B R A K I B R A C N I T A B U I !

Ono sto se u bracnim savetovalistima cesto moze cuti,to su kazivanja bracnih
partnera,koji se zale na svoj emotivni zivot u braku.Zasto do takvih stanja dolazi.?
Pa..najvise zbog toga,sto malte ne,cim se brak sklopi,partneri prekidaju da govore o svom seksualnom zivotu.

Ne iznose svoja zapazanja ni zelje,kako bi njihov zajednicki emotivnii zivot,trebalo da se odvija.Mi u srbiji,spadamo (to je dokazano) u narod,koji o bracnoj ljubavi i seksualnosti,ne zeli,zbog urodjenog stida,medju sobom da razgovara.

Prolazenjem vremena,jedan od partnera,a najcesce oba,pocinju da se udaljavaju,jedan
od drugog.Seksualni odnosi su sve redji,a nezadovoljstva sve cesca.Umesto da sednu
i otvoreno iznesu svoje zelje,nacine na koje bi voleli da se ljubav vodi-partneri se
povlace u cutanje i nezadovoljstvo.

U odvojenim razgovorima,koji se u savetovalistu vode sa supruznicima,mogu se
cuti zelje,koje jedan partner ima,u pogledu nacina vodjenja ljubavi,a koje nikada
nije rekao svom partneru.

Naprimer:Jedan suprug je rekao,kako sanja,da sa svojom zenom,vodi ljubav,kako
on rece,"kao kuce",tj s ledja.Ali,njega je bilo sramota,da to predlozi svojoj zeni.

Zena je takodje u odvojenom razgovoru,rekla,da jako zeli oralni seks sa muzem,ali se boji,da on ne stekne misljenje zbog toga,da je ona "*****".Naravno,to su
male finese u nacinu vodjenja ljubavi,ali imaju velike emotivne posledice,ako se
nesto sto je normalno,ne upraznjava zbog bezrazloznog stida partnera,u opisanom
slucaju,supruznika.:cmok:

Mi tih problema nemamo.
Moguce da je razlog i zato sto smo stariji, mladi bracni par.
Kad kazem stariji mislim na godine, a kad kazem mlad, u brako smo tek cetiri godine.
Od samog pocetka, dakle kod smo se jos zabavljali otvoreno smo pricali o tome, istina prvi put kad smo pokrenuli tu temu bilo je malo nelagode, ali sad uvek otvoreo kazemo sta zelimo ili sta nam se svidja ili ne svidja tokom vodjenja ljubavi i priznajem da smo mnogo opusteniji i da vise uzivamo jer tacno znamo sta nam prija.
I ovi otvoreni razgovori ne odnose se samo na vodjenje ljubavi vec na celokupan nas odnos u braku.
Mogu priznati da je to samo uticalo da nam brak bude sto bolji.
Ovo o cemu pises je istina, jer mnogi se stide da pricaju o tome najvise zbog stida
Jednom sam tako pricala sa prijateljicom o toj temi i rekla je da je nezadovoljna i kad sam je pitala zasto rekla je da bi volela neke promene i kad sam je pitala zasto to ne kaze muzu rekla je da o tome postene i fine zene ne pricaju, na komentar da mu je zena, rekla je ti to ne razumes videces kad budes u braku,o tome se ne prica. Na tome se nasa rasprava i zavrsila, jer sta vredi nekome objasnjavati nesto sto je za tebe sasvim normalno a za tu drugu osobu je to isto nesto jako nemoralno.
I verujem da ovo ima veze sa vaspitanjem koje dolazi iz kuce gde je samo spominjanje vodjenja ljubavi tabu tema.
Kad dete pita roditelje kako su nastali, obicno dobijaju odgovor donela ih roda, nasli su u kupusu i slicne odgovore.
A ako dete vidi da mami raste stomak i jednog dana dodje mama sa malom bebom u narucju dete se pita a sta je sa stomakom, mama bila u bolnici da skida kile. I tako dete odrasta dolazi u tinejdz doba i pocinje da zapitkuje o raznim temama i umesto da majka,ako je devojcica u pitanju, lepo detetu objasni sve sto je potrebno mamu je sramota da o tome prica sa detetom,isto tako je i na relaciji otac sin, i dok god roditelji budu stidljivi pred svojom decom da pricaju o takvim temama dotle ce i biti tabuoa u braku.
Naravno neces trogodisnjem detetu reci da su mama i tata vodili ljubavi i da je tako dosla na svet mala beba, ali mozes naci nacina da detetu ne pricas bajke o tome.

Свети апостол Павле говори да су двоје једно тело, муж и жена су једно тело. Тако мије муж господар од свог тела него жена, Нити је жена господар од свог тела него муж. Такође говори да хришћани треба да се жене и удају да се не би упаљивали ван брака. Говори да супружници не треба а се забрањују једно другом, осим у време поста да их кушач не искуша. Шта апостол то прича? он говори о слободи у вођењу љубави.
У браку хришћани имају потпуну слободу што се тиче вођења љубави. Стид је радити нешто неморално, али стидети се у браку није хришћански. Где постоји стид ту нема ужитка у сексу. Исти апостол каже да ништа није погано само по себи нити гадно, већ ко мисли да је нешто гадно њему је гадно, Ако се неко у сексу гади неких ствари тај неће уживати у сексу а и ако су му у животу гадне неке ствари он у томе неће уживати у животу. Ако нам је нешто прљаво ми у томе нећемо уживати, Како у животу тако ни у сексу.Религиозни верници, људи који не истражују Писмо,Реч Божију, пуни су предрасуда по питању секса у браку и те њихове предрасуде их спречавају да уживају у брачном сексу. Нормално жена са предрасудама ће тешко уживати у сексу и ван брака. Нека истраживања показују да тек свака трећа жена ужива у сексу са својим мужем а више од пола их не ужива у сексу са мушкарцима. И све је то због предрасуда, блокада у њима самима које су стекле васпитањем. Ако жена нема слободу према свом мушкарцу да испуни своје снове у погледу вођења љубави, Како ће уживати у сексу. Бог који је створио жену и мужа зна шта им је потребно за здрав однос у браку и преко апопстола им то и поручује, али нико не верује у Бога нити истражује његове поруке људима. како ће да буде срећан онај ко не зна шта је за његову срећу.

Mislim da je sasvim dovoljno objasnjeno,i da za one,koji hoce nesto da nauce,imalo sta da se nauci.Veoma sam
zadovoljan odzivom na ovom forumu,i smatram,da bi ovako trebalo iznositi svoja,kao i strucna iskustva,o svim
pitanjima i nedoumicama,koje su interesantne za siru populaciju,kako musku,tako i zensku.

Hvala svima,koji su svojim konstruktiivnim misljenjima i objasnjenjima dali svoj doprinos,razresenju nekih vaznih
pitanja.

Back