozdrav :cool:

Pa i da je istina, ispraviti i dati ljudima sta im pripada po slovu zakona. U Srbiji i kurta i murta imaju sva prava pa mogu i Rumuni, sa njima bar nikada nismo imali problema. Zapravo jedini narod sa kojima nikada nismo ni ratovali...to bi trebalo govorriti samo za sebe.

A šta češ ti da daš?
1.kulturnu autonomiju za Vlahe kako traže Vlasi danas a Rumunija daje samo podršku mada i Rep.Srbija isto podržava
2.ili češ da rešiš vlaško pitanje kako je to Josip Broz TITO planirao da reši ali je odustao?

Ja NISAM na vlasti pa da dajem bilo sta, u jednoj temi sam vec rekao da ako hocete nekakvu kulturnu autonomiju SAMI napravite nove crkve, SAMI napravite nove skole, onda mozete da se sirite i uzivate uz eventualnu potporu Republike Srbije u vidu plata za nastavnike u tim skolama, a ti sad lepo daj dokaz koji DOKAZUJE DA JE SRBIJA MENJALA PREZIMENA I PLEMENA ili lepo obrisi onaj glupi post ili cu traziti da ti moderacije obrise jer siris neistine!
Dokazi kad je to naredila i kako je dodavala IĆ u prezimena pa sad najpoznatije Vlaske porodice u mojoj opstini nose prezimena Marjanovic, Ilic, Prvulovic, Malenovic...???

Srpski narodni jezik NIJE UVEDEN U UPOTREBU tada genije vec se zvao NARODNI iz jednog prostog razloga sto je NAROD vec govorio tim jezikom pa je samo uvedeno knjizevno opismenjavanje naroda, ako ti smeta sto je NAROD SRBIJE morao da se opismeni tim jezikom ukljucujuci pritom Cigane, Albance, Cincare, Vlahe, Rumune, Madjare... to je NORMALNA stvar ako vec zelite da zivite i radite ovde a ti ga napravi na nenormalan cin asimilovanja???
Daj mi odgovor u vidu DOKUMENTA ili nekog LINKA sa validnim dokumentima (moze fotokopije istih ali da su citke i od validnih institucija) gde pise da se odsad SVAKO mora prezivati takvim prezimenom koje zavrsava na IĆ, stoga verovatno i par milja siptara na IĆ, nekoliko desetina hiljada Bugara na IĆ, nekoliko stotina hiljada Madjara na IĆ... SAMO ste eto vi bili primorani da promenite, daj mi onda korene"pravih prezimena"onih koji se sada prezivaju Marjanovic, Ilic, Prvulovic, Malenovic koji dokazuju da su Rumuni (znaci ne korene ovih prezimena jer je Marjan, Ilija, Prle... solidno/veoma cesto ime kod nas Srba)!
Pozdrav :coo:

Necu JA da idem po arhivima i trazim dokaze za TEBE protivu MENE, nego ces TI ili obrisi ono sto si napisao ili cemo mi da trazimo da ti se obrise jer ti nigde ne dokaza to sto si napisao, a ovo sto si objasnio za jedno prezime moze da se primeni na SVA ostala kako, daj neki kljuc i odgovor zasto to nije slucaj sa Bugarima, Cincarima i pravoslavnim siptarima?
P.S. Srpska pravoslavna crkva jeste malo zaguljena u nekim stvarima, moja sestra od tetke se zove Gabrijela ali oni nisu hteli da je krste kao takvu vec se po knjigama zove Gavrila ALI, bitno ALI, ona se i dalje u SVIM licnim dokumentima zove Gabrijela, kako Srpska pravoslavna crkva NIKAD nije bila odgovorna za dodeljivanje licnih isprava sem krstenice, tako ne vidim kako moze tvoja optuzba i po principu"rekla-kazala"biti odrziva a kamoli bez pisanih dokaza koje ne nudis ali"znas"da je tako kako pises i mi moramo to da prihvatimo za tacno???

...
VAŽNO: JA VAMA NE DUGUJEM NIKAKVO OBJAŠNJENJE.
AKO MISLITE DA OD OVE TEME NAPRAVITE NEKU POLITIČKU TEMU KOJA SE BAVI VLASIMA, JA VAM NEČU PRAVITI DRUŠTVO NA OVOJ TEMI.

OČUVANJEM NACIONALNOG IDENTITETA VLAHA BAVI SE NACIONALNI SAVET VLAŠKE NACIONALNE MANJINE,NEPOLITIČKA I DRŽAVNA INSTITUCIJA REPUBLIKE SRBIJE.
NSVNM BRANI INTERESE REP.SRBIJE I RADI PO USTAVU I ZAKONIMA REP.SRBIJE, SVAKI NAPAD NA NSVNM JE I NAPAD NA REP.SRBIJU.

Od mene toliko.

DUGUJES I TE KAKO, ja mogu onda da te uvredim kako hocu i nazovem te svakakvim imenima, ti ces se naci uvredjen zbog toga ali mene znaci po tvom kljucu treba da bude BRIGA DA DOKAZUJEM to sto sam rekao jer cim sam JA to rekao znaci da je to tacno, to kod mene moze da se primeni jer ja ne lazem i ne falsifikujem nista, ali kad neko kaze SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA JE VRSILA NASILNE ASIMILACIJE i jos se usudi da kaze da ne duguje nikakva objasnjenja to je onda za mene najveca UVREDA, koju ces povuci ili dokazati ili cemo traziti da ti se brise, jer time vrsis VERSKI genocid nad najmirnijim i najnapacenijim narodom u Evropi i nasom crkvom koja nas je JEDINA odrzala pod Turcima i nikad ali NIKAD nije bila nasilna ili naredjivala politicko nasilje a specijalno i SAMO nad Vlasima/Rumunima i NIKIM drugim od 27 nacija u njoj!!

Poslednja izmena:
Bravo Majstore!

Veliki pozdrav!

Znao sam ja da smo mi srodne duše!!!

Viva Romania,Israel,Russia!!!

ROMANIA,ISRAEL,RUSSIA AND SERBIA-FANTASTICAL FOUR!!!

proud_to_be_romanian_card-p137965261561097290tdn0_210.jpg

i_love_heart_romania_keychain-p146732174291674118qjfk_400.jpg

2005:1.u Polu-Finalu,3.u finalu!!!ROMANIA RULEZ!!!

Lumini%C5%A3a_Anghel_%26_Sistem_-_Romania_2005.jpg

Back