Бајке

.. već sam navela jedno ..
.. ende je napravio revoluciju u bajkama .. ukidajući sukob dobro-zlo .. to jest .. postavivši problem iznad dobra i zla ..

.. od kriterijuma još ..
.. bogatstvo jezika kojim je pisano .. tu je tolkin neprevaziđen ..

.. zatim .. elementi magičnosti ..
(.. bajka bez magične formule nije bajka ..)

3. .. autentičnost .. svakako .. to jest .. kreativnost ..
4. .. stepen angažovanja mašte kod čitaoca ..

.. kao što se da naslutiti .. devojčica sa šibicama mi se ne kotira naročito visoko ..
.. možeš mi navesti neke od njenih neupitnih kvaliteta ..?

(.. to da svako ima svoje kriterijume .. to stoji .. ne vidim iz čega se moglo zaključiti da to sporim ..)

Ajoj. Ali Tolkien je istorija, ne bajka. :)

Neupitna kvaliteta Devojčice? Nisam nikada svesno razmišljala o Andersenu na način na koji ti to činiš. Odnosno, o bajkama. Sad će se naći neko da mi kaže kako sam svakako razmišljala nesvesno; jer bajke prožimaju meku srž dečje kosti i uzimaju korena za koje i ne znamo. Dozvoljavam tu mogućnost.

Međutim, rekavši da je Andersen, meni, neprevaziđen; nisam govorila o njegovom dubokom, sveprožimajućem dejstvu na ljudsko društvo ili šta slično. Vodeći se pdf-om; govorila sam o svom stavu spram njegovog jezika, i slova. Mene Devojčica dotiče dublje i žešće nego Dickensovo siroče; mada volim Dickensa; a slovo vrednujem po tome koliko ga snažno doživim.

A Tolkien. On je van svih kategorija, eto. :)

Ajoj. Ali Tolkien je istorija, ne bajka. :)
.. postoje neki istorijski izvori koji upućuju na bitku ko helmovog ponora .. ?
.. po čemu je on istorija ..?

.. čovek je pisao vilinske priče .. fairy - tales ..
.. i to je i objasnio u svom eseju drvo i list ..

Neupitna kvaliteta Devojčice?
.. da .. neupitno je ono što niko ne može dovesti u pitanje ..
.. dakle .. upotreba reči .. neupitno .. neprevaziđeno .. isl. .. isključuje subjektivnost .. jer na izvestan način obavezuje druge da prihvate neupitnost i neprevaziđenost ..

Nisam nikada svesno razmišljala o Andersenu na način na koji ti to činiš. Odnosno, o bajkama. Sad će se naći neko da mi kaže kako sam svakako razmišljala nesvesno; jer bajke prožimaju meku srž dečje kosti i uzimaju korena za koje i ne znamo. Dozvoljavam tu mogućnost.

Međutim, rekavši da je Andersen, meni, neprevaziđen; nisam govorila o njegovom dubokom, sveprožimajućem dejstvu na ljudsko društvo ili šta slično. Vodeći se pdf-om; govorila sam o svom stavu spram njegovog jezika, i slova.
.. nisi se ogradila naglašavajući da je to tvoj subjektivan stav ..

Mene Devojčica dotiče dublje i žešće nego Dickensovo siroče; mada volim Dickensa; a slovo vrednujem po tome koliko ga snažno doživim.
.. dobro ..
.. ali .. neki ljudi doživljavaju slovo marine tucaković snažnije i od andersena i od tolkina ..
.. znači li to da se u okviru književnosti ne može ozbiljno govoriti ni o kakvom kvalitetu ..?
(.. crtež pere mehaničara vredi koliko pikasova slika ..? .. jer mnogi ne vole pikasa .. a sve komšije se slažu da je pera talentovan ..?)

.. znači li to da se u okviru književnosti ne može ozbiljno govoriti ni o kakvom kvalitetu ..?

Oduvek sam sumnjala da je upravo tako.

U principu, niko na vascelom belom svetu nema apsolutno argumentovan, u kamenu uklesan dokaz da Pera - ne ume.

Ne bih da mi se sad tu potežu diplome, sertifikati i mudre glave. Mozarta su vrlo mudri i debelo umetnički potkovani nazivali petparačkim.

Sud čoveka je samo - sud čoveka. Može se potresti, osporiti, okrenuti tumbe, ismejati. Generacije se u njega mogu kleti, a onda shvatiti da ga je donela budala. Naprimer.

Gledati u zube umetnosti, ma kojeg roda; vrlo često izađe na Carevo novo ruho. :mrgreen:

Šarl Pero, obozavala sam Plavobradog i ono sa dve sestre, kad jednoj biseri a drugoj zmije i zabe ispadaju iz usta.
A da, i njegova Uspavana lepotica, produzena verzija, sa tastom ljudozderkom :zper:

Да ли сте у детињству читали бајке?

Које су вам омиљене, а које сматрате глупим?

najvise sam volela ivicu i maricu, i sneznu kraljicu.
ali mislim da dobar deo bajki nije prikladan za jako malu decu.
zamisli, pricas detetu kako je vuk pojeo babu, vestica zamalo pojela decaka, ova decaku zamrzla srce, vestica otrovala snezanu... zaboga.
istraumiraju se deca.

Poslednja izmena:

Back