bakir izetbegović intervju N1

• Začetnik teme Začetnik teme iig
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Janko nadmasujes sam sebe. Opet.
Izvori tipa wikipedije, klikovi i reko mi neki coek su presmesni.
Ako Sultan Otomanske imperije popise stanovnistvo a uradio je to, i to donesu u arhive carevine na cuvanje, to je zvanican dokument.
Mozete se vi imenovati i preimenovati do kraja vremena.

Kada su bosanski muslimani u pitanju onda su oni vecinom lokalno domorodno stanovnistvo.
Ovo apsolutno nije istina.Samo mali dio danasnjih muslimana su lokalni
Vecinom se radi o poturcenom stanovnistvu raznih oblasti Otomanske imperije koje je u Bosnu dolazilo kako je Osamsnsko carstvo gubilo teritorije a Bosna spletom istorijskih okolnosti jos uvjek bila dio tog carstva

jedan veliki dio muslimana danas u BIH su porijeklom iz Srbije i gradova iz Srbije odakle su protjerani nakon oslobadjanja
Citavo podrinje,Posavina oko Tuzle to su sve Turci iz srbijanskih gradova protjerani nakon oslobadjanja Srbije od Turaka
To ne kazem ja vec muslimanski izvori

http://www.ibn-sina.net/images/pdf/znakovi/12/149_SAFET_BANDZOVIC.pdf
https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44169

Bakir i Alija su iz Beograda
Pa onaj glumac emir hadzihafizbegovice kaze da je iz uzica porijeklom
itd itd

Ovamo uz Savu oko Gradiske i Krajina to su sve muslimani iz Like ,Slavonije koji su se povukli u BIH

Procitaj Ilisrka Pisma,englez kaze da je dobar dio Srba u Lici bio poturcen i da se vratio na staru vjeru nakon sto je Turska izgubila te krajeve ali da su jos uvjek odrzavali sa svojim familijama veze koji su pobjegli u tadsnju Tursku ondosno Bihac,Kladusu ,Cazin

Moji su čitaoci nesumnjivo svesni činjenice da u Bosni, striktno govoreći, skoro nema Turaka.Turskim jezikom govori samo mala grupa osmanlijskih službenika i vojska. Međutim, domaći muslimani su, kao i raja koju zlostavljaju, punokrvni Sloveni i svi govore zajedničkim srpskim jezikom.

Domaći muslimani većinom su prvobitno pripadali onom delu progonjene puritanske sekte koja je, prilikom turske invazije, sa dobrodošlicom dočekala u to vreme tolerantnije Turke i tako posle otpala od nacionalne zajednice. Još nikad bosanski muslimani nisu zaboravili da su njihovi preci jednom bili hrišćani. I pored toga što su postali fanatici, izgleda da bi se lako vratili hrišćanstvu samo kad bi videli da je sudbina protiv njih.

Granica između dva osvajača

Primera radi navodim kako je „kismet“ bio odlučno protiv muhamedanskog stanovništva Udbine, onog starog turskog kraja koji je već dugo pod austrijskom upravom, a sada je sastavni deo Hrvatske. Šta se nekad tamo događalo? Stanovništvo, nekad muslimansko, sada je do poslednjeg čoveka hrišćansko i svoju muhamedansku prošlost odaju samo porodična prezimena kao što su Osmanići, Abdulići i drugi. En passant primetio bih da je primer Udbine ekstremno sugestivan za eventualni preokret Bosne ako bi jednom pala u hrišćanske ruke. Međutim, moju neposrednu pažnju više danas privlači to što nikad ne bih bio u mogućnosti da pružim neke interesantne detalje o načinu kako je novi turski Ustav interpretiran među bosanskim muslimanima da nije neobične istorije i odnosa pograničnih seljaka, o kojima sada pišem.

Mada su promenili svoju veru, stanovnici Udbine nisu nikad prekinuli održavanje najtešnjih veza sa muhamedanskim prijateljima i srodnicima preko bosanske granice. Oni su često međusobno povezani svetim slovenskim vezama „pobratimstva“ ili „osveštanog bratimljenja“. Jedan moj prijatelj, rođen u Udbini, pobratim je sa muslimanskim trgovcem susednoga bosanskog grada Kulen-Vakufa.

Ove prijateljske veze nisu prekidane ni tokom tadašnjeg građanskog rata. Nedavno je bosanski trgovac posetio kuću svoga prijatelja i ispričao sledeću naivnu priču o proglašenju turske Magna Karte u Kulen-Vakufu i službenom objašnjenju Konferencije i njenih rezultata.

Ispred „Konaka“ obavilo se čitanje Ustava prisutnom stanovništvu, ali niko nije mogao da razume nijedne reči jer je dokument čitao turski efendija na turskom, a turski je jezik toliko razumljiv rođenom bosanskom muslimanu koliko i kineski!

Illyrian Letters, 1878
Ser Artur Džon Evans (1851-1941.)

Janko vracaj se vjeri padjedovskoj

Ovo apsolutno nije istina.Samo mali dio danasnjih muslimana su lokalni
Vecinom se radi o poturcenom stanovnistvu raznih oblasti Otomanske imperije koje je u Bosnu dolazilo kako je Osamsnsko carstvo gubilo teritorije a Bosna spletom istorijskih okolnosti jos uvjek bila dio tog carstva

jedan veliki dio muslimana danas u BIH su porijeklom iz Srbije i gradova iz Srbije odakle su protjerani nakon oslobadjanja
Citavo podrinje,Posavina oko Tuzle to su sve Turci iz srbijanskih gradova protjerani nakon oslobadjanja Srbije od Turaka
To ne kazem ja vec muslimanski izvori

http://www.ibn-sina.net/images/pdf/znakovi/12/149_SAFET_BANDZOVIC.pdf
https://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44169

Bakir i Alija su iz Beograda
Pa onaj glumac emir hadzihafizbegovice kaze da je iz uzica porijeklom
itd itd

Ovamo uz Savu oko Gradiske i Krajina to su sve muslimani iz Like ,Slavonije koji su se povukli u BIH

Procitaj Ilisrka Pisma,englez kaze da je dobar dio Srba u Lici bio poturcen i da se vratio na staru vjeru nakon sto je Turska izgubila te krajeve ali da su jos uvjek odrzavali sa svojim familijama veze koji su pobjegli u tadsnju Tursku ondosno Bihac,Kladusu ,Cazin
...tako je...svatko bi trebao biti upoznat s istinom...

Janko vracaj se vjeri padjedovskoj

Crnogorski pjevač Bojan Tomović priznao da je prešao na islam

Pronašao sam spas i mir, a ime Ammar sam izabrao jer kažu da na arapskom jeziku znaži ŽIVOT - napisao je Tomović
L. K. P. / Avaz.ba
prije 21 minut

Crnogorski pjevač Bojan Tomović priznao da je prešao na islam

•  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Tomović: Nedavno priznao da boluje od bipolarnog poremećaja
Foto: Facebook

U medijima se već danima špekuliralo da je prešao na islam. Pjevač je odlučio priznati istinu pa je na svom Facebook profilu objavio vijest.

• Objava na Facebooku - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Objava na Facebooku Foto: (Facebook)
– Iako je vjera intimna stvar, pošto se jučer već pročulo u medijima, želim da vam kažem da već par mjeseci nisam agnostik jer sam 28. 6. 2019. godine tačno u podne, prešao na islam i ponovo se rodio kao Ammar Moštrokol. Nema više Bojana Tomovića, onog bipolarnog, od života umornog polučovjeka, sad sam newborn – napisao je pjevač.
U islamu je pronašao spas i mir, a ime Ammar je odabrao zato što na arapskom jeziku znaži život, tako da je, uprkos svojoj bolesti, koja je, nažalost, poznata po velikom broju samoubistva, on izabrao novi život.

Pa prezimena su prilicna novotarija. To nije postojalo na pocetku. Vecinom je bilo tako : Ja sam XYZ sin of ZYX (PetroOVic sin od Petra) ili ja sam Lambda kovac ili Ypsilon skeledzija itd

Arapski Bin Ham Group zainteresiran za ulaganje u BiH
0

By BiznisInfo on 12/09/2019 Investicije

U organizaciji Ambasade BiH u UAE, na čelu s ambasadorom Šefikom Mujkanovićem, delegacija privrednika iz UAE i Omana predvođena Sheikom Mussallimom Bin Salemom Bin Hamamom, vlasnikom kompanije Bin Ham Group posjetila je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi se upoznala s uvjetima i prilikama za investiranje u našoj zemlji.

https://www.biznisinfo.ba/arapski-bin-ham-group-zainteresiran-za-ulaganje-u-bih/

Na sablji bana Jelačića piše: “Oslonio sam se na Allaha”!

11. Septembra 2019.

69598079_950564661951457_3063194881942880256_o-768x320.jpg

Često se može čuti kako naši prostori imaju “višak historije”. No, naš čovjek nerijetko premalo zna o svojoj daljoj, pa i bližoj prošlosti, ili je i ono što zna udjenuto u razne političke i ideološke obrasce, pa biva iskrivljeno i prečesto loše tumačeno.

Jedan od zanimljivih detalja, koji je široj javnosti nedovoljno poznat jeste da je Josip grof Jelačić, general i hrvatski ban, zapravo član plemićke porodice koja vodi porijeklo iz Bosne.

Bosansko porijeklo

Ban Jelačić je, kao što je poznato, jedan od najznačajnijih hrvatskih političara, kako u 19. stoljeću, tako i u cijeloj povijesti te zemlje.
Ukinuo je kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa je pobijedio u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj.

Ban Jelačić je istovremeno veoma cijenio bosanske korijene svoje porodice, pa se volio zvati Josip ban Jelačić od Bužima ili Bužimski.
I hrvatski akademik Mirko Vidović je tvrdio da je ban Jelačić Bosanac!

Njegovi preci nekad davno živjeli na ovim prostorima, a to Bužimljane čini iznimno ponosnim.

U 16. stoljeću poznate plemićke porodice morale su napustiti bužimski stari grad zbog turske okupacije. Tada se u gradskoj tvrđavi zatekla i porodica Jelačić.
Jelačići napuštaju naš Bužim i odlaze u Turopolje pokraj Zagreba u kojem formiraju selo Buzin, današnja lokacija između Zračne luke Zagreb.
Herojstvo bužimskog kraja dobro je poznato. Taj grad je, naime, posljednji pao pod tursku vlast. Uvijek su hrabro stajali na braniku Bosne, a i tokom agresije na našu zemlju iz ovog kraja su dolazili neki od najvećih heroja generala Armije RBiH poput Izeta Nanića.

Sead Emrić
, historičar i referent za kulturu u Općinskoj upravi Bužima, ranije izjavio za Al Jazeeru Balkans potvrdio kako je Josip ban Jelačić porijeklom s ovih prostora, te kako je kao Bužimljanin ponosan kad u Zagrebačkoj katedrali, lijevo pokraj oltara, posmatra poprsje Josipa bana Jelačića na kojem piše „ban Josip Jelačić od Bužima“.

“Pri tome se misli na naš grad u BiH. Grad je zbog turske opasnosti u vrijeme renesanse ponovno sazidan. Zidan je po renesansnim arhitektonskim principima. Jedan je to od najvećih starih gradova ovdje u Krajini, u Bosni i Hercegovini, i možda, jedina renesansna građevina u BIH koja je sad nacionalni spomenik. U vrijeme renesanse, u 15. stoljeću, zidao ga je plemeniti Juraj Mikuličić. Na završetku njegova zidanja ostao je jedan lijepi trag, golema kamena ploča pisana staroslavenskom glagoljicom, koja govori o zidanju staroga grada Bužima”, rekao Emrić.

Nema junaka do Alije

Zanimljiva je i historija sablje bana Jelačića koja se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju.
Manje je poznato da se na sječivu s obje strane nalaze reljefni ukrasi arabeski i kartuša u pozlati s arapskim natpisima koji u prijevodu glase:

“Oslonio sam se na Allaha” / “Nema junaka do Alije, ni sablje do Zulfikara”.

Sablja Josipa bana Jelačića - undefined

Ime hazreti Alije, naravno, odnosi se na zeta poslanika Muhamda a.s., a Zulfikar je bilo ime Muhamedove čuvene i često spominjane sablje sa dva sječiva, koja je poslije pripala Aliji r.a.
Potvrđuju to iz Hrvatskog povijesnog muzeja (http://museum.hismus.hr/p0188002.htm) koji godinama prikupljao slike i predmete vezane uz bana Josipa Jelačića i njegovu porodicu.
Među vrjednijim predmetima je i Jelačićeva sablja.

U opisu na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja navodi se da je u pitanju Instalacijska sablja bana Josipa Jelačića, a datira iz prve polovine 19. stoljeća.
“Turska sablja. Držak od smeđe rožine s povijenom lukovičastom glavicom. Križnica od srebra s ravno pruženim, profiliranim završecima i tankim dvokrakim jezikom po sredini. Sječivo jednobrido, zakrivljeno s naglašenim jalmanom (dvobridnim vrškom)…Korice drvene, presvučene crvenkastim baršunom, a na ustima i na vršku nalaze se duži srebrni okovi s ukrasima. Na rubovima okova dva koluta za pripasivanje. Uz sablju sačuvan gajtan izrađen od prepletenih crvenih, srebrnih i plavih niti”, navode u Muzeju, uz potvrdu navoda o spomenutom napisu na sablji.

Back