Baksis ...

Ako je usluga i osoba korektna onda da.
Malopre sam se naso u "nebranom grozdju" za 10 din. Na trafici kupujem cigare i pivo i ona treba da mi vrati 10 din. Vidim nema ... al trazi ... prosto mi delovalo ponizavajuce prema njoj da sam joj reko nema veze ...
Zbog? Meni bi bilo glupo da izvadim 10 dinara da bih castio ali ako sam vec dao deset dinara vise nikakav problem pogotovo ako nema da mi vrati.

Ako je usluga i osoba korektna onda da.

Zbog? Meni bi bilo glupo da izvadim 10 dinara da bih castio ali ako sam vec dao deset dinara vise nikakav problem pogotovo ako nema da mi vrati.
[/QQ
Ne znam ... radim administrativni posao ... i kod mene mora sve da se "uklopi" u dinar da ne kazem kg ... ili gram (zavisi od sirovine) ne znam sta je baksis ... meni licno ne znaci nista ... baksis jer ne zavisim od njega, opet s druge strane mnogi misle da mi u administraciji "zaradjujemo" (nevezano za ovih 10 din od malopre). A u pravom zivotu nemam vecih prihoda od radnice na trafici ... prodavacice na kasi ili konobara ... (tu se najcesce daje baksis)

Ne znam ... radim administrativni posao ... i kod mene mora sve da se "uklopi" u dinar da ne kazem kg ... ili gram (zavisi od sirovine) ne znam sta je baksis ... meni licno ne znaci nista ... baksis jer ne zavisim od njega, opet s druge strane mnogi misle da mi u administraciji "zaradjujemo" (nevezano za ovih 10 din od malopre). A u pravom zivotu nemam vecih prihoda od radnice na trafici ... prodavacice na kasi ili konobara ... (tu se najcesce daje baksis)
Ako nemas para onda u redu to je druga prica, ali sam zakljucio da si hteo da das ali ti je bilo glupo jer je samo 10 dinara. Administracija je drugo ona moze to da usitni i stavi sebi u dzep 10 dinara bez problema.

Bakšiš se obično daje u restoranama, kafanama i uslugama privatnika, tipa frizer, vodoinstalater i drugi majstori (ako nije gazda firme). Principijalno, bakšiš se ne ostavlja prodavcima jer može da im pokvari balans kase.

Bakšiš se obično daje u restoranama, kafanama i uslugama privatnika, tipa frizer, vodoinstalater i drugi majstori (ako nije gazda firme). Principijalno, bakšiš se ne ostavlja prodavcima jer može da im pokvari balans kase.
Znaci principijelno moj frizer koji ima dva stana i bolja kola od mene ili kasirke (50 ak musterija dnevno po 200 din) ... ma ajte molim vas ... (zato sam i stavio temu pod "filozofija" a ne "shopping")

Poslednja izmena:
Znaci principijelno moj frizer koji ima dva stana i bolja kola od mene ili kasirke (50 ak musterija dnevno po 200 din) ... ma ajte molim vas ... (zato sam i stavio temu pod "filozofija" a ne "shopling")
Rekoh, daješ bakšiš radnicima, ne gazdi. Radnici i majstori koji rade za druge imaju fiksne, i često male, plate. Bakšiš je ono što ih drži.

Volim da ostavim neki dinar kad je u nekoj STR mlada osoba-to sam ja od pre, ne uzmem do 50ak dinara.. a ako je neko naročito fin, nasmejan i ljubazan, obavezno dodam Milku, gledam da je ostavim za kraj da je ne otkucaju kako bi kasnije uzeli novac ukoliko žele.
Ima mnogo dragih mladih ljudi, ja to želim da nagradim.
Sećam se koliko je meni to značilo. Malo po malo, kupi se ručak, dezodorans, lak za nokte...
Rade za 30.000, često i manje.

Увек сем ако је неко екстремно нељубазан али то је ретко. То не сматрам статусним симболом нити има везе колико имаш пара већ леп обичај.

Nije mi jasno zasto se frizeru daje baksis? Prvo,usluge su im ionako preskupe i precijenjene,drugo,nikad se nesto posebno i ne trude i trece,obicno zaradjuju i vise od prosjeka.
A i konobari se prilicno dobro i sami snadju.
Ostavim baksis obicno nekom dostavljacu,jer ipak se potrudio donijeti,ne zakeram ako nema da mi vrati kusur nesto sitno i eventualno ako bas budem zadovljna nekom uslugom.Inace,to ne volim...reci mi posto je i platicu...a ne da razmisljam je li malo ili mnogo,ako ostavim baksis.

Back