Balkanske zabulude o zivotu u Severnoj Americi

123456789

Ističe se
Poruka
2.172
Ovu temu ne otvaram iz razloga da bi otisla u prepirku i raspravu SRBIJA VS SEVERNA AMERIKA, o tome je veoma glupo diskutovati iz mnogo razloga. Bilo bi lepo kad bi realno mogli da diskutujemo o problemima drustva koji i tamo postoje kao i na Balkanu i o tezini zivotnog egzistiranja koje i tamo postoji kao i na Balkanu. Nisam dosao na zapad pre nekih 20-30 godina, niti se secam situacije ovde zato sto sam bio dosta mali, pricam o sadasnjosti na zapadu i nije bas najrealnije da sad dodje neko ko je emigrirao pre 30 godina i kaze kako gresim, ne znam kakvo je vreme bilo tad i na koji nacin je on u zivotu sticao, iznosim stavove na osnovu onoga sto sam ja proziveo prethodnih godina.
Mislim da je dobro da postoji i ovakva tema, zato sto buducim imigrantima treba stvoriti realnu sliku zivota, a ne neki leprsavi ne opravdani optimizam.

Poslednjih dana imam raspravu sa blizim ljudima u svom okruzenju oko zapada i moje greske sto se tice povratka iz Kanade.
Totalno iskrivljena slika je stvorena ovom narodu o mogucnostima na zapadu, a pogotovo ako uzmemo u obzir kako su se neke ekonomske prilike promenile u poslednjih desetak godina sirom sveta.
Bataljoni ljudi me napadaju svakodnevno, kad iznesem neke realne cinjenice da zivot na zapadu uopste nije jednostavan, problem je sto se uopste ne upinjem da im objasnim nego im pricam realnu situaciju a dobijem takav kontra-atak pun predrasuda kako sam ja osoba koja ne zna da se snadje iako naprimer u Srbiji vodim svoj privatno poslovanje veoma solidno, od koga i zivim takodje veoma solidno.

Par primera.
1."Na zapadu cim imas diplomu imas posao placen bar 60.000 dolara godisnje", i sad kad ja objasnjavam ljudima da sam upoznao i inzinjere koji rade kao raznosaci pica ili one koji imaju manje od 40 000 neto a i po deceniju staza, ispadam lazov ???
2."Kanada je zemlja u kojoj nema kriminala", i sad ja koji sam imao priliku da prakticno vidim da ima kriminala i da ga naravno ima i na visokom drustvenom nivou ali veoma prefidno, opet ispada da lazem.
3."Ne mogu da ti verujem, da u Kanadi ima prosjaka, to su tvoje izmisljotine" Ne da ima prosjaka, nego je "land of the homeless" ali ajde...
4.Ljudima koji su zavrsili ekonomski u Srbiji, sam razdanjivao pola sata kako bruto godisnja plata od 50 000 dolara, na kraju ispadne neto 35-40k dolara... i takav neki covek tamo ceka kule i gradove i plate u stotinama hiljada dolara CISTO, ne izbezan BMW i zaradje stan od 300-400k dolara, a ne zna da se do jedne intelektualne pozicije placene 50 000 godisnje stize jako krvavo, i da mnogi do toga nikad ne stignu ni u najludjim snovima.
5."Ti si lud poredis pet puta veci minimalaz na zapadu od oko 1100 eura mesecno i 200 eura u Srbiji" Kako ja sad nekom da uspem, da docaramm da moras da platis smestaj od 500-600 eura i da su neke usluge daleko skuplje kao i sam hrana i da ne moze da ti ostane ni dolar preko samo mozes jos i u minus da odes. Dobijem odgovor tipa " Ti si razmazen, zasto kupujes pileca prsa i junetinu voce i povrce, jedi pastete i virsle" :eek: kakva ironija... neko masta o boljem zivotu na taj nacin zato sto ce da ustedi neki nebitnu sicu kroz vise godina ili vise decenija jeduci pastete i virsle...
6."Nemoguce da tamo nema posla, cuo sam da su novine pune oglasa, tamo ne nadjes posao jedino ako si retardiran" Kako da objasnim nekom da na zapad dolaze stotine hiljada, milioni imigranata sa istom idejom sa kojom dolazis i ti i da je jednostavno trziste rada prezasiceno raznoraznim intelktualcima sa svih strana sveta, dok se proizvodne delatnosti masovne sele u Aziju.
7."Znas njega, upoznao si ga, bio si kod njega, reci kako je on uspeo, ovde nista ne bi uradio.... ja da sam otisao tamo bio bih sad kao on" Pokusavam da objasnim da i nije bas uspeo, nego to je vise u fazonu da moje selo cuje da sam ja veoma uspesna persona iako imam kucu koju da bih isplatio radim 3 posla i odmaram se samo u wc-u kad idem na veliku nuzdu, a onda kad odem na "luksuznu" Kubu jednom u godini pravim najludje slike da vidi raja odozdo, kakav bahat zivot zivim. :mrgreen:

Na kraju, poenta cele price je sto mi kao nacija sve gledamo kroz jedna jako sarena i preuvelicavajuca sociva na naocarima i gazimo realnost za cenu dokazivanja da su neki nasi egocentricni stavovi ispravni.
Izjavljujemo neke neosnovane cinjenic za koje i sami znamo da su lazi, satro otisao sam iz izopacenog drustva, u drustvo gde se cene drustvene, moralne i intelektualne vrednosti, a ne zbog MATERIJALNIH STVARI:dash:.
U lanacu luksuznih restorana gde sam radio, koji drze ljudi koji su taj isti lanac restorana sticali godinama prodavajuci beli prask i kako nekom da objasnim da ti isti ljudi pricaju sa vladinim funkcionerima svakodnevno na jutarnjoj kafi, veoma slican ritual mafija-politika kao i kod nas, samo sto je tamo taj mafijas ugledan covek zato sto redovno placa porez, danas satro proda 300 flasa skupog vina a proda ih 30 i da onom politicaru isto stigne deo zarade za jednu lepu kucicu, zato sto mu je omogucio da ga ne iscimavaju nebitni vladini sluzbenici.
Ocekujemo da ce Amerikanac lakse da nam da novac, sto je greska u startu, pravimo satiru od sopstvenog drustva na racun kriminala, droge i ne postovanju obrazovanih ljudi a sve to nismo izmislili mi nego sve najlosije od zapada sto smo mogli da iskopiramo, iskopirali smo, a ono sto je dobro odbijamo...

4.Ljudima koji su zavrsili ekonomski u Srbiji, sam razdanjivao pola sata kako bruto godisnja plata od 50 000 dolara, na kraju ispadne neto 35-40k dolara... i takav neki covek tamo ceka kule i gradove i plate u stotinama hiljada dolara CISTO, ne izbezan BMW i zaradje stan od 300-400k dolara, a ne zna da se do jedne intelektualne pozicije placene 50 000 godisnje stize jako krvavo, i da mnogi do toga nikad ne stignu ni u najludjim snovima.
(Samo da se unapred ogradim on je pisao o Canadi a ja tamo nikad nisam bio i znam kako stvari stoje iskljucivo u US)

Sve ostalo manje vise je tacno samo malo 'cudno' napisano :)
Ovo gore vrlo zavisi od RAZNIH stvari. Npr dacu ti jedan primer. Muz i zena, samo zena radi a muz npr ne radi i zaradjuje 80.000$ + benefits porez od toga je 35% dakle mesecna plata od 6666$ i tacno je da ti drzava uzme odmah 2333$ poreza na PRIHOD (Income Tax) dakle ostane ti cista mesecna plata od 4333$ ali zato dodje DAN koji se zove Tax Refund! Dakle tog dana drzava ti VRATI gotovo sve pare! Jednom godisnje i to ti dodje kao tvoja licna stednja. Na 80.000$ imas pravo na return oko 30.000$ u njihovom slucaju, na razne stvari se vracaju npr property tax, interest, to sto je muz nezaposlen, deca, skolovanje itd.

Hocu samo reci jos nesto svima. Oni koji planiraju da idu u Ameriku na turisticku vizu b1/b2 da bi radili jednostavno NEMOJTE to da radite jer ce Vam zivot tamo biti los, H1B radna viza nesto bolje prolazi ali ni to nije to. Ako ste u US legalno i imate neki pristojan fakultet (samo ne pravni) iz Srbije posle izvesnog vremena (kada savladate malo jezik) realno je da ocekujete i vise nego pristojnu platu i vrlo pristojan i udoban zivot. 100.000$ godisnje nije neouobicajeno za US pa cak ni 150.000$. Naravno sad zavisi malo iz koje struke, kog smera itd.
US je zemlja koja najvise postuje skolovane ljude. U Srbiji oni mogu da nemaju posao i 5 godina a to se u US nece desiti. Oko 2-3 meseca Vam je potrebno da nadjete prvi vrlo pristojan posao koji ce biti verovatno u rangu izmedju 40.000-80.000$+benefits retko ko od nasih ljudi dobije vise u startu (ali ima i takvih primera). Posle par godina (2-3 god) realno je da svako sa nekim fakultetom ima oko 80.000$ ako nema to znaci da nesto nije u redu. (losa firma, lose zna engleski, losa oblast za njegovu struku itd..itd) Naravno sve je individualno i mnogo faktora tu ucestvuje pa cak i sreca.

Recicu Vam samo jos ovu stvar jedna devojka iz Srbije (zivi u US) je okacila svoj profil na Dice.Com (u americi je tek 5 meseci) i svaka dva-tri dana joj stizu ponude da radi nesto u wordu/excelu za tipa 40.000$. Bukvalno ih stavlja u SPAM a kad zovu spusta im slusalicu i stavlja ih na block na telefonu. Eto tako otprilike to realno izgleda :)

Jos nesto u Americi uspevaju "vredni, edukovani i biznismeni" :) Vi ako nemate faks to ne znaci da cete vi raditi za 12$ kao sto je gore predstavljeno vec mozete zaradjivati i vi 100.000$ samo ima da se oderete od posla dok ovi sa fakultetom u kancelariju dodju malo nesto odrade i odu kuci :)
E sad ako ste neka lencuga teska onda ocekujte 2500$ mesecno i to je to.

Poslednja izmena:
Tako ne misle 95% ljudi koji su otisli i zive u kanadi i nemaju nameru da se vracaju.

Ti si jedean od 5% luzera koji u inostranstvu nisu uspeli, pa sada pricas svasta.....

Pa da ti si jedan od onih 95% winnera koji se hvali o svom uspehu na zapadu i to bese u Venecueli ili Kolumbiji ako se secam ?? Pa si posle imigrirao za Kanadu? Da ti radis u Kanadi nesto, ne bi visio na forumu 24/7, nego si zrgnuo kes neki pa dosao na zapad, a ovde ljudima svakodnevno prosipas neku tvoju demagogiju.

Poslednja izmena od moderatora:
(Samo da se unapred ogradim on je pisao o Canadi a ja tamo nikad nisam bio i znam kako stvari stoje iskljucivo u US)

Sve ostalo manje vise je tacno samo malo 'cudno' napisano :)
Ovo gore vrlo zavisi od RAZNIH stvari. Npr dacu ti jedan primer. Muz i zena, samo zena radi a muz npr ne radi i zaradjuje 80.000$ + benefits porez od toga je 35% dakle mesecna plata od 6666$ i tacno je da ti drzava uzme odmah 2333$ poreza na PRIHOD (Income Tax) dakle ostane ti cista mesecna plata od 4333$ ali zato dodje DAN koji se zove Tax Refund! Dakle tog dana drzava ti VRATI gotovo sve pare! Jednom godisnje i to ti dodje kao tvoja licna stednja. Na 80.000$ imas pravo na return oko 30.000$ u njihovom slucaju, na razne stvari se vracaju npr property tax, interest, to sto je muz nezaposlen, deca, skolovanje itd.

Hocu samo reci jos nesto svima. Oni koji planiraju da idu u Ameriku na turisticku vizu b1/b2 da bi radili jednostavno NEMOJTE to da radite jer ce Vam zivot tamo biti los, H1B radna viza nesto bolje prolazi ali ni to nije to. Ako ste u US legalno i imate neki pristojan fakultet (samo ne pravni) iz Srbije posle izvesnog vremena (kada savladate malo jezik) realno je da ocekujete i vise nego pristojnu platu i vrlo pristojan i udoban zivot. 100.000$ godisnje nije neouobicajeno za US pa cak ni 150.000$. Naravno sad zavisi malo iz koje struke, kog smera itd.
US je zemlja koja najvise postuje skolovane ljude. U Srbiji oni mogu da nemaju posao i 5 godina a to se u US nece desiti. Oko 2-3 meseca Vam je potrebno da nadjete prvi vrlo pristojan posao koji ce biti verovatno u rangu izmedju 40.000-80.000$+benefits retko ko od nasih ljudi dobije vise u startu (ali ima i takvih primera). Posle par godina (2-3 god) realno je da svako sa nekim fakultetom ima oko 80.000$ ako nema to znaci da nesto nije u redu. (losa firma, lose zna engleski, losa oblast za njegovu struku itd..itd) Naravno sve je individualno i mnogo faktora tu ucestvuje pa cak i sreca.

Recicu Vam samo jos ovu stvar jedna devojka iz Srbije (zivi u US) je okacila svoj profil na Dice.Com (u americi je tek 5 meseci) i svaka dva-tri dana joj stizu ponude da radi nesto u wordu/excelu za tipa 40.000$. Bukvalno ih stavlja u SPAM a kad zovu spusta im slusalicu i stavlja ih na block na telefonu. Eto tako otprilike to realno izgleda :)

Jos nesto u Americi uspevaju "vredni, edukovani i biznismeni" :) Vi ako nemate faks to ne znaci da cete vi raditi za 12$ kao sto je gore predstavljeno vec mozete zaradjivati i vi 100.000$ samo ima da se oderete od posla dok ovi sa fakultetom u kancelariju dodju malo nesto odrade i odu kuci :)
E sad ako ste neka lencuga teska onda ocekujte 2500$ mesecno i to je to.

Prosecna bruto plata jednog zubara je 100 000 dolara u USA. Tako da ko god ti je rekao da se u Americi ladno stize do 80 000 godisnje, slagao je na veliko, pa cak iako si visoko obrazovan.

Prosecna bruto plata jednog zubara je 100 000 dolara u USA. Tako da ko god ti je rekao da se u Americi ladno stize do 80 000 godisnje, slagao je na veliko, pa cak iako si visoko obrazovan.

Dobro ja ti kazem iz svog iskustva i iskustva ljudi koje poznajem. Nije me niko slagao nego kazem ti iz iskustva. Naravno zavisi od oblasti (nije svuda isto) i slicno. 80.000$ nije ama bas nikakav poseban problem imati u US pogotovo neko ko ima master diplomu i nesto iskustva. Svako ko je zavrsio saboracajni, etf, fon ili tako neki faks i ko ode u Californiu (po mogucstvu San Jose, CA) u prve 2-3-4 god ima 40.000-60.000$ a kasnije sa nekim isksutvom dodje na 80.000$ a svako ko prihvati da radi za 80.000$ se zajebao jer je prosecna plata za IT u tom delu 110.000$.
Mislim zajebavas i ti sad. :) Ne verujem da se Kanada toliko razlikuje.

Poslednja izmena:
Dobro ja ti kazem iz svog iskustva i iskustva ljudi koje poznajem. Nije me niko slagao nego kazem ti iz iskustva. Naravno zavisi od oblasti (nije svuda isto) i slicno. 80.000$ nije ama bas nikakav poseban problem imati u US pogotovo neko ko ima master diplomu i nesto iskustva. Svako ko je zavrsio saboracajni, etf, fon ili tako neki faks i ko ode u Californiu (po mogucstvu San Jose, CA) u prve 2-3-4 god ima 40.000-60.000$ a kasnije sa nekim isksutvom dodje na 80.000$ a svako ko prihvati da radi za 80.000$ se zajebao jer je prosecna plata za IT u tom delu 110.000$.
Mislim zajebavas i ti sad. :) Ne verujem da se Kanada toliko razlikuje.

Bio sam ja u Americi, na kraci period, nisam bas stekao utisak da su plate od 100.000$ cesta pojava ali dobro...
Eto naprimer koju skolu ti imas i koliku platu imas u USA ?

Pa da ti si jedan od onih 95% winnera koji se hvali o svom uspehu na zapadu i to bese u Venecueli ili Kolumbiji ako se secam ?? Pa si posle imigrirao za Kanadu, kad si dovoljno gudre izdilovao ? Da ti radis u Kanadi nesto, ne bi visio na forumu 24/7, nego si zrgnuo kes neki pa dosao da se zaebavas na zapadu, a ovde ljudima svakodnevno prosipas neku tvoju demagogiju.

Lako je postaviti temu u kojoj ocekujes da se jave ljudi koji dobro guraju u Kanadi da bi ti kontrirali, a ti ces onda poljuvati po njima.:thumbdown:
Naravno svako ima pravo da predstavi svoj neuseh na nacin kako mu odgovara, pa i ti.
Nema tu mnogo filozofije, ako zelite uspecete.
Srecno svima koji su ovde i koji dolaze uskoro.

Osnovna je zabluda što troškovi nisu neposredno uporedivi. Iako nisam bio tamo, znam da su dažbine vezane za stanovanje - za naše pojmove - izuzetno visoke! Pored toga kirija (ili rata za kuću), voda, struja, održavanje zgrade, porez i ostalo mora da se plati. Čak i ako postoji neko tolerisanje kašnjenja, svakako nije kao ovde gde se dažbine ne plaćaju godinama pa mogu da premaše vrednost kuće. (Ko god misli da preterujem neka mi se javi da ga odvedem u Saraorce, selo u okolini Smedereva, i pokažem kuću čiji je vlasnik dok sam radio dugovao za struju oko MILION I PO dinara! Sama kuća ne vredi toliko!)
Ovde je ipak drugačije pošto ne plaćaju ni oni koji bi trebalo da obezbede eventualnu prinudnu naplatu: policajci, sudije i "narodni" poslanici.
Naše zgrade propadaju bez održavanja a porez je na vikendice (čak i u ekskluzivnim delovima!) samo simboličan. Sve pod izgovorom "nemam da platim".
Isto je tako tačno da nekome ipak više odgovara ovde nego tamo - što ne mora značiti neku nesposobnost. Znam čoveka koji ne bi živeo u SAD sve i da ga zamoli lično Obama - nezavisno od prihoda koje bi imao! (Živi u malom selu i tamo se oseća odlično.)

Dobro nemoj sad i ti da preterujes, vecina Srba u Americi ipak nisu u Vladinom rangu.
A sa platom od 40000-60000 u San Jose-u moze samo da se place (s obzirom na cene stanovanja u Kaiforniji).

Nego ne shvatam cemu ova tema uopste - sto god da napisete o zivotu u Kanadi ili USA, nece vam verovati. Zar vas vise ne mrzi? Ja samo klimam glavom i slazem se sa svime sto mi u Srbiji kazu o USA.

Dobro nemoj sad i ti da preterujes, vecina Srba u Americi ipak nisu u Vladinom rangu.
A sa platom od 40000-60000 u San Jose-u moze samo da se place (s obzirom na cene stanovanja u Kaiforniji).

Nego ne shvatam cemu ova tema uopste - sto god da napisete o zivotu u Kanadi ili USA, nece vam verovati. Zar vas vise ne mrzi? Ja samo klimam glavom i slazem se sa svime sto mi u Srbiji kazu o USA.

Ni meni nista drugo ne preostaje, kad mi dodju moji drugari fakultetski obrazovani da mi ispiraju mozag sa njihovim poslovima iz maste negde tamo na zapadu. Ne krivim ih, i ja sam bio isti dok nisam video Ameriku i proziveo u Kanadi.
Cilj teme je da u Severnoj Americi nije lose, ali nije kao sto vecina misli i o tome treba diskutovati. Upoznao sam preko sto nasih ljudi u Kanadi, raznih struka i zanimanja, svaki dvadeseti odprilike zivi onako kako Balkanac zamislja Ameriku.

Mislim da ova tema moze da bude jako korisna, buducim imigrantima koji dolaze na ovaj forum, uglavnom radi informacija o aplikacijama za vize, a retko imaju prilike da procitaju i po neku kritiku na racun zapada(severne amerike,konkretno), a da taj pojedinac u masi-nije razapet na krst kao "lazov i luzer" zato sto iznosi cinjenice. Ako su ostale teme hvalospevi o zapadu, moze da postoji i jedna koja iznosi realne kritike na racun zapada i trenutne (pre svega) ekonomske situacije.

Vecina "Srba" je na crno u US. :)
Pricamo o ljudima sa nekim fakultetom i koji imaju green card ili su citizen.

E ovo je potpuno TACNO. Imati tu platu a i vise nije neki specijalan problem ali da bi imali 'udoban' zivot treba Vam barem 100.000$
Osim ako nemate 500.000$ da kupite stan u kesu :)

Poslednja izmena:

Back