Balkanci i slugerisanje lokalnim mafijasima

Ok, to jeste generalno tacno.

Ali ja ovde pricam o foliranju.

Ta ratobornost i pobuna Balkanaca je foliranje, i izbegavanje vecih opasnosti.

Pa ce Balkanac da se pre pobuni protiv Roma, nego protiv tamo nekog lokalnog mafioza, pred kojim je ponizan.

Eto, na Siciliji je verovatno isto.

Ta 'juznjacka krv' je zesce fliranje. Severniji narodi se vise bune za svoju slobodu, sustinski se vise bune, a ne trtljaju toliko kao juznjaci, zato su to i slobodnija drustva.

Mi zaista imamo cudan odnos prema Romima. Nisam to primecivala tokom odrastanja, ali sada mi upada u oci da skolovani ljudi otvoreno pokazuju netrpeljivost bez ikakvog povoda. Pokusala sam skoro jednoj advokatici da objasnim kako su u andaluzijskim gradovima matadori mahom bili Romi, ali avaj, ni da cuje. Njoj su oni prljavi i opasni, vredni prezira iako sama nikakvih problema sa njima nema.

Sicilija je danas drugacija. Falkone i Borselini su ucinili da se narod oslobodi. Nakon atentata se desilo suprotno od ocekivanog zastrasivanja. Ljudi su se razjarili. Sudije su u njihovim ocima bili heroji.

Pocetkom devedesetih stariji su krenuli da vaspitavaju decu kako mafija uzima, ubija i sramoti. Vremenom su ta deca porasla te je grupa prijatelja neke '04 zelela da otvori kafic, sto nije bilo moguce uciniti bez reketa mafiji.

Revoltirani klinci su pokrenuli Addiopizzo kampanju. Pizzo znaci reket na italijanskom.
Lepili su po celom gradu plakate prozivajuci sugradjane koji zarad malo koristi hrane mafijase i taj gest je prerastao u veliki pokret.
Narod se odazvao, kafedzije su pocele da odbijaju placanje, supermarketi su davali povlastice, narod je isao u antipizzo restorane i otpoceo je bojkot restorana i kafea koji su ulazili u kriminalne poslove.
Sami Sicilijanci su obezglavili mafiju...ili su makar odsekli polovinu njenih glava bez da su joj nove narasle.

Mozda ipak ima nade i za nas, nadam se da nece morati neki Falkone da polozi zivot, ali zaista promene nisu uvek u momentu kada se nesto krupno desi.
Mozda promene koje donose studenti vide oni koji su danas u vrticu. I mozda sve ovo ima nekog smisla:).

Back