Бацачи или хрчкови

Шта радите са стварима које не носите, не користите, које су вам вишак?

Ја нити имам жељу да чувам такве ствари, нити за њих имам места у стану.

Радо и често бацам, то ми причињава велико задовољство.

ono sto je ok (garderoba, obuca, igracke) nosim u socijalno -rado i sa zahvalnoscu prime te stvari i verujem da daju kome je potrebno
polomljenom, ishabano, nepotrebno bacam sa velikom radoscu, jer volim da cistim oko sebe, sve sto nije u upotrebi
to mi daje osecaj da stvari na neki nacin sredjujem i u sebi
plus, ne gusi mi zivotni prostor
mali broj izuzetno dragih stvari koje vise nisu za upotrebu vucem po fiokama i kutijama godinama, u nadi da ce se nekim cudom, preko noci popraviti :lol:
pa, ih nakon niza godina bacim, opet jedva
na srecu, sa godinama se sve manje vezujem za materijalne "uspomene", pa lakse bacam polomljene magnete, ulaznice za svasta nesto, stvari sa putovanja, osuseno cvece koje su mi poklonile neke davne ljubavi :lol:

Posto imam dvoje male dece,naravno da ostane puno garderobe sto prerastu. Prvo sam pitala jetrvu, koja jos uvek nema decu, da li zeli da sacuvam neke najlepse stvari koje su ostale od mojih, a bilo je i firmiranih ihahaj, nije htela, skoro pa sam je uvredila. Onda sam otisla u Crveni krst, lepo pitala da li uopste primaju garderobu, nasta sam dobila odgovor da ce je drage volje primiti. Tako da sada, 2-3 puta godisnje, lepo sve slozim, razvrstam i odnesem. Tako i za moje stvari, proberem sta solidno izgleda, i odnesem, ono sto je pohabano bacim. Inace, ne cuvam po kuci, jer nemam viska prostora gde bih mogla ostavljati.

bacač i poklanjač...
ionako imam premalo kvadrata, još mi samo fali da pravim zalihe starih udžbenika...
mada...s obzirom da nova izdanja istih izlaze takoreći svake godine, više nema udžbenika kojim mogu dve generacije da isteraju, pa poklanjanje nema svrhe...

Često pravim veliko spremanje po ormanima i dečiju odeću poklanjam i poznatima i nepoznatima...ponekada ostavim pored kontejnera pa neka uzme kome treba...jednostavno,ono što vise neću koristiti to poklanjam..poklanjam i moje stvari koje vise ne nosim....pre neki dan sam poklonila mojoj frizerki dečija kolica,šetalicu,sobnu ljuljašku za unuče...očuvano ekstra i jos sam se obradovala sto ću isprazniti stan a neko će to koristiti...mene raduje kada nekome nesto dam,ne vezujem se za stvari niti mi je ikada palo na pamet da nesto od toga prodam...prosto mi je nekako neprijatno,a inače,ja nikada nista ni od koga nisam dobila...ni novo ni staro....(mislim na stvari za bebe ili sl.)........

Има већ две радње у граду које продају половну робу (одећа, обућа, ташне, посуђе, антиквитети, итд) по принципу закупа полице, тј места у радњи на недељу дана или већ док се не прода.
Једна је горе на Булевару а друга на НБгд.

Bila sam bacac. Svi oko mene, ili velika vecina su hrckovi. Primecujem kod sebe sve cesce elemente hrcka pa se nesto batrgam, ali kad se sve sabere negde sam izmedju. Cesto mi se desi da cuvam nesto bez ikakvog razloga, a desi se da nesto bacim posle duzeg cuvanja pa mi bas to neko zatrazi sutradan ili se setim za sta sam to cuvala... luda glava.
Jedino sto ne cuvam nikada je garderoba koju iz bilo kog razloga vise ne oblacim.

Има већ две радње у граду које продају половну робу (одећа, обућа, ташне, посуђе, антиквитети, итд) по принципу закупа полице, тј места у радњи на недељу дана или већ док се не прода.
Једна је горе на Булевару а друга на НБгд.

Где на Булевару?
Замисли ствАРНО да проберемо по подрумима, таванима, оставама, каквих ту чуда има за која немамо појма да су нам у власништву.

Где на Булевару?
Замисли ствАРНО да проберемо по подрумима, таванима, оставама, каквих ту чуда има за која немамо појма да су нам у власништву.

Не знам тачан број, она задња дугачка зграда од цигле, пре Цветкове пијаце, супротна страна улице.

A da sad svi sve bacaju jer je to mnogo više kul :lol:
Ja sam bila hrčak kao dete jer sam se mnogo vezivala za stvari i davala sam im neku simboliku. Bila sam usamljena pa sam kompenzovala posedovanjem uspomena.

Bacanje stvari u jednom periodu, avaj, doživeh kao vrstu terapije pa sad zadržavam samo one stvari kojima i dalje nazirem praktični značaj. Pocepane čarape će biti jednokratna krpa a ukrase od makarona i stare kontrolne vežbe sam potrpala u kutiju koju verovatno nikada više neću uspeti da pronađem sve i da hoću.

Nije smešno.
To i ja radim! :p

Ja sam u podrumu napravio police ( ukupno 6-8m2) na koje može da spakuje ceo kamion u delovima :D pa tu uredno štekam šta može da mi zatreba ( kao za zagrobni život Ramzesa trećeg :rotf: ).
Kompjuterski delovi, alat za vodovod, alat za krečenje, alat za drvenariju, alat za elektroniku je u stanu... nego da nastavim - alat za sve i svašta, udžbenici od osnovne do fakulteta upakovane u najlon, knjige, policijski šlem zaplenjen 5. oktobra :D , prazne konzerve gotove hrane ( korisno za 500 namena), razni delovi...

Kad vidim svoju policu - meni toplo oko srca. :heart: Ja je volim i ona voli mene
Isti moj muz :D
Sve mu treba a kad mu nesto stvarno zatreba - ne moze da nadje:zcepanje: . Konzerve od nes kafe posebno voli . Ja svakih nekoliko godina uhvatim i pobacam sve, joj da ga vidite i sad tuguje za onim od prvih mobilnih, velik kao cigla, stalno ga pominje. Ili video 2000 ( to je nesto sto je snimalo na obe strane trake ) ... Ili gomila delova od auta, puna garaza, nakupilo se jer je promenio petnaestak auta a bar 3-4 " raskupusao" kao trebace
Ja svake godine cistim kucu, sve sto je upotrebljivo poklonim , ostalo bacim. Mada jako cesto nesto od odece ostavim," za crna vremena" da se nadje( tu sam slaba a ) ali naravno nikad vise ne obucem nista od toga pa ipak izbacim ali eto malo je cekalo ( godinu/dve/tri) na izbacivanje ;)
A obicno to uradim pocetkom lepog vremena , pre krecenja i spravljanja zimnice pa onda kad krenem u posao i treba mi starih krpa za svakakva brisanja ja ponovo preberem stvari i uvek se nadje jos posteljine ili majica za bacanje:D

Kad razmislim jako lako i brzo poklonim stvari koje bi mozda trebalo sacuvati: poklonila sam, npr. auto sediste za decu , kolica decja, dubak, bicikle decje ( a to je moglo da stoji, sad mi brat ima cerku od dve godine a drugi bebicu od 6 meseci i bas bi im trebalo ), kao i jedan brzinac za odrasle u super stanju ( zakljucila da su mi dosta dva u kuci i da je taj visak :D ). Kad smo kupili kucu u gradu pre 3 godine i prodali svoju u selu poklonila sam dvosed, trosed, ormar za predsoblje , kojekakve police i stocice, kuhinjske elemente, tepihe, zamrzivac... I jos puno " sitnih" stvari: bure za kupus, drveno, 50 litara a posle zakljucila da mi treba i kupila novo... Ili velike serpe i vangle a onda kupovala ovde jer mi zatrebalo kad stavljam zimnicu....
Ali nije mi zao sto sam poklonila ,nikad nista ne prodajem sto mi je visak, vec se ponekad smejem sebi sto brzam pa ponovo kupujem a bas i nemam novca na bacanje .. A opet za drugo sam hrcak veliki: svaki pramen kose decje sam cuvala, ispale zubice, sve njihove sveske i crteze, igracke . A odecu njihovu sam poklanjala :confused: I cuvam neke gluposti, ukrase koje sam dobila ( ne volim ukrase, sve stoji po fiokama) ali valjda me grize savest da bacim
Nikad nisam o tome razmisljala ali sad kad sam ovo napisala pocela sam da se pitam zasto sam takva kakva sam po pitanju starih stvari , naopaka :think:.

Poslednja izmena:
Сакупљам папирнате украсне кесе са дршком, увек затреба кад се негде оде на славу и рођендан.

Да, волим да сачувам и папирнате кесице из пекаре за пражњење пепељара.

Poslednja izmena od moderatora:
za neke stvari sam hrcak,za neke bacac.garderobu ne bacam ako nije skroz unistena,ako nesto ne mogu da obucem dam nekom ili sa drugaricama napravim razmjenu.cuvam neke gluposti,ni sama ne znam sta ce mi ali kao emotivno sam vezana za njih.svako generalno sredjivanje stana je prilika da se rijesim nekih stvari i uvijek se pitam od kud mi sve to :eek:ne podnosim kad je nesto okrnjeno,pa odmah bacam,ali zato imam hrpu casopisa koje nemam pojma zasto cuvam.imam neke sitnice kad su djeca bili bebe.i cuvam karte sa svih meni koncerata na kojima sam bila :rumenko:

Back