Bahato i bezobrazno ponasanje

Ma uopste nisu realne. Tamo sve neka drugarstva koja su uslovljena tome sto zivite i bitisete na fizicki istoj lokaciji iz koje ne mozete da pobegnete. Skola, zatvor, vojska. Tamo se i zrtvujes i brines za drugog. Sa stvarnoscu nema ama bas nikakve veze. Plus, tamo postoje pravila koja su onako, bas pravilna i pravicna, koja uglavnom moraju da se postuju. U stvarnosti, nema veze sa vezom, kakva pravila kakvi bakraci.

sine kamilice, iz tebe kanda bazdi nekakva otuđenost... kako sad to nema sa stvarnošću veze, imaš li ti porodicu ortake bilo kakav vid kolektiva?

Istrazivanje je radjeno u SAD, a da li bi procenti i kod nas bili tako porazavajuci, mozda. Da li je bas do reality emisija ili sire, obrazaca misljenja i delovanja drustva koji promovisu razne precice i laka resenja u svim aspektima zivota.
Jer ne radi se o buntovnistvu i tipicnim adolescentskim fazama, vec o dubokom nepoverenju, nelojalnosti, bezobzirnosti koja je u tim godinama, od 11 do 17, indikativna.
A moze biti da je istrazivanje bilo amaterski i ofrlje radjeno.

Drustvo u Americi, a posebno mlado, barem meni, nekom ko zivi na Balkanu deluje "dekadentnije" nego ovde. Imao sam prilike da ucestvujem na forumima sa tim mladim ljudima pre nekoliko godina, tako da sam se manje-vise licno uverio u to. Zato mislim da je i statistika verovatno tacnija sto se tice Amerike, nego Srbije, ali ne mozemo reci da se to i ovde ne desava. Iako sam poceo sa uvodnim postom o reality-ju, ne smatram da je on iskljucivi krivac, vec i sami mediji a prvenstveno roditelji koji mladima ne stavljaju to sto vide i cuju u kontekst, "ljubi te majka / otac, sto da ti ja branim, voli sve sto drugi vole, nemoj da budes crna ovca". A i mislim da ih nije bas briga, idi sa drustvom, a roditelji ce brinuti o finansijama ili njihovim licnim problemima.

Da ta bezobzirnost zahvata samo tinejdzere, bilo bi odlicno, i razumljivo donekle (mada i nisu svi mladi ljudi takvi), mladost - ludost prezir prema autoritetu, ali videcemo ovde i ljude 20-25 godina koji se tako ponasaju, koji u svojim glavama nisu to prerasli, vec je ta bahatost ostala.

sine kamilice, iz tebe kanda bazdi nekakva otuđenost... kako sad to nema sa stvarnošću veze, imaš li ti porodicu ortake bilo kakav vid kolektiva?

Mislis ono kada se napijes pa balavis drugu u uvo 'tebra/pobratime, prijatelji smo do groba, pusti ti ove krvetine'.

Ne, to klinacko ponasanje sam prevazisao tamo negde u 20-oj godini. A i iskreno, uvek mi je bilo debilno, jos od zabavista.

U tim zatvorenim institucijama si prisiljen da se oslanjas na ljude, i tamo su povezanosti mnogo iskrenije nego u realu.

Poslednja izmena:
Zapocecu temu sa ovim linkom:

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/283932/Laz-i-drskost-posledice-rijaliti-programa-na-devojcice
(Da skrenem ironiju svega, da pored teksta su linkovi na kojima se mogu pratiti sva desavanja iz doticnih rijaliti programa :neutral:)

Elem, verovatno ste primetili ponasanje kod nekih devojaka, (da citiram "samo bahato, samo bezobrazno"), i mene zanima odakle to, i jos bitnije cemu to? Da li je to manjak vaspitanja, uticaj medija, neka moda ili sta vec?
Zasto je to odjednom "cool" i popularno? Da li te osobe na taj nacin misle da poduzi svoju neku "vrednost", glumeci neke nedodirljive dive, starlete ili sta je znam, kao tako su zgodnije i bolje od drugih "obicnih" devojaka, jer nijedan muskarac ne moze da ih "pripitomi" ili sta je u pitanju?

Iskljucivo i prvenstveno manjak vaspitanja... a sve ostalo se samo nadovezuje (ili nadovezalo).

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/283932/Laz-i-drskost-posledice-rijaliti-programa-na-devojcice
(Da skrenem ironiju svega, da pored teksta su linkovi na kojima se mogu pratiti sva desavanja iz doticnih rijaliti programa :neutral:)

Elem, verovatno ste primetili ponasanje kod nekih devojaka, (da citiram "samo bahato, samo bezobrazno"), i mene zanima odakle to, i jos bitnije cemu to? Da li je to manjak vaspitanja, uticaj medija, neka moda ili sta vec?
Zasto je to odjednom "cool" i popularno? Da li te osobe na taj nacin misle da poduzi svoju neku "vrednost", glumeci neke nedodirljive dive, starlete ili sta je znam, kao tako su zgodnije i bolje od drugih "obicnih" devojaka, jer nijedan muskarac ne moze da ih "pripitomi" ili sta je u pitanju?

Govoris o logici ljudi koji ucestvuju u rijalitijima i logici onih koji to prate...
A inace, da bezobrazluk ne prolazi, ne bi ga svi toliko forsirali. I to nije izmislio TV. Tako je od pamtiveka. Znaci ako necete da vam deca budu bezobrazna ne negujte to ponasanje, al' dzaba, negovace ga u skoli, na raznoraznim vannastavnim aktivnostima i slicno. Pa nismo mi kulturan narod pa da nesto drugo pali kod nas.

Poslednjih godina u Srbiji je registrovan veliki porast digitalnog nasilja među mladima, ali se po ukupnom stepenu vršnjačkog nasilja, Srbija i dalje nalazi u krugu većine evropskih zemalja, pokazuju najnoviji podaci državnih organa.

U Crnoj Gori se poslednjih godina malo uradilo od obećanog na suzbijanju i sprečavanju vršnjačkog nasilja u školama, koje je sve rasprostranjenije, što mora da zabrine društvo u celini. Umesto prevencije, sa ovim problemom se suočava tek kada se desi incident, tako da se onda više tretiraju njegove posledice, nego uzroci - ističu sagovornici Lele Šćepanović u priči "Nasilje među djecom i mladima: Tuče se zakazuju i putem Facebooka".

Ali neko strada zbog tog njihovog ponasanja.

Sad npr. deca eno hoce da izbace bolesnu drugaricu iz skole.
Deca.
Eno u Blicu.
Gde su empatija,razumevanje i tolerancija?
Ucenje osnovama normalnog ponasanja od malih nogu?
Sta rade ti roditelji,gde je direktor skole,zasto skolski psiholog ne zna svoj posao vec savetuje detetu koliko vec da trpi?

Ovo sto se desava je jezivo.Kome odgovara ovakvo stanje stvari?

Ali neko strada zbog tog njihovog ponasanja.

Sad npr. deca eno hoce da izbace bolesnu drugaricu iz skole.
Deca.
Eno u Blicu.
Gde su empatija,razumevanje i tolerancija?
Ucenje osnovama normalnog ponasanja od malih nogu?
Sta rade ti roditelji,gde je direktor skole,zasto skolski psiholog ne zna svoj posao vec savetuje detetu koliko vec da trpi?

Ovo sto se desava je jezivo.Kome odgovara ovakvo stanje stvari?

Mislis na malu Galu?
To je zaista tuzno sta rade.
Verovatno im se ne svidja samo zato sto iako je bolesna odlicna ucenica.
kakvo ponasanje ocekivati od dece kad i sami roditelji ne zele jedno takvo dete u blizini svojih mezimica...
Ta malecka im eto pokvari prosek, koliki bi tek bio uspeh njihovih mezimica da mala Gala ne ide u njihov razred?
Empatija, razumevanje, tolerancija to je davno nestalo sa ovih prostora.

E,vala...od sad ih i ja podrzavam.Ljudi izgleda i vole te bahate i bezobrazne,njima svi ugadjaju.Ako si dobar i fin,onda ce nastojati da te zgaze i povrijede.
Samo se moras ili roditi takav ili nauciti.Zivio bezobrazluk! :(

Mislis na malu Galu?
To je zaista tuzno sta rade.
Verovatno im se ne svidja samo zato sto iako je bolesna odlicna ucenica.
kakvo ponasanje ocekivati od dece kad i sami roditelji ne zele jedno takvo dete u blizini svojih mezimica...
Ta malecka im eto pokvari prosek, koliki bi tek bio uspeh njihovih mezimica da mala Gala ne ide u njihov razred?
Empatija, razumevanje, tolerancija to je davno nestalo sa ovih prostora.

Da,na nju.

Dete zivi u jezivim bolovima a umesto da je prihvate,komuniciraju oni je odbacuju.

Ne znam kako izgleda takvo dete uzivo ali nije poenta u tome vec delu price gde svi treba da objasne deci koliko je maloj bitno da ne bude odbacena,koliko joj sve to znaci.

Da sam na mestu matoraca te dece isla bi ona kod psihologa,pedagoga da ne postanu sutra veliki drustveni problemi.

Mora da se reaguje na vreme a ne ovako.

Back