Evo sta si rekao, "Sunce je malo dalje". Covece, debili bi se bolje snasli u dijalogu, potenciras nauku a navodis da je Sunce malo dalje.
Koliko dalje? Udaljeno je 150 000 000 km? Znas li sta pricas?
Ne moze biti toliko udaljeno jer ako uzmes u obzir velicinu Sunca i Zemljew, i udaljenost Zemlje od Sunca, da je toliko udaljeno ne bi video tokom jutra, podneva i zalaska razlicite velicine.
Ovo je toliko prosto i toliko neoborivo da se stvarno nema vise sta sa tobom diskutovati. Naseo si, yebiga ali tako je. Navodis druge ljude na obmanu a jer ih mrzis, jer se ne mozes snaci u ljudskom drustvu.
Da, apsolutno. Sunce je malo dalje od 8 svetlosnih minuta ili od 144.000.000 kilometara. Tačnije 8 svetlosnih minuta i 20 svetlosnih sekundi. Covece, covece... Ne znam kako se snalaze debili, verovatno ti to bolje znaš. Covece, covece...
Nikada nije udaljeno isto. Zemljina putanja oko Sunca ima oblik elipse i u afelu, negde između 3. i 5. jula, Zemlja se nalazi najdalje od Sunca, preko 152.000.000 kilometara; a da se u perihelu, negde između 3. i 5. januara, nalazi najbliže Suncu, oko 147.500.000 kilometara; srednja daljina je oko 148.500.000 kilometara. Ja znam šta pričam. Znaš li ti šta pričaš? Znaš li šta sam ovde napisao? Covece, covece...
Toliko je udaljeno i objasnio sam kako je to lako izračunati.
Da ponovimo, za one koji razumeju. Sunce je zvezda udaljena od nas 8 svetlosnih minuta, odnosno oko 147.000.000 kilometara u perihelu i oko 152.000.000 kilometara u afelu. Alo, neznalico, lako je izračunati daljinu između Zemlje i Sunca: kad Sunce izađe izgleda kao pomorandža i ne baca zrake na Zemlju oko 8 minuta. I može ga svako gledati golim okom, pa čak i GMO sojonje. Kada prvi zraci stignu do nas onda se u njega ne može lako gledati golim okom. Brzina svetlosti je 300.000 km/s. Pomnoži 8 minuta sa 300.000 km/s i dobićeš tih 148.500.000 km srednje udaljenosti između Zemlje i Sunca. Au, kako te pokopah ovim komentarom. Kad bi mene neko ovako izuo - bilo bi me sramota.
Evo pojašnjenja.
8 minuta puta 60 sekundi jednako 480 sekundi.
480 sekundi puta 300.000 km/s jednako 144.000.000 kilometara.
Sunce je malo dalje, ali to je zato što svetlost od njega do nas ne putuje baš tačno 8 minuta, već malo duže. Ali definitivno 8 minuta (i malo više), jer toliko kada izlazi ili zalazi, a ne baca zrake na Zemlju, može da se gleda bez ikakvih problema golim okom, jer izgleda kao pomorandža (zvezda iz reda crvenih patuljaka). Daljina između Sunca i Zemlje je odavno izmerena. Upravo sam ti i pokazao kako. Ne verujem kolika si neznalica.
Dakle tako je, a ti veruj u šta hoćeš.
Ovo je toliko prosto i toliko neoborivo da se sa tobom stvarno nema više šta diskutovati. S obzirom da si izmislio silne laži za mene, da bi me diskreditovao, zato što sam te razbio na atome, i tebe i tvoje nebuloze, recimo to da jedem meso, mleko i jaja, iako sam vegan duće od tebe, i disciplinovaniji od tebe; zatim da imam psa sa kojim živim i da mu kupujem meso u mesari. Zatim da sam separatista, ja, jedan od najvećih boraca protiv separatista, kome separatisti prete po FB-u. Pa sad kad nemaš šta da izmisliš za mene izmislio si da mrzim ljude i da se ne snalazim u ljudskom društvu. Neka ti služi na čast. A kad se budemo sreli moraćeš sve ove laži da mi kažeš u lice. Kako da me ubediš u to da imam psa kome kupujem meso kad ga nemam i ne kupujem mu ništa? Lepteje6o. Tako ti je i za sve nebuloze koje pišeš. Kako da ti neko poveruje da je Zemlja ravna ploča kad ja ne mogu da poverujem u tvoje tvrdnje da živim sa nekim tamo psom, kad ne živim ni sa kakvim psom? U stan u kome živim skoro 10 godina nijedan pas nikada nije ušao, niti će ući. Ti kažeš da je ušao, da je stalno tu i da mu ja kupujem meso - pa kako ko pravo govorio - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovim bližnjima. Pošteno? A što lažeš da imam psa, odnosno da živim sa psom? Čikam te da nađeš post u kome sam na ovom forumu prvi pomenuo bilo kakvog “svog psa”. Ako ga nađeš daću ti 1000 €. Pošteno? Dakle? Šta bi?
Kad bi mene neko ovako razvalio argumentima bilo bi me sramota. Ali tebi je obraz debeo kao opanak. Naseo? Naseo si ti na sektaške nebuloze.
- - - - - - - - - -
Нема различитих величина, Сунце је увек исте величине.
Оптичке појаве у атмосфери.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Optika_atmosfere
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sumrak
Naravno da nema. Sunce je uvek iste veličine. Ali kako to da objasniš totalnoj neznalici?
Neznalica na zalasku u ravnici vidi pola Sunca... ali i dalje tvrdi da se Sunce udaljava od nas, a ne da zalazi.