Barselona- pomoc, saveti...

Dobar je akvarijum, vredi otici, Kamp Nou se podrazumeva, karta je bila 13e! Uvece obavezno da odes na vodoskoke, FENOMENALNI SU!!

nou camp experience karta je 19e, a decja karta je 14-15e, a obavezan suvenir fotografija pored replike pehara lige sampiona je 12e manja slika ili 20e veca slika

turisticki autobusi su 29e za dva dana, za decu negde oko 20e. parking za auto 3e, moze da se nadje i za 2.5e.

mala nuzda na ulici se kaznjava do 1200e, a javnih toaleta nisam nigde vidjao.

krigla piva u restoranima na la rambli je 7e

policije ima jako mnogo, stalno kruze kolima na kojima imaju kamere i snimaju sve potencijalne lopove koji kao nesto prodaju na la rambli, licno sam gledao kako su snimali nekog momka koji je prodavao neke smesne lepeze, a drugi dan sam prisustvovao sceni kako su nekom nakacili lisice i ubacili ga u kola. ali ima ih kojekakvih sumnjivih likova na stotine po rambli koji prodaju neke smesne pistaljke i navlace te da te uvedu u razgovor sa njima, ali ih samo treba iskulirati i nema problema.

izlete planirati samo radnim danima ako je moguce, vikendom je neopisiva guzva.

ps da bi se u barni videlo osnovno treba minimum 4-5 dana i jako mnogo para, sve su ulaznice bas skupe.

nou camp experience karta je 19e, a decja karta je 14-15e, a obavezan suvenir fotografija pored replike pehara lige sampiona je 12e manja slika ili 20e veca slika

turisticki autobusi su 29e za dva dana, za decu negde oko 20e. parking za auto 3e, moze da se nadje i za 2.5e.

mala nuzda na ulici se kaznjava do 1200e, a javnih toaleta nisam nigde vidjao.

krigla piva u restoranima na la rambli je 7e

policije ima jako mnogo, stalno kruze kolima na kojima imaju kamere i snimaju sve potencijalne lopove koji kao nesto prodaju na la rambli, licno sam gledao kako su snimali nekog momka koji je prodavao neke smesne lepeze, a drugi dan sam prisustvovao sceni kako su nekom nakacili lisice i ubacili ga u kola. ali ima ih kojekakvih sumnjivih likova na stotine po rambli koji prodaju neke smesne pistaljke i navlace te da te uvedu u razgovor sa njima, ali ih samo treba iskulirati i nema problema.

izlete planirati samo radnim danima ako je moguce, vikendom je neopisiva guzva.

ps da bi se u barni videlo osnovno treba minimum 4-5 dana i jako mnogo para, sve su ulaznice bas skupe.

Mozda sad, ja sam bio pre 4god.!

01.aprila putujem u Barselonu, hotel sam rezervisala preko booking.com i zadovoljna sam cenom..hotel je Apsis porta marina sa 4* a cena 430 eura za dve osobe 5 noci... Interesuje me da li neko zna koji je najbolji nacin transfera od aerodroma u Barseloni do hotela..
I jos jedno pitanje, s obzirom da ne idem preko agencije, da li moram da uplatim osiguranje

da, to je poslednja stanica autobusa koji ide sa aerodroma....a ako je hotel taj koji sam ja nasla na mapi, nije barceloneta nego eixample ili san marti, nisam sigurna. ovo sto ja vidim na mapi, ti je jedno 15-20 minuta peske brzim hodom udaljeno od tog trga. sto se tice granice, najverovatnije ti nece nista traziti, a sto se tice boravka u barceloni, ne znam na sta tacno mislis....osiguranje za koji slucaj? uvek je bolje imati ga nego ne, jer su troskovi lecenja skupi, a kao ne-EU drzavljaninu, ne pokriva ti zdravstveno te troskove....sad, ni rizik nije neki, ali naravno odluka je tvoja, ako ce ti strahovanje da li ce ti se dogoditi nesto pokvariti putovanje, bolje ga uzmi...u suprotnom mozes i bez.

01.aprila putujem u Barselonu, hotel sam rezervisala preko booking.com i zadovoljna sam cenom..hotel je Apsis porta marina sa 4* a cena 430 eura za dve osobe 5 noci... Interesuje me da li neko zna koji je najbolji nacin transfera od aerodroma u Barseloni do hotela..
I jos jedno pitanje, s obzirom da ne idem preko agencije, da li moram da uplatim osiguranje

Koristi TMB bus linija 46 www.tmb.cat/en_US/barcelona/moute/planols/lineabusplano.jsp?linia=046# . Polazi i sa terminala T-1 i T-2. Siđeš na pl.espanya, a odatle dalje metroom gde god hoćeš. Uzmi odmah u startu karnet (za 10 vožnji) za zonu-1. Staje 8,25e. Zona 1 je zapravo ceo grad. Sa ovim karnetom ti u stvari jedna vožnja staje 0,825e, a na raspolaganju imaš 1 sat i 15min. Toliko važi jedna karta. Za ovo vreme možeš menjati sve vrste gradskog prevoza. Bus, metro, tramvaj ili gradsku železniicu (renfe). To znači da za 0,825e stigneš od aerodroma pa do neke najbliže metro stanice hotela. Ako se ne uklopiš u onih 1h i 15min, onda poništiš još jednu kartu i to ti je to. Ovakav jedan karnet može da koristi više ljudi, stim da se u automat ugura onoliko puta koliko njih putuje. Linija 46 ide otprilike svakih 15-20min. NAPOMENA: kada putuješ metroom, kartu guraj u automat levo od tebe, kada stojiš ispred rampe!!!!!!

Poslednja izmena:
Što se tiče osiguranja, tu nema razmišljanja,uzimaj ono najbolje. Sa osiguranom sumom od 30-35 hiljada e. Ne košta mnogo i nije neki trošak u odnosu na ukupnu sumu novca koju ćeš potrošiti na ovom putovanju. Ne daj bože nešto ti se desi.....ode stan ili kuća! Cene med. usluga za strance su svuda u svetu astronomske, a ne daj bože ako zatreba hitno neka operacija a ti nemaš osiguranje. Čemu rizik zbog par eura.

Blue_Angel

Pa ovo je super. Pomenutim busom dođeš do pl.espanya. Odatle crvenim metroom (linija L-1) do stanice "marina". A odatle ti je hotel 350m. Milina.

Da,da..ili to ili onim do pl.catalunia a onda taxi do hotela... Kontaktirala sam hotel, rekli su da je taxi od aerodroma do hotela 30 eura, sto znaci da od pl.catalunia ne moze biti vise od 15 eura. Nesto sam jos gledala, moze da se rezervise transfer sa aerodroma preko interneta, kombi za 3 osobe 30 eura tako da je to mozda najbolja varijanta i najlaksa jer voze do hotela direktno

Nece to moci tako...:rtfm:
Jedna recenica i cao,pih :roll:

ajde..cekamo da procitamo utiske i pregledamo slike...pozuri..svi smo nestrpljivi :)

Bukvalno ne znam sta bih pre napisala i odakle da krenem uopste..
Moje odusevljenje je svakim trenutkom provedenim u Barsi bilo sve vece i vece.. Koliko je grad cist, koliko su Katalonci tihi, opusteni i fini..prelepi parkovi, setalista..gradjevine.. Jako me je iznenadilo njihovo oblacenje recimo..idu bas iz krajnosti u krajnost i totalno su opusteni sto se tice oblacenja, kao da obuku na sebe prvo sto im padne pod ruku..svaka im cast. Shvatila sam koliko smo mi jadni kako se opterecujemo oko nebitnih stvari :(

Odusevila me Sagrada Familia, Park Guell, Nou Kamp...a o magicnim fontanama da i ne pricam..to treba doziveti.. Evo, ko ima facebook moze i da pogleda o cemu se radi stvarno nesto prelepo..fantasticno... Pijaca La Buqeria...uwaaauuuu..fantazijaaa..
Sto se tice akvarijuma, meni se i nije svideo bas nesto posebno mada misljenja su razlicita kao i ukusi..

A tek kako sve funkcionise po gradu sto se tice prevoza i saobracaja..svaka im cast, nema sanse da se neko ne snadje u prevozu. A i toliko su ljubazni da steknete utisak da ce vas odvesti do zeljenog mesta..

I sta je najbitnije..nisam imala bliske susrete sa dzeparosima..

Neko je napisao da je ulica La Rambla skupa ali ja bih to demantovala, ima restorana koji su jeftiniji nego recimo u Gotskoj cetvrti, a takodje i radnji i butika gde sam nalazila majice po 6e, torbe po 6e..kod nas su preko 20e.. Radnja se zove KualaLumpur..

Toliko za sada od mene :)))

Ljudi, koliko je novca otprilike potrebno za 12-dnevni boravak u Barseloni? Hrana, pice, po koji izlazak, ulaznice za neke turisticke atrakcije? Jako me sve to zanima, posto sam budzetski limitirana :( ko je bio u skorije vreme, pa da mi da neke sveze info? Smesteni smo u jendoj sporednoj ulicici odmah do ramble, pa me zanima jel ima tu nekih jeftinijih restorana? Kakve su cene u poredjenju sa npr Grckom?
Hvala vam svima unapred :)

Ljudi, koliko je novca otprilike potrebno za 12-dnevni boravak u Barseloni? Hrana, pice, po koji izlazak, ulaznice za neke turisticke atrakcije? Jako me sve to zanima, posto sam budzetski limitirana :( ko je bio u skorije vreme, pa da mi da neke sveze info? Smesteni smo u jendoj sporednoj ulicici odmah do ramble, pa me zanima jel ima tu nekih jeftinijih restorana? Kakve su cene u poredjenju sa npr Grckom?
Hvala vam svima unapred :)

Pa kako to budzetski limitirana a ides na 12?

A sve zavisi koliko jedes i koliko imas namere da izlazis
Rucak komplet u lunch time mozes naci za 5-10 e , racunaj onda 100e
kupis bus turu za 2 dana i recimo sve obilaske , treba jedno 100e jos 100-150 e za pica i neki sitan izlazak
a mozes i patike na noge , mapu u ruke i sve peske obici jer imas dosta vremena
ostalo sama racunaj , a moras se malo i snaci ako si limitirana imas i samoposluge i bozanstvanu pijacu pa kupi hranu za dorucak i veceru , koristi metro i blok karte ......
i to sve bez kupovine ....a opet tamo ima svastaaaa :D

Blake Griffin- Mozda cudno zvuci, ali ne plivam u parama; eto, idem na 12 dana, jer sam nasla povoljan, a pristojan smestaj. valjda je bolje da dam 50-100 evra za tri, cetiri dana vise, nego da se bahatim po skupim restoranima, gde za te pare mogu dva puta da rucam :)
Galina- ne jedem puno, hvala Bogu :) A nisam ni izbirljiva sto se hrane tice, meni je na letovanju jedan obrok i po koja vockica dovoljna za citav dan :) Samo me eto zanimaju cene, da znam da li cu sa ovim mojim budzetom moci da preguram boravak. Cula sam dosta oprecnih misljenja o Barseloni i cenama, jedni kazu da je jako skupo, drugi da nije... Necemo uzimati karte za bus ture, nema potrebe, volimo da pesacimo, a i blizu smo tih nekih glavnih atrakcija, a i tu je metro za one udaljenije. Tako da racunam nekih 100 evra najvise za ulaznice i metro, 150-170 za hranu, a nadam se da ce ostati i za neki shopping, ipak su rasprodaje u julu i avgustu :) Hvala puno na pomoci :)

Onda si ti slicna meni sto se hrane tice samo sto ja volim bar jedan kuvan obrok a ne sendvice i zato sam ti racunala taj rucak u restoranu kojih ima raznih .
Kod njih je to izgleda tradicija i svi u tom nekom periodu izmedju 12 i 16 otprilike obaraju cene rucka i mozes naci i za 5 e a kvalitet nista gori samo su u nekim sporednim ulicama u odnosu na atrakcije .
Ja nisam stekla utisak da su skuplji osim sto ima svega pa te i vuce veca potrosnja . A vece samoposluge su tako opskrbljene da se mozes i tu snaci za rucak.
Pijaca ...fatazija . To je jedino mesto koje sam obisla a da sam pozelela apartman sa kuhinjom da bi mogla kuvati ....mozda ...sledeci put jer tamo se vraca.
Ja sam sve obisla peske . Toliko zgrada ima usput da je prosto steta samo baciti pogled na njih iz busa . jeste brzi nacin ali ako imas vremena .... ja sam pre za taj nacin jer su utisci kvalitetniji .
Imas dane kad su ulazi u atrakcije besplatni , raspitaj se
Za sve sto vidis da se prodaje na ulici cenjkaj se . Ja sam prvi dan platila tasnu 70 e a sledeci jos lepsu , vise iz price sa njima za 15 e uz cenkanje sale radi
Registruj se na sajt njihove zeleznice Renfe i vec 60 dana ranije od putovanja mozes kupiti kartu za neka druga mesta npr Madrid i napraviti izlet dnevni do tamo . Treba ti kartica .Mnogo je jeftinije tako
Ili neko drugo mesto
Nadji na netu Top 10 Barselona , prouci i sve ti je tu
Uzivaj !

Tacno je, nema javnih toaleta, ali ima wc na pijaci, i besplatan je cini mi se, tako da sam ja taj koristio kad bas zagusti :) Inace dobra ideja je i nabaviti mapu grada, to imas na svakom kiosku, a crno bele su cak i besplatne. Meni je dosta pomogla, jer sam odlucio da sam odem u gotski deo grada, tamo sam se zavukao ko zna gde, i kad sam odlucio da se vratim posle 15 minuta sam shvatio da idem u krug :) I tako sam se tuda gubio nekih sat vremena, onda sam odlucio da odem na nasumicnu stranu samo da se izvucem iz gotskog dela, u svakom slucaju, uz pomoc mape, rucnog sata i sunca uspeo sam da se vratim na La Ramblu :) Ali neverovatno je sto sam pokusao dvoje, troje ljudi da zaustavim na ulici da pitam gde sam, i svi su me iskulirali. Opet, ko zna gde sam ja bio, vec sam bio izasao iz gotskog dela i nasao se u nekoj stambenoj oblasti, bilo je kao veliko dvoriste i 4-5 zgrada okolo, uglavnom stariji ljudi su prolazili, koji verovatno i ne znaju engleski pa nisu ni hteli da se bakcu sa nekim izgubljenim turistom :) A bilo je i nekoliko mladjih likova, 19-20 godina, vrlo sumnjivog izgleda, verovatno cekaju turiste da ih "orobe". Dvojica su me cak pratila par ulica (mislim, mapa u ruci, oko vrata torbica sa dokumentima i evrima, izgubljen pogled, cudo bi bilo da me nisu primetili :D). Na kraju ja usao u neku radnju i tu sam ih izgubio.

Ma komedija. Ali ne mogu reci da nije bilo zanimljivo i da ne bih opet otisao :D

u barri gotic je prilicno tesko naici na lokalce, jer je tradicionalno mesto gde ima jako puno turista i nocnog zivota za iste. mada barcelonu nikad nisam videla krcatiju u ovo doba nego ove godine, valjda svi oni prevrati i revolucije po africi doprinose da se turizam opet prenese u juznu evropu....danas u centru sam imala osecaj da sam u srbiji - samo cujem na sve strane srpske turiste, i to iz razlicitih delova srbije, stojim posle u redu u supermarketu, otvara jedan novcanik da plati vidim bosanske licne karte, odem u neke prodavnice, srpski srpski srpski :eek: ne znam sta se to desilo danas pa je grad pun. ali inace, ako naletis na nekog lokalca i pitas ga nesto veoma je verovatno da nece znati engleski,a u ostalim slucajevima ljudi su pretezno turisti. sto se sumnjivih tipova tice, verovatno su izgledali tako jer su zapravo i bili krajnje sumnjivi i jer se ne bave legalnim aktivnostima za prezivljavanje, jos ako su bili garavi, gotovo da nema sumnje. paznja svima koji idu u barcelonu, statistike govore da je jedan od jako cestih nacina da se pljackaju turisti takozvani ronaldinhov ples, u kojem dvojica trojica, obicno arapa pikaju loptu, i tako se priblize turisti koji nista ne sumnja, i posle malo gurkanja zavrse sa vecinom njegove imovine koju je tom prilikom poneo sa sobom, doduse u poslednje vreme imaju obicaj da vrate kartice i dokumenta, i zadrze "samo" kes. tako se napadaju muski turisti, koji inace iz mog iskustva predstavljaju i cesce zrtve (bar ja znam daleko vise muskaraca nego zena koji su na ovaj ili onaj nacin bili opljackani), a pretpostavljam da je jedan od razloga i taj sto se zene uglavnom pljackaju otimanjem torbica i novcanika, i nasilje i metode gurkanja, pretnji i slicno daleko redje moze da se sretne, jer u tom slucaju pored kradje, sledi im i daleko gori prekrsaj nasilja nad zenama ako ih kojim slucajem navataju, mada ne racunajte na to....ipak paznja, i ako primetite da vas posmatra grupica ili pojedinac (obicno rade najmanje dvoje ili troje zajedno) i koji imaju izgled arapa ili istocne evrope, razlog je sto su najverovatnije bacili oko na vas. u metrou nemojte da se derete na sav glas ko sto recimo amerikanci redovno rade, pa vecito uplakani izadju iz istog. nasi ljudi mogu relativno neopazeno da prodju u barceloni, mislim pre svega fizicki, dok god ne privlace paznju nekim drugim stvarima....

Back