Balaton - mini putopis

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.077
Jedan produženi vikend je premalo za ozbiljno istraživanje "mađarskog mora" pa mi je malo glupo da ovo nazovem putopisom jer smo samo "okrznuli" severnu obalu ali neka ostane kao "obaveza" za budućnost da se vratimo i napravimo jedan punokrvni .

Proveli smo vikend u Tihanju, posetili Balatonfured, provozali se severnom stranom, videli Kišbalaton (mali Balaton), svratili u povratku do Sekešfehervara (Stolni Beograd)...koji je "tu negde"....u principu nagledali smo se lepote miholjskog leta u Mađarskoj i otključali potencijal ove destinacije.

20221009_102311.jpg

20221009_115846.jpg

20221010_110044.jpg

Balaton je letnja destinacija sa turističkom infrastrukturom za leto pa kao i na nekim drugim sezonskim destinacijama u ovo vreme mnogo toga je zatvoreno do proleća i na neki način nas je limitiralo u aktivnostima, pa smo se posvetili...uživanju a manje istraživali nego inače. Ako nam je nešto predstavljalo problem....pa recimo ako niste večerali do recimo 6-7 imaćete prilično skroman izbor između dve picerije i jedne čarde da ne ostanete gladni :mrgreen: . Takođe u mestu ksao Tihanj, nema više ni prodavnica...ni...pa ničega. Mesto je prazno , sezonski radnici nisu više tu, lokalci su spremni za zimski san. Drugim rečima, snadbejte se u nekom Tesco marketu ili Aldiju ili....i budite spremni za nedaj Bože sa hranom i pićem.

Put do Balatona iz Beograda traje bez čekanja na granici(koja se nažalost ovaj put odužilo) nekih 5,5 sati efektivno....ide se uglavnom autoputem . Do Budimpešte regularno a zatim odvajanje na autoput ka Sekešfehervaru i odatle posle se magistralom spušta ka Balatonu.
Alternativa je da se praktično posle desetak kilometara izađe sa E75 i ide magistralom do Šiofoka koji je na jugu Balatona pa odatle pređe trajektom do Tihanja koji je preko puta. Ovo je kraće ali nešto vremenski duže.
Meni je bilo sigurnije za prvi put da koristim autoput što više, pa sam odabrao prvu opciju.

Ono što me ja malo razočaralo na ovom putu i generalno u vožnji okolo je to što praktično nemate put "uz jezero" nego se uglavnom penjete pa spuštate po potrebi. Mesta i sela ovde bukvalno slede jedno drugo pa se stiče utisak da je sve povezano nekako. Ali dobra vest je da je sve zaista dobro obeleženo i gde god ste krenuli nećete zalutati.

Kad smo stigli u Tihanj stekli smo utisak kao da smo u nekom planinskom idiličnom seocetu pre nego jezerskom. Mesto je na poluostrvu, 5 minuta od Balatonfured-a koji se smatra centrom sa te strane i preko puta Šiofoka (centar na jugu) sa kojim je povezan trajektom. Međutim centar mesta je izdignut i okružuje katedralu pa se odatle spušta na mol.

Prelepo je. Zaista. Ono što me najviše oduševilo je sklad , jer bez obzira što je popularno turističko mesto i ima vila modernih, sve zgrade u selu prate obrazac gradnje kao nekog srednjovekovnog seoceta sa "slamnatim" krovovima. Cveće i sušene paprike svuda....predivno...srednjeevropsko....mađarsko 100%

Sve ima svoje prednosti i mane :)

Pokušaću malo da prigušim svoju emotivnu stranu i za početak pokušam da budem što je više moguće objektivna.

Prvo, kada planirate put u Mađarsku (bilo gde) mislite na granicu. Leti i u decembru za vreme praznika, neverovatne su gužve. Može vam se i tada posrećiti i da pređete prilično brzo ali to vam je lutrija. Ko nije preživeo višesatno čekanje na +40C i -20C možda i bude hrabar i uputi se u tom periodu. Ja se nerado upuštam u tu avanturu.

Što se mene tiče izbegavam koliko je moguće ići u Mađasku u tom periodu i biram jesen i proleće. Na stranu to da meni ona i nije neka tipična letnja destinacija i više volim da je obilazim pa mi se pomisao da se šetam okolo i uživam više sviđa na +20C nego na +40C.

Konkretno kada je Balaton u pitanju, koje je glavno letovalište stanovnika Mađarske, cene su leti mnogo skuplje nego na proleće i jesen. Mislim prvenstveno na smeštaj pa i na sve ostalo.

Dakle, sada, kada zaista nije bilo gužve, čekali smo oko 2h na granici zbog tihog štrajka radnika na granici koji traje već nedeljama.

Uđete u Mađarsku kad tamo nema ni jedna naplatna rampa. Kupite vinjetu za 10 dana u iznosu od oko 10 evra i slobodni ste da idete gde god, koliko god. Vrlo pametno napravljeno i jeftino. Vinjetu možete kupiti na nekim benzinskim pumpama u Srbiji ili odmah posle granice.

Cena benzina svuda 480ft (132din) samo ne za nas sa stranim registarskim tablicama :mrgreen:, za nas je cena 675ft (185din).

Da se vratim sada na smeštaj.

Svima bih ga preporučila a u pitanju je Navay Pension Tihany. Veliki apartman je u pitanju, kompletno opremljen sa velikom terasom i divnim pogledom na Balaton. Ima ogromno kupatilo. Najveće koje sam srela u apartmanima.

Udaljen je od centra nekih 1,2km ali je na ekstra lokaciji što se pristupačnosti tiče i pogleda.

smes.png

Sve ima svoje prednosti i mane :)

Često putujem u Mađarsku.
Da izbegnete granične gužve, najbolji je prelaz Bački Vinogradi.
Nikada nema gežve jedino dan pred neki praznik u Austriji.
Mana: radno vreme od 7 - 19h.
I Bački Breg je manje frekfentan.
U Julu sam dva puta prelazila, s obzirom na vreme putovanja i sezonu god. odmora, granicu smo prešli odmah, bez čekanja.
Samo mi se čini da su na tom prelazu malo riigorozniji u pregledu prtljaga.

U Julu sam dva puta prelazila, s obzirom na vreme putovanja i sezonu god. odmora, granicu smo prešli odmah, bez čekanja.
Da, tamo su veće šanse da se ne zaglavi ali sam i tamo 2x prošla neslavno...možda je do moje sreće :mrgreen:
Jednom su mi pregledali kola preko sat vremena, skoro su ga rastavili, ne znam zašto sam im bila sumnjiva, možda zato što sam u to vreme često prelazila granicu pa su mislili da švercujem nešto :prstic:
Drugi put smo čekali pri ulazu u Srbiju oko sat vremena i pred nosom su nam zatvorili granicu pošto je bilo 19h pa smo morale na Kelebiju i tu još čekale sat plus.
Može se proći brzo granica, samo zaista je pitanje sreće.
Ne želim nikoga da obeshrabrim, samo delim svoje iskustvo da se zna šta se sve može dogoditi. :)
Na kraju krajeva ja i pored svega toga idem u Mađarsku dosta. :)

Ja sam išao i na Đalu tamo isto nema nikad gužve jedino što je malo "zavučen"

Tihanj je malo naselje na poluostrvu, vulkanskog porekla, sa istorijom preko 1000 godina i nekih 1300 stanovnika.

Pre par godina je Tihanj je izabran za najlepše obnovljeno naselje u Evropi.

U okolini se uzgajaju lavande čiji rasadi su još pre 100 godina donešene iz Francuske.

U Tihanju se održava i Lavanda festival i mogu samo zamisliti koliko je lepo i mirišljivavo sve leti kada cvetaju

Sada smo naišli na restorane, kuće, rakije, vina, džemove, kozmetiku, ukrase za kuću, sve sa lavandom.
U restoranima možete da pijete pivo sa lavandom da jedete supu sa lavandom i da ne nabrajam.
Shvatate poentu. Sve možete da jedete, pijete, mažete i mirišete na lavandu :)

Kućice su od kamena, obrasle bršljanom, ukrašene grnčarijom, krov često od slame ili čega je već...Svuda cveće....svuda lavnde, leptirići, bumbari čak i sada na jesen.

s1.jpg

Malo ću sada da stavim sličice random.

Inače što je Fortes napisao to je tačno. Na žalost pošto više nije sezona mnoge čarde su zatvorene. Poprilično je slično kao da odete na more na jesen što se toga tiče...ali...ali....te boje jeseniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i mirrrrrrrrr :heart:

Što se tiče lavande, da dodam još da se tu nalazi i "Kuća mirisa" u prevodu, parfimerija stara 100 godina gde možete da kupite miris Tihanja 50ml oko 100 evra ali i druge parfeme njihove uglavnom bazirane pogađate...na lavandi :)

Proizvodi od lavande.
l7.jpg

l9.jpg

l10.jpg

Što se parkinga tiče. Nismo videli, pogotovo u okolini centra besplatan parking. Sada smo na pretek imali mesta da biramo na parkiralištu ali čisto sumnjam da je takva situacija i leti kada su gužve. Uglavnom su manji parkinzi u pitanju a cene se kreću od 500Ft pa do 800Ft na sat (140din - 220din). Može da se uplati i manje.
Na automatu za parking ima engleski jezik ali nema uputstva. Može da se plati i karticom.
Jelovnik možete da dobijete i na engleskom jeziku, mislim da tu i lokalci, prodavci, konobari pričaju engleski za razliku od nekih drugih krajeva u Mađarskoj gde smo bili.
Pa čak i tako, mnoge elementarne stvari nisu obeležene na engleskom.

Na samom poluostrvu imate staze da se šetate i šetate. Mi na žalost nismo imali toliko vremena da sve pređemo pošto smo želeli malo i druge stvari da vidimo ali vidite i na mapi gore kolika je ta zelena površina.
Ovako na jesen je idealna za šetnju. Nema gužve, sija sunce, prijatno je toplo, boje su nestvarno lepe. :heart:

U sredini poluostvrva se nalazi i "unutrašnje jezero" koje koliko smo videli nije uređeno betonskim stazama ali može da se šeta okolo i uživa u prirodnom ambijentu.

uu6.jpg

uu5.jpg

Pogled na to unutrašnje jezero

uu4.jpg

Da, to je malo dalje...uglavnom idem na ove prelaze Horgoš 2 ili Bački, eventualno Kelebija ukoliko na Horgošu 1 ima gužve...
Preko Đale sam samo jednom išla u životu ali sam čula da tamo baš nikada nema gužve :ok:
Bilo je zatvoreno kad sam pametan hteo da se vratim preko te granice motociklom.
Mislim na Đalu.

Gužve retko kad ima na Kraljevom Brigu(Bački Vinogradi)...

Lepo ste opisali put i doživljaj...
Jezera nam...

Malo ću sada da stavim sličice random.

Inače što je Fortes napisao to je tačno. Na žalost pošto više nije sezona mnoge čarde su zatvorene. Poprilično je slično kao da odete na more na jesen što se toga tiče...ali...ali....te boje jeseniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii i mirrrrrrrrr :heart:

Što se tiče lavande, da dodam još da se tu nalazi i "Kuća mirisa" u prevodu, parfimerija stara 100 godina gde možete da kupite miris Tihanja 50ml oko 100 evra ali i druge parfeme njihove uglavnom bazirane pogađate...na lavandi :)

Proizvodi od lavande.
Pogledajte prilog 1236470

Pogledajte prilog 1236475
Pogledajte prilog 1236476
A slike vas dvoje putopisaca?

Back