nisam koristila vizer al cula sam ok o njima, redovno vidjam njihove letove na aerodromima itd. ja sam uvek letela vuelingom, preko venecije i budimpeste.
sto se tice barcelone,moje generalne preporuke prvo kao turiste a onda nekoga ko zivi u bcn su sledece:
- akvarijum je prilicno poznat ali mozes bez problema da ga zaobidjes jer nista posebno nije. nit je veliki ko sto sam ocekivala, nit se nesto posebno odusevis, a skup je.
- ako budes kupovala karte za metro,nikako ne kupuj pojedinacne karte, vec za deset voznji,daleko se vise isplati, naravno ako nameravas da ga koristis, a u bcn zna da bude koristan ako ne volis da pesacis. jedna karta kosta 1,40, deset karata 7,85.
- nemoj se dati zavarati slasnim ponudama na rambli - nikako se ne zaustavljaj da pijes i jedes tamo,posto je to turisticka zona i odrace te ko magarca. sto se tice nekih mesta za jedenje (nije sad tipicna katalonska hrana,al daleko isplatljvije da se utoli glad, sem naravno ako nisi zaludjenik za arapske kebabove i slicno) - terra blava, klada se krene od trga urquinaona na dole (vrlo blizu glavnog trga catalunya), ulicom laietana ( Via Laietana, 55), sa desne strane - to je bife sa vrlo ukusnom i raznovrsnom hranom gde mos da jedes i pijes koliko hoces pretezno mediteransku hranu i prirodne sokove),meni kosta oko 8,90 eura, i restoran po istom principu i ceni,blizu sagrada familia ali ovaj put japanski (Carrer de rosello ne secam se koji broj, mogu da proverim ako te zanima

) elem sustina je po svaku cenu pokusaj da zaobidjes jedenje na/oko ramble.
- ovde se jedu dosta tapas, pa gde vidis lokalce mos da udjes da zamezis. sto se tice tipicne katalonske hrane, malo je teze naci u barceloni jer je grad veoma internacionalan pa se to njihovo nekako izgubilo....ali svuda bi trebalo da nadjes pa amb tomaquet (tostiran hleb premazan svezim paradajzom,maslinovim uljem u ostrvskoj varijanti sa belim lukom,i solju), zatim escalivada, od pecenog povrca - patlidzan, paprika, crni luk u varijanti na malo pre pomenutom hlebu, zatim botifarra i razne mesne preradjevine, zacudo raznovrsnije cak i nego nase

inace ja bas i nisam ljubitelj poslednjih...ako budes imala priliku, mada u bcn tesko takodje calçotada, peceni praziluk i neki pikantni sos...crema catalana od dezerta...paelja i tortilja su vise na nivou spanije tipicne,ali jedu se i ovde.
- e da, moram da preporucim jednu krcmu/tavernu u samom centru grada, iako je blizu ramble uvek je puno lokalaca,pica su jeftina i uvek je dobra atmosfera. zove se ovella negra, ima ih vise po gradu,ali je ova najpristupacnija
http://www.ovellanegra.com/en/grup/rustica.asp toce pivo i prave odlicnu sangriu i to prilicno jeftino. ako volis pivo inace, njihova je estrella damm, posebno vredi crna i moritz

mojne da budes pravi turista i da narucis hajneken
- od onoga sto ja ko turista preporucujem jeste da se obavezno poseti gaudijeva casa battlo, nalazi se u istoj ulici kao la pedrera (passeig de gracia), ulaz je skup,ali ako mene pitas vredi para. od muzeja, ne znam sta te i da li zanima,al vredi obici muzej katalonske umetnosti (museu nacional d'art de catalunya), nalazi se u palati iznad trga spanije,tamo gde su i magicne fontane. picassov muzej,ono nije los,mada sam ja ocekivala vise,definitivno nije najbolji njegov koji sam videla, ako volis surealizam fundacio joan miro,koja se nalazi isto tu blizu muzeja katalonske umetnosti, zaista vredi. naravno park guell, park ciutadella koji je blizu trijumfalnog luka i zeleznicke stanice franca. dobro klasicne stvari sagrada familia, gradska katedrala je jako lepa iznutra, crkva santa maria del mar je isto prelepa i spolja i iznutra itd....iskoristi priliku i prosetaj se peske kroz kvart gracia, nocu je isto odlican za izlazak, bas kao i ciutat vella u kvartu gotic, gde god da odes neces omasiti. imas naravno diskoteka koliko hoces na rambli,al to je kreirano za klasicne engleske turiste koji udju u prvo mesto odakle tresti muzika, a naravno i cene su za njih dizajnirane. licno preporucujem da se zaluta u neke manje ulice kvarta i tamo ce se naci mnogo zanimljivija mesta gde dolaze mladi iz barcelone.
-ako budes imala vremena i zelje da putujes van barcelone da posetis jos nesto, preporucujem da to bude girona, stara prestonica i lep istorijski grad zanimljive arhitekture. ako nisi bas luda za dalijem, preskoci figueres jer tu imas da vidis jedino njegov muzej.
da ne tupim dalje,sta te jos zanima, pitaj slobodno,ako budem znala rado cu odgovoriti.