Baš si prepotentna!

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.707
TEMA.jpg

Kada neko želi da opiše prepotentnost, obično govori o tzv. kompleksu više vrednosti. To je lažna, samoobmanjujuća slika o sebi.

„Problem sa svetom je što su inteligentni ljudi prepuni sumnji, a glupi prepuni samopouzdanja“ (Čarls Bukovski)

Samopouzdanje je crta ličnosti s kojom se ne rađamo, već stičemo i razvijamo tokom života. Iza nadmenosti i narcizma krije se osećanje niže vrednosti, koje osoba pokušava da kompenzuje prepotentnim ponašanjem, iz straha da će okolina prozreti njene slabosti.

Kada neko želi da opiše prepotentnost, obično govori o tzv. kompleksu više vrednosti. To je lažna, samoobmanjujuća slika o sebi, kada je osoba na svesnom planu uverena da poseduje vrednosti koje realno nema (pamet, lepotu, veštine, talenat i sl.).

Kada ne ostvari svoje (previsoke) ciljeve, krivi drugog (okruženje, zemlju, okolnosti, sudbinu).

Nastavak na https://pharmamedica.rs/iz-ugla-psihologa/prepotentnost-kompleks-vise-vrednosti/

Da li vam je neko nekada rekao da imate kompleks više vrednosti? Da li ste vi to rekli nekome?

Koje je vaše mišljenje o tim osobama?

Foto: Pexels.com

Nekada davno mi je neko rekao da sam prepotentna, da imam kompleks više vrednosti. Mene je bilo sramota jer nisam znala da tako delujem ljudima oko mene. Molila sam tu osobu da mi kaže zašto tako misli i da li zna da mi pomogne, da ne budem više prepotentna osoba.

Zahvaljujući savetima te osobe i promenom ponašanja pred drugima uspela sam da se promenim.

Imala sam priliku da upoznam osobe sa kompleksom više vrednosti. Razgovarala sam dugo sa jednom osobom. Promenila se, ali je sada mnogo ranjiva...

Ne znam da li mogu da se promene druge takve osobe sa kompleksom više vrednosti. Verovatno mogu, ako ne uz pomoć bliskog prijatelja onda uz pomoć stručnog lica.

Prepotentnost ili realnost?
Jer lazna skromnost i pustanje budala nas je i dovelo do toga da propadamo kao drustvo a budale zauzimaju dobre polozaje.
Ako si nadprosecno inteligentan IMAS OBAVEZU da budale stavis na njihovo mesto

Kompleks više vrednosti ne znači da je ta osoba stvarno pametnija.

Kopiram deo iz uvodnog posta:

" To je lažna, samoobmanjujuća slika o sebi, kada je osoba na svesnom planu uverena da poseduje vrednosti koje realno nema (pamet, lepotu, veštine, talenat i sl.). "

Ko ima kompleks više vrednosti, prepotentnost, ne znači da istovremeno ima i visok IQ.

" To je lažna, samoobmanjujuća slika o sebi, kada je osoba na svesnom planu uverena da poseduje vrednosti koje realno nema (pamet, lepotu, veštine, talenat i sl.). "

Ko ima kompleks više vrednosti, prepotentnost, ne znači da istovremeno ima i visok IQ.
Da, svaka budala misli da je sveznajuca

Nekada davno mi je neko rekao da sam prepotentna, da imam kompleks više vrednosti. Mene je bilo sramota jer nisam znala da tako delujem ljudima oko mene. Molila sam tu osobu da mi kaže zašto tako misli i da li zna da mi pomogne, da ne budem više prepotentna osoba.

Zahvaljujući savetima te osobe i promenom ponašanja pred drugima uspela sam da se promenim.
Бравооо, свака част

Prepotentnost ili realnost?
Jer lazna skromnost i pustanje budala nas je i dovelo do toga da propadamo kao drustvo a budale zauzimaju dobre polozaje.
Ako si nadprosecno inteligentan IMAS OBAVEZU da budale stavis na njihovo mesto
Заправо је обрнуто. Бар кад смо ми у питању. Код нас су најглупљи и најдрчнији увијек први и не пуштају никога (с тим да већина раје њих сљеди).
Немаш обавезу него то је унапријед изгубљена битка (јер је превише идијота иако разумијем твој став).

Заправо је обрнуто, обично неквалитетно говедо.

Poznajem mnogo prepotentnihh osoba.
Mahom ne umeju da prihvate kritiku.
Doduse ima onih koji priznaju gresku i izvinajvaju se
ali posle nastave po starom.
O njima nemam nikakvo misljenje kao ni i o bilo kome ustvaari.
Svako je kovacc svoje srecce
Cekic nije u mojim rukama.
Ovo je najopasnije kad covek ne ume da prihvati kritiku o sebi pa i ako nema samokritiku.

Nema sanse da mi to kazu nikad nikog ne spustam ispod sebe
Nije potrebno da spustas drugog , vazno je da se taj drugi oseca nize od tebe i onda ces biti prepotentan..

Slicna stvar je i ona oko mrznje uspesnih...ili mrznje prema inteligentnima..
Ako si uspesan a tek pocinjes u nekoj drugoj oblasti , ima da gledaju da te slome, ali to nije toliko vidljivo zato sto radi oportunizam uvlacenja u supak..
Ali zato kod inteligencije je vidljivo , tj ako si pokazao da mozes inteligentno da steknes prednost pri istim uslovima kao i ostali sto imaju , onda se okrecu prema tebi da bi kompenzovali svoju nesposobnost i radi pakost i zloba..

To rade svi , mislim 90% ljudi to radi , i sebi objasnjava ili da je taj neko prepotentan ili da vidi baja kako je malo kad se ne siri, a osoba se ne siri, nego pri istom startu mnogo brze i uspesnije obavlja zadatke i stice prednost...

Tako da se sigurno moze reci da je u 90% slucajeva upotreba reci prepotentnost pogresna i ustvari predstavlja zavist i etiketu da je neko drugi uspesniji..pri istim uslovima...
Zato se mora pokrivati , zbog 90% ljudskog u ljudima, mora da se sakriva da se ne dosete da je pri istim uslovima nego ili si imao neku drugu prednost, nisi imao rivale, imao si bogatog tatu , i sva ostala olaksanja da ne navuces na vrat 90% obicnih ljudi...

Jedan od razloga zasto je svet ovako pakostan i zao u ova razvijena vremena je upravo zato sto vise ne vazi ako si bolji , poseces slabijeg....zato ima vise zivih onih koji bi da plivaju u mutnim vodama i otud vise tih relacija podmetanja klecke, smrada i ostalih mutljavina koje se gomilaju i na kraju predju u vaspitanje i ogade zivot kad se nakupe..

A lepo se zovu prepotentnost , bas je lepo sto postoji ta rec..
Jer ako je neko kvalitetan , onda nije prepotentan, ali ako nije, onda je blenta...sto trositi novu rec...nego je upravo u postojanju takve reci tajna skrivanja opste rekoh 90% pakosti i zluradosti drustva....mnogo se cini ali je stvarno puno prisutno u praksi...

Back