Балет

Mihail Nikolajevič Barišnjikov

79149_0.gif

mikhail-baryshnikov-biografia2.jpg

20040106elpepicul_1.jpg

Mihail Nikolajevič Barišnjikov (letonski Mihails Barišņikovs, rus. Mihail Nikolaevič Barыšnikov, eng. Mikhail Nikolaevitch Baryshnikov, 28. januar 1948) je rusko-američki igrač baleta, koreograf i glumac.

Mihail Barišnjikov je odrastao u Rigi, kao sin ruskih roditelja. Tamo je pohađao prve časove baleta. Sa 15 godina primljen je na baletsku akademiju „Vaganova“ u Lenjingradu. Tri godine kasnije, postao je solo igrač u čuvenom Kirov Baletu. Za vreme gostovanja u Kanadi, 1974, zatražio je politički azil u SAD. Tamo je nastupao sa raznim baletskim kompanijama. U periodu 1979 - 1980 bio je glavni igrač baleta u Njujorku. Od 1980 - 1989 umetnički je rukovodio „Američkim baletskim teatrom“. Američki državljanin postao je 1984. Bio je suosnivač i radio je za „Vajt ouk“ (White Oak) plesni projekat u periodu 1990-2002.

Ima kći Aleksandru sa glumicom Džesikom Lang, i troje mlađe dece, Sofiju, Anu i Petra, sa bivšom balerinom Lizom Rinehart.

Pored rada u oblasti plesa i baleta, nastupao je u ulogama na Brodveju i u filmovima. U TV seriji „Seks i grad“ igrao je ulogu Aleksandra Petrovskog.

Da li bi neko ko je zavrsio srednju baletsku mogao da kaze nesto vise o upisu? Da li je moguce naknadno upisati se?
I da, mozda malo glupo pitanje, ali ja ne razumem sta je lomljenje risa. Kako ga uopste lomiti?

Za upis u srednju baletsku skolu je potrebna diploma osnovne skole opsteg obrazovanja ili potvrda da se trenutno pohadja osnovna skola ili da je srednja skola zavrsena ili u toku (u tom slucaju ucenik se upisuje kao vanredan ucenik srednje skole). Naravo potrebna je i diploma osnovne baletske skole ili polaganje diferencijalnih ispita.

Naknadno? Mislis u toku godine? To zavisi od situacije do situacije...

Lomljnje risa je nesto nemoguce uciniti, vezbanjem jedino je moguce povecati fleksibilnost clanka i tako doprineti estetskom izgledu.

Da doprinesem diskusiji oko godista i upisivanja. Moguce je upisati se kao stariji ucenik, za savremeni balet to ne predstavlja veliku prepreku za klasican je druga prica. Ja sam imala drugaricu u razredu koja se upisala u osnovnu sa 13 godina i verujem da je to plafon. Ne znam da li bi sadasnja zamenica direktora ( ako sam u toku LD nema trenutno direktora) dozvolila koju godinu vise. Rekreativni balet moze da se pocne ne zavisno od godina (za kvalitet "baleta" ti studiji pruzaju necu da komentarisem).

Diplomirani ucenik srednje baletske skole "Lujo Davico"

main.php

milorad mishkovic

jubilej posvecen baletskom igrachu miloradu mishkovicu,bio je vecheras u narodnom pozorishtu "Igrati život, Milorad Mišković, 60 godina karijere"
ovaj baletski umetnik je rodjen 1928 godine u valjevu
mišković je bio partner zvezdama kao što su alisija markova, ivet shovire, zanin shara, karla frači, margot fontejn
on trenutno sada zivi u parizu nici.ozenjen je i vodi miran zivot.
milorad spada pored nurejeva u najproslavljenije igrache 20 veka.

XIII FESTIVAL KOREOGRAFSKIH MINIJATURA

11. maj

Narodno pozorište, scena "Raša Plaović"
14.00 časova
Selekcija takmičara (otvoreno za publiku)

12. maj

20.30 časova
Takmičarsko veče i dodela nagrada

13. maj

19.00 časova
Promocija knjige Igra odraz vremena sadašnjeg – hronika događaja na alternativnim beogradskim plesnim scenama (1960-2007), Milica Zajcev

20.30 časova
Put u Damask / koreografija Isidora Stanišić

14. maj

Narodno pozorište, Velika scena
19.30 časova
Svečano zatvaranje XIII Festivala koreografskih minijatura
Viva la vida / koreografija Aleksandar Ilić
Interval / koreografija Zoran Marković
Balet Narodnog pozorišta

Za fanove Dejana Kolarova :/ako josh nisu sami otkrili/ Dejan Kolarov ima video klip na You Tube /jedan jedini do sada Dejanov baletski klip/ chist i dobar, 11 mgb na :
/You Tube/ Stephen Delattre from Bad to Worst
Pa ko voli nek izvoli

kanda si ti dejan kolarov?
ili si neki njegov advokat ili si veci fan od svih nas zajedno :per:
jer kroz sve postove zastupash njegov interes.

kad smo vec kod dejana, zao mi je shto je otishao u nemachku
definitivno mislim da je narodno pozorishte dosta izgubilo..
nadam se da ce se predomisliti i vratiti kad, tad..

ali kako stvari stoje i jovica uskoro pali za ameriku..

znam, znam dolaze nove mlade generacije,
ali definitivno su svojim talentom dosta prineli..

kapiram da su im uslovi u narodnom bedni, kad jedan nacionalni teatar ne moze da sredi svoj oficijalni sajt!!!.
stvarno sramota!

a sad taj youtobe link o kome si ti govorio

i pozdravi nam dejana u nemachku :per:

E vidis, sad kad kazes da je bio u NS, onda se pitam, da li je u novinama pisalo da dolazi u Bg ili u NS.
A bila sam sigurna da je Bg.
Pisalo je u Blicu skoro.
Bilo da je istina ili ne, drago mi je sto sam ti bar na trenutak ulepsala dan :)

Stephan Delattre

Tänzer

Der 1982 in Frankreich geborene Stéphen Delattre absolvierte sein Tanzstudium von 1993 bis 1999 unter der Direktion von Roland Petit und später von Marie-Claude Pietragalla an der École Nationale Supérieure de Danse in Marseille. Rosella Hightower engagierte ihn im Jahr 2000 für das Jeune Ballet International in Cannes, wo er bereits das Werkrepertoire von George Balanchine (Valses et Fantasies), Mikhail Fokine (Petruschka), Thierry Malandin (Ballet Mecanique) und Renato Zanella (Choukrain) kennen lernte.
Seine berufliche Karriere in Deutschland startete er am Saarländischen Staatstheater Saarbrücken unter anderem mit der Rolle des Lysander in Midsummernightsdream (Marguerite Donlon).
Von 2004 bis 2006 wechselte er als Solist ans Staatstheater Braunschweig, wo er in Stücken von Henning Paar (Fritz in Nussknacker), Marco Goecke, Olga Cobos und anderen tanzte. Vor seinem Engagement am Theater Augsburg arbeitete Stéphen Delattre als Tänzer am Niedersächsischen Staatstheater Hannover mit renommierten Choreografen wie Nacho Duate und Jörg Mannes (unter anderem als Mercutio in dessen Romeo und Julia-Choreografie) zusammen. Seit vielen Jahren ist Stéphen Delattre auch als erfolgreicher Choreograf tätig: seit dem Jahr 2000 entstanden Werke für die Ecole Superieure de Danse sowie für die Ballett-Companien von Saarbrücken, Braunschweig, Hannover sowie für die Noverre-Gala Stuttgart, wohin er dreimal eingeladen war. Im Sommer 2005 wurden seine beiden Choreografien BETWEEN ME and MYSELF und FAKE US zum 5. Internationalen Tanzwettbereb in Nagoya/Japan eingeladen, 2007 nahm er beim Internationalen Choreografen-Wettbewerb in Hannover teil; mit seinem Werk SideBySide, das für die Düsseldorfer Company entstand, war er jüngst erfolgreich auf dem Internationalen Internet Tanzfestival vertreten. Seine dortige Arbeit ist auf der Website des Fachmagazins Ballettanz als „Video des Monats" zu sehen: http://www.ballet-tanz.de. Seit 2007 ist Stéphen Delattre Mitglied im Ballettensemble des Theaters Augsburg unter der Direktion von Robert Conn und übernahm bereits in seiner ersten Spielzeit-Saison eine der Hauptrollen in dem Rilke-Abend Traumgekrönt. In der aktuellen Spielzeit 2008/2009 tanzt er in der Produktion Alice im Wunderland die Rolle des Weißen Kaninchen und choreographiert des Weiteren ein neues Ballett für den Abend Destillationen.

Back