Bahato i razmazeno Morao sam

Umri_muski

Legenda
Poruka
60.860
Posto je u porastu takav nacin ne-razmisljanja, to verujem da ce vam biti lako da opravdate i razumete takvo ponasanje i temu...

Prvo iskustvo pa drugo pa trece i osoba stvori jasnu viziju da se vise isplati stalno traziti sta hoces i ne obazirati se na sve price ne moze, nije u redu i ko zna koje trece price.

I tako se sasvim opravdano razvije covek koji je u reakcijama i zeljama samo svoj, a druge primecuje samo ako ne dobije sta trazi i to onda postaju neprijatelji , koje mora fizicki da kazni eventualno da ih lako podmiti...ali to mu vec nije prirodno..

Kasnije dodje ovo Morao sam...Kao objasnjenje za svaku aktivnost sledi ili morao sam ili to je bilo jace od mene...Sto bi psiholozi rekli odsustvo izgradjene frustracije, za laike , odsustvo odlaganja i truda do ostvarenja zelje i plana..

Asertivnost kao najsavremenija sugestija, cilj i trend , jos vise povecava slobodu osobe i ubedjenost da je to prava mera, jer asertivno se izrazava kad iznosi svoje zelje , prohteve i ciljeve..

I sve vise se siri i stvara i odgovor kod drugih pa se i na taj nacin siri..

Ne, nije to nezrelost, to je izrazaj , nije budala nego sta ga briga slobodnjak...nije nasilnik nego temperamentan strastveni covek...i tako da nakitimo na milion nacina tu bahatost u emotivnost i strastvenost...

I opste je prihvacen model u Srbiji i to se vidi i blagonaklono se gleda na njega i to se vidi , i postoji samo dve mane, jedna je kad se pretera, ali to i nije neka mana, prodje i to preterano , i kad se sudare sve morao sam varijante, onda je onaj drugi bahat, a vi pravedni..

Racinam da ce vecina procitati samo prvi pasus i naslov..

Wow zanimljiv model...
Posmatranje sistema da li uzdize ili potiskuje sebicnost i individualnost...
Pazi sad ne gledam samu osobinu , nego sta se desava sa sistemom kad radis tuning sebicnosti i individualnosti....
Ono sto sam uocio u tvojem iskazu je upravo to ....ne osobine nego obojenje celog sistema vrednosti tim tuniranjem....ne samo faktorom sebicnost , bahatost i slicno...nego ono sto ljudima ovako ne mozes reci , smatraju da si u teoriji zavere....da tuningom ti ustvari menjas svetlo u prostoriji , a ne da postavljas kocke gde moze da se stane a gde je zabranjeno...

Model sve je svetlost inace je blizak metafizici, tj sve utice na sve...
A svetlost npr neonska koja menja izgled svega u prostoriji je ono sto se desava u tvom odgovoru....tesko je pogoditi nijansu boje ako bacamo na prostoriju neonsko svetlo..

Poslednja izmena:
Na slican nacin mogu dokazati da kapitalizam preobracuje pravoslavlje u katolicanstvo ili neki protestantizam...
Ne mozes zameniti socioloski odgovorni sistem , socijalizam sa kapitalizmom i zadrzati religiju pravoslavlje koja je socioloska vec ce ona dobiti katolicki karakter...individualisticka... Pravo pravoslavlje kao i islam postaju nepodnosljino nerazumni...
Kad su pitali sad amerikanca koji je samo izabrao srbiju zbog bezbednog zivota zasto ima slavu, on je odgovorio , pa i u americi ako ste u irskom naselju , vezujete aktivnosti za sv patricka....i iz ponasanja Srba danas on ne vidi nista drugacije u pravoslavlju od tih nekoliko protokolarnih dodataka....pa ih je prihvatio...polako , slava, zajednicko ogovaranje i laprdanje uz pivo i pice...

U individualizmu imas mnogo razlicitih ljudskih sebicnosti koje mora da se sukobljavaju i saradjuju, i nadju neki 'prirodni' ekvilibrijum. Tu su posledice tvoje sebicnosti- tudja sebicnost ce te klepiti po glavi. Moras da pazis i vrsis trade off-ove.

Kada imas Drzavu, to menja ceo sistem, jer ona te posledice tvoje sebicnosti ublozava/brise.

Banalni primer je kada pusac koji ima rak pluca isto tako ima citostatik za rak pluca na A listi lekova, kao i nepusac. To da li je neko pusac za drzavno osiguranje nije nikakav penal.

Dalje, sam sistem drzavnih regulacija je ogranicavanje poslovne sposobnosti ljudi, sto je direktno u vezi sa ovim sto pricam. Ne mozes da pravis ugovore kakve hoces, Drzava ih proglasava nistavim, citav niz negativnih posledica nekog ponasanja je tako onemoguceno (makar formalno, u realnom svetu, jer zivot nije forma, se desavaju razne stvari i razni ugovori).

Ima i mnogo dubljih i kompleksnijih primera, ali to sve zavisi od konteksta.

Da , samo mora da se kaze i da je ovo poseban oblik sebicnosti , Morao sam...
To je izvan svih granica....to je iznad moje kontrole...a u mom interesu...

To povlaci pomeranje granice do ekstrema...ficikog obracunavanja , koje je opte blisko ljudima, jer npr svi ljudi odobravaju da se ubije duznik, ali ne odobravaju da se ubije lopov...sto je meni fantastican primer.....to cesto srecem....ista osoba bi a nekad cak i bez dozvole za ubijanje ubila duznika, a ne bi ubila lopova koji od nje ukrade ...ili od nekoga ukrade...

Dobar primer za ovo je Kicic u seriji mama i tata se igraju rata...

Pa kako to moze da ne bude tacno?

Sta rade spekulanti....pronalaze mesta gde ce da se javi nestasica i pojacavaju tu nestasicu....

Zatim princip izgradjivanja monopola....ili trzisne dominacije...

Pa ovaj najnoviji trend , poverenje u monopolom ili spekulacijama podrzane biznis planove, dok je proizvodni plan rizican..
Svaki ekspoze u banci trazi da izvrsis analizu trzista i dokazes da imas delimican ili potpun monopol...
Trazi se i estimacija trzista i traznje...zar to nije procena kolike su sanse za zero sum game...?

Pazite , svi mi znamo da moze i drugacije, ali to nije niti sadasnjost niti buducnost a bila je proslost i zvali su se trgovci , a ne mesetari ili spekulanti..

Ako podelimo profesije i delatnosti na proizvodne i razgradnju vise ljudi i profesija se bavi razgradnjom nego proizvodnjom..

Banke su primer razgradnje...a ne investicija...tj izgradnje...npr , a to vecina ljudi misli da je deo kreativnog procesa, tj izgradnje..
Bankar kao profesija je ustvari vise strip proizvodnje i nadgledanje radi destrukcije a ne izgradnje... to se bolje vidi ako gledate koje poslove obavlja bankar a ne ulazite u objasnjavanja sta bi trebalo da radi...A i psihologija koju koristi je isto kao i kod ostalih destruktivnih profesija..

Back