Balkanske zabulude o zivotu u Severnoj Americi

Nego sta. Oces da ti kazem jos nesto sto ce vise da ti se svidi?

Trosicu svoje pare u Tajlandu a onda cu da se vratim u Kanadu u dobijam penziju za koju ces ti da doprinosis radeci svih ovih godina u Kanadi.

Hvala!

Kao sto rekoh, ostisao si a ipak zadrzao drzqavljanstvo. Hvalis se time i a s druge strane pljujes. ccc... lepo rece moja baba "ne se*i tamo gde jedes"
A sto se tice penzije znas i sam kako ide, dobijas koliko doprinosis, neces se mnogo ogrejati od obaveznog dela.

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne razumem sta moze drzava da me "pokrade" ako mislis na penzioni fond? ja to ni ne uplacujem :)
stedim kupicu nekoliko nekretnina do kraja zivota i rentiracu. Moguce je da je neko imao losa iskustva u Kanadi ne sporim ja to al sad da je bas dubioza nije.
Plate su visestruko vece (citaj 8 puta) a kad je to vise onda me za sve ostalo bas briga. Mozes maline da mi prodajes i za 30 dolara kilo i hleb 5$ kad ja primim mesecno 9000$.
Ok nekretnine su skuplje i porez na nekretnine je dosta visi i income tax je stvarno dosta ali i u Srbiji ce to doci samo polako sto se vise integrise to ce biti i tu. I ovako je izasao novi
zakon za porez na imovinu koji ce Dacic mozda da stopira (zbog svoje socijalne politike) ali sve jedno KAD-TAD ce doci i to na red. Odrzavanje zgrada takodje...a i federalni tax na nivou cele EU ce doci.
Tj hocu reci za 30-40 godina u Srbiji ce biti vrlo slican sistem al samo sto ja nevidim zasto da gubim 30-40 god kad moze nesto da se 'stvara' za to vreme :)

E,to ti je taj nas mentalitet...

Pa sta se sada zgrazavas? Oces da dolazis u kapitalizam, moras da naucis pravila igre. Prvo ja pa onda ti.

Ja stvarno ne razumem sta moze drzava da me "pokrade" ako mislis na penzioni fond? ja to ni ne uplacujem :)
stedim kupicu nekoliko nekretnina do kraja zivota i rentiracu. Moguce je da je neko imao losa iskustva u Kanadi ne sporim ja to al sad da je bas dubioza nije.
Plate su visestruko vece (citaj 8 puta) a kad je to vise onda me za sve ostalo bas briga. Mozes maline da mi prodajes i za 30 dolara kilo i hleb 5$ kad ja primim mesecno 9000$.
Ok nekretnine su skuplje i porez na nekretnine je dosta visi i income tax je stvarno dosta ali i u Srbiji ce to doci samo polako sto se vise integrise to ce biti i tu. I ovako je izasao novi
zakon za porez na imovinu koji ce Dacic mozda da stopira (zbog svoje socijalne politike) ali sve jedno KAD-TAD ce doci i to na red. Odrzavanje zgrada takodje...a i federalni tax na nivou cele EU ce doci.
Tj hocu reci za 30-40 godina u Srbiji ce biti vrlo slican sistem al samo sto ja nevidim zasto da gubim 30-40 god kad moze nesto da se 'stvara' za to vreme :)

Ok majstore.... da mislio sam na penzijski fond.

Ako mogu, da li bi mi otkrio gde zivis u USA i koliko kostaju nekretnine? Ja ne osporavam vece plate i (mozda) bolji kvalitet zivota.... jednostavno stalno spominjem da su kradje vece ovde nego sto su ikada bile i istoriji Srbije. Da li ti gledas neke druge vesti osim Americke finansijske propagande.... govorim iskljucivo o CNBC.

Poslednja izmena od moderatora:
Ako mogu, da li bi mi otkrio gde zivis u USA i koliko kostaju nekretnine?

Mnogo ;((( stan sa jednom spavacom sobom da je normalan i u normalnoj zgradi i normalnom kraju 550.000$ :(
San Jose, CA

Da li ti gledas neke druge vesti osim Americke finansijske propagande.... govorim iskljucivo o CNBC.
Gledam i pratim pazljivo sve sta se desava.
Mogu da ti kazem da je kriminal 10 puta manji nego u Srbiji. Nezaposlenost je ovde 9% skoro najvise u US a kod nas 45%.
Prosecno primanje je 80.000$ (u ovom delu gde sam ja) a kod nas 5000$. Politicke kradje kod nas su opsti haos a kod njih je to dosta manje.
Sad ti stvarno kazem realno al to nije zato sto su Srbi debili nego zato sto jednostavno US ti je uredjena zemlja vec duze vreme (ajde da kazemo od 80'tih) a Srbija ce to tek postati i cak ce mozda
biti i bolje uredjena ali 2040te. Srbija je u tranziciji iz socijalizma u kapitalizam a US ti je neoliberalni kapitalizam kao drustveno uredjenje.

Zasto jednostavno ne kupis jednosoban stan u Majamiju za pola manje pa mozes odmah poceti da ga izdajes.... samo se spojis sa property managementom i ne brines.

Ti znaci zivis u Sillicon Valley. Grad nije bas najbolji za poredjenje sa ostatkom amerike sto se tice finansija i kriminala ;-). Mora da ti dobro ide onda.

Ma nije valjda? Americki nobelovac Pol Kruger kaze da je nezaposlenost u Americi 28%. A?
Lupa ko maksim po diviziji. Zna se kako se 'racuna' nezaposlenost i statistika je tacna 100%. Ne treba verovati mnogo teoreticarima zavere.

Evo na primer ja sam dao oglas na krejgslist da trazim radnika za posao .Kostalo me 25$.
Oglas je stajao 5 sati i javilo se 45 ljudi. Nista bez eksperimenta.

pa u zemlji od 300 miliona ljudi 45 je malo :(
ocekivao sam barem 200-300.
U Srbiji gde je nezaposlenost 50% na jedan oglas javice ti se 300 ljudi.

Kruger je idiot.... ali samo zato sto misli da treba stampati pare da se izadje iz krize. Ali i sam znas da je statistika of oko 25% tacna. Ako nije zasto bi vise od 45 MILIONA Amerikanaca bilo na food stamps?

http://www.pbs.org/wnet/need-to-kno...17-2012-food-stamps-poverty-in-america/13101/

zato sto imas imigrante (ukljucujuci i Srbije) koji kopaju i rukama i nogama da imaju i jedno i drugo :)
Licno poznajem par takvih. A 45 Miliona ih ima zato sto se svako ko zaradjuje ispod poverty line-a smatra siromasnim :( Stavio sam tuzic zbog toga sto ne
volim da ima siromasnih ali je u stvari dobro sto se izdvaja deo novca iz budzeta za takve ljude.
Dakle svako ko ima primanja manja od 1000$ mesecno se smatra vrlo siromasnim i on ima pravo na neke povoljnosti kao sto je izmedju ostalog i food stamps.
Dakle tu su ukljuceni i oni koji zive u nekim zabitima rade part time i zaradjuju 1000$ mesecno.

Kruger je idiot.... ali samo zato sto misli da treba stampati pare da se izadje iz krize. Ali i sam znas da je statistika of oko 25% tacna. Ako nije zasto bi vise od 45 MILIONA Amerikanaca bilo na food stamps?

http://www.pbs.org/wnet/need-to-kno...17-2012-food-stamps-poverty-in-america/13101/

Vrlo je tesko odrediti STVARNU nezaposlenost. Dio njih ne zeli da radi, vise vole da sede pod palmom i sviraju gitaru, takvi se vode u statistici kao nezaposleni a trebalo bi da se vode kao beskorisni. Jedan deo radi na crno, znaci oni su stvarno zaposleni ali formalno nisu. Sa druge strane, postoje ljudi koji rade vise poslova, pa ih statistika moze tretirati kao vise zaposlenih. Licno mislim da je brojka od 25% nemoguca jer bi posledice bile vidljive i drasticne.

Vrlo je tesko odrediti STVARNU nezaposlenost. Dio njih ne zeli da radi, vise vole da sede pod palmom i sviraju gitaru, takvi se vode u statistici kao nezaposleni a trebalo bi da se vode kao beskorisni. Jedan deo radi na crno, znaci oni su stvarno zaposleni ali formalno nisu. Sa druge strane, postoje ljudi koji rade vise poslova, pa ih statistika moze tretirati kao vise zaposlenih. Licno mislim da je brojka od 25% nemoguca jer bi posledice bile vidljive i drasticne.

pa da i u US se svi spore oko toga ali trenutni mehanizam za proracun nezaposlenih je do sada pokazao najbolje rezultate. Naravno nije savrsen i mnogo tu ima propusta ali sta je tu je i treba ga prihvatiti kao takvog.

Trenutno smo na 8.2% nezaposlenih u US.
http://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000

Brojka od 25% je sasvim tacna. Istina, vecina ljudi ne zeli da rade jednostavno zbog toga da ako rade u Meku plate bi bile na istom novou kao socijalne pomoci koje dobijaju. Ne zaboravi da je 8.2% nezaposlenih oni koji primaju cekove za unemployment. Beskucnici, mentalni bolesnici, oni kojima su ukinute beneficije se svi prema divnoj Americkoj statistici racunaju kao zaposleni.

Da ne govorim o studentima. Da se i oni ubace, broj bi bio blizi 50%

Ja mogu samo da ti kazem da je zena okacila neki profil na dice.com i da joj stizu ponude za posao gotovo svakog dana!
Doduse to su sve poslovi za oko 3000$ ali u Srbiji tako nesto nije moguce. Hocu reci vrlo je evidentno da je nezaposlenost u US visestruko niza nego u Srbiji.
realan odnos je US 8% Srbija 45% ili ako hoces po tvome 25% a Srbija 80%.

Ja mogu samo da ti kazem da je zena okacila neki profil na dice.com i da joj stizu ponude za posao gotovo svakog dana!
Doduse to su sve poslovi za oko 3000$ ali u Srbiji tako nesto nije moguce. Hocu reci vrlo je evidentno da je nezaposlenost u US visestruko niza nego u Srbiji.
realan odnos je US 8% Srbija 45% ili ako hoces po tvome 25% a Srbija 80%.

Trebas prvo reci kakav posao i da li je trazen. Vec smo shvatili da si u Silicon Valley, sto znaci da posao koji imas je verovatno trazen. Ko zna... mozda radis i za Zynga??? Ja govorim o 80% ljudi koji su nesrecnici ili bili prevareni da sa nekom social studies koledz ili univerzitetskom diplomom mogu da nadju posao, Tajland i Azija su puni takvih koji su potpuno odustali u Americi (i Engleskoj) i sada predaju Englseki za 1000 mesecno. To je naravno ok suma za tamo pa ne nameravaju ni da se vrate. To su uglavnom srecnici koji su imali pare za avionsku kartu.

Recicu Vam samo jos ovu stvar jedna devojka iz Srbije (zivi u US) je okacila svoj profil na Dice.Com (u americi je tek 5 meseci) i svaka dva-tri dana joj stizu ponude da radi nesto u wordu/excelu za tipa 40.000$. Bukvalno ih stavlja u SPAM a kad zovu spusta im slusalicu i stavlja ih na block na telefonu. Eto tako otprilike to realno izgleda

Pa normalno da ih stavlja u spam kad to i jeste spam. Prevaranti joj posalju
ponudu za posao i ako se upeca onda je posalju na sajt njihove druge "kompanije"
gde treba da plati za proveru proslosti ("background check"). A posao je virtuelan,
samo mamac na udici.

Znaci eksperiment ide ovako: napravis dva sajta jedan za neki biznis a drugi za
kompaniju koja se bavi proverom proslosti i platis 60 $ za server gde drzis sajtove
i onda saljes ponude za posao kome stignes. Sto vise to bolje. Pa koga ulovis ulovis.

"Samo je sir u misolovci besplatan" je valjda opstepoznato?

realno ,tako to izgleda

Poslednja izmena:
Pa normalno da ih stavlja u spam kad to i jeste spam. Prevaranti joj posalju
ponudu za posao i ako se upeca onda je posalju na sajt njihove druge "kompanije"
gde treba da plati za proveru proslosti ("background check"). A posao je virtuelan,
samo mamac na udici.

Znaci eksperiment ide ovako: napravis dva sajta jedan za neki biznis a drugi za
kompaniju koja se bavi proverom proslosti i platis 60 $ za server gde drzis sajtove
i onda saljes ponude za posao kome stignes. Sto vise to bolje. Pa koga ulovis ulovis.

"Samo je sir u misolovci besplatan" je valjda opstepoznato?

realno ,tako to izgleda

Znao sam da je u necemu caka, sa tim masovnim ponudama za poslove :D... Jako dobra fora, mogli bi i mi da se bacimo na posalo, "poslodavca" :mrgreen:

Zivim u Americi vec 4 godine, udata sam za (fakultetski obrazovanog) amerikanca iz Sijetla, drzava Vasington. On se godinama mucio radeci u banci za 35 000 dolara godisnje, od kojih je u Sijetlu jedva sastavljao kraj sa krajem jer su troskovi zivota OGROMNI. Ovde gde zivimo jedva ima poslova za minimalac i to je nebitno koliko si obrazovan (ja takodje imam fakultetsku diplomu). Zajedno zaradjujemo 125 000 dolara godisnje, imamo dvoje dece, i mogu mirne duse da kazem da mi je kvalitet zivota ( i kvalitet i standard) ovde nizi nego u BGD-u kad sam zaradjivala 1400 evra mesecno. Namerno kazem i kvalitet i standard jer se prvo odnosi na sveukupan zivotni kvalitet ukljucujuci slobodno vreme, porodicu, prijatelje, a standard samo na materijalni aspekat. Ovaj Vrhunski prica o Kaliforniji a ne pominje da jedna porodica sa dvoje dece mora zaradjivati najmanje 200 000 dolara godisnje za neki minimum pristojnog zivota u kraju koji je dovoljno bezbedan da decu ne ubiju u skoli. Muz i ja razmatramo preseljenje u Kaliforniju, ali, kao sto rekoh, situacija je tamo katastrofalna u pogledu minimalnih troskova za zivot. Moj brat zivi sa zenom u San Dijegu. Zaradjuju oboje po 120 000 dolara (direktori su srednjih skola) i jedva prezivljavaju, a cak nemaju ni kucu nego dvosobni stancic (sto je za Ameriku znak loseg materijalnot stanja, izuzev ako ne zivis na Menhetnu)

Back