Banditen (nicht in Kukuruzen)

Nora Barnacle

Domaćin
Poruka
4.132
Krajem prošle godine reši Gete institut da isproba kako će u Beogradu raditi Otvorena biblioteka. Ein, zwei, drei...presekoše crvenu vrpcu...

Ruku na srce, da sam bila u mogućnosti da posetim tu biblioteku, moguće je da bih pozajmila neke bajke ili neku sličnu knjigu, jednostavnije pisanu, da, možda, nekad, vežbam svoj nemački, pošto nisam kadra da na tom jeziku čitam ozbiljniju literaturu. Gotovo je izvesno da pozajmljenu knjigu ne bih vratila, ali bih, sigurno iskoristila priliku da se rešim pojedinih naslova koji mi zauzimaju prostor, a sigurno mi ne trebaju. Imam, na primer, Pavićevu Unutrašnju stranu vetra koja mi se čini sasvim prigodnom za tu priliku. Da je na isti način istupio Institut Servantes ili neka ruska kulturna institucija, ne verujem da bih se priključila jer ni elementarno ne poznajem te jezike.
Obrazloženje za ovo treba pre tražiti u ograničenosti moga životnog prostora, nego u valjanosti mojih etičkih načela.

A šta biste vi pred iskušenjem jednog ovakvog, ispostavilo se, donkihotskog poduhvata? :zelenko3:

Ovi iz Gete instituta kao da nisu znali za onu masovnu tuču s povređenima kad su Japanci dijelili neke mladice, japanske trešnje, valjda. Šta se moglo očekivati?

Inače, viđao sam takve biblioteke po nekim mjestima gdje našeg naroda nema, ali i tamo su se knjige više odnosile nego donosile, samo uvijek je postojala neka organizacija koja je fond povremeno nadopunjavala.

Kada sam, tamo nekih dana, bio u prvi put u Grčkoj na moru, sa društvom, svi smo bili zapanjeni pred prizorom frižidera koji su stajali na ulici, ispred prodavnica. Otključan frižider, staklena vrata... baš su glupi ovi Grci, opušteno možeš da uzmeš šta želiš i ne platiš. Pa smo to i radili.
U međuvremenu su se otključani frižideri pojavili i u Srbilendu a i ja sam napunio još godina. Danas me je i dalje malo sramota od sebe, ali ok... mlados', prošlos'... nije baš da ne spavam zbog toga. Verujem da i dalje ovde ima onih koji se nelegalno samoposlužuju, ali to bar više nisu fina deca iz finih familija (što smo mi, de facto, bili).

Očigledno, bila je potrebna navika, i bila je potrebna zrelost. Za oba je, između još nekih stvari, potrebno vreme.
Ova nacija nema kulturne navike i nema civilizacijsku zrelost. A vreme će pokazati da li bar imamo neku perspektivu. Projekat Otvorene biblioteke je stigao prerano.

Back